Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπακογιάννη, Ντ' Αλέμα και Χιούζ στη Μεσόγειο
  • [02] 14 νεκροί απ' την κακοκαιρία στις βορειοανατολικές ΗΠΑ
  • [03] Βελτιώνεται συνεχώς η υγεία του Φιντέλ Κάστρο
  • [04] Ψηφίζει σήμερα η Βουλή για τη στρατηγική Μπους στο Ιράκ
  • [05] Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ζητά ο Πρόεδρος Μπους
  • [06] Τραυματίστηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ
  • [07] Ανοίγει ο δρόμος για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων
  • [08] Γκέητς και Πέης: Ανησυχητική η παρουσία ιρανικών δυνάμεων στο Ιράκ
  • [09] Ο εγκέφαλος των επιθέσεων της Μαδρίτης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη
  • [10] Βουλγαρία: Τελική έγκριση για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
  • [11] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απερρίφθη αίτημα για αποζημιώσεις Ελλήνων θυμάτων Ναζί κατά τον 2ο Παγκ. Πόλεμο
  • [12] Η συζήτηση στο Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράκ προκαταρκτικά ψηφοφοριών σε Βουλή και Γερουσία
  • [13] Κόντρα Ουάσιγκτον και Τεχεράνης
  • [14] Η Αμερικανική Βουλή ενέκρινε σημαντικό ψήφισμα
  • [15] Μειώθηκε η βία στη Βαγδάτη
  • [16] Στη Μέση Ανατολή η Κοντολίζα Ράις
  • [17] Αχτισαάρι: Βελιγράδι και Πρίστινα δεν συμφωνούν

  • [01] Μπακογιάννη, Ντ' Αλέμα και Χιούζ στη Μεσόγειο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    16-02-2007

    Ντ. Μπακογιάννη

    Η σπουδαιότητα την οποία έχει η διπλωματία για το μέλλον της Μέσης Ανατολής είναι το θέμα μακροσκελούς άρθρου της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, το οποίο δημοσιεύεται στο ανοιξιάτικο τεύχος της έγκυρης αγγλόφωνης επιθεώρησης διεθνών πολιτικών υποθέσεων 'Μεσόγειος', που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Νικόλαος Σταύρου, που έχει και την αρχισυνταξία του περιοδικού, λέει πώς το άρθρο της κυρίας Μπακογιάννη αποτελεί σπουδαίο ντοκουμέντο της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δεδομένου ότι σε αυτό εξετάζεται κυρίως ο ηγετικός ρόλος που η Ελλάδα, σαν η ανατολικότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει για την γεφύρωση των χασμάτων που χωρίζουν κράτη και λαούς στην κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Μία από τις πιο βασικές επισημάνσεις που κάνει η Ελληνίδα υπουργός στο καινούργιο άρθρο της είναι ότι 'τα θέματα που βασανίζουν τη Μέση Ανατολή σήμερα δεν μπορούν να διευθετηθούν το καθένα τους ξεχωριστά διότι είναι αλληλένδετα και πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους'.

    Μάσιμο Ντ' Αλέμα

    Στο ίδιο τεύχος του περιοδικού 'Μεσόγειος', το οποίο βρίσκεται τώρα στο στάδιο της στοιχειοθέτησης στο τυπογραφείο του Πανεπιστημίου Ντιούκ που το εκδίδει, δημοσιεύεται και άρθρο του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, που προειδοποιεί την Αμερική και τους Ευρωπαίους συμμάχους της για τις αρνητικές προεκτάσεις που θα είχε τυχόν αποτυχία των προσπαθειών για εδραίωση της ειρήνης στον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο κύριος Ντ' Αλέμα παροτρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη της Ευρώπης να προβούν σε μια συλλογική αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων που έχουν για να πετύχουν πολιτική πρόοδο στον Λίβανο και στο μέτωπο Ισραήλ-Παλαιστινίων.

    Το άρθρο του Ιταλού ΥΠΕΞ υποστηρίζει τα βασικά πορίσματα στα οποία κατέληξε η λεγόμενη Ομάδα Μελέτης του Ιρακινού Θέματος, της οποίας προήδρευσαν από κοινού ο τέως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέημς Μπέηκερ και ο Δημοκρατικός Βουλευτής, Λή Χάμιλτον, αλλά παράλληλα τονίζει και την ανάγκη για την ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου από μέρους των Ευρωπαίων στις προσπάθειες για διακανονισμό του Μεσοανατολικού.

