Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΥ: Θα μπορούσε να αποφευχθεί το 40% των θανάτων από καρκίνο
  • [02] Το φάρμακο Avandia αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών
  • [03] 80η επέτειος της 1ης υπερατλαντικής πτήσης
  • [04] Σερβια και Ρωσία κατά του σχεδίου Αχτισάαρι για το Κόσοβο
  • [05] Το Αφγανιστάν κύριο θέμα των συνομιλιών Μπούς-Σέφερ στο Τέξας
  • [06] Επίσκεψη Ράις στην Ισπανία
  • [07] Μπούς: "Σημαντική στιγμή" ο Σεπτέμβριος
  • [08] Λίβανος: Νέες εκρήξεις και συνέχεια μαχών
  • [09] Εντείνονται οι Ισραηλο-Παλαιστινιακές συγκρούσεις
  • [10] O πρόεδρος Μπούς ζητά απ' τον Ιρακινό πρωθυπουργό επιτάχυνση της διαδικασίας συμφιλίωσης

  • [01] ΠΟΥ: Θα μπορούσε να αποφευχθεί το 40% των θανάτων από καρκίνο

    22-05-2007

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι το 40% των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν και συνέστησε μέτρα κατά της ασθένειας με στόχο την μείωση του αριθμού θανάτων.

    Κατά την ετήσια σύνοδό του στη Γενεύη την Δευτέρα, ο Oργανισμός δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου βασίζεται στον περιορισμό των παραγόντων που τον ευνοούν, όπως το κάπνισμα, οι μη υγιείς διατροφικές συνήθειες, η παχυσαρκία και το αλκοόλ. Ο ειδικός για θέματα καρκίνου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Ρίτσαρντ Λέσαρντ, δήλωσε ότι περίπου το 40% των καρκίνων θα μπορούσαν να προληφθούν, ενώ άλλα κρούσματα της ασθένειας είναι ιάσιμα εφόσον εντοπιστούν νωρίς και τύχουν της κατάλληλης θεραπείας.

    Πάντως ο οργανισμός προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει τίποτε, οι θάνατοι από καρκίνο θα αυξηθούν κατά 50% έως το έτος 2030. Πάνω από το 70% των θανάτων από καρκίνο ανα τον κόσμο σημειώνονται σε χώρες χαμηλής ή μέτριας οικονομικής ισχύος, με περιορισμένα ή ανύπαρκτα ιατρικά μέσα.

    [02] Το φάρμακο Avandia αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών

    22-05-2007

    Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι το φάρμακο για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου Β, που κυκλοφορεί με το όνομα Avandia, αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και το ενδεχόμενο θανάτου.

    Σε άρθρο τους στην Ιατρική Επιθεώρηση Νέας Αγγλίας, Αμερικανοί γιατροί δημοσιεύουν τα συμπεράσματα έρευνα τους με δεκάδες ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο. Η έρευνα έδειξε αυξημένο κατά 43% κίνδυνο καρδιακής προσβολής από το φάρμακο Avandia.

    Πάντως η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline υποβάθμισε το κίνδυνο καρδιακών προσβολών απ' το φάρμακο.

    [03] 80η επέτειος της 1ης υπερατλαντικής πτήσης

    22-05-2007

    Τσάρλς Λίντμπεργκ

    Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται 80 χρόνια απ' την ιστορική πρώτη ατομική υπερατλαντική πτήση του Τσάρλς Λίντμπεργκ. Στις 20 Μαΐου του 1927, ο Λίντμπεργκ απογειώθηκε απ' το αεροδρόμιο Ρούσβελτ στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης με προορισμό το Παρίσι.

    Μέσα στο μικρό μονοκινητήριο αεροσκάφος του, το περίφημο πιά βSpirit of Saint Louisβ, μετέφερε νερό, μερικά σάντουιτς, χάρτες και διαγράμματα. Αλλά απέφυγε να πάρει μαζί του αλεξίπτωτο ή ασύρματο για να μπορέσει να κουβαλήσει μεγαλύτερη ποσότητα βενζίνης! Η πρώτη εκείνη εξοντωτική υπερατλαντική πτήση των 3.600 μιλίων που ο Λίντμπεργκ κάλυψε σε τριάντα-τρεισήμισι ώρες, τον ανήγαγε σε διεθνή ήρωα και έδωσε ουσιαστική ώθηση στον τομέα της εμπορικής αεροναυσιπλοΐας.

