Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 10 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια για Αφγανιστάν
  • [02] Μπαραντέι: Καταστροφική μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν
  • [03] Υπό συζήτηση το πρόγραμμα κατάργησης βίζας
  • [04] Αμπάς-Λίβνι: Καιρός για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών
  • [05] Μεταρρυθμίσεις Μπούς για μείωση κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • [06] Ομιλία Αλ Μαλίκι στο Ιρακινό Κοινοβούλιο για την ασφάλεια στη Βαγδάτη
  • [07] Νέo σχέδιο Μπούς για την ανοικοδόμηση του Ιράκ
  • [08] Σύσκεψη προέδρου Μπούς με τον υπουργό Αμυνας και την στρατιωτική ηγεσία της χώρας
  • [09] Nέα βίαια περιστατικά στο Ιράκ, ενώ η Νάνσυ Πελόζι είχε συνάντηση με τον Νούρι αλ Μαλίκι
  • [10] Eξουσιοδότηση του προέδρου Μπούς να σκοτώνονται ή να συλλαμβάνονται Ιρανοί πράκτορες στο Ιράκ
  • [11] H Ρωσία ζητά αναβολή της παρουσίασης του σχεδίου για το Κοσυφοπέδιο
  • [12] H ζωή στη Βηρυτό συνεχίζεται...
  • [13] Iράν:Απαγορεύεται η είσοδος σε επιθεωρητές των ΗΕ από χώρες που εισηγήθηκαν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης
  • [14] Nέες συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστινιακών φατριών
  • [15] Αντίθετη η Ρωσία, στο αμερικανικό σχέδιο εγκατάστασης αμυντικού συστήματος στην Ευρώπη
  • [16] Eπίσκεψη Καρόλου-Καμίλλας στις ΗΠΑ

  • [01] 10 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια για Αφγανιστάν

    26-01-2007

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να ζητήσει απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιπρόσθετη βοήθεια στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, κατά την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σήμερα, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, θα ζητήσει παρόμοια βοήθεια απ' τους ομολόγους της στη συμμαχία.

    Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας, δηλαδή 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την εκπαίδευση και εξοπλισμό των Αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας, ενώ δύο δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για έργα ανοικοδόμησης της χώρας.

    Αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες τη Πέμπτη, η κ. Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι προκλήσεις των τελευταίων μηνών έδειξαν ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες της στο Αφγανιστάν με στόχο την αναχαίτιση των Ταλεμπάν.

    [02] Μπαραντέι: Καταστροφική μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν

    26-01-2007

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι μια επίθεση σε βάρος του Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος θα ήταν αντιπαραγωγική και καταστροφική. Σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο κ. Ελ Μπαραντέι εξέφρασε την ελπίδα για τερματισμό των δηλώσεων περί ενδεχόμενης στρατιωτικής επίθεσης και επεσήμανε ότι η απειλή χρήσης βίας θα ενθαρρύνει τη Τεχεράνη να επιδιώξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Ο κ. Ελ Μπαραντέι ζήτησε επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

    Η κυβέρνηση Μπούς έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν, μόνο όταν η Τεχεράνη τερματίσει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου.

    [03] Υπό συζήτηση το πρόγραμμα κατάργησης βίζας

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    26-01-2007

    Ημερίδα με θέμα το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση για χορήγηση βίζας (Visa Waiver Program) για ταξίδια στις ΗΠΑ, οργάνωσε η ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ, η οποία φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του Κογκρέσου και συμμετείχαν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επί δεκαετίες οι ΗΠΑ προσπαθούν να χειραγωγήσουν τον αριθμό παράνομων οικονομικών μεταναστών στο έδαφος τους. Όμως μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 προστέθηκε και η διάσταση της τρομοκρατίας στις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης. Το πρόγραμμα κατάργησης του καθεστώτος βίζας ιδρύθηκε το 1986 και αποτελούσε μία προσπάθεια ενίσχυσης του τουρισμού και κατ' επέκταση και της οικονομίας στις ΗΠΑ.

    Μέχρι στιγμής 27 χώρες υπάγονται στο πρόγραμμα αυτό, από τις οποίες 15 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται ετήσια τις ΗΠΑ και αποφέρουν 10 με 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που εξαιρούνται.

    Μπάξτερ Χαντ

    Ο Μπάξτερ Χαντ, υποδιευθυντής του Γραφείου Νοτίου Ευρώπης του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ήταν και ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης'Την Ελλάδα και τις ΗΠΑ ενώνουν ιστορικοί, πολιτικοί και πολιτισμικοί δεσμοί' δήλωσε ο κ. Χαντ 'που βασίζονται σε κοινή κληρονομιά, δημοκρατικές αξίες και συμμετοχή σαν σύμμαχοι στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον κορεατικό πόλεμο και τον Ψυχρό πόλεμο. Τώρα οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά στον διεθνή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε προσηλωμένοι στην συνεργασία μας με την Ελλάδα με στόχο την ικανοποίηση των προϋποθέσεων του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση για βίζα, γιατί είναι προς συμφέρον όλων να διευκολύνουμε τα ταξίδια των Ελλήνων προς τις ΗΠΑ'.

