Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 15 νεκροί από επίθεση καμικάζι στο Ιράκ
  • [02] Tην Ευρώπη θα επισκεφθεί ο πρόεδρος Μπούς
  • [03] Η Κοντολήζα Ράις θα συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ
  • [04] Υστατος χαιρετισμός στον Μπόρις Γιέλτσιν
  • [05] Φονικές μάχες στην Σομαλία
  • [06] Ο ΥΠΕΞ Αμπντουλλάχ Γκιούλ, υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας
  • [07] Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ
  • [08] Επιθέσεις Παλαιστίνιων εξτρεμιστών που λένε ότι έληξε η εκεχειρία με το Ισραήλ
  • [09] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η Αμερικανική πολιτική για Ιράν
  • [10] Λευκός Οίκος: Ανούσια υπόθεση οι βουλευτικές εκλογές στη Συρία
  • [11] Κομπιούτερ εποχής Αρχιμήδη στο Παιδικό Μουσείο

  • [01] 15 νεκροί από επίθεση καμικάζι στο Ιράκ

    25-04-2007

    Η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι βομβιστής αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό, σκότωσε τουλάχιστον 15 άτομα και τραυμάτισε 25 έξω από την Ραμάντι. Νωρίτερα την Τρίτη, ομάδα ανταρτών με διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα στο Ιράκ που ονομάζεται Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, με δημοσίευσή της στο διαδίκτυο ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση της Δευτέρας, από την οποία σκοτώθηκαν 9 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 20. Αυτή ήταν μία από τις χειρότερες επιθέσεις κατά των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, από την εποχή της εισβολής στο Ιράκ το 2003.

    Σε άλλες εξελίξεις, ένοπλοι που φορούσαν στολές του Ιρακινού στρατού, επέδραμαν σε χωριό κοντά στη Μπακούμπα την Τρίτη, σκοτώνοντας 6 άτομα και πυρπολώντας πολλές κατοικίες. Στην Βαγδάτη, εξάλλου, από δύο εκρήξεις βομβών κοντά στην κυβέρνηση του Ιράν τραυματίστηκαν 4 άτομα.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Αμερικανική Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, αντήλλαξαν σκληρούς χαρακτηρισμούς την Τρίτη, για το θέμα του νομοσχεδίου χρηματοδότησης των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, το οποίο περιλαμβάνει και χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    Ο κ. Τσέινι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο κ. Ρήντ χαρακτηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ 'χαμένο' για μικροπολιτικούς λόγους. Απαντώντας ο κ. Ρήντ χαρακτήρισε τον κ. Τσέινι 'επιθετικό σκύλο' και επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Μπούς αρνείται να δει την πραγματικότητα στο Ιράκ. Το νομοσχέδιο που προτείνει η Γερουσία, σημείωσε ο κ. Ρήντ, θα είναι καλό για το στρατό και τη χώρα.

    Πάντως τη Τρίτη ο κ. Μπούς επανέλαβε ότι θα ασκήσει βέτο σε βάρος οποιουδήποτε νομοσχεδίου που περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα απόσυρσης απ' το Ιράκ.

    [02] Tην Ευρώπη θα επισκεφθεί ο πρόεδρος Μπούς

    25-04-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς θα επισκεφθεί την Ευρώπη στις αρχές Ιουνίου, για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ, που θα πραγματοποιηθεί στην Γερμανία. Μετά την σύνοδο ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί άλλες 5 χώρες.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο, σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, ανέφερε ότι ο κ. Μπούς θα συζητήσει θέματα συνεργασίας σ' ένα ευρύ φάσμα διεθνών και οικονομικών ζητημάτων καθώς και ζητημάτων ασφάλειας. Η κ. Περίνο είπε ακόμα ότι πρίν την σύνοδο κορυφής στην Γερμανία, ο πρόεδρος Μπούς θα επισκεφθεί την Τσεχία, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους και τον πρωθυπουργό Μίρεκ Τοπολάνεκ.

