Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαινιάζεται ο 'Αρίσταρχος'
  • [02] Τουρκία: Δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία ο Γκιούλ
  • [03] Ο Ντην κατευθύνεται προς το Μεξικό
  • [04] Καναδάς: Σύνοδος κορυφής Μπους, Χάρπερ και Καλντερόν
  • [05] Ιράκ:Ενώπιον της δικαιοσύνης 15 συνεργάτες του Σαντάμ
  • [06] Τις εκλογές στο Καζακστάν επικρίνουν οι ΗΠΑ
  • [07] Δύσκολος ο συμβιβασμός παρατάξεων στο Ιράκ

  • [01] Εγκαινιάζεται ο 'Αρίσταρχος'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Πάτρα

    21-08-2007

    Νέος Αστρονομικός Σταθμός πανευρωπαϊκής εμβέλειας με την ονομασία 'Αρίσταρχος' εγκαινιάζεται σήμερα στην κορυφή του όρους Χελμού σε ύψος 2.340 μέτρων, στην τοποθεσία Νεραϊδοράχη του νομού Αχαΐας.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατοπτρικό τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου με διάμετρο 2,28 μέτρα και ύψος 8.40 ενώ το βάρος του φθάνει τους 34 τόνους. Το τηλεσκόπιο έχει δυνατότητα να κάνει παρατηρήσεις τηλεχειριζόμενο από μεγάλες αποστάσεις, προγραμματιζόμενη λειτουργία μέσω δικτύου από την έδρα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και από άλλα συνεργαζόμενα αστεροσκοπεία του εξωτερικού και είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα αστρονομικά όργανα, κάμερες και φασματοσκόπια υψηλής και ενδιάμεσης ευκρίνειας που του επιτρέπουν να παρατηρεί και στο υπέρυθρο φως, λόγω του ύψους που είναι τοποθετημένο, και να ερευνά για ύπαρξη πλανητών του γαλαξία μας, αστρικές εκρήξεις, χημική σύσταση δομή και δυναμική γαλαξιών.

    Ο σχεδιασμός του τηλεσκοπίου πού πήρε το όνομα του φημισμένου αστρονόμου της Αρχαιότητας, Αρίσταρχου, σχεδιάστηκε πριν 10 χρόνια και κατασκευάσθηκε με αρχικό προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρχισε να βλέπει από το 2004 σε απόσταση 7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός και σήμερα με ολοκληρωμένη λειτουργία εγκαινιάζεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα παρουσία του Προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ακαδημαϊκού κ. Χρήστου Ζερεφού, καθηγητών Πανεπιστημίων και των τοπικών αρχών.

    Εκτός από μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα του 21ου αιώνα που θα δώσει την δυνατότητα σε σημαντικούς έλληνες και ξένους επιστήμονες να κάνουν μελέτες και παρατηρήσεις καθώς θα λειτουργεί όλο τον χρόνο, θα αποτελέσει και για την περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης καθώς αναμένεται να προσελκύσει φοιτητές και μαθητές που θα ενημερώνονται αλλά και πλήθος κόσμου που θα μπορεί να το επισκεφθεί.

    Όπως εξήγησαν ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων η κοντινή του απόσταση από τα Καλάβρυτα, μόλις 20 χιλιόμετρα, και η εύκολη πρόσβαση σ' αυτό λόγω του δρόμου που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού όλο τον χρόνο, δίνει την δυνατότητα να γίνουν μικρότερα έργα στην περιοχή όπως ένα 'λαϊκό αστεροσκοπείο' με μικρά τηλεσκόπια για νυχτερινή παρατήρηση και με σύνδεση με τον Αρίσταρχο ώστε να λαμβάνει και εικόνα από τα βάθη του σύμπαντος.

    [02] Τουρκία: Δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία ο Γκιούλ

    21-08-2007

    O Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ δίπλα στον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

    Στην Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη για την ανάδειξή του στην Προεδρία της χώρας κατά την πρώτη σχετική ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα.

    Ο κ. Γκιούλ, που είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έλαβε 341 ψήφους από τις 367 που συνιστούν την πλειοψηφία δύο τρίτων η οποία χρειάζονταν για την ανάδειξη του στον πρώτη γύρο.

    Αλλά ο κ. Γκιούλ αναμένεται ότι τελικά θα εκλεγεί στην Προεδρία της χώρας κατά τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας στον οποίον απαιτείται μόνον απλή πλειοψηφία στο 550 εδρών κοινοβούλιο για την ανάδειξή του στο ανώτατο αξίωμα της Τουρκίας.