    Κάρεν Χιούζ

    Παράλληλα με τα άρθρα των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ιταλίας, το περιοδικό 'Μεσόγειος' δημοσιεύει στο ίδιο τεύχος και άρθρο της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα δημόσιας διπλωματίας κυρίας Κάρεν Χιουζ, που θεωρείται από τους στενότερους συμβούλους του Προέδρου Τζωρτζ Μπους.

    Στο άρθρο της η κυρία Χιούζ, αναπτύσσει ένα καινούργιο πρότυπο διπλωματίας το οποίο πιστεύει ότι θα βοηθήσει στο να αντιστραφούν πολλές αρνητικές απόψεις που επικρατούν για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περίοδο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η Αμερικανίδα υφυπουργός συνιστά να λαμβάνονται πρώτιστα υπόψη 'οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο επικοινωνιακό περιβάλλον' όταν επιχειρείται να εξηγηθούν περίπλοκα θέματα.

    Το περιοδικό 'Μεσόγειος' εκδίδεται ανά τριμηνία από το Ίδρυμα Μεσογειακών Υποθέσεων που λειτουργεί στη Ουάσιγκτον από το 1988. Ιδρυτής του είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας, Μίνως Κυριακού.

    [02] 14 νεκροί απ' την κακοκαιρία στις βορειοανατολικές ΗΠΑ

    16-02-2007

    Το κύμα χειμερινής κακοκαιρίας στις μεσοδυτικές και βορειοανατολικές ΗΠΑ άφησε πίσω του χιόνια, πάγο και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Η κακοκαιρία που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, ευθύνεται για τουλάχιστον 14 θανάτους, ενώ προκάλεσε χιονοπτώσεις άνω των τρεισήμισι μέτρων σε διάφορα σημεία της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    Συνδυασμός χιονόπτωσης και πάγου έκοψε ηλεκτροφόρα καλώδια, αφήνοντας πολύ κόσμο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ αρκετές πτήσεις είτε ακυρώθηκαν, είτε καθυστέρησαν στα αεροδρόμια της Ουάσινγκτον και της Νέας Υόρκης.

    [03] Βελτιώνεται συνεχώς η υγεία του Φιντέλ Κάστρο

    16-02-2007

    Granma web site Tuesday, Sept. 5, 2006" hspace=2 src="/greek/images/Granma_Fidel_Castro_2103.jpg" width=163 vspace=2 border=0>

    Ο Φιντέλ Κάστρο Ντίαζ Μπαλάρτ, ο μεγάλος γιός του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στην Αβάνα, ότι αναμένεται πως ο πατέρας του θα αναρρώσει πλήρως.

    Την περασμένη εβδομάδα και ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο και υπηρεσιακός πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του Φιντέλ Κάστρο βελτιώνεται μέρα με την ημέρα, ότι έχει αρχίσει να ασκείται και να επικοινωνεί τηλεφωνικά με συμβούλους του.

    [04] Ψηφίζει σήμερα η Βουλή για τη στρατηγική Μπους στο Ιράκ

    16-02-2007

    Χάρρυ Ρηντ

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Αμερικανική γερουσία, Χάρρυ Ρηντ, δήλωσε ότι το σώμα θα εξετάσει και πάλι το Σάββατο μη δεσμευτικό ψήφισμα που εκφράζει αντίθεση στο σχέδιο Μπους για την αποστολή περισσότερων αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Ο κ. Ρήντ δήλωσε ότι και η γερουσία θα εξετάσει το ψήφισμα που μελετάται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ψηφοφορία επί του θέματος στη Βουλή αναμένεται σήμερα και πιστεύεται ότι το ψήφισμα θα εγκριθεί εύκολα, ιδιαίτερα μετά την απόφαση 11 Ρεπουμπλικανών βουλευτών να συμπαραταχθούν με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους στο θέμα. Την περασμένη εβδομάδα η μειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη γερουσία είχε κατορθώσει να παρεμποδίσει ψηφοφορία επί του μέτρου.

    [05] Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ζητά ο Πρόεδρος Μπους

    16-02-2007

    Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον τη Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπους ζήτησε απ' τα μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν περισσότερους στρατιώτες και να άρουν περιορισμούς στις δυνάμεις που υπηρετούν ήδη στο Αφγανιστάν, ενόψει αναμενόμενων επιθέσεων των Ταλεμπάν μέσα στους επόμενους μήνες. Επίσης ο κ. Μπους δεσμεύτηκε ότι θα παρατείνει κατά 4 μήνες την παραμονή 3.200 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Επίσης έκανε έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για τον αγώνα κατά των Ταλεμπάν. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα πρέπει και αυτοί να συνεισφέρουν στην τόνωση των Αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας, επεσήμανε ο κ. Μπους.