    Μετά την σύνοδο των 8, ο κ. Μπούς θα μεταβεί στην Πολωνία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Λέχ Καζίνσκυ. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Ιταλία, όπου ο Πάπας Βενέδικτος θα τον δεχθεί σε ιδιωτική συνάντηση στο Βατικανό στις 9 Ιουνίου. Ο κ. Μπούς θα επισκεφθεί επίσης την Βουλγαρία και την Αλβανία.

    [03] Η Κοντολήζα Ράις θα συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

    25-04-2007

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα μεταβεί την Πέμπτη στη Νορβηγία, για την άτυπη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία όπως αναμένεται, θα εστιαστεί στα θέματα του Αφγανιστάν, της αμυντικής αντιπυραυλικής ασπίδας και του Κοσόβου.

    Μετά την διάσκεψη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με την συμμετοχή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι η κ. Ράις θα τονίσει την σπουδαιότητα βελτίωσης του συντονισμού μεταξύ των Νατοϊκών συμμάχων στις επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

    Επίσης, αναμένεται ότι η κ. Ράις θα πιέσει για υποστήριξη προς το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ στο Κοσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισάαρι, το οποίο προβλέπει ανεξαρτησία υπό επιτήρηση για την Σερβική επαρχία.

    Η Ρωσία αντιτίθεται στο σχέδιο Αχτισάαρι και έχει εκφράσει αντίθεση και στο αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχία.

    [04] Υστατος χαιρετισμός στον Μπόρις Γιέλτσιν

    25-04-2007

    Ρώσοι που πενθούν τον θάνατο του Μπόρις Γιέλτσιν.

    Χιλιάδες Ρώσοι απέτισαν ύστατο χαιρετισμό στον τέως πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Γιέλτσιν, που πέθανε την Δευτέρα, σε ηλικία 76 ετών. Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ τιμητικό στρατιωτικό άγημα την υποδέχθηκε, κατά την άφιξη της στον καθεδρικό ναό του Σωτήρα στη Μόσχα, την Τρίτη το πρωί.

    Η κηδεία του Γιέλτσιν θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, που θα είναι και μέρα πένθους στη Ρωσία. Θα παρευρεθούν ηγέτες κρατών και ανώτεροι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και οι τέως πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς, ο πρεσβύτερος και Μπίλ Κλίντον. Παρόντες θα είναι επίσης ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζών Μέϊτζορ, ο τέως πρόεδρος της Γερμανίας, Χόρστ Κόλλερ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμιρ Πούτιν και άλλοι.

    Η επικήδεια λειτουργία για τον Γιέλτσιν θα μεταδοθεί από την Ρωσική κρατική τηλεόραση, ενώ έχουν ακυρωθεί τα κανονικά ψυχαγωγικά προγράμματα και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

    [05] Φονικές μάχες στην Σομαλία

    25-04-2007

    Ισλαμιστές αντάρτες στο Μογκαντίσου (φωτ. αρχείου)

    Δύο βόμβες σε παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στη Σομαλία την Τρίτη, στη διάρκεια άλλης μιας μέρας σφοδρών μαχών στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου.

    Eπτά άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, όταν αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη έξω από ξενοδοχείο όπου διαμένουν κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

    Προηγουμένως, βομβιστής αυτοκτονίας είχε πυροδοτήσει τα εκρηκτικά στο αυτοκίνητό του σε βάση του Αιθιοπικού στρατού, στα περίχωρα του Μογκαντίσου. Δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχουν τραυματίες.

    Σομαλική οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε ότι τουλάχιστον 65 άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη, στις μάχες μεταξύ ανταρτών και Αιθιοπικών στρατευμάτων, που υποστηρίζουν την μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι πάνω από 300 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες 7 μέρες.

    Στα ΗΕ, ο επικεφαλής των υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας κατήγγειλε την μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας ότι παρεμποδίζει το μοίρασμα επισιτιστικής βοήθειας σε χιλιάδες άτομα, που βρίσκονται παγιδευμένα από τις ένοπλες συγκρούσεις.

