Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-05-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Ράις-Πούτιν
  • [02] Ιράκ: Συνεχίζονται οι έρευνες για την εύρεση τριών Αμερικανών στρατιωτών
  • [03] Λευκός Οίκος: Σε θέματα Ιράκ θα περιοριστούν οι συνομιλίες με το Ιράν
  • [04] Τσέρτωφ: Τηρείται το προσωπικό απόρρητο επιβατών σε υπερατλαντικές πτήσεις
  • [05] Συνομιλίες ΗΠΑ-Πολωνίας για την αντιπυραυλική ασπίδα
  • [06] Ο πρόεδρος Μπους ζητά μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης βενζίνης

  • [01] Συνομιλίες Ράις-Πούτιν

    15-05-2007

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συναντάται σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για συνομιλίες που αναμένεται πως θα επικεντρωθούν σε θέματα που προκαλούν ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση. Η κ. Ράις έφτασε στη Ρωσική πρωτεύουσα τη Δευτέρα και είχε συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανώφ.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας διανύουν δύσκολη περίοδο, αλλά τόνισε ότι η σημερινή ένταση δεν συγκρίνεται καν με τις εχθρότητες κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα διαφωνούν στο θέμα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσυφοπεδίου και ως προς τα σχέδια των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας στην Πολωνία και την Τσεχία.

    Επίσης την περασμένη εβδομάδα η κ. Ράις εξέφρασε ανησυχία για την συγκέντρωση δύναμης, όπως είπε, στα χέρια του Κρεμλίνου και επεσήμανε ότι κατά την επίσκεψη της στη Μόσχα θα εγείρει και το θέμα του εκδημοκρατισμού. Αλλά παράλληλα σημείωσε την συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας σε σημαντικά θέματα όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

    [02] Ιράκ: Συνεχίζονται οι έρευνες για την εύρεση τριών Αμερικανών στρατιωτών

    15-05-2007

    Στο Ιράκ, η οργάνωση 'Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ', που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, απαιτεί να σταματήσουν οι ΗΠΑ τις έρευνες για τρεις Αμερικανούς στρατιώτες που η οργάνωση απήγαγε. Σε ανακοίνωση της στο διαδίκτυο η οργάνωση δηλώνει ότι δεν εγγυάται την ασφάλεια των στρατιωτών αν συνεχιστούν οι έρευνες για την απελευθέρωση τους.

    Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει πως η Αλ Κάιντα στο Ιράκ ή άλλη συναφής οργάνωση απήγαγε τους στρατιώτες. Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες με την υποστήριξη ελικοπτέρων και Ιρακινών δυνάμεων, ψάχνουν στην περιοχή, γνωστή ως τρίγωνο του θανάτου. Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι δύο εξτρεμιστές σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στα πλαίσια των ερευνών.

    [03] Λευκός Οίκος: Σε θέματα Ιράκ θα περιοριστούν οι συνομιλίες με το Ιράν

    15-05-2007

    Τόνυ Σνόου

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Ιράν θα περιοριστούν μόνο στο θέμα της ασφάλειας και σταθερότητας στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Κυριακή, δεν θα ισχύσει καθεστώς πλήρους αναγνώρισης όπου μπορούν να συζητηθούν όλα τα θέματα.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι επαφές αυτές θα δείξουν ότι αν οι Ιρανοί όντως θέλουν να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο στο Ιράκ, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν τέτοιες συνομιλίες μαζί τους.

    Την Δευτέρα το Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, θα είχε συνομιλίες με Ιρανούς διπλωμάτες μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

    [04] Τσέρτωφ: Τηρείται το προσωπικό απόρρητο επιβατών σε υπερατλαντικές πτήσεις

    15-05-2007

    Μάικλ Τσέρτωφ

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτωφ, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες που αποσκοπούν στο να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τηρείται το απόρρητο πληροφοριών που συλλέγονται από επιβάτες υπερατλαντικών πτήσεων.

    Ο κ. Τσέρτωφ δήλωσε στην Επιτροπή Ελευθεριών του Πολίτη του Ευρωκοινοβουλίου ότι οι ΗΠΑ σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών όσο και η Ευρώπη, αλλά επεσήμανε ότι η συλλογή αυτών των πληροφοριών έχει αποδεδειγμένα κρατήσει επικίνδυνα πρόσωπα εκτός ΗΠΑ. Αν ένα τέτοιο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών ίσχυε πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σημείωσε ο κ. Τσέρτωφ, 11 απ' τους 19 αεροπειρατές τρομοκράτες θα είχαν μείνει εκτός ΗΠΑ και το προσωπικό απόρρητο των επιβατών θα είχε επηρεαστεί ελάχιστα.

    Η ισχύουσα συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για την ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών εκπνέει τον Ιούλιο, γι' αυτό η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την υπογραφή νέας διευρυμένης συμφωνίας.

    [05] Συνομιλίες ΗΠΑ-Πολωνίας για την αντιπυραυλική ασπίδα

    15-05-2007

    Η Πολωνία και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επίσημες συνομιλίες για το επίμαχο αμερικανικό σχέδιο εγκατάστασης τμήματος αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος σε Πολωνικό έδαφος. Ο ανώτερος σύμβουλος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρόμπερτ Λόφτις, είχε συνομιλίες για το θέμα την Δευτέρα στην Βαρσοβία με αξιωματούχους του Πολωνικού υπουργείου Άμυνας.

    Ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής πρεσβείας Αντριου Σίλλινγκ ,χαρακτήρισε την συνάντηση σαν μια καλή αρχή. Νέες συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, με την συμμετοχή του ανώτερου Αμερικανού απεσταλμένου, Τζών Ρούντ.

    Ενώ η Πολωνία εξέφρασε υποστήριξη προς την τοποθέτηση 10 αντιπυραυλικών αναχαιτιστών στο έδαφος της και την ανάπτυξη σχετικής τεχνολογίας στην Τσεχία, η Ρωσία έχει αντιταχθεί σθεναρά στο σχέδιο. Την Δευτέρα, ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ έφθασε στην Τσεχία για να εξετάσει στρατιωτική εγκατάσταση, όπου η Ουάσινγκτον θέλει να εγκαταστήσει το ραντάρ που θα ανταποκρίνεται στις αντιπυραυλικές εγκαταστάσεις στην Πολωνία.

    [06] Ο πρόεδρος Μπους ζητά μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης βενζίνης

    15-05-2007

    O πρόεδρος Μπούς διέταξε κυβερνητικούς οργανισμούς να κάνουν τα πρώτα βήματα για την μείωση της κατανάλωσης βενζίνης και των βλαβερών αερίων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παρότρυνε επίσης το Κογκρέσο να περάσει νομοθετήματα που να μειώνουν την εξάρτηση των ΗΠΑ σε εισαγόμενο πετρέλαιο.

    Σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο την Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι στόχος του είναι η μείωση της κατανάλωσης βενζίνης κατά 20% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και ότι θέλει επίσης να μειωθεί η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, που ευθύνεται για τις κλιματολογικές αλλαγές. Επίσης, παρότρυνε το κογκρέσο να περάσει νομοσχέδια για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων καυσίμων στις ΗΠΑ, όπως της εθανόλης.

    Τον περασμένο μήνα το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ γνωμάτευσε ότι η κυβέρνηση Μπούς έσφαλε όταν δήλωσε πως η αμερικανική νομοθεσία δεν υποχρεώνει Αμερικανούς αξιωματούχους να λάβουν μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης βενζίνης και των βλαβερών παραγώγων αερίων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 16 May 2007 - 1:21:45 UTC