Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O τυφώνας Ντην πλήττει την Τζαμάικα
  • [02] Αεροπειρατής Τουρκοκυπριακού αεροπλάνου με εκπαίδευση Αλ Κάηντα
  • [03] Πρόωρη προσγείωση Εντέβορ την Τρίτη
  • [04] Εκπαίδευση παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφάλειας ανέλαβαν οι ΗΠΑ
  • [05] Επιδρομές κατά εξτρεμιστών στο Πακιστάν
  • [06] Απελευθερώθηκε Γερμανίδα όμηρος στο Αφγανιστάν
  • [07] Λιντς: Ιρανικά στρατεύματα εκπαιδεύουν σιίτες εξτρεμιστές στο Ιράκ
  • [08] Επίσκεψη Κουσνέρ στη Βαγδάτη
  • [09] Φωτιά σε Αεροπλάνο των Κινεζικών Αερογραμμών

  • [01] O τυφώνας Ντην πλήττει την Τζαμάικα

    20-08-2007

    Ο Τυφώνας Ντην έπληξε την νότια ακτή της Τζαμάικα με ανέμους ταχύτητας άνω των 230 χιλιομέτρων την ώρα και ισχυρές βροχοπτώσεις. Σε ορισμένα σημεία τα νερά από τις βροχές στις δρόμους φθάνουν μέχρι και 50 εκατοστά ύψος. Το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων και Τροπικών Θυελλών λέει ότι το μάτι του Τυφώνα πέρασε την Κυριακή κοντά από την Τζαμάικα αλλά όχι ακριβώς πάνω από αυτήν, κάτι που θα τον έκανε ακόμα πιο καταστροφικό. Ο Ντην κατευθύνεται τώρα δυτικά προς την Χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, η οποία χωρίζει την Καραϊβική Θάλασσα από τον Κόλπο του Μεξικού.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο τυφώνας θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ καθώς διέρχεται πάνω από τα ψηλότερης θερμοκρασίας νερά της Καραϊβικής. Οι προβλέψεις τους είναι ότι οι άνεμοι του Ντήν, όταν αυτός φθάσει στο Μεξικό, θα έχουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων.

    Ο τυφώνας έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τουλάχιστον έξι θανάτους στο πέρασμα του από την Καραϊβική. Η πλήρης έκταση των ζημιών που προκάλεσε δεν είναι ακόμα γνωστή. Ήδη έχει αρχίσει η εκκένωση παραθαλάσσιων πόλεων σε περιοχές που πιστεύεται ότι βρίσκονται στον δρόμο που ακολουθεί ο Ντήν, από τις νήσους Κέϋμαν μέχρι την Αμερικανική Πολιτεία Τέξας.

    [02] Αεροπειρατής Τουρκοκυπριακού αεροπλάνου με εκπαίδευση Αλ Κάηντα

    20-08-2007

    Το Τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατόλια μεταδίδει ότι ο ένας από τους δύο που επεχείρησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους Τουρκοκυπριακό αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε πάνω από 140 επιβάτες, είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο της Αλ Κάηντα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για τον Μοχάμεντ Αμπντούλ Αζίζ-Ταλίκ ο οποίος είχε στο παρελθόν εκτίσει ποινή στην ίδια φυλακή της Σαουδικής Αραβίας με έναν από τους τρομοκράτες που συνέβαλαν στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το Τουρκικό πρακτορείο λέει επίσης ότι ο Ταλίκ και ένας άλλος αεροπειρατής, ο Μεχμέτ Ρεσάτ Οζλού, επεχείρησαν να υποχρεώσουν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στο Ιράν, από όπου σκόπευαν να μεταβούν στο Αφγανιστάν για να καταταχθούν στην Αλ Κάηντα.