    [06] Ο ΥΠΕΞ Αμπντουλλάχ Γκιούλ, υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας

    25-04-2007

    O κ. Γκιούλ

    Το ισλαμικό κυβερνών κόμμα της Τουρκίας επέλεξε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, σαν υποψήφιό του για την προεδρία. Ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε την υποψηφιότητα του κ. Γκιούλ την Τρίτη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκιούλ δήλωσε ότι αν εκλεγεί, θα ακολουθήσει τα κοσμικά πρότυπα του ιδρυτή του σύγχρονου Τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Τουρκία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν εγκατέλειψε τις προσπάθειες του να διεκδικήσει την προεδρία μετά από πιέσεις που δέχθηκε από κοσμικούς κύκλους, που επέμειναν ότι δεν θα έπρεπε να εκλεγεί πρόεδρος, λόγω του ισλαμικού του παρελθόντος.

    Ο ηγέτης της κύριας κοσμικής αντιπολιτευτικής ομάδας, Ντενιζ Μπαϊκάλ, δήλωσε στο Τουρκικό Κοινοβούλιο ότι ο κ. Ερντογάν εγκατέλειψε το σχέδιό του να υποβάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, εξαιτίας της αντίθεσης της πλειοψηφίας των Τούρκων πολιτών. Ο κ. Ερντογάν πάντως διέψευσε ότι έχει ισλαμική ατζέντα ή δεσμούς με το ισλαμικό του παρελθόν.

    [07] Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ

    25-04-2007

    Ο κ. Χαλιλζάντ

    Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι βλέπει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής σαν την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, ο κ. Χαλιλζάντ επεσήμανε ότι μία από τις κύριες προτεραιότητές του θα είναι η αύξηση της ανάμειξης των ΗΕ στο Ιράκ, που είχε περιοριστεί το 2003, όταν τρομοκρατική επίθεση έπληξε την έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Βαγδάτη. Ο κ. Χαλιλζάντ τόνισε ότι διακυβεύονται πολλά στο Ιράκ, όχι μόνο για τον ιρακινό λαό, αλλά για όλη τη Μέση Ανατολή. Είπε επίσης ότι θα εστιαστεί και σε Αφρικανικά θέματα, όπως λόγου χάρη να πειστεί το Σουδάν να δεχθεί ειρηνοφρουρούς της Αφρικανικής Ένωσης και των ΗΕ στο Νταρφούρ.

    Ο κ. Χαλιλζάντ, που είναι Αμερικανός Αφγανικής καταγωγής και διαδέχθηκε από την Δευτέρα τον πρώην αμερικανό πρέσβη, Τζών Μπόλτον, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις αμερικανικές θέσεις και αξίες, αλλά ο τρόπος του θα διαφέρει πολύ από εκείνον του προκατόχου του.

    [08] Επιθέσεις Παλαιστίνιων εξτρεμιστών που λένε ότι έληξε η εκεχειρία με το Ισραήλ

    25-04-2007

    Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η πεντάμηνη εκεχειρία με το Ισραήλ και παραδέχτηκε ότι επιτέθηκε με ρουκέτες και βλήματα όλμων εναντίον του Εβραϊκού κράτους.

    Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση της Τρίτης, δεν προκάλεσε ζημιές ή τραυματισμούς, ενώ η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση απ' τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τον θάνατο 9 Παλαιστινίων πριν λίγες μέρες.

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε της Χαμάς, επέρριψε ευθύνες στο Ισραήλ για την κλιμάκωση της βίας, αλλά απέφυγε να δηλώσει ότι έληξε η εκεχειρία. Πάντως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σίμων Πέρεζ, επέρριψε την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας στις ενδοΠαλαιστινιακές διαμάχες και στην αδυναμία της Παλαιστινιακής ηγεσίας να συγκρατήσει τη βία.

