Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Μπούς-Ολμέρτ
  • [02] Η Κοντολήζα Ράις εξαίρει την Βόρεια Κορέα
  • [03] Συνομιλία του προέδρου Μπούς με την Iρακινή ηγεσία, μέσω δορυφόρου
  • [04] Aυξημένες οι τιμές του πετρελαίου
  • [05] Πολύνεκρες μάχες στο Αφγανιστάν
  • [06] Λίβανος: 5η εβδομάδα συγκρούσεων στρατού-εξτρεμιστών
  • [07] 4 νεκροί από πλημμύρες στο Τέξας
  • [08] Μπακογιάννη: Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι

  • [01] Συνομιλίες Μπούς-Ολμέρτ

    19-06-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς θα έχει σήμερα συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, με κύριο θέμα την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή μετά τον διορισμό της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα δείξουν την συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ισραηλινή κυβέρνηση και όσους τάσσονται υπέρ μιας λύσης που θα στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή. Ο κ. Σνόου επεσήμανε παράλληλα ότι σε τηλεφωνική συνδιάλεξη τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπούς υποσχέθηκε υποστήριξη και προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    Επίσης τη Δευτέρα οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να ξαναρχίσουν την απ' ευθείας οικονομική βοήθεια προς την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Χαμάς. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε την Τρίτη την απόφαση της Ουάσινγκτον για την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Παλαιστινιακή κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν 40 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, κυρίως στη Γάζα.

    [02] Η Κοντολήζα Ράις εξαίρει την Βόρεια Κορέα

    19-06-2007

    Η Κα Ράις

    Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, εξήρε την απόφαση της Βόρειας Κορέας να καλέσει τους πυρηνικούς επιθεωρητές των ΗΕ να επιστρέψουν στη χώρα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Πιονγιάνγκ βήμα προς τα εμπρός. Η κ. Ράις προειδοποίησε επίσης την Βόρεια Κορέα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με την συμφωνία της 13ης Φεβρουαρίου και να διαλύσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις ασφαλείας, διπλωματικά κίνητρα και ενεργειακή βοήθεια.

    Την Δευτέρα επίσης, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι θα στείλει ομάδα επιθεωρητών της στη Βόρεια Κορέα την επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν την διαδικασία κλεισίματος του κυρίου πυρηνικού της αντιδραστήρα, στην Γιονγκμπιόν.

    Στο μεταξύ, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χίλλ, που ηγείται της Αμερικανικής ομάδας διαπραγματευτών στις εξαεθνείς συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα, δήλωσε στο Πεκίνο ότι η Πιονγιάνγκ ενδέχεται να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι η χώρα του σκοπεύει να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο κατά το δεύτερο ήμισυ του Ιουλίου.

    [03] Συνομιλία του προέδρου Μπούς με την Iρακινή ηγεσία, μέσω δορυφόρου

    19-06-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς

    O Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς 'εντυπωσιάστηκε και καθησύχασε' από τα λεγόμενα Ιρακινών πολιτικών ηγετών, για τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούν στη χώρα τους στους τομείς της πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας. Ο κ. Μπούς είχε συνομιλία διάρκειας 52 λεπτών, μέσω δορυφόρου την Δευτέρα, με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, τον πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τους δύο Ιρακινούς αντιπροέδρους.

    Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε στον Ιρακινό ομόλογό της, Χοσιάρ Ζεμπαρί, ότι οι ΗΠΑ θέλουν τον τερματισμό των επιχειρήσεων Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας από το βόρειο Ιράκ. Η κ. Ράις είχε συνάντηση με τον κ. Ζεμπαρί την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, και συζήτησε μαζί του το θέμα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, ή ΠεΚαΚά.

    Eξάλλου, Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 30 Σιίτες πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν σε μάχη με Βρετανικά και Ιρακινά στρατεύματα, κοντά στην Αμάρα.

    [04] Aυξημένες οι τιμές του πετρελαίου

    19-06-2007

    Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν διεθνώς την Δευτέρα, καθώς οι εργατικές ενώσεις της Νιγηρίας κήρυξαν εθνική απεργία, που θα τεθεί σε εφαρμογή αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η τιμή του αργού πετρελαίου με ημερομηνία παράδοσης τον Ιούλιο, αυξήθηκε κατά περίπου ένα δολάριο το βαρέλι, φθάνοντας μέχρι και 69, 15 δολάρια ανα βαρέλι, για να μειωθεί ελαφρά πριν το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στην Αφρική και απαγωγές ξένων εργατών στην πετρελαιοβιομηχανία, καθώς και βίαια περιστατικά έχουν μειώσει δραστικά την παραγωγή Νιγηριανού πετρελαίου, το οποίο είναι περιζήτητο, επειδή διυλίζεται εύκολα σε βενζίνη.

    [05] Πολύνεκρες μάχες στο Αφγανιστάν

    19-06-2007

    Τοπικοί Αφγανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι 60 άμαχοι και πάνω από 50 Ταλιμπάν έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια σφοδρών μαχών τις τελευταίες τρεις μέρες στην επαρχία Ουρουζγκάν. Όμως, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι υπήρξαν άμαχοι μεταξύ των τραυματιών, αλλά επεσήμανε ότι δεν έχει πληροφορίες για θανάτους αμάχων. Ολλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον ένας Ολλανδός στρατιώτης σκοτώθηκε στις μάχες.