    Οι δύο επεχείρησαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το αεροπλάνο το Σάββατο λίγο μετά την απογείωσή του από τον τουρκοκυπριακό τομέα. Αλλά όμως δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την πόρτα που οδηγεί από την καμπίνα στο πιλοτήριο του αεροσκάφους. Το αεροπλάνο τελικά προσγειώθηκε στην Αντάλια της Τουρκίας όπου ορισμένοι από τους επιβάτες αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι αεροπειρατές κράτησαν τους υπόλοιπους επιβάτες ομήρους για πολλές ώρες αλλά τελικά τους άφησαν και αυτούς ελεύθερους και παραδόθηκαν.

    [03] Πρόωρη προσγείωση Εντέβορ την Τρίτη

    20-08-2007

    Η Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος ανακοίνωσε ότι το διαστημολεωφορείο Εντέβορ αποσυνδέθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ξεκίνησε την προετοιμασία για πρόωρη προσγείωση. Σύμφωνα με τα νέα σχέδια της ΝΑΣΑ το διαστημολεωφορείο θα επιστρέψει στην γη την Τρίτη, δηλαδή μία μέρα νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, και θα προσγειωθεί στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Η ΝΑΣΑ λέει πως αποφάσισε την πρόωρη επιστροφή του Εντέβορ επειδή ο Τυφώνας Ντην απειλεί να πλήξει αργότερα την περιοχή του Χιούστον στο Τέξας, όπου βρίσκεται και το Κέντρο ελέγχου διαστημικών πτήσεων που διευθύνει όλες τις επικοινωνίες με το διαστημολεωφορείο.

    Το Εντέβορ παρέμεινε συνδεδεμένο με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε τροχιά γύρω από την Γη επί εννέα ημέρες κατά τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν από αστροναύτες τέσσαρες διαστημικοί περίπατοι.

    [04] Εκπαίδευση παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφάλειας ανέλαβαν οι ΗΠΑ

    20-08-2007

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι θα αρχίσουν σύντομα να εκπαιδεύουν την Παλαιστινιακή υπηρεσία ασφάλειας προκειμένου να ενισχυθεί η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την προεδρική φρουρά του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2008. Τα προγράμματα αυτά είναι τμήμα του πακέτου βοήθειας ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκαν να χορηγήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να ενισχυθεί η ικανότητα των Παλαιστινιακών αστυνομικών αρχών να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και για να καλυφθούν ανάγκες που έχουν στον τομέα της ασφάλειας τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι.

    Τη σχετική συμφωνία είχε υπογράψει νωρίτερα τον μήνα αυτό η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράης με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.

    [05] Επιδρομές κατά εξτρεμιστών στο Πακιστάν

    20-08-2007

    Φωτογραφία αρχείου.

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον δύο κρησφύγετων κοντά στην μεθόριο με το Αφγανιστάν σκοτώνοντας 15 εξτρεμιστές που πρόσκεινται στους Ταλεμπάν. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν επειδή οι εξτρεμιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις από τα δύο κρησφύγετα κοντά στην κωμόπολη Μιρ Αλί στην περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι από τις αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν επίσης δύο γυναίκες και δύο παιδιά που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι τους όταν αυτό κτυπήθηκε από τα ελικόπτερα.

    Στο μεταξύ οι εξτρεμιστές συμφώνησαν να αφήσουν ελεύθερους 15 στρατιώτες τους οποίους είχαν απαγάγει στο Νότιο Ουαζιριστάν στις 9 Αυγούστου.

    [06] Απελευθερώθηκε Γερμανίδα όμηρος στο Αφγανιστάν

    20-08-2007

    Το εστιατόριο όπου σημειώθηκε η απαγωγή.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι μια Γερμανίδα υπάλληλος υπηρεσίας παροχής βοήθειας, που απήχθηκε το Σάββατο από εξτρεμιστές, απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην Καμπούλ. Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε επίσης ότι κατά την επιχείρηση η αστυνομία συνέλαβε και ομάδα απαγωγέων κοντά στο εστιατόριο στο οποίο σημειώθηκε η απαγωγή. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στο Βερολίνο επιβεβαίωσε ότι η πρώην όμηρος βρίσκεται τώρα στη Γερμανική πρεσβεία της Καμπούλ.