    [09] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η Αμερικανική πολιτική για Ιράν

    25-04-2007

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Γκονζάλο Γκαγιέγκος, δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει η Αμερικανική πολιτική έναντι των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Το Ιράν μπορεί να διατηρήσει το μη στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα, επεσήμανε ο κ. Γκαγιέγκος, αλλά τα καύσιμα για τους αντιδραστήρες του θα πρέπει να εμπλουτίζονται στο εξωτερικό και τα πυρηνικά κατάλοιπα να επανεπεξεργάζονται ή να αποθηκεύονται στο εξωτερικό.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ προέβη στα εν λόγω σχόλια μετά από φήμες ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της ενδεχομένως να είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία που θα επιτρέπει στο Ιράν να διατηρήσει μέρος των διαδικασιών επανεπεξεργασίας πυρηνικού υλικού.

    Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις συνομιλίες του σήμερα στη Τουρκία με τον ανώτερο διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί. Ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε τελευταία με τον κ. Λαριτζανί τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κατάλληλη στιγμή για τέτοιου είδους επαφές.

    [10] Λευκός Οίκος: Ανούσια υπόθεση οι βουλευτικές εκλογές στη Συρία

    25-04-2007

    Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις βουλευτικές εκλογές στη Συρία ανούσια υπόθεση, που αμαυρώθηκε από άδικη νομοθεσία και τακτικές εκφοβισμού. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, επισήμανε ότι οι δυνάμεις ασφάλειας χρησιμοποίησαν τακτικές χειραγώγησης για να αποδυναμώσουν σημαντικές ανεξάρτητες φωνές και πρόσθεσε ότι με τις τακτικές αυτές, η Συριακή κυβέρνηση απέδειξε και πάλι ότι δεν ενδιαφέρεται για την γνώμη και τις επιθυμίες του λαού της. Για μία ακόμα φορά, τόνισε η κ. Περίνο, ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασσαντ, δεν πραγματοποίησε τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό.

    Πάντως η αντιπολίτευση στη Συρία μποϋκοτάρισε τις βουλευτικές της Κυριακής και της Δευτέρας εκλογές στις οποίες είχαν θέσει υποψηφιότητα δυόμισι χιλιάδες πολιτικοί. Όμως περίπου τα δύο-τρίτα των 250 εδρών του κοινοβουλίου διατίθενται μόνο στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, του προέδρου αλ Ασσαντ. Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν έχουν δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα.

    [11] Κομπιούτερ εποχής Αρχιμήδη στο Παιδικό Μουσείο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    25-04-2007

    Ακούστε το ρεπορτάζ για Κομπιούτερ εποχής Αρχιμήδη στο Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν

    Το Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει γύρω στα τέλη Μαΐου την έκθεση Θεοί, Μύθοι και Θνητοί, που θα δώσει την ευκαιρία στον παιδόκοσμο της Αμερικανικής μεγαλούπολης να γνωρίσει με έναν εξαιρετικά ψυχαγωγικό τρόπο την αρχαία Ελλάδα και την μυθολογία της.

    Ανάμεσα στα πρωτότυπα εκθέματα περιλαμβάνεται κι ένας υπολογιστής της αρχαιότητας, που έρχεται να τεκμηριώσει την καταγωγή των υπερσύγχρονων κομπιούτερ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι καθηγητές Ξενοφώντας Μουσάς του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιωάννης Σειραδάκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που παρουσίασαν τα σχετικά πορίσματά τους σε ειδική εκδήλωση η οποία έγινε στα μέσα της εβδομάδας στο Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν.

    Αμέσως μετά την εκδήλωση οι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες στην Φωνή της Αμερικής για τις έρευνες και τα συναρπαστικά αποτελέσματά τους. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης που μας παραχώρησαν, όπως μεταδόθηκε στα ραδιοφωνικά προγράμματά μας.