    Αυτή είναι η δεύτερη φορά που υποβάλλεται υποψηφιότητα του κ. Γκιούλ για την Προεδρία. Η πρώτη υποψηφιότητά του νωρίτερα φέτος είχε προκαλέσει πολιτική κρίση που εξανάγκασε την προκήρυξη εκλογών στις οποίες το κόμμα του κέρδισε 340 έδρες στο κοινοβούλιο.

    Κοσμικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχία ότι οι Ισλαμικές καταβολές του κ. Γκιούλ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι την ηγεσία της κυβέρνησης έχει ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσαν να κλονίσουν την αρχή του πλήρους διαχωρισμού της θρησκείας από το κράτος στην Τουρκία.

    [03] Ο Ντην κατευθύνεται προς το Μεξικό

    21-08-2007

    Η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία λέει πως η τροπική θύελλα Ντην εξελίχτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε Τυφώνα κατηγορίας πέντε με ανέμους που ταξιδεύουν με ταχύτητα άνω των 250 χιλιομέτρων την ώρα. Η κατηγορία πέντε είναι η ισχυρότερη και καταστροφικότερη στην οποία μπορεί να φθάσει ένας τυφώνας. Την Δευτέρα το Μεξικό διέκοψε την παραγωγή πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης που διαθέτει στα ανοιχτά της ακτής του και απομάκρυνε χιλιάδες τουρίστες από την Χερσόνησο Γιουκατάν, στα πλαίσια των προετοιμασιών για την αντιμετώπιση του Τυφώνα Ντην, ο οποίος αναμένεται να πλήξει την περιοχή σε λίγες ώρες.

    Οι προβλέψει τώρα είναι ότι το Κανκούν πιθανότατα δεν θα είναι πάνω ακριβώς στην πορεία που ακολουθεί ο Ντην αλλά πολλοί επισκέπτες του τουριστικού αυτού θέρετρου το εγκατέλειψαν την Δευτέρα παίρνοντας ότι πτήση μπορούσαν για να μεταβούν σε ασφαλέστερα μέρη πριν την άφιξη του τυφώνα.

    Οι αρχές στο Μεξικό και την Μπελίζ εκκένωσαν πολλές παραθαλάσσιες κωμοπόλεις κοντά στην κοινή μεθόριό τους για κάθε ενδεχόμενο εν αναμονή του τυφώνα. Αργά την Κυριακή ο Ντην έπληξε την νότια ακτή της Τζαμάικα, σκοτώνοντας ένα άτομο, ξεριζώνοντας δέντρα, καταστρέφοντας σπίτια και πλημμυρίζοντας τους δρόμους με βρόχινα νερά.

    [04] Καναδάς: Σύνοδος κορυφής Μπους, Χάρπερ και Καλντερόν

    21-08-2007

    Ο Πρόεδρος Μπους με τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ

    Με δακρυγόνα αέρια διαλύθηκε διαδήλωση που έγινε στο θέρετρο Μοντεμπέλο του Καναδικού Κεμπέκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιούν εκεί οι ηγέτες του Καναδά, του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Την Δευτέρα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζώρτζ Μπους μετέβη στο Μοντεμπέλο για διήμερη επίσκεψη στα πλαίσια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Καναδό Πρωθυπουργό Στήβεν Χάρπερ και τον Πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν με στόχο την εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση του εμπορίου και της ασφάλειας μεταξύ των τριών χωρών.

    Τουλάχιστον δύο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο της συνόδου καταγγέλλοντας ότι οι τρεις ηγέτες που συμμετέχουν δεν επιτρέπουν την διαφάνεια και απειλούν να υποσκάψουν τα δικαιώματα των κοινών ανθρώπων.

    [05] Ιράκ:Ενώπιον της δικαιοσύνης 15 συνεργάτες του Σαντάμ

    21-08-2007

    O Αλί Χασάν Αλ-Ματζίντ

    Δεκαπέντε άλλοτε συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεήν προσάγονται σήμερα σε δίκη στο Ιράκ για τον ρόλο τους σε καταγγελλόμενη βάρβαρη καταστολή εξέγερσης σιιτών το 1991. Μεταξύ των δικαζομένων είναι και ένας εξάδελφος του Σαντάμ Χουσεήν, ο Αλί Χασάν Αλ-Ματζίντ, ευρύτερα γνωστός με το παρατσούκλι 'Χημικός Αλί'. Πρόκειται για την τρίτη δίκη που γίνεται σε σχέση με εγκλήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε το εκτοπισθέν καθεστώς του Σαντάμ.

