Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-03-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κακοκαιρία πλήττει Αλαμπάμα και Μιζούρι
  • [02] Επίσκεψη Μπους στη Λατινική Αμερική
  • [03] Σερβία και Ρωσία προειδοποιούν για το θέμα του Κοσόβου
  • [04] Αντιπυραυλικό ραντάρ στον Κάυκασο μπορεί να τοποθετήσει το Πεντάγωνο
  • [05] Πρόοδος στην σύνταξη ψηφίσματος για το Ιράν
  • [06] Το Ισραήλ απέκλεισε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας
  • [07] 'Χώρα πύλη' χαρακτηρίζεται η Ελλάδα σε έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ναρκωτικά
  • [08] Στήριξη για την πολιτική μεταμόρφωση του Ιράκ

  • [01] Κακοκαιρία πλήττει Αλαμπάμα και Μιζούρι

    02-03-2007

    Έξω απο σχολείο της Αλαμπάμα μετά τον ανεμοστρόβιλο

    Πολιτειακοί αξιωματούχοι της Αλαμπάμα ανακοίνωσαν ότι 18 άτομα σκοτώθηκαν από ισχυρό ανεμοστρόβιλο που έπληξε τη περιοχή. Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν σε σχολείο του οποίου η οροφή κατέρρευσε, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πόσοι απ' τους νεκρούς ήταν μαθητές. Επίσης δεκάδες άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με τραυματισμούς, ενώ πολλές περιοχές της Αλαμπάμα και άλλων νότιων πολιτειών βρίσκονται ακόμη υπό προειδοποίηση για νέους τυφώνες και ανεμοστρόβιλους. Το ίδιο βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε ανεμοστρόβιλο και στο Μιζούρι, όπου σκοτώθηκε ένα μικρό κορίτσι.

    [02] Επίσκεψη Μπους στη Λατινική Αμερική

    02-03-2007

    Ο Πρόεδρος Μπους θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα τη Λατινική Αμερική, σε μία προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας των ΗΠΑ στις χώρες της περιοχής.

    Ο πρόεδρος της οργάνωσης για την προώθηση του Διαμερικανικού Διαλόγου, Πητερ Χακίμ, δήλωσε σε αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής ότι η επίσκεψη αυτή του αμερικανού προέδρου πραγματοποιείται σε μια περίοδο που σημειώνεται αύξηση του αντιαμερικανισμού στην περιοχή. Ο βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, που ηγείται της συγκεκριμένης επιτροπής έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Μπους ζητώντας του να εστιάσει την προσοχή του στη Λατινική Αμερική τα τελευταία 2 χρόνια της προεδρικής του θητείας.

    Η κυβέρνηση Μπους λέει ότι η χρηματική βοήθεια στη Λατινική Αμερική αυξήθηκε φέτος από 862 εκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν ενάμισι δισεκατομμύριο δολάρια. Ο κύριος Μπους πρόκειται να μεταβεί στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό.

    [03] Σερβία και Ρωσία προειδοποιούν για το θέμα του Κοσόβου

    02-03-2007

    Μάρτι Αχτισάαρι

    Η Σερβία και η Ρωσία προειδοποίησαν τον απεσταλμένο των ΗΕ στο Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, να μην παρουσιάσει το σχέδιό του για το μέλλον του Κοσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αν δεν το εγκρίνουν η αλβανόφωνη πλειοψηφία της επαρχίας, αλλά και το Βελιγράδι.

    Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τίτωφ επανέλαβε την Πέμπτη την άποψη της Μόσχας, δηλαδή ότι ένας συμβιβασμός αποδεκτός και από τις δύο πλευρές, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επικράτηση της ειρήνης στην σερβική αυτή επαρχία. Η Μόσχα απείλησε με βέτο κατά οποιουδήποτε μέτρου που δεν έχει την έγκριση των δύο πλευρών. Της προειδοποίησης προηγήθηκαν συνομιλίες του κ. Τίτωφ με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα.

