Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα
  • [02] Έκρηξη στο κέντρο της Νέας Υόρκης
  • [03] Δεν ευδοκίμησαν οι προσπάθειες των Δημοκρατικών επί τροπολογίας απόσυρσης απ' το Ιράκ
  • [04] Συνεργασία Ρωσίας-Βρετανίας ζητά η ΕΕ
  • [05] ΣΑ: Νέα προσπάθεια επί σχεδίου ψηφίσματος για το Κόσοβο
  • [06] Μουσάραφ: Το Πακιστάν σε απ' ευθείας σύγκρουση με τους εξτρεμιστές
  • [07] Μήνυση σε βάρος της Αλ Κάιντα απ' την χήρα του Ντάνιελ Πέρλ

  • [01] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    19-07-2007

    Ύστερα από δύο χρόνια ανταλλαγής επιστολών και στα πλαίσια μιας συμβιβαστικής διαδικασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τελικά προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδος με την οποία ζητάει την εξίσωση των διαφορετικών μέχρι σήμερα ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών που απασχολούνται στο δημόσιο και που είναι στα 65 και 60 χρόνια αντίστοιχα.

    Η Ελλάδα ανάμεσα στα επιχειρήματά της τόνιζε στην Κομισσιόν ότι μια τέτοια εξίσωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα νομικής φύσεως, λόγω του κεκτημένου που υπάρχει αλλά και του αναδρομικού χαρακτήρα.

    Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Μαγγίνας σχολιάζοντας την κοινοτική απόφαση τόνισε ότι "τα ασφαλιστικά ζητήματα είναι εθνικά ζητήματα και η ρύθμισή τους εναπόκειται στην αρμοδιότητα της χώρας. Όμως έτσι κι αλλιώς το ασφαλιστικό", επανέλαβε ο υπουργός, "θα αντιμετωπισθεί μετά τις εκλογές με γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων και μετά από κοινωνικό διάλογο". Όσο για την ευρωπαϊκή προσφυγή δήλωσε ότι τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΓΣΕΕ συμφωνούν στην υπερασπιστική γραμμή που θα τηρηθεί κατά την δικαστική διαδικασία.

    Ο κ. Μαγγίνας επίσης σημείωσε ότι τα όρια συνταξιοδότησης στην χώρα μας είναι ψηλά στην σχετική κλίμακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία μεταξύ των 15 παλαιών μελών της Ενωσης, η Ιταλία π.χ. έχει την ίδια διαφορά συνταξιοδότησης μεταξύ αδρών και γυναικών, που είναι πέντε χρόνια, το ίδιο και το Βέλγιο, η Αυστρία και η Μεγάλη Βρετανία, μόνο που αυτές οι χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε διαδικασίες και έχουν ορίσει χρονοδιαγράμματα για την διαδικασία εξίσωσης του ορίου ηλικίας.

    [02] Έκρηξη στο κέντρο της Νέας Υόρκης

    19-07-2007

    Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δηλώνει ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον 14 άλλα τραυματίστηκαν από υπόγεια έκρηξη αγωγού ατμού κοντά στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μανχάταν. Σύμφωνα με την αστυνομία η έκρηξη προκάλεσε πυκνό σύννεφο καπνού και γέμισε την ατμόσφαιρα με συντρίμμια σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής την Τετάρτη το απόγευμα.

    Εκατοντάδες Νεοϋορκέζοι εγκατέλειπαν πανικόβλητοι την περιοχή καθώς συνεργεία της πυροσβεστικής και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης κατέφθαναν στο σημείο της έκρηξης, η οποία ανάγκασε και την εκτροπή των συρμών του μετρό.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η έκρηξη δεν σχετίζεται με τρομοκρατική ενέργεια. Πάντως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι προκάλεσε την έκρηξη στο κέντρο του Μανχάταν.

