Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαλίκι: Να σταματήσει η κατασκευή διαχωριστικού τείχους
  • [02] Γαλλία: Σαρκοζί και Ρουαγιάλ στο δεύτερο γύρο εκλογών
  • [03] Επιστροφή στις τάξεις στο Virginia Tech
  • [04] Χιλή: Ανασύρονται σοροί θυμάτων απ' το σεισμό
  • [05] Μέτρα κατά της κυκλοφοριακής συμφόρησης λαμβάνει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης
  • [06] Τουρκία: Προφυλάκιση 5 υπόπτων για τις δολοφονίες στην Μαλάτια
  • [07] Χάος οι εκλογές στη Νιγηρία
  • [08] Πάνω από 200 άτομα σκοτώθηκαν στη Σομαλία, την εβδομάδα που πέρασε
  • [09] Γιορτάστηκε η Ημέρα της Γής
  • [10] Τρισδιάστατες φωτογραφίες του Ήλιου από σκάφος της ΝΑΣΑ
  • [11] Πέθανε ο Μπόρις Γιέλτσιν

  • [01] Μαλίκι: Να σταματήσει η κατασκευή διαχωριστικού τείχους

    23-04-2007

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, ζήτησε από τα αμερικανικά στρατεύματα να σταματήσουν την κατασκευή τσιμεντένιου τείχους γύρω από θύλακα Σουνιτών σε συνοικία Σιιτών της Βαγδάτης. Ο κ. Αλ Μαλίκι δήλωσε την Κυριακή σε δημοσιογράφους στο Κάιρο ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για την προστασία συνοικιών από την εμφύλια βία, χωρίς όμως να πεί περισσότερα. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού έχουν χαρακτηρίσει το τείχος απαραίτητο, επειδή οι Σιίτες επιτίθενται σε Σουνίτες, οι οποίοι στην συνέχεια εκδικούνται με δικές τους επιθέσεις.

    Την Κυριακή επίσης, δύο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ατόμων, κοντά σε αστυνομικό σταθμό σε συνοικία Σιιτών, στη νότια Βαγδάτη. Στο βόρειο Ιράκ, η ιρακινή αστυνομία είπε ότι ένοπλοι σκότωσαν 23 μέλη της κουρδικής μειονότητας Γιαζίντι. Πάντως ο κ. Αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι οι εμφύλιες βιαιότητες στο Ιράκ βρίσκονται υπό έλεγχο και επέρριψε ευθύνες στην Αλ Κάιντα για τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις.

    Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ντέηβιντ Πετρέους, δήλωσε στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ την Κυριακή ότι η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων βελτίωσε την ασφάλεια στη Βαγδάτη και την επαρχία αλ Αμπάρ, όμως, όπως είπε, αυξήθηκαν σημαντικά οι επιθέσεις σε άλλες περιοχές.

    [02] Γαλλία: Σαρκοζί και Ρουαγιάλ στο δεύτερο γύρο εκλογών

    23-04-2007

    Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπως ανακοινώθηκαν απ' το υπουργείο εσωτερικών της χώρας, δείχνουν τον συντηρητικό, Νικολά Σαρκοζί, να προηγείται ξεκάθαρα της Σοσιαλίστριας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Οι δύο αυτοί υποψήφιοι θα μονομαχήσουν τελικά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου.

    Ο τέως υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ο κ. Σαρκοζί συγκέντρωσε το 31% των ψήφων, ακολουθούμενος από την κ. Ρουαγιάλ, με ποσοστό 26%. Ο κεντρώος, Φρανσουά Μπαϊρού και ο ακροδεξιός, Ζάν Μαρί Λεπέν, ήρθαν τρίτος και τέταρτος αντίστοιχα. Υψηλό ήταν και το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων που υπολογίστηκε στο 85%.

    Ο κ. Σαρκοζύ δήλωσε ότι το εκλογικό σώμα έδειξε πως επιθυμεί σε βάθος εξέταση των δύο απόψεων για το έθνος, των δύο συστημάτων αξιών και των δύο πολιτικών κατευθύνσεων. Η κ. Ρουαγιάλ, που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι θα επιλέξουν οι εκλογείς στις 6 Μαΐου. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, όπως η ανεργία και το μεταναστευτικό.