    [04] Αντιπυραυλικό ραντάρ στον Κάυκασο μπορεί να τοποθετήσει το Πεντάγωνο

    02-03-2007

    Χένρυ Όμπερινγκ

    Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Άμυνας, αντιστράτηγος Χένρυ Όμπερινγκ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο ενδέχεται να επιδιώξει την τοποθέτηση αντιπυραυλικού ραντάρ στο Καύκασο, κίνηση που θα εξαγρίωνε ακόμη περισσότερο τη Ρωσία. Κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο κ. Όμπερινγκ δεν συγκεκριμενοποίησε το ποια χώρα θα δεχτεί ένα τέτοιο ραντάρ, είπε μόνο ότι η τοποθέτηση του στον Καύκασο θα ήταν χρήσιμη.

    Η Μόσχα έχει ήδη εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις της αναφορικά με αμερικανικά σχέδια για την τοποθέτηση αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Τσεχία και την Πολωνία, χαρακτηρίζοντας το απειλή στην ασφάλεια της. Επίσης τη Πέμπτη ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Γουίλλιαμ Μπέρνς, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές άρχισαν επανεξέταση της Συνθήκης Περιορισμού των Στρατηγικών Όπλων, που εκπνέει το 2009 και της Συνθήκης Μείωσης των Στρατηγικών Επιθετικών Εξοπλισμών που εκπνέει το 2012.

    [05] Πρόοδος στην σύνταξη ψηφίσματος για το Ιράν

    02-03-2007

    Πυρηνικό συγκρότημα στη Μπουσέρ

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία έχουν σημειώσει πρόοδο στην σύνταξη νέου ψηφίσματος για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και ενδεχομένως να αρχίσουν την συγγραφή του κειμένου την ερχόμενη εβδομάδα. Εκπρόσωποι των 6 χωρών συζήτησαν το θέμα τη Πέμπτη και σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέητ Ντηπάρτμεντ συμφώνησαν σε νέα τηλεφωνική διάσκεψη το Σάββατο.

    [06] Το Ισραήλ απέκλεισε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας

    02-03-2007

    Ο υπουργός Aμυνας του Ισραήλ, Αμίρ Περέτζ, διέταξε τον αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας για την αποτροπή πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής Πουρίμ που αρχίζει το Σάββατο. Ο κ. Περέτζ ζήτησε να διατηρηθεί ο αποκλεισμός μέχρι τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, που τελειώνει η γιορτή. Για το διάστημα αυτό απαγορεύεται σε Παλαιστίνιους να μπουν στο Ισραήλ παρά μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους. Στο μεταξύ, τα Ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, μετά τα πέρας πενθήμερης επιχείρησης για τη σύλληψη εξτρεμιστών.

    [07] 'Χώρα πύλη' χαρακτηρίζεται η Ελλάδα σε έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ναρκωτικά

    02-03-2007

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ έδωσε στην δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για την μάχη κατά της διακίνησης παράνομων ναρκωτικών ουσιών ανά τον κόσμο, καθώς και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Καταπολέμησης Ναρκωτικών και Εφαρμογής του Νόμου, Αν Πάτερσον, δήλωσε ότι το Μεξικό, που είναι η κύρια δίοδος εισόδου ναρκωτικών ουσιών στις ΗΠΑ και η Κολομβία, σημείωσαν πρόοδο στην καταπολέμηση των ναρκωτικών. Όμως, η Βενεζουέλα και η Βολιβία δεν είχαν εξίσου καλά αποτελέσματα πέρυσι, αντιστρέφοντας επιτυχίες προηγούμενων ετών.

