Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραίτηση Νικολά Σαρκοζύ, για να αφιερωθεί στην προεδρική του εκστρατεία
  • [02] Συνομιλίες ΗΠΑ-Ινδίας για την συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας
  • [03] Ενισχύσεις από τους Ευρωπαίους ζητούν οι ΗΠΑ για το Αφγανιστάν
  • [04] Mάρτι Αχτισάαρι: Μόνο η ανεξαρτησία αποτελεί βιώσιμη λύση για το Κόσοβο
  • [05] To Ιράν ανακρίνει τους 15 Βρετανούς ναύτες
  • [06] Σπυρόπουλος: Να εργαστούμε προς όφελος της νεολαίας και να υποστηρίξουμε την ελληνική παιδεία
  • [07] Ο Μπερνς προειδοποιεί το Ιράν
  • [08] Συλλήψεις ηγετών βομβιστικού δικτύου στο Ιράκ
  • [09] Φαρμακευτική αγωγή εξίσου αποτελεσματική με 'μπαλονάκι'

  • [01] Παραίτηση Νικολά Σαρκοζύ, για να αφιερωθεί στην προεδρική του εκστρατεία

    27-03-2007

    O κ. Σαρκοζύ, εδώ με τον Γάλλο πρόεδρο Ζάκ Σιράκ

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζύ, παραιτήθηκε από το αξίωμά του για να εστιαστεί απρόσκοπτα στην προεδρική του εκστρατεία. Ο συνήθως τραχύς κ. Σαρκοζύ εξέφρασε αγάπη, σεβασμό και φιλία για τους υπαλλήλους του υπουργείου του και είπε ότι τώρα είναι ελεύθερος να βγεί έξω και να συναντήσει τον γαλλικό λαό.

    Ο κ. Σαρκοζύ θεωρείται σκληροπυρηνικός σε θέματα μετανάστευσης και εφαρμογής του νόμου. Πάντως, είχε εξοργίσει πολλούς Γάλλους όταν είχε χαρακτηρίσει "σκουπίδια" και "χούλιγκανς", τους άνεργους νεαρούς Μουσουλμάνους που είχαν πρωτοστατήσει σε βίαιες διαδηλώσεις το 2005.

    Οι πιο πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι ο κ. Σαρκοζύ ηγείται με μικρή διαφορά της κύριας πολιτικής του αντιπάλου, της υποψηφίας των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    [02] Συνομιλίες ΗΠΑ-Ινδίας για την συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας

    27-03-2007

    Η Ινδία και οι ΗΠΑ διεξήγαν συνομιλίες την Δευτέρα στο Νέο Δελχί, για την διευθέτηση των λεπτομερειών της ιστορικής συνθήκης συνεργασίας μεταξύ τους σε θέματα πολιτικής πυρηνικής τεχνολογίας.

    Της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Στράτφορντ και της Ινδικής πλευράς, ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, Γκυγιάτρι Κουμάρ.

    Η συνθήκη που υπογράφηκε πέρυσι προβλέπει την πρόσβαση της Ινδίας σε αμερικανική πολιτική πυρηνική τεχνολογία για πρώτη φορά μετά από 30 και πλέον χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η Ινδία θα επιτρέψει διεθνείς ελέγχους των περισσότερων πυρηνικών της εγκαταστάσεων, παρόλο που το Νέο Δελχί δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

    Επικριτές της συμφωνίας λένε ότι παρεμβαίνει στην ινδική αυτοκυριαρχία, αφού, μεταξύ άλλων απαγορεύει στην χώρα να κάνει χρήση υλικών που προέρχονται από τις ΗΠΑ για στρατιωτικούς σκοπούς.

    [03] Ενισχύσεις από τους Ευρωπαίους ζητούν οι ΗΠΑ για το Αφγανιστάν

    27-03-2007

    Οι ΗΠΑ ζητούν από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να στείλουν περισσότερα στρατεύματα και βοήθεια στο Αφγανιστάν.

    Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα στρατεύματα από την Ευρώπη και για μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο δραστηριοποίησης των στρατευμάτων αυτών. Ο κ. Μπερνς επεσήμανε ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί που επιβάλλουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίοι θέτουν στρατηγικούς φραγμούς στον τρόπο ανάπτυξης των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

    Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες αντιστέκονται σε αιτήματα των ΗΠΑ για αποστολή περισσότερων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, προς υποστήριξη των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στον αγώνα τους κατά των Ταλεμπάν.