    [03] Επιστροφή στις τάξεις στο Virginia Tech

    23-04-2007

    Ξαναρχίζουν σήμερα τα μαθήματα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, μια εβδομάδα μετά την δολοφονία 32 ατόμων από ψυχολογικά ασταθή φοιτητή που τελικά αυτοκτόνησε. Πάντως το πανεπιστήμιο επέτρεψε σε όσους φοιτητές θέλουν να μην επιστρέψουν στις τάξεις τους και ο βαθμός τους να καθοριστεί με βάση τις μέχρι τώρα επιδόσεις τους.

    Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τιμ Κέιν, διόρισε ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης των συνθηκών που οδήγησαν στην πλέον πολύνεκρη επίθεση με όπλο στην ιστορία των ΗΠΑ. Επίσης ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε τις προτάσεις διαφόρων υπουργείων για το πώς να αποφευχθεί παρόμοια τραγωδία στο μέλλον.

    [04] Χιλή: Ανασύρονται σοροί θυμάτων απ' το σεισμό

    23-04-2007

    Στη Χιλή, σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πτώματα τριών ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό του Σαββάτου στα νότια της χώρας. Επίσης αγνοείται ακόμη η τύχη άλλων 7 ατόμων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θύματα παρασύρθηκαν από μεγάλα κύματα σε παραλία της περιοχής Αϊσέν κατά τον ισχύος 6,2 βαθμών σεισμό. Η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέ, μετέβη στη περιοχή τη Κυριακή για να επιθεωρήσει τις ζημιές.

    Πάντως η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ανέφερε άλλους δύο σεισμούς τη Κυριακή στη Χιλή: ο ένας ήταν ισχύος 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Βαλπαραΐσο και ο δεύτερος ήταν ισχύος 4,9 βαθμών με επίκεντρο 170 χιλιόμετρα βόρεια της ίδιας πόλης.

    [05] Μέτρα κατά της κυκλοφοριακής συμφόρησης λαμβάνει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης

    23-04-2007

    Μάικλ Μπλούμπεργκ

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρότεινε την επιβολή φόρου σε αυτοκίνητα και φορτηγά που κυκλοφορούν στην πόλη, με στόχο την βελτίωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο Μανχάταν και την συγκέντρωση χρημάτων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Το σχέδιο, που ο κ. Μπλούμπεργκ παρουσίασε την Κυριακή, προβλέπει την χρέωση των οδηγών αυτοκινήτων που εισέρχονται στο κέντρο της πόλης τις καθημερινές μεταξύ 6 πμ και 6 μμ. 8 δολάρια, ενώ οι οδηγοί φορτηγών θα χρεώνονται 21 δολάρια. Σύμφωνα με τις αρχές της πόλεις, τα ειδικά αυτά τέλη θα μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την έκκληση βλαβερών αερίων, ενώ θα συγκεντρώσουν χρήματα για την βελτίωση του συστήματος μαζικής μεταφοράς.

    Το σχέδιο Μπλούμπεργκ για να εφαρμοστεί θα πρέπει να εγκριθεί από την πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης. Πάντως, νομοθέτες από άλλα σημεία της πολιτείας, των οποίων οι ψηφοφόροι θα πρέπει να πληρώσουν τα ειδικά τέλη, εξέφρασαν ήδη την αντίθεσή τους.

    [06] Τουρκία: Προφυλάκιση 5 υπόπτων για τις δολοφονίες στην Μαλάτια

    23-04-2007

    Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση 5 υπόπτων για την δολοφονία τριών ατόμων σε χριστιανικό εκδοτικό οίκο της Μαλάτια την περασμένη εβδομάδα. Η ημερομηνία της δίκης τους δεν ορίστηκε ακόμα. Την Κυριακή, 6 άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση αφέθηκαν ελεύθεροι από τις αρχές. Τα θύματα είναι δύο Τούρκοι που είχαν ασπασθεί τον Χριστιανισμό και ένας Γερμανός.

