Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης
  • [02] Μπους: Η επιτυχία στο Ιράκ είναι εφικτή
  • [03] Κρίσιμη η κατάσταση στο Νταρφούρ
  • [04] Ιερουσαλήμ: Συνάντηση Ολμέρτ- Μπλέαρ
  • [05] Ελεύθερη η Εσφαντιάρι
  • [06] Παναμάς: Διεύρυνση διώρυγας

  • [01] Καραμανλής: Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    04-09-2007

    Βρισκόμαστε ήδη στην ενδέκατη μέρα από τότε που ξεκίνησαν οι φωτιές, που κατέκαψαν κυρίως στην Πελοπόννησο και Εύβοια και όπου οι κάτοικοι καταγράφουν τις πληγές τους, κάνουν τρισάγια στον τόπο που χάθηκαν οι νεκροί τους, εισπράττουν τα βοηθήματα τους και δέχονται όλη την έκφραση της απλόχερης ανθρώπινης αλληλεγγύης απ' όλη την Ελλάδα, που φθάνει με καμιόνια στις πυρόπληκτες περιοχές και χωριά.

    Μικρότερες σε έκταση και ένταση φωτιές που ελέγχονται παρά τους ανέμους ,υπάρχουν στο Βέρμιο, στην Αργολίδα κοντά στην Επίδαυρο, στην Πρέβεζα και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για κίνδυνο που απειλεί σήμερα τα Κύθηρα, τα Χανιά, τη Λακωνία και Μεσσηνία, όπου οι κάτοικοι ακόμη νοιώθουν την μυρωδιά του πύρινου μετώπου του Πάρνωνα και του Ταΰγετου πάνω από τα κεφάλια τους.

    Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής

    Νέο μήνυμα από την Αρκαδία έστειλε σήμερα σ όλους τους Έλληνες ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι το χρέος της πολιτείας δεν εξαντλείται στα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν για την ανακούφιση των πληγέντων αλλά υπάρχουν ακόμη παρά πολλά να γίνουν για να κρατηθούν οι άνθρωποι της περιφέρειας στο τόπο τους και να συνεχίσουν να εργάζονται, αφού η πολιτεία δεσμεύεται να αποζημιώσει πλήρως τους αγρότες και κτηνοτρόφους για τις απώλειες του φυσικού και ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης: 'Το σχέδιο της ανασυγκρότησης είναι εθνικό. Κι αυτό όχι μόνο γιατί αφορά το σύνολο της χώρας αλλά κυρίως γιατί απαιτεί την ένωση δυνάμεων. Είμαι βέβαιος ότι οι δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, οι τοπικές κοινωνίες οι πολίτες όχι μόνο θα στηρίξουν αλλά θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της νέας μάχης που μας περιμένει να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο για όλους|'.

    Ο κ. Καραμανλής, γι αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης, αναφέρθηκε στην συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας ότι σ αυτή τη δύσκολη στιγμή η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας.

    Το πρωί της Δευτέρας η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη κατέθεσε στις Βρυξέλλες στο Ταμείο Αλληλεγγύης την αίτηση συνδρομής της Ελλάδας και ενημέρωσε τους ομολόγους της παίρνοντας διαβεβαιώσεις υποστήριξης απ' όλους.

    Η ίδια δήλωσε ότι με την συμπαράσταση της Ευρώπης 'η επόμενη μέρα πρέπει να προετοιμαστεί καλά ώστε τα κονδύλια που θα εκταμιευθούν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα'.

    Η κ. Μπακογιάννη όπως είχαμε ήδη αναφέρει παρουσίασε στην Υπουργική Σύνοδο την πρόταση της Ελλάδας για μια ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών για να δημιουργηθεί μία δύναμη επέμβασης χρηματοδοτούμενη από το ταμείο αλληλεγγύης στο πρότυπο μιας ευρωπαϊκής ΕΜΑΚ.

    [02] Μπους: Η επιτυχία στο Ιράκ είναι εφικτή

    04-09-2007

    Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους κατά τη συνάντησή του με ηγετικά στελέχη της επαρχίας Ανμπάρ

    Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους μετέβη στην δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ για συνομιλίες με ανώτατους Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους στους οποίους και δήλωσε ότι ορισμένα από τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών που υπηρετούν εκεί θα μπορούσαν να επαναπατριστούν εάν οι συνθήκες ασφάλειας σε ολόκληρη την χώρα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

    Η επίσκεψη του Αμερικανού ηγέτη ήταν απρογραμμάτιστη. Ο Πρόεδρος Μπους εκτίμησε ότι η επιτυχία στο Ιράκ είναι εφικτή εάν όλες οι περιοχές της χώρας ακολουθήσουν το παράδειγμα της επαρχίας Ανμπάρ και αγωνιστούν αποτελεσματικά ενάντια στις ομάδες των ανταρτών.

    Μιλώντας προς Αμερικανούς πεζοναύτες και στρατιώτες ο κύριος Μπους είπε επίσης ότι χάρις στις προσπάθειές τους η Ανμπάρ έχει καταστεί μία από τις ασφαλέστερες περιοχές του Ιράκ σήμερα.

    Τον Πρόεδρο Μπους συνοδεύουν η Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράης και ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Στήβεν Χάντλεη. Στην Ανμπάρ μετέβησαν επίσης αλλά με ξέχωρη πτήση ο Υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέητς και ανώτεροι παράγοντες του Αμερικανικού Πενταγώνου.

    Όπως παρατήρησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας. Τζεφ Μορέλ, ο κύριος Μπους έφερε σε απ ευθείας επαφή μέλη του προεδρικού συμβουλίου πολέμου με τους ηγέτες του Ιράκ που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις τις οποίες θα λάβει ο Αμερικανός ηγέτης σχετικά με την μελλοντική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ.