    [03] Δεν ευδοκίμησαν οι προσπάθειες των Δημοκρατικών επί τροπολογίας απόσυρσης απ' το Ιράκ

    19-07-2007

    Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές Χάρρυ Ρήντ και Τσακ Σούμερ

    Στην Αμερικανική Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί παρεμπόδισαν την υιοθέτηση νομοθετικής τροπολογίας που υποστηρίζονταν από τους Δημοκρατικούς και η οποία προέβλεπε την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    Η ψηφοφορία για την τροπολογία έγινε ύστερα από ασυνήθιστη ολονύχτια συζήτηση κατά την οποία η δημοκρατική παράταξη επεχείρησε να πείσει την ρεπουμπλικανική να υιοθετήσει το μέτρο. Για την έγκριση της τροπολογίας απαιτούντο 60 ψήφοι. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 52 ψήφοι υπέρ έναντι 47 κατά.

    Μετά την ψηφοφορία ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να κατανοήσει καλύτερα πως έχει αρχίσει να αποδίδει η απόφαση του προέδρου Μπούς να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ. Ο κ. Σνόου επεσήμανε ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα μπορέσουν να εκτιμήσουν καλύτερα τη κατάσταση μετά από σχετική έκθεση του ανώτατου διοικητή των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγού Ντέηβιντ Πετρέους. Η έκθεση αυτή θα υποβληθεί το Σεπτέμβρη.

    Πάντως ο αρχηγός της πλειοψηφίας στην Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρη Ρήντ, κατήγγειλε τους Ρεπουμπλικανούς ότι επέλεξαν να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο Μπους στην συνέχιση μιας, κατά την έκφρασή του, 'τραγικής αποτυχίας'.

    Η τροπολογία που δεν εγκρίθηκε προέβλεπε να αρχίσει ο επαναπατρισμός των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ μέσα στις επόμενες 120 μέρες και να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει παρόμοιο μέτρο την περασμένη εβδομάδα.

    [04] Συνεργασία Ρωσίας-Βρετανίας ζητά η ΕΕ

    19-07-2007

    Αλεξάντερ Λούγκοβοι

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά απ' τη Ρωσία να συνεργαστεί με τη Βρετανία στο θέμα διπλωματικής διαμάχης που πηγάζει απ' την διερεύνηση της δολοφονίας, με ραδιενεργό ουσία, του πρώην Ρώσου κατάσκοπου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πέρυσι. Σε ανακοινωθέν της η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πορτογαλία, εξέφρασε τη Τετάρτη 'απογοήτευση' για την αδυναμία της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Βρετανία.

    Αυτή την εβδομάδα το Λονδίνο απέλασε 4 Ρώσους διπλωμάτες λόγω της άρνησης του Κρεμλίνου να εκδόσει τον πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λουγκοβόι, που σύμφωνα με τη Βρετανία είναι ο κύριος ύποπτος για την δολοφονία Λιτβινένκο. Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι το Ρωσικό σύνταγμα απαγορεύει εκδόσεις Ρώσων πολιτών σε τρίτες χώρες.

    Στο μεταξύ, η Βρετανική αστυνομία συνέλαβε άτομο για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι συνωμοτούσε για να πετύχει την δολοφονία ενός πολυεκατομμυριούχου Ρώσου εξόριστου, του Μπόρις Μπερεζόφσκι. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως η σύλληψη του υπόπτου έγινε τον περασμένο μήνα αλλά τώρα η αστυνομία τον παρέδωσε στις μεταναστευτικές αρχές. Όμως το όνομα του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Το 2002 ο Μπερεζόφσκι είχε ζητήσει και λάβει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία η οποία και κατ' επανάληψη έχει απορρίψει Ρωσικά αιτήματα για την έκδοσή του σε σχέση με κατηγορίες για απάτη.

