Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Τόνυ Μπλέαρ στην Ουάσιγκτον
  • [02] Ιράκ: Νέα επίθεση στην Πράσινη Ζώνη
  • [03] Άλλοι 21 νεκροί σε συγκρούσεις Χαμάς-Φατάχ στη Γάζα
  • [04] Αφγανιστάν: Διοικητής ενήργησε σωστά σε επίθεση κατά των Ταλεμπάν
  • [05] Ντάνιελ Φρήντ: Οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε μονομερή αναγνώριση του Κοσυφοπεδίου
  • [06] 60 χρόνια Φεστιβάλ των Καννών

  • [01] Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Τόνυ Μπλέαρ στην Ουάσιγκτον

    17-05-2007

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνυ Μπλέαρ και ο πρόεδρος Μπούς θα συνεχίσουν και σήμερα τις μεταξύ τους συνομιλίες στο Λευκό Οίκο. Οι δύο ηγέτες παρακάθισαν σε ιδιωτικό δείπνο την Τετάρτη, λίγο μετά την άφιξη του κ. Μπλέαρ στην Ουάσιγκτον. Θέματα που θα συζητηθούν κατά την τελευταία αυτή επίσημη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο θα είναι το Ιράκ και το Νταρφούρ, στα οποία και θα αναφερθούν οι δύο ηγέτες σε κοινή συνέντευξη τύπου αργότερα σήμερα.

    Σε συνέντευξη του προς Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι η δυσκολότερη στιγμή της δεκαετούς θητείας του στην πρωθυπουργία ήταν η απόφαση να στείλει Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο. Όμως τόνισε ότι ακόμα και τώρα, τέσσερα χρόνια αργότερα, θα έπαιρνε την ίδια απόφαση για την απομάκρυνση του Ιρακινού δικτάτορα, Σαντάμ Χουσεΐν, από την εξουσία. Είπε επίσης ότι δεν αμφέβαλε ούτε στιγμή ότι η Βρετανία όφειλε να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, 2001.

    Ο κ. Μπλέαρ εγκαταλείπει την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις 27 Ιουνίου.

    [02] Ιράκ: Νέα επίθεση στην Πράσινη Ζώνη

    17-05-2007

    Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν τη Τετάρτη, δεύτερη κατά σειρά μέρα που σημειώθηκαν επιθέσεις με βλήματα όλμων στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης. Εκπρόσωπος της Αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη δήλωσε ότι απ' τις επιθέσεις τραυματίστηκαν επίσης άλλα 10 άτομα, κυρίως Ιρακινοί.

    Στο μεταξύ, η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 άνθρωποι σε συνοικία Σιιτών της Βαγδάτης. Οι αρχές είπαν ότι για την επίθεση είχε μάλλον χρησιμοποιηθεί αέριο χλωρίου, επειδή πολλοί από τους τραυματίες είχαν αναπνευστικά προβλήματα.

    Εξάλλου, χρηματική αμοιβή 200 χιλιάδων δολαρίων προσφέρεται για πληροφορίες για την τύχη τριών αγνοουμένων Αμερικανών στρατιωτών που πιστεύεται ότι βρίσκονται στα χέρια της Αλ Κάιντα. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις κάνουν ότι μπορούν για να βρουν τους στρατιώτες των οποίων η τύχη αγνοείται απ' το Σάββατο.

    Ράς Φαϊνγκόλντ

    Παράλληλα, με 67 έναντι 29 ψήφους, η Αμερικανική Γερουσία απέρριψε νομοσχέδιο που είχαν εισηγηθεί οι Δημοκρατικοί, το οποίο προέβλεπε τον τερματισμό της χρηματοδότησης των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ μετά το Μάρτιο του 2008. Η ψηφοφορία αυτή αποτελεί πολιτική ήττα του γερουσιαστή Ράς Φάινγκολντ, από το Ουισκόνσιν, που είχε εισηγηθεί το μέτρο. Ο κ. Φάινγκολντ όμως είπε ότι η υποστήριξη στην γερουσία για τον τερματισμό του πολέμου αυξάνεται.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, εξήρε την απόφαση της Γερουσίας να απορρίψει το μέτρο και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα πως η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων δεν είναι κάτι που υποστηρίζει ο αμερικανικός λαός.