    [04] Mάρτι Αχτισάαρι: Μόνο η ανεξαρτησία αποτελεί βιώσιμη λύση για το Κόσοβο

    27-03-2007

    O κ. Αχτισάαρι

    Στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, ο ειδικός εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, δήλωσε ότι η ανεξαρτησία αποτελεί 'την μόνο βιώσιμη λύση' για την επίτευξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην Σερβική επαρχία. Στην έκθεση του ο κ. Αχτισάαρι πρότεινε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει αρχικά να επιτηρεί την ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου.

    Από τη πλευρά του ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπέρνς, εξέφρασε υποστήριξη για το σχέδιο Αχτισάαρι και επεσήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας θα μπορούσε να εγκρίνει τελικό ψήφισμα για το καθεστώς του Κοσόβου μέσα στο Απρίλιο ή το Μάιο.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, επέκρινε την αμερικανική υποστήριξη στο σχέδιο Αχτισάαρι, λέγοντας ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε μορφή ανεξαρτησίας του Κοσυφοπεδίου. Διαιρεμένο παραμένει το Συμβούλιο Ασφάλειας στο θέμα του Κοσόβου, με τη Ρωσία να δηλώνει ότι θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο το οποίο δεν λαμβάνει υπ' όψιν τα συμφέροντα της Σερβίας.

    [05] To Ιράν ανακρίνει τους 15 Βρετανούς ναύτες

    27-03-2007

    Βρετανοί ναύτες περιπολούν το στενό Σάτ αλ Αράμπ (φωτ. αρχείου)

    Το Ιράν δήλωσε ότι ανακρίνει τα 15 μέλη του Βρετανικού ναυτικού που συνέλαβε την Παρασκευή, για να καθορίσει αν η παράνομη είσοδος τους στα χωρικά του ύδατα έγινε εσκεμμένα.

    Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες για εγκληματική δραστηριότητα εναντίον των 14 ανδρών και μιας γυναίκας του Βρετανικού πολεμικού ναυτικού, αν διαπιστωθεί ότι μπήκαν στα χωρικά ύδατα του Ιράν κατόπιν σχεδίου.

    Από τη πλευρά της, η Βρετανία δηλώνει ότι οι 15 βρίσκονταν στα χωρικά ύδατα του Ιράκ και ζητά την άμεση απελευθέρωση τους. Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, απαίτησε και αυτός την απελευθέρωση των 15 Βρετανών σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ιρανό ομόλογο του. Ο κ. Ζεμπαρί επεσήμανε ότι οι Βρετανοί συνελήφθησαν στα χωρικά ύδατα του Ιράκ, όπου δραστηριοποιούνται με την έγκριση της Ιρακινής κυβέρνησης.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, χαρακτήρισε την σύλληψη των 15 ναυτικών 'αδικαιολόγητη' και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι μοιράζεται την 'ανησυχία και αγανάκτηση' της Βρετανίας για τις συλλήψεις.

    [06] Σπυρόπουλος: Να εργαστούμε προς όφελος της νεολαίας και να υποστηρίξουμε την ελληνική παιδεία

    27-03-2007

    Mήνυμα στους έλληνες της Αμερικής, με αφορμή τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου απέστειλε ο νέος περιφερειάρχης Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αμερικής, Τεντ Σπυρόπουλος. Μεταξύ άλλων αναφέρει 'Ο εορτασμός της εθνικής επετείου μας πρέπει να αποτελέσει αφορμή για επαναξιολόγηση στις αρχές μας και στα ελληνικές ιδανικά που μας κρατούν ενωμένους. Προκειμένου να διατηρηθεί η εθνική συνείδησή μας, την εποχή της παγκόσμιας κοινότητας πρέπει να διαιωνίσουμε με σεβασμό την ιστορία μας αλλά και την εθνική μας συνείδηση'.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει ο κ Σπυρόπουλος, ο ελληνισμός καλείται να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές προκλήσεις τόσο στον εθνικό όσο και στον κοινωνικό χώρο. 'Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας ζητήματά μας, και να διατηρήσουμε και διαδώσουμε τα ελληνικά ιδανικά'.