    Κείμενο εκπομπής:

    Γ. Μπίστης: Κύριε Μουσά, μιλήστε μας για τις έρευνες που έχετε κάνει και ιδιαίτερα για τα τόσο ενδιαφέροντα πορίσματα που ήρθατε να παρουσιάσετε στη Νέα Υόρκη.

    Ξ. Μουσάς: Έχουμε μελετήσει τον αρχαιότερο υπολογιστή που έχουνε άνθρωποι στα χέρια τους σήμερα, αυτόν που ονομάζεται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Είναι ένας αναλογικός αστρονομικός υπολογιστής που επιτρέπει να βρίσκει κανείς με αρκετή ακρίβεια την θέση του Ηλίου και της Σελήνης στον ουρανό για μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή για δεδομένη ημέρα, μήνα και έτος.

    Γ. Μπίστης: Δηλαδή θα λέγαμε κύριε καθηγητά ότι είναι ένα είδος κομπιούτερ εκείνης της εποχής;

    Ξ. Μουσάς: Ναι, είναι ένας κομπιούτερ εκείνης της εποχής, ένα laptop μάλιστα πιο σωστά που σας δίνει τη θέση πιθανότατα όλων των ουράνιων σωμάτων του ουρανού.

    Γ. Μπίστης: Πρωτοποριακό σύστημα για τα χρόνια του, έτσι δεν είναι;

    Ξ. Μουσάς: Πολύ πρωτοποριακό αν και δεν ήταν το πρώτο. Το αρχαιότερο που διαβάζουμε στην βιβλιογραφία είναι ένα μηχάνημα που είχε φτιάξει ο Αρχιμήδης τουλάχιστον 50 με 70 χρόνια, μπορεί και παραπάνω, πριν από τον μηχανισμό.

    Γ. Μπίστης: Όλα αυτά τα πράγματα, τι εφαρμογή έχουνε στο Μουσείο των Παιδιών στην Νέα Υόρκη;

    Ξ. Μουσάς: Τα παιδιά θα μπορέσουν στο Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν να παίξουνε και με ένα μοντέλο που θα είναι επίσης σε υπολογιστή. Θα βλέπουνε επίσης ένα άλλο μοντέλο το οποίο είναι φτιαγμένο από μπρούτζο και το έχουνε μέσα σε μια γυάλινη προθήκη γιατί βέβαια δεν μπορούν να το πιάσουν τα παιδιά επειδή είναι ευαίσθητο κι έχει πολλούς δείκτες. Φανταστείτε ένα ρολόι της γιαγιάς που όμως να μην έχει μόνο δύο δείκτες αλλά να έχει καμιά δεκαριά δείκτες και πολλά καντράν, το καθένα για διαφορετική δουλειά.

    Γ. Μπίστης: Τώρα, τα παιδιά αυτά στα οποία μιλάτε, τι ηλικιών είναι; Πως μπορούν να καταλάβουνε αυτές τις τόσοβ¦.

    Ξ. Μουσάς: Είναι από την προσχολική κυρίως ηλικία, από 6 μέχρι 10 έτη και μετά έχουμε παιδιά από 10 και πάνω, μέχρι τα 15, πιθανώς.

    Γ. Μπίστης: Υποθέτω ότι πρέπει να είναι με κάποιο απλουστευμένο τρόπο η παρουσίαση που τους κάνετε, ούτως ώστεβ¦.

    Ξ. Μουσάς: Ναι, ο τρόπος είναι πάρα πολύ κατάλληλος. Είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να τον αντιληφθούν τα παιδιά, ακόμα και τα πολύ μικρά. Η έκθεση, όπως θα ξέρετε, ονομάζεται Θεοί, Μύθοι και Θνητοί και δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να παίξουν μπαίνοντας σε αρχαίους Ελληνικούς ναούς. Έχει έναν δωρικό ναό, κι έναν Ιονικό. Έχει επίσης έναν θαυμάσιο ίππο, που είναι ο Δούρειος Ίππος της Τροίας μέσα στον οποίο μπορεί κανείς να μπει. Μέχρι κι εγώ είχα, να σας πω, την παρόρμηση να μπω και να δω πως είναι από μέσα.