    Στο μεταξύ η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποίησε τη Πέμπτη ακροάσεις για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Ο βουλευτής Τομ Λάντος δήλωσε ότι οι 21.500 αμερικανοί στρατιώτες που στέλνονται στο Ιράκ, θα πρέπει να σταλούν στο Αφγανιστάν και επέκρινε τους Νατοϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι οι Νατοϊκοί διοικητές αναγκάζονται να ζητιανεύουν για περισσότερους στρατιώτες.

    [06] Τραυματίστηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

    16-02-2007

    Αμπού Αγιούμπ Αλ Μάσρι

    Το υπουργείο Eσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Αγιούμπ Αλ Μάσρι, σε συγκρούσεις κοντά στη Μπαλάντ, βόρεια της Βαγδάτης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, είπε μόνο ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκε σύμβουλος του Αλ Μάσρι. Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει το επεισόδιο.

    Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη εντάθηκαν οι κοινές επιχειρήσεις Ιρακινών και Αμερικανικών δυνάμεων. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στρατιώτες πραγματοποίησαν έρευνες και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και έστησαν σημεία ελέγχου σ' ολόκληρη την Ιρακινή πρωτεύουσα. Όμως παρά τις επιχειρήσεις ασφάλειας, 7 άτομα σκοτώθηκαν τη Πέμπτη από τρεις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων, ενώ στο βόρειο Ιράκ ένοπλοι σκότωσαν τρεις εκτός υπηρεσίας σωματοφύλακες του υπουργού εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί. Ο κ. Ζεμπαρί, που είναι Κούρδος, δεν ήταν μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα της επίθεσης.

    [07] Ανοίγει ο δρόμος για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων

    16-02-2007

    O Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς με τον τον πρωθυπουργό, Ισμαήλ Χανίγιε.

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, της Φατάχ ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Ισμαήλ Χανίγιε, της Χαμάς, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.Το επίσημο αίτημα υπεβλήθη κατά τη διάρκεια τελετής αργά την Πέμπτη το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο κ. Χανίγιε ανακοίνωσε τη παραίτηση του από την κυβέρνηση.

    Η κίνηση αυτή ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ της μετριοπαθούς Φατάχ του κ. Αμπάς και του μουσουλμανικού εξτρεμιστικού κόμματος της Χαμάς. Όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια θα είναι η σχέση της νέας κυβέρνησης με το Ισραήλ.

    [08] Γκέητς και Πέης: Ανησυχητική η παρουσία ιρανικών δυνάμεων στο Ιράκ

    16-02-2007

    Ρόμπερτ Γκέητς

    Ανώτεροι αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι δεν γνωρίζουν αν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Ιράν έδωσαν την άδεια για τη χορήγηση προηγμένων όπλων σε αντάρτες στο Ιράκ. Όμως ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς και ο στρατηγός, Πήτερ Πέις, δήλωσαν ότι μέλη των ειδικών δυνάμεων του Ιράν συνελήφθησαν στο Ιράκ.

    Επίσης επανέλαβαν ότι στο Ιράκ εντοπίστηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί ιρανικής προέλευσης που χρησιμοποιήθηκαν κατά των αμερικανικών δυνάμεων. Οι κ. Γκέης και Πέης τόνισαν ότι η παρουσία δυνάμεων του Ιράν στο Ιράκ είναι ανησυχητική, ανεξάρτητα απ' το αν βρίσκονται εκεί με εντολή της ανώτερης ηγεσίας της Τεχεράνης. Πάντως ο κ. Γκέητς επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν ψάχνουν να βρουν δικαιολογία για να ξεκινήσουν πόλεμο με το Ιράν, και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις επικεντρώνονται στο να διαταράξουν δίκτυα στο Ιράκ που ευθύνονται για το θάνατο αμερικανών στρατιωτών.

