Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Συζήτηση με Ρωσία για αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα στην Ευρώπη
  • [02] Ολμέρτ: 'Επαναστατική αλλαγή' στον Αραβικό τρόπο σκέψης
  • [03] ΕΕ: Προς συζήτηση του θέμα του Κοσόβου
  • [04] Γερουσία: Έκτατα κονδύλια για Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [05] Το Συμβούλιο Ασφάλειας ανησυχεί
  • [06] Αμερικανοί βουλευτές προωθούν ελληνικά θέματα
  • [07] Η αντιπαράθεση Βρετανίας-Ιράν ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου

  • [01] ΗΠΑ: Συζήτηση με Ρωσία για αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα στην Ευρώπη

    30-03-2007

    Χαβιέ Σολάνα

    Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν και πάλι να συζητήσουν με την Ρωσία το σχεδιαζόμενο αντιπυραυλικό αμυντικό τους σύστημα στην Ευρώπη. Η πρέσβης της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νιούλαντ, δήλωσε τη Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν συνομιλίες με τη Ρωσία για το θέμα κατά την επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 19 Απριλίου. Σε γραπτό ανακοινωθέν της η κ. Νιούλαντ επεσήμανε ότι στις συνομιλίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν θέματα όπως η διμερής συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών έγκαιρης προειδοποίησης.

    Από τη πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη συμφωνία από ορισμένες χώρες της Ένωσης να συμμετάσχουν στο εν λόγω σύστημα θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία.

    [02] Ολμέρτ: 'Επαναστατική αλλαγή' στον Αραβικό τρόπο σκέψης

    30-03-2007

    Εχούντ Ολμέρτ

    Το Ισραήλ απέφυγε να χαιρετήσει Σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο, παρόλο που ο πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, αναφέρθηκε σε 'επαναστατική αλλαγή' στον Αραβικό τρόπο σκέψης ως προς το Εβραϊκό κράτος. Ο Ισραηλινός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Σίμων Πέρεζ, δήλωσε στο Ισραηλινό ραδιόφωνο ότι το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών για την ειρήνη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό χωρίς διαπραγματεύσεις.

    Οι ηγέτες των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου ενέκριναν το σχέδιο κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στην Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ζήτησε απ' το Ισραήλ να δεχτεί το σχέδιο χωρίς αλλαγές και όρους. Επίσης ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε το Ισραήλ να μην χάσει άλλη μια ευκαιρία για την επίλυση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διαμάχης.

    [03] ΕΕ: Προς συζήτηση του θέμα του Κοσόβου

    30-03-2007

    Μάρτι Αχτισάαρι

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα στη Βρέμη με κύριο θέμα το Κόσοβο. Η Ρωσία έχει απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για να αντιταχθεί στο σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, που προτείνει ανεξαρτησία υπό επιτήρηση για την Σερβική επαρχία. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τη Πέμπτη το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση αποτελεί ένδειξη επίσημης Ευρωπαϊκής υποστήριξης προς το σχέδιο.

    Πάντως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, προέβλεψε ότι το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, θα αποτύχει, γιατί δεν λαμβάνει υπ' όψιν το αίτημα του Βελιγραδίου για παραμονή του Κοσυφοπεδίου υπό την Σερβική επικράτεια. Η Ευρωπαϊκής Ένωση δηλώνει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρουσιάσει ενωμένο μέτωπο στο θέμα του Κοσόβου.

    [04] Γερουσία: Έκτατα κονδύλια για Ιράκ και Αφγανιστάν

    30-03-2007

    Πρόεδρος Μπους

    Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε έκτακτα κονδύλια για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Όμως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και πρόνοια για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ. Το μέτρο προβλέπει κονδύλια άνω των 122 δισεκατομμυρίων για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά περιλαμβάνει μη δεσμευτική πρόνοια για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2008.

    Η Δημοκρατική Γερουσιαστής, Πάττυ Μέρρυ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο 'σημαντικό βήμα προς τα εμπρός', αλλά ο Ρεπουμπλικανός, Ρίτσαρντ Σέλμπυ, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο θέτει 'ημερομηνία ήττας', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος Μπούς έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα ασκήσει βέτο κατά οποιουδήποτε νομοσχεδίου θέτει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι βιαιότητες την Πέμπτη στο Ιράκ, όπου τουλάχιστον 170 άτομα σκοτώθηκαν ή βρέθηκαν νεκρά σε διάφορα σημεία της χώρας. Περίπου 120 άτομα σκοτώθηκαν από κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, συμπεριλαμβανομένων και 60 σε πολυσύχναστη αγορά στην συνοικία Σάαμπ της Βαγδάτης.