    Για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι δεν αποτελεί χώρα σημαντική διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ, αλλά χαρακτηρίζει την Ελλάδα 'χώρα πύλη' στην διακίνηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Επίσης σημειώνεται η συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών αρχών και των ομολόγων τους της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών με αποτέλεσμα σημαντικές συλλήψεις, κατασχέσεις ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και εξαρθρώσεις πυρήνων οργανώσεων διακίνησης των ουσιών αυτών.

    Επίσης σημειώνεται η συμμετοχή της Ελλάδας σε περιφερειακούς Βαλκανικούς φορείς για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και η συνεργασία των Ελληνικών αστυνομικών αρχών με τις ομόλογες τους υπηρεσίες γειτονικών χωρών. Η Ελλάδα ούτε ενθαρρύνει, ούτε διευκολύνει την παράνομη παραγωγή ή διακίνηση ναρκωτικών, ψυχοτροπικών φαρμάκων ή άλλων ελεγχομένων ουσιών ή το ξέπλυμα των παρανόμων εσόδων, καταλήγει η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

    Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι στο Αφγανιστάν, τη χώρα που παράγει το περισσότερο όπιο και ηρωίνη στον κόσμο, σημειώθηκε αύξηση, κατά 59%, της παραγωγής της ειδικής παπαρούνας. Η κ. Πάτερσον τόνισε ότι ο ρόλος των Ταλιμπάν στο εμπόριο ναρκωτικών, προξενεί ιδιαίτερη ανησυχία.

    Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι βρίσκεται σε άνοδο η παγκόσμια ζήτηση για μεταμφεταμίνη και συνθετικές ναρκωτικές ουσίες. Η κ. Πάτερσον είπε ότι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που εδώ και χρόνια συνδέεται με την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, χρησιμοποιείται ολοένα και πιο πολύ από τρομοκράτες για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων τους.

    [08] Στήριξη για την πολιτική μεταμόρφωση του Ιράκ

    02-03-2007

    Μπαρχάμ Σαλίχ

    Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ, Μπαρχάμ Σαλίχ, δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον των γειτόνων του Ιράκ και της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της χώρας. Σε συνέντευξη του προς τη ΦτΑ ο κ. Σαλίχ δήλωσε ότι στόχος της συνόδου της ερχόμενης εβδομάδας στη Βαγδάτη είναι η δημιουργία περιφερειακού και διεθνούς πλαισίου για την παροχή υποστήριξης στην σταθεροποίηση και την πολιτική μεταμόρφωση του Ιράκ.

    Στην σύνοδο της 10ης Μαρτίου θα συμμετάσχουν οι γείτονες του Ιράκ και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας. Ο κ. Σαλίχ επεσήμανε ότι είναι καιρός οι γειτονικές προς το Ιράκ χώρες να συνεργαστούν με την Ιρακινή κυβέρνηση και την διεθνή κοινότητα για να διασφαλίσουν την σταθεροποίηση της χώρας.

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Σε άλλες εξελίξεις, ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δηλώνει ότι είναι καλά στην υγεία του και θα επιστρέψει στο Ιράκ για να συνεχίσει το έργο του για τον Ιρακινό λαό. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τη Πέμπτη, μετά την μετάβαση του στην Ιορδανία για λόγους υγείας, ο κ. Ταλαμπανί ευχαρίστησε ηγέτες απ' όλο τον κόσμο για τα τηλεφωνήματα και τις επιστολές τους και δήλωσε ότι το πρώτο τηλεφώνημα που έλαβε ήταν απ' τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο πρόεδρος του Ιράκ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Αμάν λόγω υπερκόπωσης και αφυδάτωσης. Ο προσωπικός του γιατρός δήλωσε τη Πέμπτη ότι είναι καλά και η κατάσταση του βελτιώνεται ταχύτατα. Στο μεταξύ, στο Ιράκ τη Πέμπτη από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που έπληξε πομπή προσκεκλημένων σε γάμο αστυνομικού στη Φαλούτζα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άνθρωποι. Επίσης από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη σκοτώθηκε ένα άτομο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 3 March 2007 - 2:18:20 UTC