    [09] Ο εγκέφαλος των επιθέσεων της Μαδρίτης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη

    16-02-2007

    Από τις επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004

    Ο φερόμενος ως εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων του 2004 στη Μαδρίτη, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τις οποίες σκοτώθηκαν 191 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 1.800. Ο Ραμπάι Οσμάν Σαγιέντ Αχμέντ δήλωσε την πρώτη μέρα της δίκης ότι δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις, τις οποίες, όπως είπε, καταδικάζει ολοκληρωτικά και ανεπιφύλακτα. Όμως οι εισαγγελικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κατά τις οποίες ο κατηγορούμενος υπερηφανεύεται ότι οι επιθέσεις ήταν δική του ιδέα.

    Επίσης οι εισαγγελικές αρχές χαρακτήρισαν 7 από τους 29 κατηγορούμενους, ως εγκεφάλους της επίθεσης. Μερικοί από τους επιζώντες πρόκειται να καταθέσουν στη δίκη. Η Ισπανία ανέβασε το δείκτη επιφυλακής στη χώρα, ενώ τα μέτρα ασφάλειας εντάθηκαν και γύρω από το δικαστήριο.

    [10] Βουλγαρία: Τελική έγκριση για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

    16-02-2007

    Η Βουλγαρική κυβέρνηση έδωσε τη Πέμπτη τελική έγκριση για την δημιουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Βούλγαροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εν λόγω κοινοπραξία Ελλάδας-Ρωσίας-Βουλγαρίας θα κοστίσει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια, θα δημιουργήσει χίλιες εργασιακές θέσεις μόνο στη Βουλγαρία και θα επιφέρει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε δασμούς μεταφοράς.

    Με την ολοκλήρωση του έργου το 2010 μέσω του αγωγού θα μεταφέρεται Ρωσικό πετρέλαιο από το Βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα στο Ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από εκεί στην δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αναμένεται ότι αξιωματούχοι και απ' τις τρεις χώρες θα υπογράψουν την τελική συμφωνία για το έργο τον άλλο μήνα.

    [11] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απερρίφθη αίτημα για αποζημιώσεις Ελλήνων θυμάτων Ναζί κατά τον 2ο Παγκ. Πόλεμο

    16-02-2007

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε αίτημα για αποζημιώσεις απογόνων θυμάτων της σφαγής των Καλαβρύτων απ' τους Ναζί κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δικαστήριο απεφάνθη τη Πέμπτη ότι το θέμα δεν εμπίμπτει στη δικαιοδοσία του.

    Η σφαγή των Καλαβρύτων, το 1943, σε αντίποινα για επιθέσεις αντιστασιακών ομάδων κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, αποτέλεσε το χειρότερο αιματοκύλισμα απ' τους Ναζί στην Ελλάδα.

    Το 2000, ο τότε πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου, επισκεπτόμενος τον τόπο της σφαγής είχε ζητήσει συγνώμη απ' τον Ελληνικό λαό για τα σφάλματα των Γερμανών κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    [12] Η συζήτηση στο Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράκ προκαταρκτικά ψηφοφοριών σε Βουλή και Γερουσία

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    16-02-2007

    Χάρρυ Ρήντ

    Ο αρχηγός της πλειοψηφίας στην Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, Χάρη Ρηντ, λέει πως το νομοθετικό σώμα στο οποίο ανήκει θα συνέλθει το Σάββατο για να αποφασίσει την τύχη ψηφίσματος που έχει υποβληθεί εναντίον των σχεδίων του Προέδρου Μπους για αύξηση της Αμερικανική στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ.

    Θα προηγηθεί όμως την Παρασκευή ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία συνεχίζει τη συζήτηση γύρω από το προτεινόμενο ψήφισμα. Αναμένεται ότι η Βουλή τελικά θα εγκρίνει το μέτρο με άνετη διαφορά ψήφων.

    Το μη-δεσμευτικό ψήφισμα αποδοκιμάζει την απόφαση του Προέδρου Μπους να αποστείλει 21.000 πρόσθετους Αμερικανούς στρατιώτες το Ιράκ.

    Την περασμένη εβδομάδα η ρεπουμπλικανική μειοψηφία στη Γερουσία είχε παρεμποδίσει την διεξαγωγή ψηφοφορίας πάνω σε παρόμοιο, επίσης μη-δεσμευτικό, ψήφισμα. Ο Γερουσιαστής Χάρη Ρηντ είχε δηλώσει τότε ότι παρεμποδίζοντας την επιψήφιση του μέτρου οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες άνοιξαν ένα παράθυρο στον Πρόεδρο Μπους για να κλιμακώσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Την Πέμπτη ένδεκα ρουμπλικανοί βουλευτές δήλωσαν ότι θα ενώσουν τις φωνές τους με εκείνες των περισσότερων δημοκρατικών συναδέλφων τους και θα ταχθούν υπέρ της υιοθέτησης του ψηφίσματος κατά της στρατιωτικής αύξησης στο Ιράκ.

