Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπεγράφη ο νόμος για τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών αλλοδαπών με ΗΠΑ
  • [02] Εκλογές για δύο βουλευτικές έδρες στο Λίβανο
  • [03] Ανησυχία Γκέιτς για την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ
  • [04] Αγνοείται μια από τις Κόρες της Πηνελόπης
  • [05] Συνομιλίες Μπούς-Καρζάι στην Ουάσιγκτον
  • [06] Νομοσχέδιο εναντίον προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδας
  • [07] Έκρηξη σε Βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου
  • [08] Διαπραγματεύσεις της ΔΥΑΕ για επιθεωρήσεις Ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων

  • [01] Υπεγράφη ο νόμος για τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών αλλοδαπών με ΗΠΑ

    06-08-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε απ' το Κογκρέσο και το οποίο παραχωρεί στην Αμερικανική κυβέρνηση περισσότερες δικαιοδοσίες στην παρακολούθηση υπόπτων ξένων τρομοκρατών. Συγκεκριμένα αίρεται προηγούμενη δέσμευση που προέβλεπε εντολή ειδικού δικαστηρίου πριν επιτραπεί τέτοια παρακολούθηση. Ανακοινωθέν του προέδρου Μπούς αναφέρει ότι η αλλαγή αυτή παραχωρεί στις Αμερικανικές αρχές 'δυναμικά και ευέλικτα' μέσα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Ο νέος νόμος επιτρέπει στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνομιλίες και να διαβάζει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ξένων που επικοινωνούν με άτομα στις ΗΠΑ. Πάντως, αν κάτοικος των ΗΠΑ γίνει στόχος μιας τέτοιας διερεύνησης είναι ακόμη απαραίτητη η έγκριση ειδικού δικαστηρίου. Ο κ. Μπούς δήλωσε ότι λόγω αυτής ακριβώς της δικλίδας ασφάλειας προστατεύονται τα πολιτικά δικαιώματα των Αμερικανών, ενώ παράλληλα βοηθούνται πρόσωπα που συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις προθέσεις των εχθρών των ΗΠΑ.

    [02] Εκλογές για δύο βουλευτικές έδρες στο Λίβανο

    06-08-2007

    Αμίν Τζεμαγιέλ

    Δύο κύρια πολιτικά κόμματα του Λιβάνου διακηρύσσουν νίκη στις εκλογές της Κυριακής για την πλήρωση δύο βουλευτικών θέσεων που χήρευσαν μετά τις δολοφονίες δύο αντι-Σύρων μελών της Βουλής. Δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για τις δύο αυτές βουλευτικές έδρες.

    Η πλέον αμφιλεγόμενη εκλογική αντιπαράθεση ήταν αυτή βορειοανατολικά της Βηρυτού στην καρδιά των Χριστιανικών περιοχών, όπου δοκιμάστηκε η δύναμη δύο αντιμαχόμενων Χριστιανικών παρατάξεων.

    Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης, Μισέλ Αούν, δηλώνει ότι ο υποψήφιος του κόμματος του, Καμίλ Χούρυ, κέρδισε με μικρή διαφορών ψήφων τον πρώην πρόεδρο Αμίν Τζεμαγιέλ, του κυβερνώντος κόμματος, του οποίου ο γιός Πιέρ δολοφονήθηκε το Νοέμβριο. Αλλά ο Τζεμαγιέλ δηλώνει ότι αυτό είναι ο νικητής. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν αποτελέσματα πριν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

    [03] Ανησυχία Γκέιτς για την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ

    06-08-2007

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη εθνικής πολιτικής συμφιλίωσης στο Ιράκ. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Κυριακή, ο κ. Γκέιτς επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον είχε υποτιμήσει τα επίπεδα δυσπιστίας μεταξύ Ιρακινών πολιτικών παρατάξεων.

    Από τη πλευρά της, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει δηλώσει στην Ιρακινή πολιτική ηγεσία ότι δεν έχει επιτύχει αρκετή πρόοδο στο θέμα και ότι πρέπει να 'καταβάλλει εντονότερες προσπάθειες'.

    Στο μεταξύ τη Κυριακή στη Βαγδάτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, αρνήθηκε να δεχτεί τις παραιτήσεις 6 Σουνιτών Υπουργών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αλλάξουν γνώμη και θα επιστρέψουν στα καθήκοντα τους.

