Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η κυβέρνηση του Ιράν εξοπλίζει αντάρτες στο Ιράκ
  • [02] Αχμαντινετζάντ: Το Ιράν θα ανακοινώσει "μεγάλα επιτεύγματα"
  • [03] Πεκίνο: Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
  • [04] Αφγανιστάν: 700 ξένοι μαχητές στο πλευρό των Ταλεμπάν
  • [05] Υποχωρούν τα νερά της πλημμύρας στην Ινδονησία
  • [06] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά των δημοσίων έργων του Ισραήλ, κοντά στο τέμενος αλ Ακσά
  • [07] Δηλώσεις Μαχμούντ Αμπάς από την Ιορδανία
  • [08] Επίσκεψη Πούτιν στη Μέση Ανατολή
  • [09] Γκέητς: Αντιμετώπιση ρωσικών καταγγελιών με "χιούμορ"

  • [01] Η κυβέρνηση του Ιράν εξοπλίζει αντάρτες στο Ιράκ

    12-02-2007

    Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει ότι η κυβέρνηση του Ιράν έχει διατάξει τον εξοπλισμό ανταρτών στο Ιράκ με τελευταίας τεχνολογίας βόμβες που τοποθετούνται στο οδόστρωμα. Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι από Ιρανικής κατασκευής βόμβες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 170 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων από το 2004. Ο ίδιος αξιωματούχος επέρριψε ευθύνες στην λεγόμενη Ταξιαρχία Αλ Κούντς, της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, η οποία διέταξε την αποστολή των βομβών σε εξτρεμιστές στο Ιράκ.

    Την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράν έχει δώσει όπλα ή τεχνολογία σε αντάρτες στο Ιράκ. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού σε αστυνομικό σταθμό τη Κυριακή στο βόρειο Ιράκ.

    Ντάγκλας Φέιθ

    Εξάλλου, ο πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Ντάγκλας Φέιθ, διέψευσε καταγγελίες ότι ήταν ανάρμοστες οι πριν τον πόλεμο στο Ιράκ μυστικές πληροφορίες οι οποίες προήλθαν από το γραφείο του και οι οποίες συνέδεαν τον τέως ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν, με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα. Σε συνέντευξή του την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο Φόξ Νιούς, ο κ. Φέιθ επεσήμανε ότι οι πληροφορίες του γραφείου του, αποτελούσαν μία 'υγιή', όπως τη χαρακτήρισε, κριτική των μυστικών πληροφοριών της ΣΙΑ για το θέμα αυτό.

    Την Παρασκευή, ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου, Τόμας Γκίμπλ, είχε δηλώσει ότι το γραφείο του Ντάγκλας Φέιθ παρήγαγε 'εναλλακτικές μυστικές εκτιμήσεις' για το Ιράκ, οι οποίες δεν συμφωνούσαν με αυτές των μυστικών υπηρεσιών γενικά. Η έκθεση του κ. Γκίμπλ χαρακτήρισε τις ενέργειες του κ. Φέιθ 'ανάρμοστες', αλλά όχι παράνομες. Αλλά και η επιτροπή που είχε διερευνήσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατά των ΗΠΑ δεν είχε εντοπίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν σχέση μεταξύ της αλ Κάιντα και του ιρακινού καθεστώτος.

    [02] Αχμαντινετζάντ: Το Ιράν θα ανακοινώσει "μεγάλα επιτεύγματα"

    12-02-2007

    Σε μαζική συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων κόσμου επ' ευκαιρία της επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν το 1979, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το Ιράν είναι έτοιμο για συνομιλίες αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο κ. Αχμαντινετζάντ, αλλά δεν προσφέρθηκε να προβεί σε υποχωρήσεις.

    Πάντως αναλυτές πίστευαν ότι ο πρόεδρος του Ιράν θα ανακοίνωνε την εγκατάσταση χιλιάδων φυγοκεντρωτών εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά αντ' αυτού δήλωσε στο πλήθος ότι το Ιράν θα ανακοινώσει 'μεγάλα επιτεύγματα', όπως είπε, στις 9 Απριλίου.