    Κατά τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου οι συσκέψεις της Δευτέρας έδωσαν στον Πρόεδρο Μπους την τελευταία ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ανώτατο Διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Στρατηγό Ντέηβιντ Πετρέους και τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη Ράηαν Κρόκερ πριν οι δύο τελευταία παρουσιάσουν στο Κογκρέσο τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ από την εποχή της αύξησης της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εκεί, νωρίτερα φέτος.

    [03] Κρίσιμη η κατάσταση στο Νταρφούρ

    04-09-2007

    Μπαν Κι-Μουν

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν άρχισε επίσκεψη στο Σουδάν σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ειρηνευτική πρωτοβουλία του για την περιοχή του Νταρφούρ. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Νταρφούρ, Τζαν Έλλιασον, δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής ότι η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η αναταραχή στο Νταρφούρ έχει κοστίσει την ζωή εκατοντάδων ατόμων μέσα στις τελευταίες εβδομάδες και μόνον.

    Ο κύριος Μπαν-Κι-Μουν κατά την διάρκεια δείπνου που παρατέθηκε προς τιμήν του τη Δευτέρα το βράδυ, ενεθάρρυνε τις ανταρτικές ομάδες του Νταρφούρ να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες και να παροτρύνουν τον Πρόεδρο Ομάρ Αλ Μπασίρ να υποστηρίξει πλήρως την ειρηνευτική δύναμη των 26 χιλιάδων κυανόκρανων στο Νταρφούρ.

    Την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας μεταβαίνει στην πόλη Τζούμπα, στα νότια διαμερίσματα της χώρας, όπου διαφορετική ομάδα κυανόκρανων παρέχει υποστήριξη για την τήρηση μιας επισφαλούς ειρηνευτικής συμφωνίας.

    [04] Ιερουσαλήμ: Συνάντηση Ολμέρτ- Μπλέαρ

    04-09-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο ειδικός απεσταλμένος για το Μεσοανατολικό, Τόνι Μπλέαρ, συναντώνται σήμερα στην Ιερουσαλήμ προκαταρκτικά της ειρηνευτικής διάσκεψης που θα συγκληθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών αργότερα φέτος. Η συνάντηση θα γίνει στα πλαίσια δεκαπενθήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί ο κύριος Μπλέαρ στην περιοχή.

    Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός προσφέρει τώρα τις υπηρεσίες του ως ειδικός απεσταλμένος στο διεθνές κουαρτέτο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, το οποίο απαρτίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Ολμέρτ επεχείρησε να μειώσει τις προσδοκίες που δημιουργεί η προοπτική της ειρηνευτικής διάσκεψης για το Μεσονατολικό, που αναμένεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Όπως είπε, δεν είναι βέβαιος κατά πόσον θα μπορέσει να ολοκληρώσει μαζί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σχέδιο για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους πριν την έναρξη της επικείμενης διάσκεψης. Ο κύριος Αμπάς θέλει να διαμορφωθεί σχετικό χρονοδιάγραμμα ενώ ο κύριος Ολμέρτ φαίνεται να ευνοεί μια πιο γενική 'διακήρυξη αρχών'.

    [05] Ελεύθερη η Εσφαντιάρι

    04-09-2007

    Χαλέ Εσφαντιάρι

    H Iρανο-αμερικανή πανεπιστημιακός Χαλέ Εσφαντιάρι αναχώρησε από το Ιράν μετά από τρίμηνη φυλάκιση λόγω κατηγοριών για κατασκοπία. Οι Ιρανικές αρχές της επέστρεψαν το διαβατήριο της την Κυριακή. Η οικογένεια της κα Εσφαντιάρι δήλωσε ότι τη Δευτέρα η πανεπιστημιακός έφτασε στην Αυστρία και αργότερα αναμένεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Οι Ιρανικές αρχές άφησαν τη κα Εσφαντιάρι ελεύθερη με εγγύηση τον Αύγουστο, αφού πέρασε τρεις μήνες στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.

    Η κα Εσφαντιάρι είναι εμπειρογνώμων σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Ούντροου Ουίλσον στην Ουάσινγκτον. Η ίδια λέει ότι προσπαθούσε να επιφέρει αλλαγές για τη βελτίωση των δημοκρατικών διαδικασιών στο Ιράν καθώς και των δικαιωμάτων των γυναικών.

    [06] Παναμάς: Διεύρυνση διώρυγας

    04-09-2007

    Εγκαινιάστηκε την Δευτέρα το πρόγραμμα διεύρυνσης της διώρυγας του Παναμά με την ανατίναξη τμημάτων ενός λόφου που βρίσκεται κοντά στη διώρυγα. Στην σχετική τελετή πήραν μέρος ο Πρόεδρος του Παναμά Μάρτιν Τορίχος, ο τέως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμυ Κάρτερ καθώς επίσης και Λατινοαμερικανοί ηγέτες, περιλαμβανομένων των Προέδρων Αλβάρο Ουρίμπε της Κολομβίας και Ντανιέλ Ορτέγκα της Νικαράγουα.

    Το εγχείρημα υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει πέντε δισεκατομμύρια διακόσια-πενήντα εκατομμύρια δολάρια. Το έργο αναμένεται ότι θα διπλασιάσει το πλάτος της διώρυγας επιτρέποντας ακόμα και στα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου να περνούν από αυτήν. Οι πολίτες του Παναμά ενέκριναν το πρόγραμμα για την διεύρυνση της διώρυγας πέρσι. Το έργο, σύμφωνα με τα σχέδια, θα ολοκληρωθεί το 2014.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 5 September 2007 - 1:20:28 UTC