    Στο μεταξύ, οι υπό αμερικανική ηγεσία ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ζήτησαν συγγνώμη για τον θάνατο 7 παιδιών από αεροεπιδρομές κατά κτιρίου, που πίστευαν ότι στέγαζε εξτρεμιστές της αλ Κάιντα. Σε ανακοίνωσή τους την Δευτέρα, οι συμμαχικές δυνάμεις ανέφεραν ότι είχαν μυστικές πληροφορίες ότι αντάρτες βρίσκονταν σε κτιριακό συγκρότημα στην επαρχία Πάκτικα, αλλά δεν γνώριζαν ότι στο σημείο βρίσκονταν και παιδιά. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι μερικά παιδιά που γλίτωσαν, δήλωσαν ότι οι εξτρεμιστές δεν τα άφηναν να βγούν από το κτίριο και ότι τα χρησιμοποίησαν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

    Τα ΗΕ έστειλαν αντιπροσωπεία τους στην Πάκτικα για να διερευνήσουν το περιστατικό.

    [06] Λίβανος: 5η εβδομάδα συγκρούσεων στρατού-εξτρεμιστών

    19-06-2007

    Άλλοι τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες που συνεχίζονται για 5η εβδομάδα μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων του Λιβάνου και συνδεόμενων με την Αλ Κάιντα εξτρεμιστών στον Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Νάχρ Αλ Μπαρέντ στο βόρειο Λίβανο. Ο στρατός του Λιβάνου συνέχισε να βομβαρδίζει θέσεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης Φατάχ Αλ Ισλάμ. Μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 71 Λιβανέζων στρατιωτών, έχουν χάσει τη ζωή τους απ' τις μάχες.

    Στο μεταξύ, τα ΗΕ συμφώνησαν να επιτρέψουν σε εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού να βοηθήσουν το Λίβανο στην διερεύνηση της βομβιστικής επίθεσης και δολοφονίας του αντι-Σύρου βουλευτή, Γουαλίντ Έϊντο, την περασμένη εβδομάδα.

    [07] 4 νεκροί από πλημμύρες στο Τέξας

    19-06-2007

    Στην Αμερικανική πολιτεία του Τέξας καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο κοριτσάκια ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών. Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι πλημμύρισαν τμήματα των πόλεων Γκέινσβιλ και Σέρμαν στο βόρειο Τέξας.

    Σωστικά συνεργεία με λέμβους διέσχιζαν γειτονιές των πόλεων περισυλλέγοντας πλημμυροπαθείς που είχαν καταφύγει στις σκεπές των σπιτιών τους. Το τετράχρονο κοριτσάκι πνίγηκε παρασυρόμενο απ' τα νερά, καθώς πυροσβέστες προσπαθούσαν να την σώσουν μαζί με την μητέρα της.

    [08] Μπακογιάννη: Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    19-06-2007

    Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και γίνονται έντονες προσπάθειες για να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των κρατών μελών, σχετικά με μια ρυθμιστική Συνθήκη, που δεν θα είναι σύνταγμα, αλλά θα μπορέσει να συμβιβάσει τις διαφορετικές απόψεις ορισμένων Eυρωπαϊκών χωρών. Αυτή ήταν η εκτίμηση της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μπακογιάννη που έκανε στο Λουξεμβούργο, κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, καθώς όπως φαίνεται, οι γνωστές διαφωνίες της Πολωνίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Τσεχίας, παραμένουν άκαμπτες και η πρόταση της Γερμανικής προεδρίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής την Πέμπτη και τη Παρασκευή θα φέρει τις χώρες αυτές αντιμέτωπες με τις άλλες 18 που είχαν ήδη επικυρώσει το Ευρωσύνταγμα.

    Όπως έχει γίνει γνωστό τρεις είναι οι αλλαγές που οι χώρες αυτές, ζητούν επί της πρότασης της Γερμανικής προεδρίας και συγκεκριμένα, να αλλάξει ο τρόπος ψηφοφορίας στο Συμβούλιο για την λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα η χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων και να συμπεριληφθούν στην νέα Συνθήκη κριτήρια ένταξης για την εισδοχή νέων χωρών μελών.

    Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της Συνταγματικής Συνθήκης, δήλωσε η κ. Μπακογιάνη, τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες και στα επόμενα εικοσιτετράωρα για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στην Σύνοδο Κορυφής. 'Ελπίζω ότι όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρώπη είναι υπόθεση όλων μας, ότι δεν θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι και ότι αυτό το οποίο θα υπάρξει είναι μόνο νικητές αν καταφέρουμε το Ευρωπαϊκό καράβι να πάει μπροστά. Αν δεν το καταφέρουμε θα έχουμε ευθύνες απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι ζητούν επιτέλους ναπροχωρήσουμε', επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα του Κοσσόβου η κ. Μπακογιάνη δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι ότι χρειάζεται ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα νόμιμο πλαίσιο για να προχωρήσει το θέμα του Κοσσόβου. 'Πιστεύουμε', είπε η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών, 'ότι αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος γι αυτό θα πρέπει να τον δώσουμε'.

    Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε οτι 'η Μέση Ανατολή βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, και χρειάζεται η Ευρώπη, με αίσθημα ευθύνης, να συμμετέχει πολύ πιο ενεργά στα θέματα της Μέσης Ανατολής'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 20 June 2007 - 1:18:26 UTC