    Επίσης τη Κυριακή ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν τον άνθρωπο που ευθύνεται για δύο βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος του ιερού για τους Σιίτες τεμένους Ασκαρίγια στη Σαμάρρα, που προκάλεσαν σημαντικές εμφύλιες βιαιότητες στο Ιράκ. Πρόκειται για τον Χάϊθαμ Αλ Μπαντρί της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

    [04] Αγνοείται μια από τις Κόρες της Πηνελόπης

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-08-2007

    Στις εκκλησίες της Ελληνορθόδοξης Μητροπόλεως Σικάγου έγιναν την Κυριακή δεήσεις για τα θύματα που προκάλεσε η κατάρρευση γέφυρας στον ποταμό Μισισιπή την περασμένη εβδομάδα και για τις οικογένειές τους.

    Στην Μητρόπολη Σικάγου ανήκουν 55 εκκλησίες οι οποίες εκτείνονται σε 5 συνολικά Πολιτείες, την Μινεσότα, την Αιόβα, το Ουισκόνσιν, το Ιλλινόη και το Μισούρι.

    Οι ιερείς και τα μέλη των εκκλησιών αυτών, αλλά και άλλων εκκλησιών της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δεήθηκαν υπέρ αναπαύσεως των όσων σκοτώθηκαν και υπέρ ανευρέσεως των όσων εξακολουθούν να αγνοούνται από την ημέρα του φοβερού ατυχήματος. Προσευχήθηκαν επίσης για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας εκείνων που τραυματίστηκαν, για την ανακούφιση των οικογενειών των όσων άγγιξε το συμβάν και για την ευημερία των μελών των σωστικών συνεργείων και των νοσοκομειακών μονάδων που έμελλε να σχετιστούν με την τραγωδία.

    Ιδιαίτερη θέση στη σκέψη και τις προσευχές πολλών ομογενών από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέχει η Χριστίνα Σακοράφα η οποία εξακολουθεί να αγνοείται από την ώρα που υποχώρησε η γέφυρα κι έπεσαν αυτοκίνητα που την διέσχιζαν στα νερά του ποταμού.

    Η 45χρονη Χριστίνα, γέννημα θρέμμα του Ντητρόητ, είναι η πρωτότοκος από τις δύο κόρες Ελλήνων που μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Σάμο. Η δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανίδα είναι δραστήριο στέλεχος της οργάνωσης Κόρες της Πηνελόπης κι έχει διατελέσει μέλος πολλών σημαντικών επιτροπών του θυγατρικού αυτού κλάδου της ΑΧΕΠΑ.

    Η Χριστίνα Σακοράφα είναι επίσης ενορίτης της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μινεάπολη της Μινεσότα. Μεταξύ άλλων η Χριστίνα ψάλλει στην χορωδία της εκκλησίας και έχει οργανώσει ένα συγκρότημα ελληνικών παραδοσιακών χωρών στο οποίο συμμετέχουν τα παιδιά της ενορίας.

    Η Ύπατη Πρόεδρος της οργάνωσης Κόρες της Πηνελόπης κ. Κάρεν Σταματιάδη δήλωσε την Δευτέρα ότι η Χριστίνα, στα δύο περίπου χρόνια από τότε που εγκαταστάθηκε στη Μινεάπολη, ανέπτυξε τεράστια δραστηριότητα προς όφελος της κοινότητας, της ενορίας της και διαφόρων ομογενειακών οργανώσεων όπως οι Κόρες της Πηνελόπης. Η κ. Σταματιάδη είπε ακόμα ότι εκ μέρους όλων των μελών της οργάνωσής της εκφράζει αισθήματα συμπαράστασης στην οικογένεια και τους φίλους της Χριστίνας και παροτρύνει την ομογένεια να συνεχίσει να προσεύχεται για την αγνοούμενη νέα.

    Εξ άλλου οι προϊστάμενοι των δύο εκκλησιών της περιοχής, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Γεωργίου, πατέρας Παύλος Πάρις και πατέρας Ριχάρδος Δημήτριος Ανδρέου αντίστοιχα, ανέφεραν ότι η Χριστίνα Σακοράφα είναι περήφανη για την ελληνική κληρονομιά της και σαν άξια ράφτρα που είναι έχει επίσης φτιάξει όλες τις εθνικές ενδυμασίες που φορούν τα παιδιά της κοινότητας όταν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό Ελληνικών επετείων.

