Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κύπρος ετοιμάζεται για ένταξη στην ΟΝΕ
  • [02] Το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ

  • [01] Η Κύπρος ετοιμάζεται για ένταξη στην ΟΝΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λευκωσία

    11-03-2007

    Μετ' εμποδίων διαγράφεται η πορεία της Κύπρου προς την ΟΝΕ. Τα σχετικά νομοσχέδια επρόκειτο να κατατεθούν για εξέταση και ψήφιση την Πέμπτη, αλλά τελικά θα κατατεθούν στην Κυπριακή Βουλή στις 15 Μαρτίου. Όλα τα κόμματα είχαν δηλώσει ότι θα τα ψηφίσουν εκτός από το ΑΚΕΛ που δήλωσε ότι θα τα καταψηφίσει γιατί πιστεύει ότι πρέπει να αναβληθεί η ένταξη.

    Νέος προβληματισμός όμως εμφανίστηκε και από το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού που θα ζητήσει περισσότερη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες οπού μετέβη για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν αναχωρήσει ο κ. Τάσος Παπαδόπουλος από τη Λευκωσία είχε δηλώσει σχετικά με την στάση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ ότι αν τα νομοσχέδια καταψηφιστούν δεν θα προχωρήσει η ένταξη στην ΟΝΕ και συμπλήρωσε: 'τα κόμματα που συνεργάζονται είναι δεσμευμένα να εφαρμόζουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης που εξαγγέλθηκε προεκλογικά και που επιτελείται. Για θέματα που δεν υπήρχαν στο προεκλογικό πρόγραμμα, όπως αυτό της ένταξης στην Ευρωζώνη, το κάθε κόμμα δικαιούται να διατηρεί την αυτονομία του και τις δικές του πολιτικές'.

    Εν τω μεταξύ με το σλόγκαν 'Συναλλαγή με Ευρώ. Είναι στο χέρι σου' αρχίζει ήδη η εκστρατεία της Κυπριακής κυβέρνησης να ενημερώσει τους Κυπρίους για το Ευρώ, για τις αλλαγές και τα οφέλη που θα προκύψουν, ώστε η οικονομία να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2008. Η διαφημιστική εκστρατεία θα έχει Κυπριακό αλλά και Ευρωπαϊκό χαρακτήρα, θα είναι απλή και καθημερινή και θα εξελιχθεί σε τέσσερις φάσεις.

    Από τις 9 Μαρτίου έως και το Μάιο, εφ όσον περάσει το θέμα στην Βουλή, θα ενημερωθεί το κοινό σε σχέση με τον εμπορικό τομέα και οι ιδιαίτερες ομάδες πολιτών όπως οι ηλικιωμένοι, που θα πρέπει να εξοικειωθούν με το Ευρωπαϊκό νόμισμα. Η δεύτερη φάση που θα αρχίσει τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί με το κλείδωμα της ισοτιμίας της Λίρας με το Ευρώ. Η τρίτη φάση θα διαρκέσει μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ, την 1η του νέου χρόνου και η τέταρτη θα διαρκέσει για έξι μήνες το 2008, όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται για την διπλή παράλληλη κυκλοφορία των δύο νομισμάτων και θα εφιστάται η προσοχή του κόσμου στις συναλλαγές που πραγματοποιεί, λόγω των μετατροπών των τιμών, καθώς θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας όπως αυτά που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα.

    Έρευνα που έγινε έδειξε ότι οι Κύπριοι δεν υιοθετούν εύκολα τις αλλαγές, όπως όταν πέρασαν από την οκά στο κιλό και από τα μίλια στα χιλιόμετρα. Η επιτυχημένη μετάβαση στο Ευρώ βασίζεται στην σωστή και επαρκή ενημέρωση των πολιτών δηλώνουν οι αρμόδιοι και θεωρούν σίγουρο ότι θα καμφθούν και αυτοί που εκφράζουν μέχρι σήμερα τις αμφιβολίες τους.

    [02] Το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ

    11-03-2007

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζάκ Σιράκ, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιζητήσει τρίτη θητεία του στην προεδρία της χώρας και ότι θα ολοκληρώσει την σαρανταπεντάχρονη πολιτική του σταδιοδρομία σε λίγους μήνες.

    Σε ομιλία του στη Γαλλική τηλεόραση την Κυριακή, ο κ. Σιράκ είπε ότι αφιέρωσε την καρδιά του και την ενέργειά του στην υπηρεσία της Γαλλίας και ζήτησε από τους συμπατριώτες του να ασπαστούν τις γαλλικές αξίες, καθώς ο κόσμος εξελίσσεται. Ζήτησε ακόμα την απόρριψη του εξτρεμισμού, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.

    Ο κ. Σιράκ άρχισε την πολιτική του καριέρα το 1962, σαν σύμβουλος του πρωθυπουργού Ζώρζ Πομπιντού και εξελέγη πρόεδρος της χώρας το 1995. Η δημοτικότητά του έφθασε στο απόγειο της, όταν έγινε ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του υπό αμερικανική ηγεσία πολέμου στο Ιράκ. Όμως, η δημοτικότητά του μειώθηκε πέρυσι, μετά τις διδαδηλώσεις και λεηλασίες από μέρους νεαρών μουσουλμάνων και λόγω πολιτικών σκανδάλων.

    Ο κ. Σιράκ δεν έχει εκφράσει υποστήριξη προς έναν από τους δύο υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν τον επόμενο μήνα στη Γαλλία, δηλαδή την ηγέτη του Σοσιαλιστικού κόμματος Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τον υπουργό Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζύ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς ευχήθηκε στον κ. Σιράκ καλή τύχη στον νέο κύκλο της ζωής του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 12 March 2007 - 2:18:14 UTC