    Επίσης τη Κυριακή ο ανώτερος διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να προβεί σε συμπεφωνημένη διευθέτηση για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [03] Πεκίνο: Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    12-02-2007

    Κρίστοφερ Χιλ

    Εκπρόσωποι των 6 χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες στο Πεκίνο για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας δηλώνουν ότι η πρόοδος των συνομιλιών εξαρτάται απ' την ανταπόκριση της Πιονγιάνγκ.

    Κατά την έναρξη της πέμπτης μέρας των συνομιλιών σήμερα, ο βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλ, δήλωσε ότι τα πάντα εξαρτώνται απ' τους Βορειοκορεάτες. Οι συμμετέχοντες έχουν ήδη προσφέρει τρόπο προσέγγισης διαφόρων θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση και τώρα εξαρτάται απ' την Βόρεια Κορέα να λάβει τις αποφάσεις της, δήλωσε ο κ. Χιλ. Η Κίνα δήλωσε ότι ο εν λόγω γύρος συνομιλιών θα ολοκληρωθεί σήμερα ανεξάρτητα απ' το αν επιτευχθεί πρόοδος ή όχι.

    Εκπρόσωποι των 6 χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες δήλωσαν ότι υπερβολικές απαιτήσεις της Πιονγιάνγκ για βοήθεια σε ενέργεια με αντάλλαγμα την διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος, μπλοκάρουν την επίτευξη συμφωνίας.

    [04] Αφγανιστάν: 700 ξένοι μαχητές στο πλευρό των Ταλεμπάν

    12-02-2007

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν, είπε ότι 700 ξένοι μαχητές βρίσκονται στην περιοχή για να βοηθήσουν τους αντάρτες Ταλιμπάν και πρόσθεσε ότι οι εν λόγω μαχητές είναι από το Πακιστάν, την Τσετσενία και το Ουζμπεκιστάν και ότι κρύβονται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μούσα Κάλα, που καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν πρίν 10 μέρες. Ο κυβερνήτης είπε επίσης ότι περίπου 1,500 άτομα εγκατέλειψαν την Μούσα Κάλα, λόγω φόβων ότι θα ξανάρχιζαν οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των νατοϊκών δυνάμεων. Εκπρόσωπος των νατοϊκών δυνάμεων δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό που έδωσε ο κυβερνήτης της Χελμάντ.

    Την Κυριακή επίσης, ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι ένας άνδρας του σκοτώθηκε από πυροβολισμό στην βόρεια επαρχία Μπάκ. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον θάνατό του, ο οποίος διερευνάται από τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές.

    [05] Υποχωρούν τα νερά της πλημμύρας στην Ινδονησία

    12-02-2007

    Ινδονήσιοι στρατιώτες και εθελοντές, προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους της Τζακάρτα

    Στην Ινδονησία, ξεκίνησε τεράστια επιχείρηση καθαρισμού της Τζακάρτα και των γειτονικών περιοχών την Κυριακή, μετά την σταδιακή υποχώρηση των νερών της πλημμύρας από την οποία έχασαν τη ζωή τους 94 άνθρωποι.

    Ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν πλημμυρήσει το 75% της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τουλάχιστον 70,000 άνθρωποι βρίσκονται τώρα σε πρόχειρα καταλύματα. Χιλιάδες στρατιώτες και εθελοντές καθαρίζουν με φτυάρια τους δρόμους από τις λάσπες και τα σκουπίδια, ενώ οι αρχές της Ινδονησίας ψέκασαν τις περιοχές που επλήγησαν για να αποτραπεί το ξέσπασμα επιδημιών δάγκειου πυρετού, ελονοσίας, δυσεντερίας και άλλων.

