Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-08-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοβαρή λειψυδρία στην Ελλάδα
  • [02] Σε νέα ύψη οι τιμές πετρελαίου
  • [03] Συνομιλίες Ράις και Γκέιτς στη Σαουδική Αραβία για Ιράκ
  • [04] Το ΣΑ στέλνει 26 χιλιάδες κυανόκρανους στο Νταρφούρ
  • [05] Mάλλεν: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο θέμα του Ιράκ
  • [06] Αφγανιστάν: Νέα προθεσμία στην υπόθεση των Νοτιοκορεατών ομήρων
  • [07] Τσέινη: Ορθές οι μέχρι τώρα αποφάσεις
  • [08] 12 χιλιάδες εκτοπισμένοι απ' τις πυρκαγιές στις Καναρίους νήσους
  • [09] Πέθανε ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι

  • [01] Σοβαρή λειψυδρία στην Ελλάδα

    01-08-2007

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν τα νησιά των Κυκλάδων λόγω σοβαρής λειψυδρίας που έχει επηρεάσει δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών μπορούν να ζητήσουν περισσότερη απ' ευθείας βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να κινηθούν προς απ' ευθείας αναθέσεις έργων κατασκευής μονάδων αφαλάτωσης.

    Φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει διαδοχικούς καύσωνες και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα την μείωση των αποθεμάτων νερού και σοβαρές πυρκαγιές.

    [02] Σε νέα ύψη οι τιμές πετρελαίου

    01-08-2007

    Νέα ύψη ρεκόρ κατέγραψαν την Τρίτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι τιμές πετρελαίου, λόγω προσδοκιών για ζήτηση που θα ξεπερνά τα Αμερικανικά αποθέματα φέτος το καλοκαίρι. Η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,38 δολάρια για να κλείσει τελικά στα 78,21 δολάρια το βαρέλι.

    Το προηγούμενο ρεκόρ της τιμής πετρελαίου ήταν 77,03 δολάρια το βαρέλι και είχε καταγραφεί στις 14 Ιουλίου του 2006.

    [03] Συνομιλίες Ράις και Γκέιτς στη Σαουδική Αραβία για Ιράκ

    01-08-2007

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και Ρόμπερτ Γκέιτς, συζήτησαν την κατάσταση στο Ιράκ και άλλα περιφερειακά θέματα με τον βασιλιά Αμπντουλλάχ της Σαουδικής Αραβίας. Ο κ. Γκέιτς επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μπούς έχει πάντα υπόψη της την περιφερειακή σταθερότητα όταν λαμβάνει αποφάσεις για τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    Νωρίτερα σε διάσκεψη στο Σαρμ Ελ Σεΐχ της Αιγύπτου με ανώτερους αξιωματούχους απ' την Αίγυπτο την Ιορδανία και 6 χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, η κ. Ράις και ο κ. Γκέιτς προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τις Αραβικές χώρες για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην ευημερία της περιοχής.

    Επίσης εξέτασαν την πρόταση για την διοργάνωση, αργότερα φέτος, διεθνούς διάσκεψης με θέμα την Ισραηλο-Παλαιστινιακή διαμάχη. Ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι μια τέτοια διάσκεψη θα πρέπει να στοχεύει στην επίτευξη προόδου για την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Η κ. Ράις εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προωθήσει το θέμα του διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, κατά την επίσκεψη της σήμερα Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλλα.

    [04] Το ΣΑ στέλνει 26 χιλιάδες κυανόκρανους στο Νταρφούρ

    01-08-2007

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει την αποστολή μέχρι και 26 χιλιάδων κυανόκρανων στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

    Ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπαν-Κι-Μουν χαρακτήρισε το εγκριθέν ψήφισμα 'ιστορικό' και επεσήμανε ότι στέλνει 'ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα ΗΕ επιθυμούν να βοηθήσουν αυτούς που υποφέρουν στη περιοχή και να κλείσουν το τραγικό αυτό κεφάλαιο στην ιστορία του Σουδάν'. Μετά την ψηφοφορία ο πρέσβης του Σουδάν στα ΗΕ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αισθάνεται άνετα με την απόφαση.

