Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρεν: Kυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου η σύναψη διεθνών συμφωνιών στην Ανατ. Μεσόγειο
  • [02] Σε τροχιά 5 νέοι δορυφόροι της ΝΑΣΑ
  • [03] Ο διαγωνισμός Σάμπα στο καρναβάλι του Ρίο
  • [04] Από μηχανική βλάβη η πτώση αμερ. ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν
  • [05] Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σοκολάτας
  • [06] 6 τραυματισμοί από επίθεση σε Μακντόλαντς στην Αγία Πετρούπολη
  • [07] Αίσιο τέλος είχε περιπέτεια 8 ορειβατών στο Όρεγκον
  • [08] Σνόου: Αρνητικές συνέπειες για τις ΗΠΑ θα έχει μια πρόωρη απόσυρση από το Ιράκ
  • [09] Ινδία: 60 νεκροί από εκρήξεις σε τραίνο
  • [10] Τριμερής σύνοδος στην Ιερουσαλήμ

  • [01] Ρεν: Kυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου η σύναψη διεθνών συμφωνιών στην Ανατ. Μεσόγειο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    19-02-2007

    Ολι Ρεν

    Η αναζήτηση και εξόρυξη πετρελαίου στοn θαλάσσιο χώρο της Κύπρου και η σύναψη διεθνών συμφωνιών γι' αυτό το σκοπό, είναι απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή τη δήλωση παρέμβαση έκανε δύο φορές μέσα στην τελευταία εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για την διεύρυνση επίτροπος, Ολι Ρέν, και την τελευταία μάλιστα την Παρασκευή, λίγο πριν από το δείπνο εργασίας με τον επικεφαλής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατσιάν, που βρισκόταν στην βελγική πρωτεύουσα.

    Οι δηλώσεις της Άγκυρας περί ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προκάλεσαν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής και Κυπριακής κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου σχολίασε οτι η Άγκυρα με τις δηλώσεις της εκτίθεται διεθνώς και φέρει την αποκλειστικότητα της διαταραχής της ειρήνης στην περιοχή. Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του εκπροσώπου του Ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, κ. Κουμουτσάκου, που επεσήμανε ότι η Αίγυπτος, η Κύπρος και ο Λίβανος σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά το τί πράττει η Τουρκία αφορά την ίδια και αυτή αξιολογείται και κρίνεται.

    Σύμφωνα με τον Κυπριακό τύπο το όλο θέμα του πετρελαίου και των τουρκικών απειλών που επαναφέρει το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των 'γκρίζων ζωνών' στο Αιγαίο, θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Καραμανλή και του Κύπρου Προέδρου κ. Τάσου Παπαδόπουλου, ο οποίος θα πάει στην Αθήνα την Τρίτη. Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον κ. Καραμανλή αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου, την Γενική γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Αλαβάνο, ενώ θα κλείσει την επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη συναντώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια.

    Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολιτικοί σχολιαστές θεωρούν πως με βάση τα σημερινά δεδομένα και εν όψει των εκλογών στην Τουρκία, η Άγκυρα θα συνεχίσει να κατασκευάζει εντάσεις και να συντηρεί μια υποβόσκουσα κρίση στην περιοχή για εσωτερική κατανάλωση.

    [02] Σε τροχιά 5 νέοι δορυφόροι της ΝΑΣΑ

    19-02-2007

    Η ΝΑΣΑ έθεσε σε τροχιά 5 δορυφόρους για την μελέτη γεωμαγνητικών καταιγίδων. Είναι η πρώτη φορά που 5 δορυφόροι εκτοξεύτηκαν και τέθηκαν σε τροχιά με έναν και μόνο πύραυλο.

    Στόχος της αποστολής είναι η συλλογή πληροφοριών για την αλληλεπίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο μαγνητικό πεδίο της γης κατά τη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων. Οι συγκεκριμένες καταιγίδες μερικές φορές δημιουργούν λάμψεις στον ουρανό του βορίου και νοτίου πόλου.

    Η ΝΑΣΑ αναφέρει ότι η ταυτόχρονη καταμέτρηση των επιπέδων ακτινοβολίας από πολλαπλούς δορυφόρους, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν καλύτερα τις αλλαγές στις προς μελέτη καταιγίδες.

