Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το μήνυμα του δράστη
  • [02] Γκέιτς: Αποδίδει η διπλωματία με το Ιράν
  • [03] Εκατόμβη νεκρών στο Ιράκ
  • [04] Άκαρπη η πρώτη συνάντηση Μπούς με ηγέτες του Κογκρέσου για χρηματοδότηση του πολέμου
  • [05] Συνάντηση Ράις με τον υπουργό οικονομίας των Παλαιστινίων
  • [06] Μπούς: Θα επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις σε βάρος του Σουδάν
  • [07] Τρεις δολοφονίες σε χριστιανικό εκδοτικό οίκο της Τουρκίας
  • [08] Η τραγωδία στο Βιρτζίνια Τεκ

  • [01] Το μήνυμα του δράστη

    19-04-2007

    Μια απ' τις φωτογραφίες του πακέτου

    Το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC στην Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι παρέλαβε πακέτο που προφανώς είχε σταλεί από τον φοιτητή Τσό Σούνγκ Χούι, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, που σκότωσε 32 άτομα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε τη Δευτέρα.

    Αξιωματούχοι του δικτύου δήλωσαν την Τετάρτη ότι έδωσαν στο FBI το πακέτο, το οποίο περιείχε φωτογραφίες, σκίτσα, κείμενα και μια βιντεοκασέτα. Στο πακέτο αναγράφεται η ώρα αποστολής στις 9:01 το πρωί, δηλαδή μετά την πρώτη επίθεση στον κοιτώνα του πανεπιστημίου και πριν την μαζική επίθεση στο κτήριο μηχανολόγων. Στις φωτογραφίες ο Τσο ποζάρει με όπλα τα οποία στοχεύουν τη κάμερα.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, οι αρχές είπαν ότι ο Τσό είχε διερευνηθεί από την αστυνομία για δύο περιπτώσεις παρενόχλησης συμφοιτητριών του, το 2005. Επίσης είχε εισαχθεί σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική το Δεκέμβριο του 2005, όταν κάποιος φίλος του κατήγγειλε ότι είχε τάσεις αυτοκτονίας. Ο Τσο είχε χαρακτηριστεί αμίλητο, σκοτεινό άτομο, που είχε προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους καθηγητές του, οι οποίοι είχαν αποτανθεί στις πανεπιστημιακές αρχές.

    [02] Γκέιτς: Αποδίδει η διπλωματία με το Ιράν

    19-04-2007

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν οι διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την απομόνωση του Ιράν λόγω του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος. Ο κ. Γκέιτς επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας που επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, να επιφέρουν αποτελέσματα και σημείωσε ότι η διπλωματία αποτελεί προτιμητέο τρόπο επίλυσης της αντιπαράθεσης με το Ιράν, γιατί η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη στο θέμα.

    Ο κ. Γκέιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Τελ Αβίβ μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Αμίρ Περέτζ. Από τη πλευρά του ο κ. Πέρετζ δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις διπλωματικές προσπάθειες με το Ιράν, αλλά τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν και άλλες λύσεις. Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ.

    Νωρίτερα τη Τετάρτη ο κ. Γκέιτς είχε συνομιλίες στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, στη διάρκεια των οποίων ζήτησε απ' την Αίγυπτο να βοηθήσει στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, σε απόρρητο έγγραφο της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αναφέρει ότι το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο σε υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση. Η υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι η Τεχεράνη έχει συνδέσει πάνω από 1,000 φυγοκεντρωτές για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο εργοστάσιο της Νατάνζ.

    [03] Εκατόμβη νεκρών στο Ιράκ

    19-04-2007

    Πάνω από 190 άτομα σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη και 200 τραυματίστηκαν από εκρήξεις βομβών κυρίως σε συνοικίες Σιιτών. Πρόκειται για την χειρότερη μέρα βίας από τότε που οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα πριν δύο μήνες. Στην φονικότερη από τις επιθέσεις της Τετάρτης, από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 127 άνθρωποι στην αγορά Σαντρίγια, στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Ο ιρακινός πρωθυπουργός διέταξε την σύλληψη ιρακινού ταξιάρχου, που ήταν επικεφαλής θεμάτων ασφάλειας στην περιοχή της αγοράς. Λίγο πρίν, από έκρηξη βόμβας είχαν σκοτωθεί 30 άτομα στην σιιτική συνοικία Σάντρ Σιτυ. Ένας άλλος βομβιστής αυτοκτονίας, σκότωσε περίπου 10 άτομα στην συνοικία Καράντα της Βαγδάτης.

    Ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε στην κουρδική υπηρεσία της ΦτΑ ότι η αιματοχυσία στη Βαγδάτη δείχνει την απελπισία των τρομοκρατών να σταματήσουν την επιχείρηση ασφάλειας στην Ιρακινή πρωτεύουσα και ζήτησε υπομονή, έως ότου η επιχείρηση αποφέρει αποτελέσματα.

    [04] Άκαρπη η πρώτη συνάντηση Μπούς με ηγέτες του Κογκρέσου για χρηματοδότηση του πολέμου

    19-04-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς και ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία τη Τετάρτη για το θέμα της χρηματοδότησης των στρατευμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πριν την συνάντηση ο κ. Μπούς δήλωσε ότι αυτή θα ήταν η πρώτη πολλών τέτοιων διαβουλεύσεων για την χρηματοδότηση του πολέμου.

    Τόσο η Βουλή όσο και η Γερουσία έχουν εγκρίνει έκτακτα νομοσχέδια για το θέμα, τα οποία όμως περιλαμβάνουν και χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων απ' το Ιράκ. Αλλά ο κ. Μπούς συνεχίζει να ζητά χρηματοδότηση χωρίς χρονοδιαγράμματα.

    Μετά την συνάντηση στο Λευκό Οίκο η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, ευχαρίστησε τον κ. Μπούς για το γεγονός ότι αποφάσισε να ακούσει τις απόψεις του Κογκρέσου και επεσήμανε ότι τα νομοσχέδια που έχει ψηφίσει το Κογκρέσο ικανοποιούν τους όρους που είχε προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος. Πάντως ο κ. Μπούς επιμένει ότι θα ασκήσει βέτο εναντίον οποιουδήποτε νομοσχεδίου που περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα.

    [05] Συνάντηση Ράις με τον υπουργό οικονομίας των Παλαιστινίων

    19-04-2007

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, επιβεβαίωσε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, είχε συνάντηση την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομίας των Παλαιστινίων, Σαλάμ Φαγιάντ.

    Ο κ. Μακόρμακ δήλωσε ότι η κ. Ράις συμμετείχε για λίγο στις συνομιλίες μεταξύ του κ. Φαγιάντ και του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής, Ντέηβιντ Γουέλτς. Ο κ. Μακόρμακ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είχαν επαφές εδώ και καιρό με τον κ. Φαγιάντ, που είναι μέλος της Παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    [06] Μπούς: Θα επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις σε βάρος του Σουδάν

    19-04-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι το Σουδάν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να υποστεί σκληρές κυρώσεις, αν δεν συνεργαστεί με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επιτευξη ειρήνης στο Νταρφούρ. Ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τις αραβικές πολιτοφυλακές που κατηγορούνται για την περισσότερη βία στην περιοχή και να επιτρέψει την ανάπτυξη μεικτής ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης και των ΗΕ, τόνισε ο κ. Μπούς.

    Την Τετάρτη στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, υποστήριξε την αμερικανική απειλή για την επιβολή κυρώσεων και τόνισε ότι οι δύο χώρες θα αρχίσουν συνομιλίες με άλλα κράτη την Πέμπτη για την ενδεχόμενη έγκριση νέου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφάλειας.

    Όμως τρία από τα μέλη του Συμβουλίου, η Ρωσία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, αντιτάχθηκαν την Τετάρτη στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Σουδάν, λέγοντας ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, εφόσον το Χαρτούμ συμφώνησε πριν λίγες μέρες να επιτρέψει την ανάπτυξη 3,000 ειρηνοφρουρών των ΗΕ στο Νταρφούρ.

    [07] Τρεις δολοφονίες σε χριστιανικό εκδοτικό οίκο της Τουρκίας

    19-04-2007

    Σύλληψη μετά την δολοφονική επίθεση

    Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας Γερμανός πολίτης, δολοφονήθηκαν την Τετάρτη σε χριστιανικό εκδοτικό οίκο στη Τουρκία. Οι δράστες έκοψαν το λαιμό των θυμάτων στον οίκο Ζιρβέ, στην πόλη Μαλάτυα. Ο εκδότης του Ζιρβέ είχε και στο παρελθόν δεχτεί απειλές, επειδή εκδίδει βίβλους. Οι αρχές είπαν ότι ανακρίνουν αρκετά άτομα σε σχέση με την επίθεση.