    Η νέα ειρηνευτική δύναμη για το Νταρφούρ θα απαρτίζεται από μονάδες των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ενώσεως και θα αντικαταστήσει την απαρτιζόμενη από 7 χιλιάδες στρατιώτες δύναμη που η Αφρικανική Ένωση από μόνη της διατηρεί στη περιοχή.

    Μιλώντας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, επεσήμανε ότι θα συνεργαστεί με άλλους ηγέτες του κόσμου για να αποσταλεί η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Νταρφούρ γρήγορα.

    Παράγοντες των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν ότι η τετραετής διαμάχη στο Νταρφούρ έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω από διακόσιες χιλιάδες ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει από τα σπίτια τους δύο εκατομμύρια άλλους.

    [05] Mάλλεν: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο θέμα του Ιράκ

    01-08-2007

    Μάικλ Μάλλεν

    Ο ναύαρχος Μάικλ Μάλλεν τον οποίον επέλεξε ο Πρόεδρος Μπούς να ηγηθεί του Μικτού Επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι εάν δεν επιτευχθεί πολιτική συμφιλίωση στο Ιράκ, ούτε περισσότερες ένοπλες δυνάμεις, ούτε περισσότερος χρόνος παραμονής των δυνάμεων θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα.

    Ο ναύαρχος Μάλλεν έκανε την δήλωση αυτή στα πλαίσια ακροάσεων που διενήργησε η αρμόδια για τις ένοπλες δυνάμεις επιτροπή της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του στην προεδρία του Μικτού Επιτελείου.

    Κατά τον ίδιον, η αποστολή πρόσθετων Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ έχει βελτιώσει τις συνθήκες ασφάλειας, αλλά δεν τις έχει κάνει 'εξαίρετες' όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ναύαρχος Μάλλεν είπε επίσης ότι τον ανησυχεί ο, όπως τον χαρακτήρισε, 'σταδιακά εχθρικότερος ρόλος' του Ιράν στη Μέση Ανατολή, οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης και η υποστήριξη της προς την τρομοκρατία.

    [06] Αφγανιστάν: Νέα προθεσμία στην υπόθεση των Νοτιοκορεατών ομήρων

    01-08-2007

    Ολονυχτία στη Νότια Κορέα για την απελευθέρωση των ομήρων

    Στο Αφγανιστάν, οι Ταλεμπάν ανακοίνωσαν ότι το μεσημέρι της Τετάρτης είναι η καινούργια προθεσμία που δίνουν για την απελευθέρωση οπαδών τους από φυλακές της χώρας, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των 21 Νοτιοκορεατών ομήρων τους οποίους εξακολουθούν να κρατούν.

    Η νέα προθεσμία τέθηκε μια μέρα μετά τον φόνο ενός ακόμα, του δεύτερου, Νοτιοκορεάτη ομήρου από τους Ταλεμπάν. Κορεάτης αξιωματούχος είπε ότι το θύμα είναι ο 29χρονος Σιμ-Σουνγκ-Μιν.

    Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν προειδοποίησε ότι και άλλοι όμηροι θα πεθάνουν εάν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν αφήσει ελεύθερους εξτρεμιστές οπαδούς τους. Η κυβέρνηση στην Καμπούλ δήλωσε ότι δεν θα ανταλλάξει φυλακισμένους με ομήρους.

    Εν τω μεταξύ κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει έναν Γερμανό όμηρο των Ταλιμπάν, με περίστροφο στραμμένο στον κρόταφό του, να εκλιπαρεί τους απαγωγείς για την ζωή του και να παρακαλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν.

    Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, που εδρεύει στις ΗΠΑ, ζήτησε απ' τους Ταλεμπάν να αφήσουν αμέσως ελεύθερους όλους τους ομήρους, χαρακτηρίζοντας τις απαγωγές τους εγκλήματα πολέμου.