    Εκπρόσωποι της μικρής Τουρκικής προτεσταντικής κοινότητας επέρριψαν την ευθύνη των δολοφονιών στην αυξανόμενη εχθρικότητα προς τους Χριστιανούς και τους ιεραποστόλους. Η Καθολική και η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία καταδίκασαν επίσης την επίθεση και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Νετσντέτ Σεζέρ, την χαρακτήρισε εντελώς αδικαιολόγητη.

    [07] Χάος οι εκλογές στη Νιγηρία

    23-04-2007

    Ψηφορόρος, στην Αμπούτζα της Νιγηρίας.

    Στην Νιγηρία, η αντιπολίτευση και ανεξάρτητοι παρατηρητές καταγγέλλουν ευρύτατη νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Σαββάτου.

    Οι δύο κύριοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι υπήρξαν πολλές παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, ο ένας από τους υποψηφίους, ο αντιπρόεδρος Ατίκου Αμπουμπακάρ, ζήτησε την ακύρωση των εκλογών, επισημαίνοντας ότι ήταν από τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας.

    Αμερικανική ομάδα παρατηρητών από το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο, δήλωσε ότι οι εκλογές δεν διεξήχθησαν σύμφωνα με διεθνή κριτήρια, και ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις έτοιμων ψηφοδελτίων, απειλών της αστυνομίας κλπ. Η ΕΕ εξέφρασε επίσης ανησυχία, λέγοντας ότι οι Νιγηριανοί δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν ελεύθερα και χωρίς εκφοβισμούς.

    Νιγηριανή ομάδα παρατηρητών, ζήτησε επανάληψη των εκλογών. Τα πρώτα αποτελέσματα θα δοθούν στην δημοσιότητα σήμερα.

    [08] Πάνω από 200 άτομα σκοτώθηκαν στη Σομαλία, την εβδομάδα που πέρασε

    23-04-2007

    Οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σομαλία δήλωσε ότι πάνω από 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια σφοδρών μαχών στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, τις τελευταίες 5 μέρες.

    Η οργάνωση Ελμαν δήλωσε ότι τουλάχιστον 47 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν την Κυριακή. Ο επικεφαλής της ομάδας δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων βασίστηκε στα λεγόμενα αυτόπτων μαρτύρων, νοσοκομείων και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    Καθώς εκρήξεις δονούσαν το Μογκαντίσου την Κυριακή, πτώματα βρίσκονταν διεσπαρμένα εδώ και εκεί, κατά την 5η μέρη των συγκρούσεων μεταξύ ισλαμιστών ανταρτών και Αιθιοπικών στρατευμάτων που υποστηρίζουν την μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας.

    Κάτοικοι του Μογκαντίσου λένε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, ενώ δεν είναι γνωστό πόσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν. Εξαιτίας των μαχών, ακόμα περισσότεροι κάτοικοι του Μογκαντίσου εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Σομαλίας δήλωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρις ότου νικηθούν οι αντάρτες.

    [09] Γιορτάστηκε η Ημέρα της Γής

    23-04-2007

    Earth

    Οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, γιόρτασαν την Ημέρα της Γής, με εκδηλώσεις που στόχευαν στην προστασία της Φύσης και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά, πολίτες και πολιτικοί ηγέτες έλαβαν μέρος σε δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς φυσικών χώρων.

    Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Earth Day Network δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μέρος στις ειδικές εκδηλώσεις της Κυριακής, που πραγματοποιήθηκαν σε 170 χώρες. Η οργάνωση είπε επίσης ότι ο ετήσιος αυτός εορτασμός αποτελεί φέτος ορόσημο για την Κίνα, αφού η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από όλες τις τοπικές αρχές να κάνουν κάτι για την Ημέρα της Γής. Στις ΗΠΑ, οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος παρότρυναν τους πολίτες να λάβουν μέτρα για την μείωση της έκκλησης των βλαβερών αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με το να κάνουν λιγότερη χρήση των αυτοκινήτων τους ή με το να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα, που καίνε λιγότερα καύσιμα. Επίσης συνιστούν την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων ηλεκτρικού ρεύματος, με άλλους από νέον που καταναλίσκουν λιγότερη ενέργεια.