    [05] ΣΑ: Νέα προσπάθεια επί σχεδίου ψηφίσματος για το Κόσοβο

    19-07-2007

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ συνεδριάζει σήμερα σε μια τελευταία προσπάθεια έγκρισης σχεδίου ψηφίσματος για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιταλία υπέβαλαν νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο με στόχο να κερδίσουν την υποστήριξη της Ρωσίας. Το νέο αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει άλλους 4 μήνες συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων ηγετών, υπό την αιγίδα της εξαεθνούς Ομάδας Επαφής στην οποία συμμετέχει και η Ρωσία. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου τα ΗΕ ενδεχομένως να μεταβιβάσουν την διοίκηση της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι το τελευταίο αυτό σχέδιο χαίρει ευρείας υποστήριξης στο Συμβούλιο Ασφάλειας με εξαίρεση τη Ρωσία και ζήτησε απ' τη Μόσχα να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, αλλιώς θα θεωρηθεί υπεύθυνη για την απομάκρυνση του θέματος απ' τον έλεγχο των ΗΕ. Η ΕΕ απειλεί ότι θα αποσύρει το θέμα απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας, αν η Ρωσία συνεχίσει να απειλεί με βέτο επί των ψηφισμάτων.

    [06] Μουσάραφ: Το Πακιστάν σε απ' ευθείας σύγκρουση με τους εξτρεμιστές

    19-07-2007

    Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, λέει πως η κυβέρνησή του βρίσκεται σε απ ευθείας σύγκρουση με τους εξτρεμιστές που έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους από την περασμένη εβδομάδα που κυβερνητικά στρατεύματα διενήργησαν έφοδο στο Κόκκινο Τζαμί της Ισλαμαμπάντ το οποίο εκκένωσαν από εξτρεμιστικά στοιχεία που το είχαν καταλάβει.

    Αλλά ο στρατηγός Μουσάραφ δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των επεισοδίων αυτών και ότι θα προχωρήσει στην διενέργεια εκλογών αργότερα φέτος, όπως είχε υποσχεθεί.

    Οι εξτρεμιστές έχουν σκοτώσει πάνω από 100 άτομα την βορειοδυτική περιοχή του Πακιστάν κατά την τελευταία εβδομάδα. Στα πιο τελευταία επεισόδια περιλαμβάνονται ανταρτικές επιθέσεις εναντίον δύο στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών στο Βόρειο Ουζιριστάν. Στην πρώτη επίθεση σκοτώθηκαν 17 στρατιώτες αλλά στην δεύτερη οι εξτρεμιστές έχασαν οι ίδιοι πέντε μέλη τους.

    [07] Μήνυση σε βάρος της Αλ Κάιντα απ' την χήρα του Ντάνιελ Πέρλ

    19-07-2007

    Μαριάν Πέρλ

    Η χήρα του δολοφονημένου δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Ντάνιελ Πέρλ, υπέβαλε αγωγή σε βάρος της Αλ Κάιντα, άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων και μιας απ' τις μεγαλύτερες τράπεζες του Πακιστάν, για ανάμειξη τους στον βασανισμό και την δολοφονία του συζύγου της.

    Στην αγωγή της η Μαριάν Πέρλ ισχυρίζεται ότι η Τράπεζα Χαμπίμπ εν γνώσει της προσέφερε οικονομικές υπηρεσίες σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που συνδέονται με εξτρεμιστικές οργανώσεις. Με την υποστήριξη της εν λόγω Τράπεζας, αναφέρεται στην μήνυση, οι τρομοκράτες απήγαγαν, βασάνισαν και τελικά αποκεφάλισαν τον Ντάνιελ Πέρλ και στη συνέχεια έδωσαν στη δημοσιότητα το σχετικό βίντεο.

    Ο Ντάνιελ Πέρλ ήταν ο επικεφαλής του γραφείου Νότιας Ασίας της Wall Street Journal, όταν έπεσε θύμα απαγωγής τον Ιανουάριο του 2002 στο Καράτσι του Πακιστάν, ενώ επεδίωκε συνέντευξη με Ισλαμιστές εξτρεμιστές. Το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του εστάλη στην Αμερικανική πρεσβεία στο Καράτσι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 20 July 2007 - 1:18:26 UTC