Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφάλειας επισκέπτεται το Κόσοβο
  • [02] Συντριβή πολυκατοικίας στη Κωνσταντινούπολη
  • [03] Συνομιλίες Σολάνα-Λαριτζανί στην Άγκυρα
  • [04] Ανησυχία ΝΑΤΟ για απειλές της Μόσχας
  • [05] Γερουσία: Νομοσχέδιο με χρονοδιάγραμμα απόσυρσης
  • [06] Πατρέους: Ιρανική βοήθεια προς Ιρακινούς εξτρεμιστές

  • [01] Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφάλειας επισκέπτεται το Κόσοβο

    27-04-2007

    15μελής αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ που πραγματοποιεί διερευνητική επίσκεψη σε Σερβία και Κοσυφοπέδιο, θα επισκεφτεί σήμερα την Σερβική επαρχία για να συγκεντρώσει πληροφορίες ενόψει κρίσιμης σημασίας ψηφοφορία για το μέλλον της περιοχής. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί στην Πρίστινα με την ηγεσία των Αλβανόφωνων και των Σέρβων του Κοσυφοπεδίου και στη συνέχεια θα επισκεφτεί τους διάφορους θύλακες της επαρχίας.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας, πρέσβης του Βελγίου στα ΗΕ Γιόχαν Βερμπέκι, δήλωσε ότι η ομάδα του επισκέπτεται τη περιοχή για να ενημερωθεί όχι για να λάβει αποφάσεις. Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, υπέβαλε στην αντιπροσωπεία την πρόταση της κυβέρνησης του που προβλέπει 'αυτονομία υπό επιτήρηση', αντί για 'ανεξαρτησία υπό επιτήρηση' για το Κόσοβο.

    [02] Συντριβή πολυκατοικίας στη Κωνσταντινούπολη

    27-04-2007

    Οι Τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι ένας άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε στη Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχουν και άλλοι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι περισσότεροι ένοικοι εγκατέλειψαν το κτήριο όταν άκουσαν περίεργο θόρυβο, περίπου μισή ώρα πριν την κατάρρευση της πολυκατοικίας.

    Πάντως σωστικά συνεργεία ψάχνουν στα χαλάσματα, ενώ ένοικοι με δάκρυα στα μάτια προσπαθούν να βρουν απομεινάρια απ' τα προσωπικά τους αντικείμενα. Δεν είναι ακόμη γνωστά τα αίτια της κατάρρευσης του κτηρίου. Πάντως άλλες καταρρεύσεις κτηρίων κατά το παρελθόν είχαν αποδοθεί σε κακή ποιότητα κατασκευής.

    [03] Συνομιλίες Σολάνα-Λαριτζανί στην Άγκυρα

    27-04-2007

    Ο κύριος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε ότι η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση κινούνται προς μια 'ενιαία άποψη', όπως είπε, για την άρση του αδιεξόδου αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Ο κ. Λαριτζανί προέβη στην εν λόγω δήλωση την Πέμπτη στην Άγκυρα μετά την δεύτερη μέρα συνομιλιών με τον επικεφαλής θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα. Οι κ.Λαριτζανί και Σολάνα συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν σε δυο εβδομάδες. Από τη πλευρά του ο κ. Σολάνα επεσήμανε ότι δεν σημειώθηκαν θαύματα, αλλά καταβλήθηκαν προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.

    [04] Ανησυχία ΝΑΤΟ για απειλές της Μόσχας

    27-04-2007

    Τo NATO εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με την απειλή της Ρωσίας να παγώσει την συμμόρφωση της με καίριας σημασίας Συνθήκη Περιορισμού των Εξοπλισμών, αν η Συνθήκη δεν επικυρωθεί απ' όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ο γ.γ. της συμμαχίας, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε ότι η απειλή που εξαπέλυσε τη Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες γιατί η εν λόγω Συνθήκη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

    Πάντως και ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, υπεραμύνθηκε των δηλώσεων του κ. Πούτιν λέγοντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί να μην ανησυχεί για το γεγονός ότι η στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ πλησιάζει τα σύνορα της. Πάντως τη Πέμπτη, η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι δεν βλέπει πως η Ρωσία με το ευρύτατο πυραυλικό της οπλοστάσιο, μπορεί να θεωρήσει ως απειλή 10 Αμερικανικούς αναχαιτιστικούς πυραύλους που θα εγκατασταθούν στη Πολωνία.

