Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Πρόεδρος Μπους υποστηρίζει τον Αλ-Μαλίκι
  • [02] Ιράκ: Έκρηξη σε φορτηγό με 24 νεκρούς
  • [03] Οι ΗΠΑ απορρίπτουν σχόλιο Σέρβου Υπουργού
  • [04] Ο τυφώνας Ντην εξασθενεί
  • [05] Ομπάμα: Χαλάρωση των περιορισμών για τους Κουβανικής καταγωγής Αμερικανούς
  • [06] Γαλλία: Συνελήφθη παλαιό μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών
  • [07] Μπανγκλαντές: Προσωρινό μέτρο οι περιορισμοί κυκλοφορίας

  • [01] O Πρόεδρος Μπους υποστηρίζει τον Αλ-Μαλίκι

    23-08-2007

    Ο Πρόεδρος Μπους λέει πως υποστηρίζει τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Νουρι Αλ-Μαλίκι τον οποίο και χαρακτήρισε 'καλό άνθρωπο με δύσκολη δουλειά'. Ο κύριος Μπους έκανε τη δήλωση αυτή στο συνέδριο ομάδας παλαιών πολεμιστών που γίνεται στο Κάνσας Σίτυ της Πολιτείας Μισούρι. Την προηγουμένη ο Πρόεδρος Μπους είχε εκδηλώσει απογοήτευση για την κυβέρνηση Μαλίκι αλλά στην ομιλία του της Τετάρτης επεξήγησε ότι η απογοήτευση τόσο η δική του όσο και πολλών άλλων είναι για τον αργό ρυθμό με τον οποίο σημειώνεται πολιτική πρόοδος στο Ιράκ.

    Ο Αμερικανός ηγέτης πρόσθεσε ότι οι πολίτες του Ιράκ και όχι οι πολιτικοί στη Ουάσιγκτον είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν εάν θέλουν τον κύριο Μαλίκι να παραμείνει στην εξουσία. Την Δευτέρα ο Γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, που ηγείται της αρμόδιας για θέματα ενόπλων δυνάμεων επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας, είχε δηλώσει ότι ο κ. Μαλίκι θα πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία.

    Στην ομιλία του της Τετάρτης ο Πρόεδρος Μπους παρομοίασε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράκ με παλαιότερες Αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ασία, λέγοντας ότι οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι της σύγχρονης εποχής είναι το αντίστοιχο Γιαπωνέζων μιλιταριστών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και των κομμουνιστών στην Κορέα και το Βιετνάμ κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

    [02] Ιράκ: Έκρηξη σε φορτηγό με 24 νεκρούς

    23-08-2007

    Η Ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη σε φορτηγό αυτοκίνητο βομβιστή αυτοκτονίας κόστισε τη ζωή 24 ατόμων στο βόρειο Ιράκ. Κατά τις αρχές η έκρηξη έγινε στον πόλη Μπαϊτζί και από αυτήν τραυματίστηκαν τουλάχιστον 65 πολίτες.

    Στο βόρειο Ιράκ επίσης συντρίφτηκε την Τετάρτη ένα Αμερικανικό ελικόπτερο προκαλώντας τον θάνατο όλων και των δεκατεσσάρων στρατιωτών που επέβαιναν σε αυτό. Το αρχηγείο των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δεν προσδιόρισε το ακριβές σημείο στο οποίο σημειώθηκε το ατύχημα.

    Στο μεταξύ ο Αμερικανικός στρατός είπε πως ένας στρατιώτης του σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων δυτικά της Βαγδάτης.

    Παράλληλα, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η δίκη 15 παλαιών συνεργατών του εκτελεσθέντος Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεήν οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας. Οι κατηγορίες απορρέουν από τον ρόλο τους στην σφαγή δεκάδων χιλιάδων σιιτών που είχαν εξεγερθεί εναντίον του καθεστώτος Σαντάμ μετά την ήττα του στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991.