    Εξαλλου, οι ΗΠΑ απέρριψαν την καταδίκη της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ από μέρους της Σαουδικής Αραβίας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταλάβει το Ιράκ, ενώ ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς θα ζητήσει διευκρινίσεις απ' την Σαουδική Αραβία για το σχόλιο του βασιλιά Αμπντουλλάχ.

    [05] Το Συμβούλιο Ασφάλειας ανησυχεί

    30-03-2007

    Βρετανοί κρατούμενοι στην Ιρανική τηλεόραση.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε σε ανακοινωθέν που εκφράζει 'σοβαρή ανησυχία' για την συνεχιζόμενη κράτηση από μέρους του Ιράν, 15 μελών του Βρετανικού πολεμικού ναυτικού. Το ανακοινωθέν προτρέπει το Ιράν να επιτρέψει πρόσβαση των προξενικών αρχών στους Βρετανούς και ζητά την επίλυση του θέματος με την απελευθέρωση των ναυτικών. Βρετανοί διπλωμάτες ζήτησαν απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας την Πέμπτη να εκδώσει ανακοινωθέν που να ζητά την άμεση απελευθέρωση των αιχμαλώτων, να καταδικάζει τη σύλληψη τους και να αναφέρει ότι συνελήφθησαν στα χωρικά ύδατα του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, το Ιράν δήλωσε ότι θα εξετάσει αίτημα της Τουρκίας να απελευθερώσει η Τεχεράνη την μόνη γυναίκα αιχμάλωτο που συγκαταλέγεται στην ομάδα των 15 Βρετανών ναυτικών. Το Ιράν είχε αρχικά δηλώσει ότι θα άφηνε ελεύθερη την Τέρνυ σύντομα, αλλά την Πέμπτη Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναβλήθηκε η απελευθέρωση της λόγω 'λανθασμένης συμπεριφοράς από μέρους της Βρετανίας', όπως είπαν χαρακτηριστικά.

    [06] Αμερικανοί βουλευτές προωθούν ελληνικά θέματα

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    30-03-2007

    Carolyn Maloney

    Σε ομιλία της στην υποεπιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η Αμερικανίδα Βουλευτής, Carolyn Maloney, μίλησε για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για τον ρόλο του Βουλευτικού Ελληνικού Συμβουλίου που ιδρύθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ιδίας και του Ελληνοαμερικανού βουλευτή, τότε, Mike Biliraki. Το Συμβούλιο αυτό, είπε η βουλευτής στην επιτροπή, αποτελεί όργανο προώθησης της δημοκρατίας, της ελευθερίας και γενικότερα των συμφερόντων της Αμερικής στις χώρες της Aνατολικής Mεσογείου.

    Η φιλέλληνας βουλευτής αναφέρθηκε στο θέμα των Αμερικανικο-Τουρκικών σχέσεων. Υπενθύμισε την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά και την παραμονή 43 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο νησί.

    'Oι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα β εκτός από την Τουρκία β αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Η οντότητα της χώρας αυτής είναι αναγνωρισμένη και από τις δεκάδες των ψηφισμάτων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Βάσει αυτών των ψηφισμάτων', είπε χαρακτηριστικά η κ. Maloney 'η Αμερική δεν θα πρέπει να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική δημοκρατία της Βορείου Κύπρου'.

    'Η Κύπρος', είπε μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα Βουλευτής 'έχει αποδείξει στην Αμερική πως είναι μια πιστή σύμμαχος. Υπεράσπισε και ασπάστηκε πολλές από τις αποφάσεις μας σε κρίσιμες στιγμές, για την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας'.

    'Ελπίζω', κατέληξε 'πως και εσείς τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής αυτής θα συμμετέχετε στην προσπάθεια μας να ωθήσουμε την Τουρκία προς την κατεύθυνση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Μια δημοκρατική Τουρκία θα αποτελεί μια μακροπρόθεσμη σχέση πολύπλευρων συμφερόντων για την Αμερική, την Ευρώπη, την Κύπρο, την Τουρκία, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο'.

    [07] Η αντιπαράθεση Βρετανίας-Ιράν ανεβάζει τις τιμές πετρελαίου

    30-03-2007

    Αυξήθηκαν και πάλι την Πέμπτη οι τιμές πετρελαίου καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Βρετανίας και του Ιράν μετά την σύλληψη των 15 Βρετανών ναυτικών.

    Κατά δύο δολάρια αυξήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, φθάνοντας στα 66,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Μπρέντ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στα 67,94 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τις υψηλότερες σχεδόν τιμές του τελευταίου εξαμήνου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 31 March 2007 - 2:18:19 UTC