    [07] Τσέινη: Ορθές οι μέχρι τώρα αποφάσεις

    01-08-2007

    Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέινη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει σωστές στρατηγικές αποφάσεις σε σχέση με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα του δημοφιλούς τηλεπαρουσιαστή Λάρυ Κινγκ, στο δίκτυο CNN, ο κύριος Τσέινη χαρακτήρισε την υπό Αμερικανική καθοδήγηση εισβολή στο Ιράκ, ορθή ενέργεια, παρά το ότι δεν βρέθηκαν ποτέ εκεί όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ παρατήρησε πως το έργο των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αλλά, κατά την έκφρασή του, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πετύχει πολλά από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε ο Πρόεδρος Μπους διέταξε να αυξηθεί η εκεί στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ.

    Κατά τον κύριο Τσέινη, θα έχουμε όλοι μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης στο Ιράκ όταν ο Διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων, Στρατηγός Ντέηβιντ Πετρέους και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη, Ράϊαν Κρόκερ, θα υποβάλουν τον Σεπτέμβριο στο Κογκρέσο έκθεση για την εξέλιξη του πολέμου. Ο Αντιπρόεδρος Τσέινη πιστεύει ότι η έκθεση αυτή θα δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

    [08] 12 χιλιάδες εκτοπισμένοι απ' τις πυρκαγιές στις Καναρίους νήσους

    01-08-2007

    Οι Ισπανικές αρχές λένε ότι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στις Καναρίους Νήσους εξανάγκασαν πάνω από 12 χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα ξενοδοχεία τους από το νησιωτικό αυτό συγκρότημα που είναι και ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ισπανία.

    Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Κριστίνα Ναρμπόνα, κήρυξε κατάσταση υψίστης επιφυλακής σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος. Όπως είπε, η κεντρική κυβέρνηση στέλνει τώρα πρόσθετα αεροπλάνα και συμπληρωματικές ομάδες πυροσβεστών στις Καναρίου Νήσους, που βρίσκονται ανοιχτά της Αφρικανικής ακτής, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

    Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Ζοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, θα επισκεφθεί το νησιωτικό συγκρότημα την Τετάρτη για να επιθεωρήσει την κατάσταση. Οι πυρκαγιές είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν 35 χιλιάδες εκτάρια γης στα νησιά Τενενερίφ, Γκραν Κανάρια και Γκομέρα από την Παρασκευή μέχρι σήμερα.

    Εκατοντάδες Ισπανοί πυροσβέστες, στρατιώτες και πολίτες εθελοντές αγωνίζονται να κατασβήσουν τις φωτιές που υποδαυλίζονται από ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

    [09] Πέθανε ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι

    01-08-2007

    Μικελάντζελο Αντονιόνι (φωτο 2002)

    Η σορός του Ιταλού σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι εκτίθεται σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα στο Δημαρχείο της Ρώμης από όπου αναμένεται ότι θα περάσουν χιλιάδες φίλοι του σινεμά για να αποχαιρετίσουν έναν από τους δημοφιλέστερους στον κόσμο κινηματογραφιστές.

    Ο Αντονιόνι πέθανε σε ηλικία 95 ετών. Αν και ο αριθμός των ταινιών που σκηνοθέτησε στην 60χρονη καριέρα του είναι μόνον 20 εν τούτοις το έργο του έχει επαινεθεί από τους κριτικούς αλλά και τους συναδέλφους του.

    Η πιο γνωστή ταινία του Αντονιόνι είναι πιθανότητα η παραγωγή Blow Up που εξιστορεί τους φόβους ενός φωτογράφου που νομίζει ότι κατά λάθος ο φακός του έχει συλλάβει ένα φόνο. Η ταινία αυτή τιμήθηκε με το μεγαλύτερο βραβείο του Φεστιβάλ των Κανών κι επίσης προκρίθηκε για τρία βραβεία Όσκαρ.

    Ο Αντονιόνι πέθανε την ίδια ημέρα με έναν άλλο μεγάλο Ευρωπαίο σκηνοθέτη, τον Σουηδό Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 2 August 2007 - 1:18:42 UTC