    Η τουρκική τηλεόραση έδειξε πλάνα αστυνομικών που παλεύουν με άνδρα έξω από το κτίριο του Ζιρβέ. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη επίθεση κατά της χριστιανικής μειονότητας στην Τουρκία. Πέρυσι, καθολικός ιερέας είχε πυροβοληθεί θανάσιμα στην Τραπεζούντα.

    [08] Η τραγωδία στο Βιρτζίνια Τεκ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    19-04-2007

    Δείτε το βίντεο για την τραγωδία στο Βιρτζίνια Τεκ- Download

    Δείτε το βίντεο για την τραγωδία στο Βιρτζίνια Τεκ

    Επιμνημόσυνη δέηση στο Βιρτζίνια Τεκ

    To FBI άρχισε να εξετάζει τα περιεχόμενα ενός πακέτου που πιστεύεται ότι είχε σταλεί από τον φοιτητή Τσο Σουνγκ Χούη, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο φονικών επιθέσεων που έκανε. Το πακέτο περιέχει φωτογραφίες και μια βιντεοκασέτα που δείχνουν τον δράστη να ποζάρει με όπλα στραμμένα προς την κάμερα. Οι φοιτητές που γλίτωσαν από τις επιθέσεις του Τσο ακόμα δυσκολεύονται να πιστέψουν την εμπειρία που πέρασαν. Στο τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής παρουσιάζουμε αποκλειστικές συνεντεύξεις με Έλληνες κι άλλους φοιτητές οι οποίοι μιλούν για την τραγωδία που έζησαν στο Βιρτζίνια Τεκ.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΤΕΚ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Κείμενο Ρεπορτάζ

    Γ. Μπίστης: Οι σημαίες κυματίζουνε μεσίστιες στο Βιρτζίνια Τέκ, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όπου στις αρχές της εβδομάδας σημειώθηκε η πιο πολύνεκρη επίθεση με πυροβόλο όπλο στα χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Τσο Σουνγκ Χούη

    Μια παράξενη ησυχία πλανιέται σε όλο τον χώρο του πανεπιστημίου που όμως διακόπτεται κάθε λίγο από εκδηλώσεις στη μνήμη των 32 φοιτητών και καθηγητών τους οποίους, σύμφωνα με τις αρχές, σκότωσε ένας 24χρονος τελειόφοιτος Νοτιοκορεατικής καταγωγής, ο Τσο Σουνγκ Χούη, που στην συνέχεια αφαίρεσε και τη δική του ζωή.

    Όλα τα μαθήματα έχουνε διακοπεί στο Βιτρζίνια Τέκ, στην κωμόπολη Μπλάκσμπεργκ, που απέχει κάπου τέσσαρες ώρες με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον. Κι ελάχιστοι φοιτητές περιφέρονται στους δρόμους που ενώνουνε τα περίπου εκατό κτίρια του φημισμένου αυτού Πολυτεχνείου, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι 26.000 φοιτητές.

    Από αυτούς το δέκα τοις εκατό είναι ξένοι. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται και κάπου 65 φοιτητές που προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι οργανωμένοι σε σύλλογο, το προεδρείο του οποίου, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το μακελειό, επικοινώνησε μαζί τους και βεβαιώθηκε ότι είναι όλοι τους καλά.

    Κωνσταντίνος Χαραλάμπους

    Ο Κωνσταντίνος Χαραλάμπους είναι ο ταμίας του Συλλόγου των Ελλήνων φοιτητών στο Βιρτζίνια Τεκ.

    Κ. Χαραλάμπους: Τη συγκεκριμένη στιγμή που έγινε το περιστατικό ήμουνα μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, έκανα μάθημα. Μπήκανε μέσα δύο μαθητές που μου είπανε ότι ακούσανε πυροβολισμούς λίγα μέτρα μακριά. Είδα έξω από το παράθυρο μερικούς μαθητές να τρέχουνε πανικόβλητοι. Οπωσδήποτε, ήτανε κάτι το απίστευτο. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στο πανεπιστήμιο. Είναι θλιβερό, πολύ θλιβερό.

    Γ. Μπίστης: Στιγμές μεγάλης αγωνίας πέρασαν τα μέλη του Ελληνικού Συλλόγου μέχρι που μάθανε ότι κανένα τους δεν βρέθηκε στο πέρασμα του δράστη.