    Ο Τσάρλς Λίντμπεργκ πέθανε στις 26 Αυγούστου του 1974, στο σπίτι του στη Χαβάη.

    [04] Σερβια και Ρωσία κατά του σχεδίου Αχτισάαρι για το Κόσοβο

    22-05-2007

    Η Ρωσία εξέφρασε και πάλι την αντίθεσή της προς το σχέδιο Αχτισάαρι για την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου, μετά από δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Βούκ Γιέρεμιτς, ότι η έγκριση του σχεδίου θα αποτελούσε απειλή για την κυβέρνηση της χώρας του.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Μπακού ότι το σχέδιο Αχτισάαρι, που υποστηρίζεται από τη Δύση και προβλέπει ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση για το Κόσοβο, είναι απαράδεκτο στην παρούσα μορφή του.

    Οι Ρωσικές αρχές απείλησαν ότι θα ασκήσουν βέτο κατά οποιουδήποτε ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Κόσοβο, αν αυτό δεν έχει την υποστήριξη όχι μόνο της Αλβανόφωνης ηγεσίας της επαρχίας αυτής, αλλά και της Σερβικής κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, ο κ. Γιέρεμιτς δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Σερβίας θα καταρρεύσει, αν το Κόσοβο αποκτήσει την ανεξαρτησία του.

    [05] Το Αφγανιστάν κύριο θέμα των συνομιλιών Μπούς-Σέφερ στο Τέξας

    22-05-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς κάλεσε όλες τις χώρες του NATO που συμμετέχουν στην αποστολή της συμμαχίας στο Αφγανιστάν, να μοιραστούν τους κινδύνους των μαχών.

    Ο κ. Μπούς έκανε το σχόλιο αυτό την Δευτέρα στο ράντσο του στο Τέξας, όπου είχε συνομιλίες με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαάπ ντε Χόπ Σέφερ, που επικεντρώθηκαν στην κλιμακούμενη βία στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. ντε Χόπ Σέφερ είπε ότι το Αφγανιστάν είναι ακόμα ένα από τα μέτωπα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και επεσήμανε ότι το μέτωπο αυτό δεν πρέπει να μεταβληθεί σε 'ρήγμα', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο αυξανόμενος αριθμός απωλειών αμάχων στο Αφγανιστάν απειλεί να διαβρώσει την λαϊκή υποστήριξη προς τις Αμερικανικές και Νατοϊκές δυνάμεις, καθώς και την κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι. Το θέμα αυτό έχει προβληματίσει τα 26 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Ο κ. ντε Χόπ Σέφερ αναγνώρισε ότι οι θάνατοι αμάχων προκλήθηκαν από αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις, αλλά τόνισε ότι τα στρατεύματα κάνουν ότι μπορούν για να αποφευχθούν τέτοιες απώλειες.

    [06] Επίσκεψη Ράις στην Ισπανία

    22-05-2007

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, πραγματοποιεί την ερχόμενη εβδομάδα την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ Μαδρίτης και Ουάσιγκτον.

    Η κ. Ράις θα έχει συνομιλίες με τον Ισπανό ομόλογο της, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της κ. Ράις στην Ισπανία, από τότε που ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Χοζέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, νίκησε τον συντηρητικό, Χοζέ Μαρία Αθνάρ, στις εκλογές του 2004. Μετά την εκλογική του νίκη ο κ. Θαπατέρο απέσυρε τα στρατεύματα της Ισπανίας απ' το Ιράκ.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι όλες οι σχέσεις διανύουν κάποιες δύσκολες περιόδους, όπως είπε, αλλά τόνισε ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επιλύσουν από κοινού τις διαφορές τους με σεβασμό ώστε να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση. Είπε επίσης ότι η Ισπανία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται επιτυχώς σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