    Η επιχείρηση διάσωσης έγινε μερικές ώρες μετά τη μετάδοση βίντεο στην Αφγανική τηλεόραση στο οποίο η γερμανίδα όμηρος δήλωσε ότι είναι καλά και ότι το όνομα της είναι Κριστινα Μέιερ. Στο ίδιο βίντεο επίσης ένας άντρας ζήτησε την απελευθέρωση κρατουμένων. Οι αφγανικές αρχές λένε ότι πιστεύουν πως οι Ταλεμπάν δεν είναι αναμεμιγμένοι στην απαγωγή.

    [07] Λιντς: Ιρανικά στρατεύματα εκπαιδεύουν σιίτες εξτρεμιστές στο Ιράκ

    20-08-2007

    Υποστράτηγος Ρικ Λιντς

    Ο Αμερικανός Υποστράτηγος Ρικ Λιντς λέει ότι Ιρανικά στρατεύματα βρίσκονται στο κεντρικό Ιράκ και εκπαιδεύουν σιίτες εξτρεμιστές στη διενέργεια επιθέσεων εναντίον αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων. Ο Υποστράτηγος Λυντς δήλωσε την Κυριακή ότι σύμφωνα με πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών περίπου 50 μέλη του λεγόμενου Σώματος Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν έχουν διεισδύσει στο Ιράκ με σκοπό να εκπαιδεύσουν εξτρεμιστές στη χρήση όλμων και ρουκετών. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν απέρριψε την καταγγελία.

    Την Κυριακή επίσης 12 άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση με όλμους σε σιτική γειτονιά της ανατολικής Βαγδάτης.

    Εξάλλου, η Ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι πολιτικοί ηγέτες της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία για την ατζέντα της συνόδου κορυφής που σχεδιάζεται με στόχο την αναβίωση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    [08] Επίσκεψη Κουσνέρ στη Βαγδάτη

    20-08-2007

    O Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ έφτασε στη Βαγδάτη για να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη Γάλλου υπουργού στο Ιράκ από τότε που άρχισε ο πόλεμος εκεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι ο κύριος Κουσνέρ κομίζει μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας προς τον Ιρακινό λαό και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των Ιρακινών κοινοτήτων για να πληροφορηθεί τις απόψεις τους.

    Κατά την άφιξή του στη Βαγδάτη ο Γάλλος υπουργός κατέθεσε στέφανο στο μνημείο που έχει ανεγερθεί για όσους σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση εναντίον του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στην Ιρακινή πρωτεύουσα το 2003. Η έκρηξη εκείνη είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άτομα, περιλαμβανομένου του ειδικού απεσταλμένου Σέργκιο Βιέρα Ντε-Μέλλο που ήταν φίλος του κυρίου Κουσνέρ.

    Η επίσκεψη Κουσνέρ στη Βαγδάτη πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά την συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζωτρζ Μπους κατά την οποία εξετάστηκε η κατάσταση στο Ιράκ. Ο προκάτοχος του κυρίου Σαρκοζί, Ζακ Σιράκ, είχε ταχθεί εναντίον της υπό Αμερικανική ηγεσία εισβολής στο Ιράκ το 2003.

    [09] Φωτιά σε Αεροπλάνο των Κινεζικών Αερογραμμών

    20-08-2007

    Φωτογραφία αρχείου.

    Αεροπλάνο των Κινεζικών Αερογραμμών της Ταϊβάν έπιασε φωτιά αμέσως μετά την προσγείωσή του στην Οκινάουα αλλά όλοι και οι 155 επιβάτες του διασώθηκαν. Μαύροι καπνοί και φλόγες περιτύλιξαν την άτρακτο του αεροπλάνου μόλις ολοκλήρωσε πτήση του από την Ταϊπέη. Ιάπωνες πυροσβέστες έθεσαν την φωτιά υπό έλεγχο γρήγορα, επιτρέποντας έτσι να απομακρυνθούν ασφαλώς όσοι επέβαιναν σε αυτό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 21 August 2007 - 1:21:36 UTC