    [05] Γερουσία: Νομοσχέδιο με χρονοδιάγραμμα απόσυρσης

    27-04-2007

    Με 51 ψήφους υπέρ, έναντι 46, η ελεγχόμενη απ' τους Δημοκρατικούς Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο χρηματοδότησης του πολέμου στο Ιράκ, το οποίο όμως θέτει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τον Οκτώβριο και μέχρι τον Απρίλιο του 2008. Επίσης ζητά από την Ιρακινή κυβέρνηση να επιδείξει πρόοδο σε θέματα ασφάλειας της χώρας της. Παρόμοιο μέτρο είχε εγκριθεί τη Τετάρτη απ' την Αμερικανική Βουλή.

    Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκριση παρόμοιων νομοσχεδίων και απ' τα δύο σώματα του Κογκρέσου, που όπως είπε θα συντελέσουν στην ολοκλήρωση του πολέμου στο Ιράκ και στην επιστροφή των Αμερικανικών δυνάμεων. Πάντως ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα ασκήσει βέτο σε βάρος του νομοσχεδίου αμέσως μόλις φθάσει στο γραφείο του.

    Στο μεταξύ, μέλη του Κογκρέσου εξετάζουν το πώς θα χειριστούν το αναμενόμενο βέτο του προέδρου Μπούς την άλλη εβδομάδα. Μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης, ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχουν αρχίσει ήδη οι σχετικές διαβουλεύσεις και επανέλαβε την πάγια θέση των Ρεπουμπλικανών ότι οποιοδήποτε νέο νομοσχέδιο δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    Επίσης ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή, Τζον Μπόνερ, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς μετά το προεδρικό βέτο, αλλά και αυτός τάχθηκε κατά των χρονοδιαγραμμάτων. Πάντως ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ και η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, ζήτησαν απ' τον πρόεδρο Μπούς να επανεξετάσει την απόφαση του και είπαν ότι και οι Δημοκρατικοί εξετάζουν όλες τις επιλογές τους.

    [06] Πατρέους: Ιρανική βοήθεια προς Ιρακινούς εξτρεμιστές

    27-04-2007

    Στρατηγός Ντέηβιντ Πατρέους

    Ο ανώτερος διοικητής των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέηβιντ Πατρέους, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η επίλεκτη δύναμη Κούντς του Ιράν βοηθά το μυστικό εξτρεμιστικό δίκτυο, Καζάλι, στο Ιράκ.

    Ο στρατηγός Πατρέους δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ότι το εν λόγω δίκτυο δέχτηκε χρήματα, εκπαίδευση σε Ιρανικό έδαφος, προηγμένης τεχνολογίας πολεμοφόδια, συμβουλές και κατεύθυνση, αλλά επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ανωτάτου επιπέδου ανάμειξη από μέρους της κυβέρνησης του Ιράν σε τέτοιες δραστηριότητες.

    Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν στην κατοχή του δικτύου Καζάλι ήταν και έγγραφο που αναφερόταν λεπτομερώς στον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση επιχείρησης απαγωγής και δολοφονίας τον Ιανουάριο στη Καρμπάλα. 5 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν απ' την επίθεση.

    Ο στρατηγός Πατρέους δήλωσε ότι μη Ιρακινοί πραγματοποιούν το 80 με 90% των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στο Ιράκ και επέκρινε τη Συρία για το γεγονός ότι επιτρέπει σε ξένους μαχητές να μπαίνουν μέσω του εδάφους της στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 28 April 2007 - 1:18:37 UTC