    [07] Μπούς: "Σημαντική στιγμή" ο Σεπτέμβριος

    22-05-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι ο Σεπτέμβριος θα αποτελέσει 'σημαντική στιγμή', όπως είπε χαρακτηριστικά, λόγω της αναμενόμενης εκτίμησης της αποτελεσματικότητας της στρατηγικής αύξησης του αριθμού των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Σε συνέντευξη του εφ' όλης της ύλης προς το πρακτορείο Ρώϋτερ, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο ο ανώτερος διοικητής των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέηβιντ Πατρέους, θα έχει σχηματίσει μια εκτενή εντύπωση της αποτελεσματικότητας της εν λόγω στρατηγικής.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι καταβάλλει προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Ο κ. Μπούς σημείωσε ότι απέστειλε αξιωματούχους της κυβέρνησης του στη Μόσχα για να αμβλύνουν τις ανησυχίες των Ρώσων αναφορικά με την εγκατάσταση αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη. Στόχος της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι εχθρικές χώρες, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    [08] Λίβανος: Νέες εκρήξεις και συνέχεια μαχών

    22-05-2007

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε μουσουλμανική συνοικία της Βηρυτού, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων του Λιβάνου και Ισλαμιστών εξτρεμιστών σε Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στο βόρειο Λίβανο.

    Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν ευρύτατες καταστροφές αργά τη Δευτέρα το βράδυ στην μουσουλμανική συνοικία Βερντούν στη δυτική Βηρυτό. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιές σε αυτοκίνητα και σοβαρές ζημιές σε κτήρια. Η αστυνομία δήλωσε ότι υπάρχουν και τουλάχιστον 6 τραυματίες.

    Στο μεταξύ, ο στρατός του Λιβάνου συγκρούστηκε για δεύτερη κατά σειρά μέρα με Ισλαμιστές εξτρεμιστές με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα σε Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στην Τρίπολη του Λιβάνου. Πάνω από 75 άτομα, στρατιώτες, εξτρεμιστές και άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους απ' αυτές τις συγκρούσεις.

    [09] Εντείνονται οι Ισραηλο-Παλαιστινιακές συγκρούσεις

    22-05-2007

    Μαζική κηδεία Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από Ισραηλινές επιθέσεις

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνέχισαν τις μεταξύ τους επιθέσεις την Δευτέρα, ενώ από Iσραηλινές αεροεπιδρομές έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι. Λίγες ώρες αργότερα, ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα, σκότωσε μια Iσραηλινή στην πόλη Σντερότ. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ.

    Στη Σντερότ, η αντιπρόεδρος της Ισραηλινής κυβέρνησης, Τζίπι Λίβνι, καταδίκασε τις Παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες και Ισραηλινοί αξιωματούχοι απείλησαν ότι θα θέσουν στο στόχαστρο ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Την Δευτέρα, περίπου 20 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο έδαφος του Ισραήλ από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές. Το Ισραήλ αποφάσισε να εντείνει τις επιχειρήσεις του για να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες. Κατά την αιματηρότερη απ' τις Ισραηλινές επιθέσεις τη Δευτέρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

    Περίπου 40 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών.

    [10] O πρόεδρος Μπούς ζητά απ' τον Ιρακινό πρωθυπουργό επιτάχυνση της διαδικασίας συμφιλίωσης

    22-05-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς τηλεφώνησε την Δευτέρα στον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι, για να τον παροτρύνει να επιταχύνει την διαδικασία πολιτικής συμφιλίωσης στο Ιράκ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο κ. αλ Μαλίκι τόνισε την προσήλωσή του στην πολιτική συμφιλίωση και ότι ο κ. Μπους επανέλαβε την υποστήριξή του προς τον κ. αλ Μαλίκι. Ο κ. Μπούς αντιμετωπίζει την ανυπομονησία του Αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς και την έλλειψη προόδου στην επίλυση των εθνοτικών διενέξεων.

    Στο μεταξύ, την Δευτέρα Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν ότι σκοτώθηκε Βρετανός στρατιώτης και Ιρακινός πολίτης στα πλαίσια επίθεσης στην Βασόρα. Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ένοπλοι στην Μπακούμπα σκότωσαν 7 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Επίσης, τρείς ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα στη δυτική Βαγδάτη.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε την Κυριακή ανώτερο στέλεχος ανταρτικής ομάδας, που ήταν υπεύθυνη για επίθεση κατά των Αμερικανικών δυνάμεων τον Ιανουάριο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 23 May 2007 - 1:18:22 UTC