    [03] Ο διαγωνισμός Σάμπα στο καρναβάλι του Ρίο

    19-02-2007

    Συνεχίζεται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το τετραήμερο Βραζιλιάνικο καρναβάλι με τον διαγωνισμό σάμπα. 13 σχολές του Λατινο-Αμερικανικού αυτού χορού αναμένεται ότι θα διαγωνιστούν σε ειδικό στάδιο της πόλης χωρητικότητας τουλάχιστον 60 χιλιάδων θεατών. Φαντασμαγορικά άρματα και χιλιάδες χορευτές αποτελούν χαρακτηριστικό αυτού του διαγωνισμού.

    Οι περισσότεροι απ' τους χορευτές προέρχονται απ' τις φτωχογειτονιές του Ρίο και το καρναβάλι αποτελεί καλοδεχούμενο διάλειμμα αναψυχής απ' το κύμα βιαιοτήτων τις τελευταίες εβδομάδες που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και διευθυντή γνωστής σχολής σάμπα.

    [04] Από μηχανική βλάβη η πτώση αμερ. ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν

    19-02-2007

    Αξιωματούχοι απέρριψαν την πιθανότητα κατάρριψης αμερικανικού ελικοπτέρου από εχθρικά πυρά στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Απ' την πτώση του μεταγωγικού ελικοπτέρου τύπου Σινούκ σκοτώθηκαν 8 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 14.

    Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι πριν την συντριβή ο πιλότος του ελικοπτέρου είχε αναφέρει μηχανικά προβλήματα. Το ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην κύρια οδική αρτηρία μεταξύ Καμπούλ και Κανταχάρ, περιοχή όπου δραστηριοποιούνται εξτρεμιστές Ταλεμπάν.

    [05] Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σοκολάτας

    19-02-2007

    Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι οι φλαβανόλες, δηλαδή οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στους κόκκους του κακάο, απ' τους οποίους παρασκευάζεται η σοκολάτα, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και στη καρδιά. Βέβαια οι ισχυρές αυτές αντιοξειδωτικές ιδιότητες περιέχονται κυρίως στην μαύρη ή σκούρα σοκολάτα και οι ερευνητές προειδοποιούν ενάντια στην υπέρμετρη κατανάλωση άλλων ειδών σοκολάτας για τις ευεργετικές της ιδιότητες.

    Μάλιστα οι επιστήμονες λένε ότι τις περισσότερες φορές κατά την παρασκευή της σοκολάτας οι Φλαβανόλες αφαιρούνται λόγω της πικρής γεύσης τους, γι' αυτό συνιστούν την κατανάλωση μόνο μαύρης σοκολάτας που να περιέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό κακάο, χωρίς την προσθήκη γάλακτος ή άλλων λιπαρών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των σοκολατένιων λιχουδιών.

    [06] 6 τραυματισμοί από επίθεση σε Μακντόλαντς στην Αγία Πετρούπολη

    19-02-2007

    Βόμβα εξερράγη την Κυριακή σε εστιατόριο Μακ Ντόναλντς σε κεντρικό σημείο της Αγίας Πετρούπολης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 6 άτομα, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες.

    Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια και κατέρρευσε τμήμα της οροφής του εστιατορίου. Η αστυνομία έκλεισε τμήμα του κεντρικού δρόμου της Αγίας Πετρούπολης όπου βρίσκεται το εστιατόριο για τη διενέργεια έρευνας.

    Να σημειωθεί ότι το 2002 μουσουλμάνος εξτρεμιστής με παγιδευμένο αυτοκίνητο στόχευσε Μακ Ντοναλντς στη Μόσχα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν 7.

    [07] Αίσιο τέλος είχε περιπέτεια 8 ορειβατών στο Όρεγκον

    19-02-2007

    Σωστικά συνεργεία κατάφεραν να πλησιάσουν αγνοούμενους ορειβάτες στο όρος Χούντ στην πολιτεία του Όρεγκον. Εκπρόσωπος του σερίφη της περιοχής ανέφερε ότι αργά την Κυριακή το βράδυ οι διασώστες βρήκαν και τους 8 ορειβάτες, συμπεριλαμβανομένων και των τριών που είχαν πέσει από ύψωμα και ότι όλοι ήταν καλά.

    Οι 5 απ' τους ορειβάτες είχαν επικοινωνήσει με κινητό τηλέφωνο με τις πρώτες βοήθειες και τους είχαν δοθεί οδηγίες να δημιουργήσουν σπηλιές από χιόνι και να περιμένουν τα σωστικά συνεργεία.