    Τζον Σαρμπέϊνς

    Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Ελληνικής καταγωγής βουλευτής John Sarbanes, λένε πως τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ είναι παγιδευμένα σε έναν ξένο εμφύλιο πόλεμο και ότι η αποστολή περισσοτέρων Αμερικανών στρατιωτών εκεί δεν θα εξυπηρετούσε κανένα χρήσιμο σκοπό. Κατά τους ίδιους, οι πολίτες αυτής της χώρας κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούν αλλαγή πορείας όταν προσήλθαν πέρση στις κάλπες και ανέδειξαν νέο Κογκρέσο.

    Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο John Sarbanes είπε χαρακτηριστικά: 'Πριν από ένα χρόνο όσοι ζητούσαν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις μας από το Ιράκ δεν εθεωρούντο καλοί πατριώτες. Τα πράγματα όμως άλλαξαν με τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, στις οποίες οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα μήνυμα. Στην δική μου την Πολιτεία, την Μαίρυλαντ, το κόστος συμμετοχής στον πόλεμο του Ιράκ, από άποψη έμψυχου υλικού, είναι σχεδόν 400 νεκροί και τραυματίες. Ένας πολίτης του Μαίρυλαντ μου υπενθύμισε προχθές ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν μετριέται πια σε ημέρες αλλά σε ανθρώπινες ζωές'.

    Από την άλλη πλευρά όμως, ρεπουμπλικανοί νομοθέτες περιλαμβανομένου του βουλευτή Σαμ Τζόνσον, ο οποίος στα χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ είχε συλληφθεί κι έζησε πολύ καιρό ως αιχμάλωτος πολέμου των Βιετκόνγκ, λένε ότι αποχώρηση της Αμερικής από το Ιράκ πριν την ολοκλήρωση του έργου για το οποίο αναλήφθηκε η όλη επιχείρηση θα ενίσχυε στο τέλος αυτούς τους ίδιους τους τρομοκράτες.

    [13] Κόντρα Ουάσιγκτον και Τεχεράνης

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    16-02-2007

    Δείτε το ρεποαρτάζ της ΦτΑ για την κόντρα Ουάσιγκτον και Τεχεράνης - Download

    Δείτε το ρεποαρτάζ της ΦτΑ για την κόντρα Ουάσιγκτον και Τεχεράνης

    Ιρανικής προέλευσης πυρομαχηκά στο Ιράκ

    Το Ιράν διέψευσε καταγγελίες των ΗΠΑ για ανάμιξη στο Ιράκ αλλά η Ουάσιγκτον επιμένει πως οι καταγγελίες της έχουνε βάση. Στη διένεξη είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Το Ιράν απέρριψε Αμερικανικές καταγγελίες ότι προμηθεύει εξτρεμιστές Σιΐτες στο Ιράκ με εξελιγμένες βόμβες. Τις καταγγελίες είχαν διατυπώσει στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη, οι οποίοι είπαν πως διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία ότι δεκάδες αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί με Περσικής κατασκευής όπλα στο Ιράκ.

    Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ λέει πως χρειάζεται να αποδειχτούν δικαστικώς οι καταγγελίες των ΗΠΑ για ανάμιξη της Τεχεράνης στο Ιράκ. Σε συνέντευξή του στο Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC, ο Ιρανός ηγέτης τόνισε επίσης πως η χώρα του είναι κατά του πολέμου και της αιματοχυσίας στο Ιράκ και πως πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα εκεί πρέπει να λυθούν με διάλογο κι όχι με χρήση βίας.

    Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ: Είμαστε εναντίον κάθε είδους διαμάχης στο Ιράκ.

    Μοχάμεντ Αλί Χοσεϊνί

    Γ. Μπίστης: Εξ άλλου εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Τεχεράνη απέρριψε την πρόσθετη καταγγελία ότι ανώτατα κλιμάκια της ιρανικής ηγεσίας είναι εμπλεκόμενα στην υπόθεση της παροχής οπλισμού στο Ιράκ.