    Κατά τον δεύτερο ιερέα, 'μπορεί να ειπωθεί με αρκετή δόση βεβαιότητας ότι η Χριστίνα οδηγούσε το αυτοκίνητό της είτε κοντά είτε πάνω ακριβώς στην γέφυρα κατά την στιγμή της κατάρρευσης'.

    Η Χριστίνα βρίσκονταν καθ οδό προς την εκκλησία της όταν συνέβη το ατύχημα. Με το κινητό της τηλέφωνο επικοινώνησε με ένα άλλο μέλος του εκκλησιαστικού χορευτικού συγκροτήματος και του είπε ότι θα έφθανε λίγο αργοπορημένη στο ραντεβού τους γιατί βρίσκονταν στο μέσο κυκλοφοριακής συμφόρησης ταξιδεύοντας με δυτική κατεύθυνση στον Αυτοκινητόδρομο 35. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός και ολόκληρη η γέφυρα πάνω από την οποία περνούσε κατέρρευσαν λίγα λεπτά αργότερα. Η Χριστίνα Σακοράφα δεν έφθασε ποτέ στην εκκλησία. Μέχρι και την Τρίτη το πρωί, ώρα Ελλάδας, που γράφονταν η ανταπόκριση αυτή, η Χριστίνα Σακοράφα εξακολουθεί να αγνοείται.

    Η Ελληνοαμερικανική ομογένεια προσεύχεται για την Χριστίνα και συμπαραστέκεται στην οικογένειά της τις δύσκολες αυτές ώρες αγωνίας που περνά.

    [05] Συνομιλίες Μπούς-Καρζάι στην Ουάσιγκτον

    06-08-2007

    Ο Πρόεδρος Μπούς και ο Αφγανός ομόλογος του, Χαμίντ Καρζάι, άρχισαν τη Κυριακή διήμερη σύνοδο κορυφής στο προεδρικό θέρετρο Κάμπ Ντέιβιντ, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Ουάσιγκτον.

    Αναμένεται πως οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της απειλής των Ταλεμπάν και των εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα, στον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων αμάχων, στο εμπόριο οπίου και στην κρίση με τους Νοτιοκορεάτες ομήρους.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη κατά την αναχώρησή του από την Καμπούλ ο Πρόεδρος Καρζάι είπε ότι οι συνομιλίες θα περιστραφούν στον αγώνα κατά των τρομοκρατών, την ενίσχυση του Αφγανικού στρατού και γενικότερα τις συνθήκες ασφάλειας στη χώρα του. Όταν ρωτήθηκε για το που βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Αφγανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν έχουν βελτιώσει τις πιθανότητες τους να τον βρουν, αλλά εξέφρασε σιγουριά ότι ο Μπιν Λάντεν δεν κρύβεται πλέον στο Αφγανιστάν.

    Στο μεταξύ, για το θέμα τώρα των 21 Νοτιοκορεατών ομήρων, ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του κάνει ότι μπορεί για την απελευθέρωση τους, αλλά επεσήμανε ότι δεν θα προβεί σε ενέργειες που θα προκαλέσουν περισσότερες απαγωγές. Ο κ. Καρζάι ζήτησε την απελευθέρωση των ομήρων τονίζοντας ότι οι απαγωγείς 'δεν είναι ούτε μουσουλμάνοι, ούτε Αφγανοί', γιατί οι περισσότεροι όμηροι είναι γυναίκες και οι πραγματικοί μουσουλμάνοι και Αφγανοί δεν προβαίνουν σε εγκλήματα σε βάρος γυναικών. Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση του θα συμμετάσχει σε απ' ευθείας διαπραγματεύσεις με τους Ταλεμπάν, ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι 'θα κάνει τα πάντα εκτός απ' το να ενθαρρύνει περισσότερες απαγωγές'.

    [06] Νομοσχέδιο εναντίον προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-08-2007

    Bob Menendez

    Οι Γερουσιαστές Bob Menendez, Δημοκρατικός από την Πολιτεία Νιού Τζέρσεη και Olympia Snowe, Ρεπουμπλικανή από την Πολιτεία Μέην, οι οποίοι ηγούνται της προσπάθειας για την προώθηση θεμάτων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αμερικανική Γερουσία, και ο Πρόεδρος της Γερουσιαστικής Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και υποψήφιος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Γερουσιαστής Barack Obama, υπέβαλαν από κοινού νομοσχέδιο κατά της διεξαγωγής αρνητικής για την Ελλάδα προπαγάνδας από μέρους της κυβέρνησης των Σκοπίων.