    Επίκεντρο για τον αξιωματούχο του Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού είναι η παιδεία. 'Ο Ρήγας Βαλενστινλής μας προτρέπει να εργαστούμε προς όφελος της νεολαίας και να υποστηρίξουμε την ελληνική παιδεία. Η 25η Μαρτίου έχει πιστοποιηθεί όχι μόνο ως εθνική επέτειος αλλά και θρησκευτική που επιβεβαιώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε η εκκλησία στην επιτυχία της ελληνικής επανάστασης'. Στον χαιρετισμό του ο κ. Σπυρόπουλος καλεί όλους τους έλληνες της Αμερικής να λειτουργούν ενωμένα , με υγεία πρόοδο και συνεργασία για τα κοινά οράματα του ελληνισμού.

    [07] Ο Μπερνς προειδοποιεί το Ιράν

    27-03-2007

    Χαβιέρ Σολάνα

    Ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης , Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε στο Ιράν ότι η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων του αδιεξόδου που έχει προκύψει λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι ο κ. Σολάνα προέβη στο εν λόγω σχόλιο στα πλαίσια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Δευτέρα με τον ανώτερο διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί. Η εκπρόσωπος είπε ότι οι κ.κ. Σολάνα και Λαριτζανί συμφώνησαν να διατηρήσουν την επαφή τους και να μιλήσουν πάλι σύντομα.

    Νίκολας Μπερνς

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, προειδοποίησε το Ιράν ότι τυχόν αποτυχία του να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση της Τεχεράνης. Το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν αποτελεί 'σημαντική αποκήρυξη' της Τεχεράνης, επεσήμανε ο κ. Μπερνς και τόνισε ότι θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αν δεν δεχτεί να διαπραγματευτεί το τέλος του πυρηνικού του προγράμματος.

    [08] Συλλήψεις ηγετών βομβιστικού δικτύου στο Ιράκ

    27-03-2007

    Ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε δύο υπόπτους ηγέτες βομβιστικού δικτύου στο Ιράκ που πιστεύεται ότι ευθύνεται για τους θανάτους εκατοντάδων Ιρακινών. Ανακοινωθέν των συμμαχικών δυνάμεων αναφέρει ότι οι άνδρες συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδων ασφάλειας στην Αντχαμίγια, το προπύργιο των Σουνιτών στη Βαγδάτη.

    Ο ένας απ' τους συλληφθέντες κατηγορείται για τον σχεδιασμό και πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πολλούς Ιρακινούς στο Σάντρ Σίτυ την συνοικία Σιιτών της Βαγδάτης. Ο δεύτερος συλληφθείς πιστεύεται ότι ήταν ο υπαρχηγός του βομβιστικού δικτύου, που σύμφωνα με τις συμμαχικές δυνάμεις, έχει κοστίσει τη ζωή σε 900 Ιρακινούς και έχει προκαλέσει το τραυματισμό περίπου 2 χιλιάδων. Επίσης συνελήφθησαν άλλοι δύο άνδρες που πιστεύεται ότι διατηρούσαν επαφές με τον θύλακα βομβιστών.

    [09] Φαρμακευτική αγωγή εξίσου αποτελεσματική με 'μπαλονάκι'

    27-03-2007

    Νέα έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι εξίσου αποτελεσματική με την αγγειοπλαστική εγχείρηση με 'μπαλονάκι' που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αποφράξεων στεφανιαίων αρτηριών.

    Με την έρευνα διαπιστώθηκαν παρόμοια ποσοστά θανάτων, καρδιακών προσβολών και άλλων προβλημάτων σε άτομα που είχαν υποβληθεί στην εν λόγω επέμβαση και σε άτομα που είχαν υποβληθεί μόνο σε θεραπεία με φάρμακα. Η έρευνα αμφισβητεί λοιπόν την αναγκαιότητα τουλάχιστον 500 χιλιάδων αγγειοπλαστικών επεμβάσεων με 'μπαλονάκι' που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, οι περισσότερες απ' τις οποίες πραγματοποιούνται σε άτομα των οποίων η καρδιοπάθεια βρίσκεται σε στασιμότητα. Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι οι αγγειοπλαστικές με μπαλονάκι είναι αναμφισβήτητα αναγκαίες για άτομα των οποίων η καρδιοπάθεια επιδεινώνεται.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 28 March 2007 - 2:18:20 UTC