    [03] Οι ΗΠΑ απορρίπτουν σχόλιο Σέρβου Υπουργού

    23-08-2007

    Μάρτι Αχτισαάρι

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν ως αβάσιμο και αντιπαραγωγικό το σχόλιο που έκανε ο αρμόδιος για θέματα Κοσσυφοπεδίου Σέρβος Υπουργός Σλόμπονταν Σαμαρντρίτζ ο οποίος είπε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δημιουργήσει ένα Νατοϊκό κράτος στο Κοσσυφοπέδιο. Εκπρόσωπος του Στέην Ντηπάρτμεντ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι εξαιρετικά υπερβολικό να ισχυρίζεται κανείς ότι το σχέδιο του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Μάρτι Αχτισαάρι για την χορήγηση ανεξαρτησία υπό επιτήρηση ισοδυναμεί με προσπάθεια για την δημιουργία Νατοϊκού κράτους. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι το σχόλιο του κυρίου Σαμαρντρίτζ εκπροσωπεί και τις επίσημες απόψεις της Σερβικής κυβέρνησης.

    Διαπραγματευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή &uml;Ένωση και τη Ρωσία βρίσκονται σε επαφή με την Σερβική ηγεσία και τους Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου σε μια προσπάθεια να τους βοηθήσουν να πετύχουν οριστικό διακανονισμό του προβλήματος πριν την λήξη της προθεσμίας που έχει τεθεί για τις 10 Δεκεμβρίου, .

    [04] Ο τυφώνας Ντην εξασθενεί

    23-08-2007

    Ο τυφώνας Ντην κτύπησε για δεύτερη φορά το Μεξικό, με ισχυρές βροχοπτώσεις στα παράλια προτού εξασθενήσει και εξελιχθεί σε τροπική καταιγίδα. Ο Ντην πέρασε την Τετάρτη κοντά από την πόλη Βερακρούζ και συνεχίζοντας την πορεία του προς την ενδοχώρα άρχισε να χάνει την ισχύ του μέχρι που η ταχύτητα των ανέμων του μειώθηκε στα 140 χιλιόμετρα την ώρα.

    Η Εθνική Υπηρεσία Παρακολούθησης Τυφώνων στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει ότι οι άνεμοι του Ντην θα μειωθούν ακόμα περισσότερο και σταδιακά η καταιγίδα θα διαλυθεί πάνω από τις οροσειρές του κεντρικού Μεξικού σήμερα τα ξημερώματα. Όμως η ίδια Υπηρεσία προειδοποιεί ότι βαριές βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικές πλημμύρες. Ο μετεωρολόγος Ντένις Φέλγκεν προβλέπει ότι τα νερά στους δρόμους της περιοχής μπορεί να φθάσουν σε ύψος 12 με 25 εκατοστών συνεπεία των βροχοπτώσεων.

    [05] Ομπάμα: Χαλάρωση των περιορισμών για τους Κουβανικής καταγωγής Αμερικανούς

    23-08-2007

    Μπαράκ Ομπάμα

    Ο υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοκρατικός γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να χαλαρώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Κουβανικής καταγωγής Αμερικανοί πολίτες οι οποίοι επιθυμούν επισκεφθούν την Κούβα ή να στείλουν χρήματα σε συγγενικά τους πρόσωπα που διαμένουν εκεί.

    Σε άρθρο του στην εφημερίδα Χέραλντ του Μαϊάμι, ο Γερουσιαστής από το Ιλλινόη επέκρινε την επιβολή αυστηρότερων μέτρων από μέρους της κυβέρνησης Μπους και υποσχέθηκε ότι εάν εκλεγεί στον Λευκό Οίκο θα χορηγήσει απεριόριστα δικαιώματα στους Κουβανικής καταγωγής πολίτες να επισκέπτονται οικογένειές τους στην Κούβα και να τους στέλνουν εμβάσματα από την Αμερική.

    Οι ισχύοντες σήμερα Αμερικανικοί κανονισμοί σχετικά με τα ταξίδια και τα εμβάσματα προς την Κούβα τέθηκαν σε εφαρμογή πριν τρία χρόνια στα πλαίσια ευρύτερης πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία ενίσχυσε το υφιστάμενο εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο κατά του νησιού. Η Κούβα έχει επικρίνει την πολιτική αυτή.