    Μοχάμεντ Αλί Χοσεϊνί: Αυτά είναι αβάσιμοι ισχυρισμοί. Δεν είναι αποδεικτικά στοιχεία. Οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία στην επινόηση τεκμηρίων.

    Γ. Μπίστης: Στις αρχές της εβδομάδας η Αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Βαγδάτη έδωσε σε δημοσιογράφους αποδεικτικά, όπως τα χαρακτήρισε, στοιχεία που δείχνουν ότι πάνω από 170 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ σκοτώθηκαν από Ιρανικής κατασκευής όπλα στα τελευταία 3 χρόνια. Στα όπλα αυτά περιλαμβάνονται υψηλής διατρητικής ικανότητας βόμβες που μπορούν να καταστρέφουν τεθωρακισμένα άρματα και που φέρουν αύξοντες αριθμούς οι οποίοι καταγγέλλεται πως είναι δοσμένοι από Περσικά εργοστάσια όπλων.

    Σον Μακόρμακ

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σον Μακόρμακ επιμένει ότι η εμπλοκή του Ιράν στην υπόθεση είναι απόλυτα τεκμηριωμένη.

    Σ. Μακόρμακ: Όλοι συμφωνούν πως τα όπλα αυτά και οι προμηθευτές τους απειλούν τους στρατιώτες μας. Εκτός από τους Ιρανούς ηγέτες κανείς δεν αμφισβητεί την ανάμιξη της Τεχεράνης στην υπόθεση.

    Γ. Μπίστης: Κατά τον κ. Μακόρμακ, ο Πρόεδρος Μπους θα κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει τα Αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ από επιθέσεις. Αλλά υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να εισβάλουν στο Ιράν.

    Διάφοροι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος εκφράζουν σκεπτικισμό για τις καταγγελίες της κυβέρνησης Μπους εναντίον της Τεχεράνης. Ένας από αυτούς είναι ο Γερουσιαστής Κρις Ντοντ.

    Ο Γερουσιαστής Κρις Ντοντ

    Γερουσιαστής Ντοντ: Δεν αμφιβάλω ότι το Ιράν είναι αναμιγμένο μέχρι ενός βαθμού. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αλλά όμως ανησυχώ ότι η κυβέρνηση μας ίσως επιχειρεί να δημιουργήσει προηγούμενο για στρατιωτική δράση στο Ιράν. Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο σφάλμα.

    Γ. Μπίστης: Ο Γερουσιαστής Κρις Ντοντ και άλλα ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο παροτρύνουν την κυβέρνηση του Προέδρου Μπους να επιλύσει την διαμάχη με το Ιράν χρησιμοποιώντας διπλωματικές μεθόδους και όχι στρατιωτική δύναμη.

    [14] Η Αμερικανική Βουλή ενέκρινε σημαντικό ψήφισμα

    16-02-2007

    Νάνσυ Πελόσι

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο αποδοκιμάζει τα σχέδια του Προέδρου Μπους για την αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ψήφους 246 υπέρ έναντι 182 κατά. Σχεδόν όλοι οι Δημοκρατικοί αλλά και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι, στην αποτελούμενη από 435 μέλη Βουλή, υποστήριξαν το μη δεσμευτικό ψήφισμα που επικρίνει τη στρατηγική Μπους στο Ιράκ.

    Το ψήφισμα εκφράζει την συνεχιζόμενη υποστήριξή του Κογκρέσου προς τις αμερικανικές δυνάμεις που ήδη υπηρετούν στην περιοχή, ενώ αντιτίθεται στη ανάπτυξη περίπου 20.000 πρόσθετων αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    Με τη σημερινή ψηφοφορία έληξε τετραήμερη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα στο ελεγχόμενο τώρα από το Δημοκρατικό Κόμμα Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε κατά της πολιτικής Μπους στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου εκεί, το Μάιο του 2003. Η έγκριση του ψηφίσματος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για την υιοθέτηση δεσμευτικού νομοσχεδίου σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ, στον οποίο έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα πάνω από 3.100 Αμερικανοί στρατιώτες.

    Η Πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, δήλωσε ότι με τη σημερινή ενέργειά του το Κογκρέσο σηματοδοτεί το ξεκίνημα προς μια νέα κατεύθυνση στο Ιράκ η οποία θα οδηγήσει σε ένα γρήγορο και ασφαλή επαναπατρισμό των Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Η κα Πελόσι πρόσθεσε επίσης ότι η πολιτική του Προέδρου Μπους επαναλαμβάνει σφάλματα του παρελθόντος και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για επιτυχία.