    Επίσης, η Γερουσία απέρριψε με μικρή πλειοψηφία και πρόταση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, Τζών Ουώρνερ από την Βιρτζίνια, που προέβλεπε την περικοπή της Αμερικανικής βοήθειας προς το Ιράκ, αν η κυβέρνηση της χώρας αυτής δεν σημείωνε βελτιώσεις στον τομέα της πολιτικής και της ασφάλειας. Οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν το μέτρο αδύναμο.

    [03] Άλλοι 21 νεκροί σε συγκρούσεις Χαμάς-Φατάχ στη Γάζα

    17-05-2007

    Τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη Τετάρτη, κατά την τέταρτη μέρα των συγκρούσεων μεταξύ των φατριών Φατάχ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Έντρομοι κάτοικοι της Γάζας παρέμειναν στα σπίτια τους, καθώς σημειώνονταν σφοδρές μάχες κατά την διάρκεια της ημέρας. Σε ένα απ' τα επεισόδια ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 6 φύλακες της Φατάχ στο σπίτι ανώτερου αξιωματούχοι της οργάνωσης στη πόλη της Γάζας. Επίσης αργά την Τετάρτη το βράδυ η Χαμάς και η Φατάχ συμφώνησαν για άλλη μια φορά σε εκεχειρία, αλλά οι μάχες συνεχίστηκαν.

    Στο μεταξύ το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροεπιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για Παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες. Απ' τις Ισραηλινές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές. Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αμίρ Πέρετζ, δήλωσε ότι η χώρα του έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της και θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για την άμυνας της.

    [04] Αφγανιστάν: Διοικητής ενήργησε σωστά σε επίθεση κατά των Ταλεμπάν

    17-05-2007

    Τραυματίας απ' την επίθεση

    Ο Αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ταξίαρχος που ηγήθηκε βομβαρδισμού κατά των Ταλεμπάν τον περασμένο μήνα στο Αφγανιστάν, ενήργησε σωστά σε επεισόδιο κατά το οποίο σκοτώθηκαν περίπου 50 άμαχοι, όπως ισχυρίζονται Αφγανοί αξιωματούχοι.

    Διερεύνηση του θέματος απ' το Πεντάγωνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Αμερικανός διοικητής χρησιμοποίησε 'ανάλογη δύναμη' στις μάχες στην επαρχία Χεράτ και ότι όλοι οι στόχοι είχαν χαρακτηριστεί εχθρικοί ή υπό παρατήρηση.

    Οι υπό Αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν δηλώνουν ότι πάνω από 130 αντάρτες Ταλεμπάν, όχι άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά το επεισόδιο και άλλη μια μάχη στην επαρχία Χεράτ. Πάντως τη Τετάρτη, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, επισκέφτηκε τη περιοχή και συναντήθηκε με τις οικογένειες των θυμάτων των Αμερικανικών βομβαρδισμών.

    [05] Ντάνιελ Φρήντ: Οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε μονομερή αναγνώριση του Κοσυφοπεδίου

    17-05-2007

    Ντάνιελ Φρήντ

    Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών, Ντάνιελ Φρήντ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη Τετάρτη, ο κ. Φρήντ επεσήμανε ότι οι συνομιλίες της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για το μέλλον του Κοσόβου. Αλλά, τόνισε ο κ. Φρήντ, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν επίλυση του θέματος στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ.

    Την Τρίτη η κ. Ράις δήλωσε στην Ρωσική τηλεόραση ότι το Κόσοβο δεν πρόκειται να ξαναγίνει μέρος της Σερβίας. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας υπό διεθνή επιτήρηση για το Κόσοβο.