    Τα νοσοκομεία της Τζακάρτας καταβάλουν προσπάθειες να παράσχουν την απαιτούμενη φροντίδα σε άρρωστα παιδιά, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς.

    [06] Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά των δημοσίων έργων του Ισραήλ, κοντά στο τέμενος αλ Ακσά

    12-02-2007

    Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία τη Κυριακή, για τρίτη κατά σειρά μέρα, καθώς το Ισραήλ συνέχισε τα δημόσια έργα κοντά στο ιερό για τους μουσουλμάνους τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

    Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν καθώς εργάτες επέστρεψαν στο σημείο των έργων υπό αυστηρά αστυνομικά μέτρα ασφάλειας. Παράλληλα, σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι οι εργασίες θα πρέπει να συνεχιστούν.

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, επεσήμανε ότι οι τριμερείς συνομιλίες αυτό το μήνα με τον κ. Ολμέρτ και την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, θα επικεντρωθούν στο θέμα της σύστασης Παλαιστινιακού κράτους.

    [07] Δηλώσεις Μαχμούντ Αμπάς από την Ιορδανία

    12-02-2007

    Ο κ. Αμπάς

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε απ' το Ισραήλ να δεχτεί την συμφωνία εθνικής ενότητας που υπέγραψε με την Ισλαμική Χαμάς, χαρακτηρίζοντας την 'Παλαιστινιακό και Αραβικό θέμα', που το Ισραήλ θα πρέπει να δεχτεί.

    Ο κ. Αμπάς προέβη στην εν λόγω δήλωση στην Ιορδανία, όπου ενημερώνει αξιωματούχους για την συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, που στοχεύει στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Από τη πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι η χώρα του ούτε αποδέχεται, ούτε απορρίπτει την συμφωνία και επανέλαβε τους όρους του Ισραήλ για συνομιλίες με την Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Όπως είπε, οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ, να αποκηρύξουν τη βία και να δεχτούν προηγούμενες συμφωνίες με το Ισραηλινό κράτος.

    [08] Επίσκεψη Πούτιν στη Μέση Ανατολή

    12-02-2007

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε την Κυριακή συνομιλίες στη Ριάντ με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλλάχ, με θέμα την κατάσταση στο Ιράκ και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Ρωσίας επισκέπτεται το βασίλειο, που παραδοσιακά θεωρείται σύμμαχος των ΗΠΑ.

    Πριν την συνάντηση, ο Σαουδάραβας μονάρχης δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ Τάς ότι η επίσκεψη του κ. Πούτιν θα συμβάλει στην βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

    Σήμερα, ο κ. Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη λίγων ωρών στην Ντόχα του Κατάρ, και την Τρίτη θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα έχει συνομιλίες στο Αμάν με τον βασιλιά Αμπντάλα.

    [09] Γκέητς: Αντιμετώπιση ρωσικών καταγγελιών με "χιούμορ"

    12-02-2007

    Ο κ. Γκέητς

    Ο Aμερικανός υπουργός άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, αντιμετώπισε με χιούμορ επικριτικά σχόλια του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Γκέητς επεσήμανε την σπουδαιότητα συνεργασίας των δύο χωρών.

    Σε ομιλία του κατά την Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, ο κ. Γκέητς δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Πούτιν, διετέλεσαν στο παρελθόν επικεφαλείς των μυστικών υπηρεσιών των χωρών τους και ότι οι 'παλιοί κατάσκοποι τείνουν να μιλούν ξεκάθαρα', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ομως, παρατήρησε ότι 'ένας Ψυχρός Πόλεμος ήταν αρκετός' και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστούν για την επίλυση κοινών προβλημάτων, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη δεχτεί πρόσκληση του κ. Πούτιν για επίσκεψη στη Μόσχα.

    Επίσης ο κ. Γκέητς ζήτησε απ' τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε θέματα άμυνας και να στείλουν περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 13 February 2007 - 2:18:24 UTC