    Γ. Μπίστης: Και πως τον βρήκατε να είναι;

    Ξ. Μουσάς: Πολύ ωραία φτιαγμένος. Να φανταστείτε ότι έφτασε μόλις χθες και σήμερα έχουνε διπλασιαστεί τα αντικείμενα που είναι στην έκθεση και βέβαια μέχρι τις 23 Μαΐου, που θα ανοίξει, θα είναι όλα έτοιμα και με το παραπάνω.

    Γ. Μπίστης: Να πούμε εδώ κ. καθηγητά ότι ταξιδεύει μαζί σας και ένας συνάδελφός σας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκηςβ¦

    Ξ. Μουσάς: Είναι δίπλα μου. Είναι ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης, καθηγητής της Αστρονομίας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα σας πει περισσότερα.

    Γ. Μπίστης: Πολύ ωραία. Τον ακούμε τι έχει να προσθέσει.

    Ι. Σειραδάκης: Κοιτάξτε, ευθύς εξ αρχής το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με τον υποφαινόμενο, το Πανεπιστήμιο των Αθηνών με τον Ξενοφώντα Μουσά και τον Γιάννη τον Πιτσάκη καθώς βεβαίως το Πανεπιστήμιο Κάρντιφ με τον Μάηκ Έντμοντς και τον Τόνι Φρήθ ξεκινήσαμε αυτή τη δύσκολη διερεύνηση, δύσκολη γιατί είχαμε πολύ γραφειοκρατία την αρχή, αλλά αργότερα όταν είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα μας έπιασε ρίγος συγκινήσεως.

    Βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε ένα καταπληκτικό μηχάνημα το οποίο μας αναγκάζει να σκεφτούμε πως πρέπει να αλλάξουμε πλέον την ιστορία και την εξέλιξη της τεχνολογίας σε αυτά τα οποία γράφουν τα βιβλία μας. Είναι ένα μηχάνημα το οποίο θέτει σε εφαρμογή τις θεωρητικές γνώσεις των αρχαίων αστρονόμων και μαθηματικών. Είναι μηχάνημα του οποίου ο ρόλος είναι τόσο σημαντικός για την εξέλιξη της τεχνολογίας όσο η Ακρόπολη στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής.

    Γ. Μπίστης: Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Τώρα, όλες τούτες οι επιστημονικές πληροφορίες που έχετε να μεταδώσετε στα μικρά παιδιά του μουσείου, τα συνδέετε με μύθους, με ιστοριούλες και άλλα πράγματα που γίνονται καλύτερα κατανοητά σε εκείνα. Ποιος είναι ο στόχος σας;

    Ι. Σειραδάκης: Όπως δείχνει και ο τίτλος της έκθεσης, ο Μύθος είναι μέσα στις λέξεις που τον συνθέτουν. Και βεβαίως με τις λέξεις αυτές ξενικά η επικοινωνία και στην συνέχεια η διδασκαλία των μικρών μας φίλων. Με αυτή την τακτική νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τους προσελκύσουμε και να δούμε αύριο μερικούς από αυτούς να γίνονται επιστήμονες, να ακολουθήσουν τον ουρανό και να βλέπουν ψηλά αντί να κοιτάζουν χαμηλά. Εάν ένα, δύο ή δέκα παιδιά ελκύσει αυτή η έκθεση και γίνουν μεγάλοι νομίζω ότι δεν θα υπάρχει καλύτερο βραβείο γι αυτούς που την οργανώνουν. Η οργάνωση έχει γίνει από το Children's Museum of Manhattan και το επιτελείο του με την βοήθεια πολλών παραγόντων, περιλαμβανομένης και μικρής βοήθειας εκ μέρους μας και εκ μέρους των πανεπιστημίων μας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 26 April 2007 - 1:18:28 UTC