    [06] 60 χρόνια Φεστιβάλ των Καννών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    17-05-2007

    O Κινέζος σκηνοθέτης Γουόνγκ Καρ Γουάι στο Φεστιβάλ Καννών.

    Το κόκκινο χαλί στρώθηκε την Τετάρτη όχι μόνο στο Παρίσι, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, για τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ, αλλά και στις Κάννες για την έναρξη του διασημότερου Φεστιβάλ Κινηματογράφου που γιορτάζει φέτος τα εξηκοστά γενέθλια του.

    Λαμπρό, όπως πάντα, το Φεστιβάλ των Καννών ,δέχτηκε και θα δεχτεί ακόμη στην περίφημη Κρουαζέτ μέχρι τις 27 Μαΐου, μεγάλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου, όσο και σταρ, που θα δώσουν όχι μόνο τη λάμψη αλλά και την ποιότητα που χαρακτηρίζει τις ταινίες που συμμετέχουν για να διεκδικήσουν τον 'Χρυσό Φοίνικα'.

    22 ταινίες θα προβληθούν φέτος εντός συναγωνισμού μερικές από τις οποίες υπογράφονται από σκηνοθέτες σαν τον Εμίρ Κουστουρίτσα, τον Κουεντίν Ταραντίνο , τον Γκας, Βάν, Σάντ και τον Μάικλ Μούρ τον δημιουργό του βραβευμένου 'Φαρενάιτ 9/11' που επιστρέφει με μια ταινία για το αμερικανικό σύστημα υγείας.

    Η 60η διοργάνωση θα διανθιστεί και από τρίλεπτες ταινίες 33 βραβευμένων στις Κάννες σκηνοθετών από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων φυσικά και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

    Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η ταινία του Μάικλ Γουίντερμπότομ 'A Mighty Heart' με την Αντζελίνα Τζολί με θέμα την δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Πέρλ.

    Το Χόλιγουντ όμως θα δώσει το εντυπωσιακό παρόν του με την εκτός συναγωνισμού ταινία 'Ocean's 13' καθώς οι πρωταγωνιστές του όπως ο Μπράντ Πίτ, ο Τζώρτζ Κλούνευ, η Τζούλια Ρόμπερτς , η Κάθριν Τζέτα Τζόουνς, ο Μάτ Ντέιμον, o Άντυ Γκαρσία και o Αλ Πατσίνο, θα παρευρεθούν στην παγκόσμια πρεμιέρα της ,στις 24 Μάιου .γεγονός που ήδη έχει θέσει τις γαλλικές αρχές σε κατάσταση ετοιμότητας καθώς αναμένεται μεγάλος αριθμός θαυμαστών. Όπως αναφέρουν όμως πληροφορίες μερικοί απ αυτούς θα επωφεληθούν ώστε με δηλώσεις τους ,να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τον εμφύλιο πόλεμο στο Νταρφούρ που αριθμεί ήδη 200.000 νεκρούς.

    Στην εναρκτήρια τελετή του Φεστιβάλ βεντέτες όπως η Αντυ Μακ Ντάουελ , η Ζυλιετ Μπινός ,η Ντιάν Κρούγκερ, που το παρουσίασε, ο Μισέλ Πικολί μέλος της επιτροπής και ο βρετανός σκηνοθέτης Στίβεν Φρίαρς που το προεδρεύει, έγιναν το επίκεντρο των χειροκροτημάτων του κοινού καθώς και ο Τζούντυ Λόο και η Νόρα Τζόουνς πρωταγωνιστές της ταινίας My Blueberry Nights του κινέζου σκηνοθέτη Γουόνγκ Καρ Γουάι που εγκαινίασε τις προβολές του επίσημου Φεστιβάλ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 18 May 2007 - 1:18:30 UTC