    Δ. Κατσορίδας και Κ. Χαραλάμπους

    Κ. Χαραλάμπους: Όταν έγινε αυτό το περιστατικό, ο Πρόεδρος του Hellenic Association αμέσως πήρε τηλέφωνο τα μέλη. Είπαμε ότι όλοι είμαστε καλά. Το ίδιο βράδυ βρεθήκαμε όλοι μαζί και μιλήσαμε για τα γεγονότα που συνέβησαν. Ήρθε και ο Έλληνας Πρόξενος, ο κ. Αλεξανδράκης. Αισθανόμαστε τώρα ότι αυτό το περιστατικό μας έφερε όλους πιο κοντά, όλους τους μαθητές του Βιρτζίνια Τεκ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

    Γ. Μπίστης: Αντιπρόεδρος του Ελληνικού φοιτητικού συλλόγου είναι ο Δημήτρης Κατσορίδας. Νοιώθει ασφαλής μετά τα όσα συνέβησαν;

    Δ. Κατσορίδας: Φυσικά και αισθάνομαι ασφαλής. Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό είναι μεμονωμένο και δεν σημαίνει κάτι για την εγκληματικότητα της περιοχής. Κατά τα άλλα η ζωή εδώ είναι πολύ ήσυχη, είναι ασφαλέστατο μέρος, δεν φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε έξω, δεν έχουμε ούτε την ανάγκη να κλειδώνουμε τις πόρτες μας.

    Τζεηλάν Ονέρ

    Γ. Μπίστης: Στο παρεκκλήσι του μνημείου πολέμου, που βρίσκεται στο χώρο του πανεπιστημίου, νεοσύλλεκτοι τιμούν τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας. Κι έξω από αυτό φοιτητές αφήνουνε λουλούδια και μηνύματα σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο για τους αδικοχαμένους συμφοιτητές τους. Η Τζεηλάν Ονέρ είναι φοιτήτρια από την Τουρκία.

    Τ. Ονέρ: Είμαι πολύ ταραγμένη αν και δεν είδα το μακελειό με τα μάτια μου. Σκεφθείτε πως νοιώθουν όσοι ήταν εκεί κι έζησαν τα συμβάντα. Η τραγωδία έχει προκαλέσει θλίψη κι αποτροπιασμό στους φοιτητές.

    Βιράκ Κατσιού

    Γ. Μπίστης: Τώρα που έχει διαπιστωθεί η ταυτότητα και η υπηκοότητα του δράστη ορισμένοι φοιτητές, όπως ο Βιράκ Κατσιού, από την Καμπότζη, ανησυχούν ότι μπορεί όλοι οι Ασιάτες να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το τραγικό επεισόδιο.

    Β. Κατσιού: Όλοι είναι φιλικοί τώρα αλλά μια μέρα τα πράγματα ίσως αλλάξουν. Κάποιος μπορεί να θυμώσει και να πει: 'Αυτός μοιάζει με Κορεάτη'. Τι θα γίνει αν τον ζώσουν ρατσιστικά αισθήματα και ο 'αυτός' που βρίσκεται μπροστά του είμαι εγώ;

    Γ. Μπίστης: Ο πρόεδρος του συλλόγου Ινδονησίων φοιτητών, , λέει πως το έγκλημα στο Βιρτζίνια Τεκ δεν περικλείει φυλετικά ή εθνικά στοιχεία.

    Ροντί Αρ-Χατρτζά

    Ρ. Αρ-Χαρτζά: Η Αμερική είναι μια αληθινά καλή κι ειρηνική χώρα. Το επεισόδιο αυτό θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, στις ΗΠΑ, στην Ινδονησία κι αλλού. Θα μπορούσε να συμβεί στον κάθε άνθρωπο, σε κάθε γωνιά της γης.

    Γ. Μπίστης: Συνέβη όμως στην πανεπιστημιούπολη του Μπλάκσμπεργκ και αυτό το γεγονός έχει σπείρει τη θλίψη σε όλους όσους ζούνε εκεί.

    Κ. Χαραλάμπους: Το περιστατικό αυτό δεν με κάνει να αισθάνομαι θυμό. Με κάνει να αισθάνομαι θλίψη. Πιστεύω ακράδαντα ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που έκανε για να αποφευχθεί το συμβάν.

    Γ. Μπίστης: Μετά την τραγωδία που παίχτηκε εκ του φυσικού τη Δευτέρα στο Βιρτζίνια Τεκ, οι άνθρωποι εκεί δέθηκαν περισσότερο μεταξύ τους. Αμερικανοί και ξένοι φοιτητές και καθηγητές βοηθούν ο ένας τον άλλον να επουλώσουν τα τραύματα που υπέστησαν και να επαναφέρουν την ομαλότητα στο πανεπιστήμιό τους. Γι αυτούς, το Βιρτζίνια Τεκ είναι το σπίτι τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 20 April 2007 - 1:18:19 UTC