    Olympia Snowe

    Αντίστοιχο νομοσχέδιο έχει ήδη υποβληθεί και στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με πρωτοβουλία των Βουλευτών Robert Wexler, Δημοκρατικού από την Φλόριντα, που είναι και ο Πρόεδρος της αρμόδιας για Ευρωπαϊκά θέματα βουλευτικής Υποεπιτροπής, και Elton Gallegly, Ρεπουμπλικανού από την Καλιφόρνια. Επίσης οι Συμπρόεδροι της ομάδας προβολής Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο, Carolyn Maloney, Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη και Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα, συγκαταλέγονται μεταξύ των κηδεμόνων του νομοσχεδίου αυτού, το οποίο λέγεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 75 νομοθετών.

    Barack Obama

    Σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Συντονιστικής Προσπάθειας του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες (CHE) αναφέρει ότι το νομοσχέδιο επισημαίνει την ύπαρξη 'τηλεοπτικού ρεπορτάζ το οποίο δείχνει μαθητές σε δημόσιο σχολείο των Σκοπίων να διδάσκονται ότι τμήματα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι μέρος της δικής τους χώρας' καθώς επίσης και 'την πρόσφατη έκδοση βιβλίων της στρατιωτικής ακαδημίας των Σκοπίων, που περιέχουν χάρτες οι οποίοι δείχνουν την, όπως την αποκαλούν Μεγάλη Μακεδονία, να εκτείνεται πολλά χιλιόμετρα μέσα στην επικράτεια της Ελλάδος και σε τμήμα της Βουλγαρίας'.

    Το νομοσχέδιο υπενθυμίζει ότι συμφωνία που συνάφθηκε στο πλαίσιο του ΟΗΕ, επιβάλει στην ΠΓΔΜ 'να μη υποστηρίζει διεκδικήσεις εδαφών που ανήκουν σε άλλη χώρα ούτε και προσπάθειες για αλλαγή των υφισταμένων συνόρων'. Επίσης ζητά από τα Σκόπια να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει βάσει της συμφωνίας αυτής και να μη διδάσκουν στα σχολεία και τα ιδρύματά τους ύλη που απειλεί την Ελλάδα. Παράλληλα παροτρύνει την ΠΓΔΜ να καταλήξει σε συμφωνία με την Αθήνα σχετικά με την επιλογή αμοιβαία αποδεκτού επίσημου ονόματος για το γειτονικό της Ελλάδας κράτος.

    [07] Έκρηξη σε Βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

    06-08-2007

    Έκρηξη αγωγού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία είχε σαν αποτέλεσμα την διακοπή της ροής Ρωσικού αερίου προς την Ελλάδα. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Σόφιας και οι αρχές δηλώνουν ότι μάλλον προκλήθηκε από διαρροή. Δεν υπήρξαν τραυματίες.

    Απ' την έκρηξη καταστράφηκαν περίπου 10 μέτρα του αγωγού και η ροή φυσικού αερίου διακόπηκε αυτόματα. Οι Ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι η ζήτηση αερίου καλύπτεται προσωρινά από τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Μέγαρα και ότι η επισκευή της βλάβης αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα.

    [08] Διαπραγματεύσεις της ΔΥΑΕ για επιθεωρήσεις Ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων

    07-08-2007

    Ομάδα εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έχει ξεκινήσει 4 ημέρες διαπραγματεύσεων στο Ιράν με σκοπό την ανάπτυξη σχεδίου για μελλοντικές διεθνείς επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

    Το ελεγχόμενο από τη κυβέρνηση ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν, IRNA, μετέδωσε ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων έφτασε στη Τεχεράνη τη Δευτέρα για διαπραγματεύσεις με Ιρανούς αξιωματούχους.

    Οι διαπραγματεύσεις έχουν ως στόχο τη δημιουργία πλαισίου για μελλοντικές επιθεωρήσεις του εργοστάσιου εμπλουτισμού ουράνιου στο Νατανζ του κεντρικού Ιράν. Πρόκειται για τις ποιο ευαίσθητες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 7 August 2007 - 1:18:39 UTC