    Από την άλλη πλευρά, βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την εθνική ασφάλεια εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτύχουν στο Ιράκ.

    Το βουλευτικό ψήφισμα απεστάλη ήδη στη Γερουσία η οποία και το επεξεργάζεται τώρα εν όψει της ψηφοφορίας που θα έχει πάνω σε αυτό το Σάββατο. Την περασμένη εβδομάδα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της μειοψηφίας είχε καταφέρει να παρεμποδίσει ψηφοφορία πάνω σε ένα παρόμοιο μη-δεσμευτικό ψήφισμα για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ.

    [15] Μειώθηκε η βία στη Βαγδάτη

    16-02-2007

    Σημεία ελέγχου στη Βαγδάτη

    Ο υποστράτηγος Τζόζεφ Φιλ λέει ότι η βία στη Βαγδάτη μειώθηκε σημαντικά από τότε που άρχισε η επιχείρηση καταστολής των εμφύλιων συγκρούσεων. Όμως, ο υποστράτηγος Φιλ πρόσθεσε ότι οι αντάρτες παρακολουθούν στενά την όλη επιχείρηση ασφάλειας για να προσδιορίσουν το επόμενο βήμα των αμερικανικών και των Ιρακινών στρατευμάτων. Νωρίτερα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αμφισβήτησαν τις πληροφορίες ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με κυβερνητικά στρατεύματα.

    Η ιρακινή τηλεόραση φέρει εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών να λέει ότι ο αλ Μάσρι τραυματίστηκε και ο ανώτερος σύμβουλος του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την ιρακινή αστυνομία κοντά στη πόλη Μπαλάντ, νότια της Βαγδάτης. Η εξτρεμιστική οργάνωση με την επωνυμία Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, η οποία έχει διασυνδέσεις με την Αλ-Κάϊντα, με μήνυμα που διοχέτευσε μέσω του διαδικτύου, διέψευσε ότι ο αλ Μάσρι έχει τραυματιστεί.

    [16] Στη Μέση Ανατολή η Κοντολίζα Ράις

    16-02-2007

    Κοντολίζα Ράις

    H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς. Η κ. Ράις θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις την Κυριακή με τους δύο συνομιλητές της και την Δευτέρα θα συγκαλέσει τριμερή σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχουν μαζί της τόσο ο κ. Αμπάς όσο και ο κ. Ολμέρτ.

    Η επίσκεψη της κυρίας Ράης στη Μέση Ανατολή πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Παλαιστίνιοι για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη σύμπραξη του μετριοπαθούς κόμματος της Φατάχ, στο οποίο ανήκει ο κ. Αμπάς, και του εξτρεμιστικού μουσουλμανικού κόμματος της Χαμάς.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμμετοχή της Χαμάς στην κυβέρνηση κάνει τις προσπάθειες για την επικράτηση ειρήνης 'πιο περιπλοκές'. Η κ. Ράις πρόσθεσε ότι ελπίζει να επικεντρώσει τη προσοχή των Παλαιστινίων στον 'πολιτικό ορίζοντα' με τη βοήθεια του κ. Αμπάς και την μείωση της επιρροής της Χαμάς.

    [17] Αχτισαάρι: Βελιγράδι και Πρίστινα δεν συμφωνούν

    16-02-2007

    Μάρτι Αχτισαάρι

    Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτι Αχτισαάρι δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα συμφωνήσουν ποτέ να αποδεχτούν την πρόταση του για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Αχτισαάρι είπε επίσης ότι διατηρεί μεγάλες αμφιβολίες και δεν πιστεύει σε θαύματα. Οι άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές πρόκειται να συναντηθούν και πάλι στη Βιέννη στις 21 Φεβρουαρίου. Ο κ. Αχτισαάρι έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

    Οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου έχουν δεχτεί την πρόταση του απεσταλμένου του διεθνούς οργανισμού που προβλέπει μία αυτοδιοικούμενη επαρχία υπό την επιτήρηση της διεθνούς κοινότητας. Οι ηγέτες όμως της Σερβίας απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση. Ο κ. Αχτισαάρι ζήτησε από τις δύο πλευρές να μην υποβάλουν τελείως αντίθετες προτάσεις στις διαπραγματεύσεις γιατί κάποια στιγμή η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο Αχτισαάρι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 17 February 2007 - 2:18:27 UTC