    Οι 15 κατηγορούνται για την σφαγή χιλιάδων ατόμων από στρατεύματα του Σαντάμ τα οποία σύντριψαν σιιτική εξέγερση μετά την ήττα του στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1991. Ο Σαντάμ εκτελέστηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου για την δολοφονία σιιτών συμπατριωτών του στο χωριό Ντουτζάηλ, το 1982.

    Την Δευτέρα εξ άλλου, από βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα σκοτώθηκε ο κυβερνήτης της νότια Ιρακινής επαρχίας Μουθαννά, στην οποία επικρατεί το σιιτικό στοιχείο. Η έκρηξη είχε επίσης σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα σωματοφύλακάς του και να τραυματιστούν δύο άλλοι που επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο. Πρόκειται για την δεύτερη δολοφονία επαρχιακού κυβερνήτη στο Ιράκ κατά τον μήνα αυτό.

    [06] Τις εκλογές στο Καζακστάν επικρίνουν οι ΗΠΑ

    21-08-2007

    O Πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν το παράδειγμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και επέκριναν το Καζακστάν για τον τρόπο που διενήργησε τις κοινοβουλευτικές εκλογές του στις οποίες το κυβερνών κόμμα απέσπασε όλες και τις 98 υπό διεκδίκηση έδρες του κοινοβουλίου. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε την Δευτέρα ότι συμφωνεί με την εκτίμηση του Οργανισμούς για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη ότι οι εκλογές του Σαββάτου στο Καζακστάν χαρακτηρίστηκαν από σοβαρά προβλήματα και δεν ικανοποίησαν πλήρως τα διεθνή πρότυπα.

    Ούτε ένας από τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης δεν μπήκε στην Βουλή. Επίσης, 9 πρόσθετες από τις 107 συνολικά έδρες της Βουλής δόθηκαν σε υποψήφιους που επέλεξε η λεγόμενη Σύνοδος του Λαού, τα μέλη της οποίας είχαν όλα διοριστεί από τον Πρόεδρο Ναζαρμπάγιεφ.

    Ο κ. Ναζαρμπάγιεφ φέρεται πως δήλωσε ότι είναι ατυχές που κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπαίνει στην Βουλή αλλά παράλληλα, πρόσθεσε, πως το ότι η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια ενός κόμματος και μόνον δεν αποτελεί τραγωδία.

    [07] Δύσκολος ο συμβιβασμός παρατάξεων στο Ιράκ

    21-08-2007

    Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Καρλ Λέβιν και ο Ρεπουμπλικανός Τζων Γουώρνερ με τον Πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Δύο σημαντικά στελέχη της αρμόδιας για θέματα ενόπλων δυνάμεων επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας λένε ότι διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλοί ενδοιασμοί από μέρους της Ιρακινής κυβέρνησης για τον τερματισμό της διαίρεσης μεταξύ των διαφόρων παρατάξεων στη χώρα.

    Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Καρλ Λέβιν και ο Ρεπουμπλικανός Τζων Γουώρνερ, μιλώντας στη Ουάσιγκτον, μετά την ολοκλήρωση διήμερης επίσκεψής τους στο Ιράκ, είπαν ότι η αύξηση του αριθμού των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχει καταστήσει περιοχές της Βαγδάτης και των περιχώρων της ασφαλέστερες και έχει προσφέρει στους Ιρακινούς πολιτικούς περισσότερες ευκαιρίες για συμβιβασμό. Αλλά οι δύο γερουσιαστές δήλωσαν ότι δεν είναι αισιόδοξοι για την προοπτική επίτευξης συμβιβασμού. Κατά την άποψή τους οι Ιρακινοί πολιτικοί φοβούνται να δώσουν τέλος στις παραταξιακές προκαταλήψεις τους και να κινηθούν προς την ενοποίηση.

    Οι Γερουσιαστές Λέβιν και Γουώρνερ δήλωσαν στους Ιρακινούς ηγέτες ότι ο λαός και το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και ότι η ανάγκη για συμβιβασμό είναι επείγουσα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 22 August 2007 - 1:18:26 UTC