    Ο Κουβανός Υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Περέζ-Ρόγκ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Γερουσιαστής Ομπάμα φαίνεται πως αντικατοπτρίζουν τα αισθήματα που έχει η πλειοψηφία του λαού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κουβανός αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή στη Βραζιλία όπου συμμετέχει σε σύνοδο των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας.

    [06] Γαλλία: Συνελήφθη παλαιό μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών

    23-08-2007

    Aφίσα των Ερυθρών Ταξιαρχιών με τον Αλντο Μόρο.

    Οι Γαλλικές αρχές λένε ότι συνέλαβαν ένα άλλοτε μέλος Ιταλικής εξτρεμιστικής οργάνωσης που κατεζητείτο για πάνω από 20 χρόνια. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η αστυνομία των Παρισίων συνέλαβε την παλιά συνεργάτιδα της οργάνωσης Ερυθρές Ταξιαρχίες, Μαρίνα Περέλα, κατά τη διάρκεια τακτικής περιπόλου της σε προάστια της Γαλλικής πρωτεύουσας. Οι αρχές σχεδιάζουν τώρα να την εκδώσουν στην Ιταλία όπου η Μαρίνα Πετρέλα καταδικάστηκε ερήμην το 1992 κατηγορούμενη για απαγωγή και φόνο.

    Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες είναι μια εξτρεμιστική Μαρξιστική-Λενινιστική οργάνωση που στην δεκαετία 1970 διέπραξε δολοφονίες πολιτικών προσώπων, περιλαμβανομένου του Ιταλού Πρωθυπουργού Άλντο Μόρο. Η ομάδα έσβησε από το προσκήνιο της επικαιρότητας στην δεκαετία 1980 και πιστεύονταν ότι είχε διαλυθεί πλήρως μέχρι νωρίτερα φέτος που διενεργήθηκε μια σειρά από συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατών. Οι συλλήψεις αυτές αποκάλυψαν ότι μια καινούργια γενιά μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών μπορεί να έχει αναλάβει να συνεχίσει την δράση της οργάνωσης.

    [07] Μπανγκλαντές: Προσωρινό μέτρο οι περιορισμοί κυκλοφορίας

    23-08-2007

    Φακρουντίν Αχμέντ

    Στο Μπανγκλαντές ο προσωρινός ηγέτης Φακρουντίν Αχμέντ δήλωσε ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία πολιτών τους οποίους επέβαλε με σκοπό να δοθεί τέλος στις φοιτητικές διαδηλώσεις εναντίον της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα αρθούν αμέσως μόλις βελτιωθεί η κατάσταση. Σε μήνυμά του προς το λαό μέσω της τηλεόρασης ο κύριος Αχμέντ είπε πως οι περιορισμοί στην κυκλοφορία πολιτών αποτελούν προσωρινό μέτρο. Τους επέβαλε την Τετάρτη η υποστηριζόμενη από τους στρατιωτικούς κυβέρνηση της χώρας και παραμένουν σε ισχύ σε έξι πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Ντάκα.

    Το μέτρο αναγγέλθηκε όταν ακτιβιστές αγνόησαν για τρίτη κατά σειρά ημέρα την απαγόρευση που ισχύει για διαδηλώσεις και επιδόθηκαν σε λιθοβολισμούς, κάψιμο λάστιχων αυτοκινήτων στους δρόμους και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Με την εφαρμογή του μέτρου διακόπηκαν παράλληλα και οι επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων. Ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον 150 άλλα τραυματίστηκαν στα νέα επεισόδια.

    Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας άρχισαν την Δευτέρα στο χώρο του Πανεπιστημίου της Ντάκα ύστερα από διαμάχη φοιτητών και αστυνομικών που ξέσπασε σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου. Η διαμάχη εκείνη εξελίχτηκε σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία για την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου από τον Ιανουάριο που η κυβέρνηση επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσε όλες τις πολιτικές δραστηριότητες και διαδηλώσεις. Μετά τις φοιτητικές διαμαρτυρίες η κυβέρνηση διέταξε την Τρίτη την απομάκρυνση όλων των στρατιωτών από το Πανεπιστήμιο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 24 August 2007 - 1:19:22 UTC