    [10] Τρισδιάστατες φωτογραφίες του Ήλιου από σκάφος της ΝΑΣΑ

    23-04-2007

    Ειδικό ηλιακό διαστημικό σκάφος της ΝΑΣΑ, πήρε για πρώτη φορά τρισδιάστατες φωτογραφίες του Ήλιου. Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας έδωσαν την Δευτέρα στην δημοσιότητα τις εν λόγω φωτογραφίες, που πάρθηκαν από τα τηλεσκόπια του σκάφους.

    Εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ δήλωσε ότι το σκάφος, ονόματι ΣΤΕΡΕΟ, βρίσκεται σε διεθνή αποστολή για την συλλογή επιστημονικών στοιχείων. Σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, οι νέες φωτογραφίες θα βοηθήσουν σημαντικά τους επιστήμονες να κατανοήσουν την ηλιακή φυσική και να βελτιώσουν το σύστημα πρόβλεψης μετεωρολογικών συνθηκών.

    [11] Πέθανε ο Μπόρις Γιέλτσιν

    23-04-2007

    O τέως πρόεδρος της Ρωσίας, Μπάρις Γιέλτσιν, απεβίωσε την Δευτέρα σε ηλικία 76 ετών και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κήρυξε την Τετάρτη ημέρα εθνικού πένθους. Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου είπαν ότι η σορός του Μπάρις Γιέλτσιν θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σε καθεδρικό ναό της Μόσχας, πριν την ταφή του στο κοιμητήριο Νοβοντέβιτσυ, στην Ρωσική πρωτεύουσα.

    Ο Γιέλτσιν ήταν ο πρώτος λαϊκά εκλεγμένος Ρώσος πρόεδρος, που ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία μέσα από τους κόλπους του κομμουνιστικού κόμματος, για να γίνει τελικά επικεφαλής του στη Μόσχα. Το 1991 κατέκτησε την προεδρία της Ρωσίας και ακολούθησε πολιτική που οδήγησε στην διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Το 1996 επανεξελέγη στην προεδρία της χώρας, αλλά ήδη υπέφερε από καρδιακά προβλήματα και υποβλήθηκε σε εγχείρηση πολλαπλού μπαϊπάς. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν και έτσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 1999, παραχωρώντας την εξουσία στον νύν πρόεδρο Πούτιν.

    Ο πρόεδρος Μπους, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ και πολλούς άλλους ηγέτες, εξήραν τον εκλιπόντα, Μπάρις Γιέλτσιν. Ο κ. Μπούς τον χαρακτήρισε 'ηγετική φυσιογνωμία' που έπαιξε καίριο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας του, καθώς διαλυόταν η Σοβιετική Ένωση. Τον εξήρε επίσης γιατί βοήθησε στην εδραίωση θεσμών για μετα-σοβιετική ελευθερία στη Ρωσία. Ο κ. Μπλαίρ χαρακτήρισε τον Μπάρις Γιέλτσιν 'αξιοθαύμαστο άνθρωπο, που έπαιξε κύριο ρόλο σε μία κρίσιμη καμπή της ρωσικής ιστορίας'.

    Μιλώντας από την κρατική τηλεόραση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε τον Γιέλτσιν, λέγοντας ότι εκείνος ήταν που ξεκίνησε μια νέα εποχή που οδήγησε στην γέννηση της ελεύθερης και δημοκρατικής Ρωσίας. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χούπ Σέφερ δήλωσε ότι ο Μπάρις Γιέλτσιν θα μείνει στην μνήμη όλων σαν ο άνθρωπος που βοήθησε στο να ξεπεραστεί η βαριά κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 24 April 2007 - 1:18:22 UTC