    [08] Σνόου: Αρνητικές συνέπειες για τις ΗΠΑ θα έχει μια πρόωρη απόσυρση από το Ιράκ

    19-02-2007

    Τόνυ Σνόου

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι η πρόωρη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, θα έχει αρνητικές στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες για τις ΗΠΑ. Ο κ. Σνόου επεσήμανε ότι αν οι αμερικανικές δυνάμεις αποσυρθούν πριν οι Ιρακινοί αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια και την εθνική συμφιλίωση στη χώρα τους, οι δυνάμεις των τρομοκρατών θα εγκαταστήσουν στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Ιράκ και θα εξασφαλίσουν πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι μία τέτοια κίνηση θα επέφερε αστάθεια στο Ιράκ και θα κλόνιζε την αξιοπιστία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

    Αυτό το Σαββατοκύριακο οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία κατάφεραν και πάλι να εμποδίσουν την εξέταση μη δεσμευτικού ψηφίσματος που εξέφραζε αντίθεση στη στρατηγική Μπους για την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Ιράκ. Πάντως, Γερουσιαστές υποστηρικτές του ψηφίσματος δήλωσαν ότι το μέτρο δεν προέβλεπε απόσυρση της υποστήριξης προς τα στρατεύματα που βρίσκονται ήδη στο Ιράκ. Ο Ρεπουμπλικανός, Τσακ Χέιγκελ και ο Δημοκρατικός, Τζακ Ρηντ, ζήτησαν από τον κ. Μπους να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Ιράκ.

    Σε άλλες εξελίξεις, από 3 βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60, ενώ τραυματίστηκαν 100 άτομα σε κυρίως Σιιτικές συνοικίες. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη επίθεση ανταρτών μετά την έναρξη της νέας επιχείρησης ασφάλειας των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι περισσότερες απώλειες προκλήθηκαν από 2 εκρήξεις σε υπαίθρια αγορά συνοικίας της Βαγδάτης, ενώ μία τρίτη βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην συνοικία Σαντρ Σίτυ. Σε άλλες εξελίξεις, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 2 στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ περιπολούσαν τη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ η εφημερίδα, Νιου Γιορκ Τάιμς γράφει ότι έγγραφα που κατασχέθηκαν και που μάλλον ανήκαν στη τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ, δείχνουν ότι οι ιρακινοί αντάρτες είχαν από πέρυσι καταστρώσει σχέδιο για την κατάρριψη ελικοπτέρων των συμμαχικών δυνάμεων.

    [09] Ινδία: 60 νεκροί από εκρήξεις σε τραίνο

    19-02-2007

    Τουλάχιστον 60 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε αμαξοστοιχία νωρίς σήμερα το πρωί στην βόρεια Ινδία κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών βρέθηκαν στο σημείο όπου περνούσε το τραίνο. Μεταξύ των επιβατών ήταν και πολλοί Πακιστανοί.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο βαγόνια του τραίνου τυλίχθηκαν στις φλόγες. Η αμαξοστοιχία πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Νέο Δελχί στην πόλη Ατάρι στη βόρεια Ινδία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση.

    [10] Τριμερής σύνοδος στην Ιερουσαλήμ

    19-02-2007

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα ηγηθεί σήμερα κοινής Ισραηλο-Παλαιστινιακής συνόδου, αλλά προσπάθησε να περιορίσει τις προσδοκίες απ' τις εν λόγω συνομιλίες. Η κ. Ράις θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ. Σε συνέντευξη της στην Ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, η κ. Ράις ανέφερε ότι θα θεωρούσε την σημερινή σύνοδο επιτυχία αν και μόνο άρχιζαν οι συνομιλίες.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή συμφωνία για την σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα εγερθεί στα πλαίσια των συνομιλιών και ότι στόχος της συνόδου είναι η αναθέρμανση των Ισραηλο-Παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Την Κυριακή, η κ. Ράις είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τον κ. Αμπάς και τον κ. Ολμέρτ. Μετά το πέρας αυτών των επαφών η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα περιμένουν την σύσταση της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας πριν κρίνουν αν πληροί ή όχι τους όρους για αναγνώριση της απ' την διεθνή κοινότητα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 20 February 2007 - 2:18:15 UTC