    Ο κ. Χαντ τόνισε ότι για τις ΗΠΑ η ασφάλεια των διαβατηρίων είναι κρίσιμης σημασίας καθώς και η έγκαιρη ενημέρωση των αμερικανικών αρχών σε περίπτωση απώλειας κάποιου διαβατηρίου. Η Ελλάδα πληροί πολλές απ' τις προϋποθέσεις του προγράμματος τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος. Εισήγαγε βιομετρικά διαβατήρια και η έκδοση τους τώρα υπάγεται στο Υπουργείο Δημόσιας τάξης.

    Στο παρελθόν, ανέφερε ο κ. Χαντ, οι ΗΠΑ διατηρούσαν ανησυχίες για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα της τρομοκρατίας. Όμως, η σύλληψη στελεχών της 17 Νοέμβρη και η ασφαλής διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων ήταν πολύ σημαντικά βήματα. Βέβαια, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Αμερικανική πρεσβεία ίσως αποτελέσει επιπρόσθετο εμπόδιο.

    Ο κ. Χαντ τόνισε ότι η ΑΧΕΠΑ καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο και να εξηγήσει στους έλληνες και τους ελληνοαμερικανούς ότι η υποψηφιότητα της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας γίνεται σε μία περίοδο που στις ΗΠΑ επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το θέμα της ασφάλειας και του ελέγχου των συνόρων.

    Νέιθαν Σέιλς

    Ο Νέιθαν Σέιλς, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που και αυτός ήταν κύριος ομιλητής στην εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ, τόνισε την ευρύτερη ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο πρόγραμμα κατάργησης του καθεστώτος βίζας, έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα.'To πρόγραμμα κατάργησης βίζας επικεντρώνεται στη μετανάστευση για οικονομικούς λόγους' επεσήμανε ο αμερικανός αξιωματούχος. 'Και η παράνομη μετανάστευση δεν είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα από το να πιάσει κάποιος παράνομα δουλειά στο Μπρούκλιν πλένοντας πιάτα'.

    O κ. Σέιλς τόνισε ότι με την Ελλάδα δεν τίθεται θέμα οικονομικής μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ. Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει οι μεταρρυθμίσει που θα γίνουν να πρέπει να παρέχουν στις ΗΠΑ στοιχεία για τον κάθε ταξιδιώτη ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσής του. Στόχος μας πρόσθεσε είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων χωρίς όμως να θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας.

    Μπάξτερ Χαντ και Άγγελος Παγκράτης

    Το θέμα της κατάργησης της βίζας απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Άγγελος Παγκράτης ο επιτετραμμένος της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, ήταν και αυτός ένας από τους κύριους ομιλητές στην εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ. Ο κ. Παγκράτης τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της σαν μία αυτεξούσια οντότητα και όχι σαν μεμονωμένες χώρες.

    Την κατάργηση του καθεστώτος βίζας υποστήριξε και ο διευθυντής του Κέντρου μελέτης Εμπορικής Πολιτικής του Ινστιτούτου CATO, Ντάνιελ Γκρίσγολντ, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός ενδυναμώνει την οικονομία μίας χώρας. Επίσης η σύμβουλος του πολωνικής καταγωγής Γερουσιαστή, Τζωτζ Βοϊνοβιτς, Τζίνι Σίσκοβιτς παρουσίασε πρόταση για τη μεταρρύθμιση του προγράμματος εξαίρεσης από την υποχρέωση βίζας.

    Αλλά και ο Πρόεδρος Μπους, πέρυσι το Νοέμβριο στο Ταλλίν της Εσθονίας, υποσχέθηκε να εξετάσει μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει χώρες που βοηθούν την Ουάσιγκτον στο Ιράκ και οι πολίτες των οποίων υποχρεούνται να παίρνουν βίζα για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

    Την συζήτηση για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας προλόγισε ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γκας Τζέιμς και συντόνισε ο διευθυντής επικοινωνίας της οργάνωσης Μάικλ Ζαχαριάδης.

    Η Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση (ΑΧΕΠΑ) ιδρύθηκε το 1922 και στόχος της είναι η προώθηση του ελληνισμού, της εκπαίδευσης και της φιλανθρωπίας στις ΗΠΑ.

    [04] Αμπάς-Λίβνι: Καιρός για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών

    26-01-2007

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς και η υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, εξέφρασαν την ελπίδα για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Αμπάς δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ότι ήρθε η στιγμή για να γίνει η ειρήνη πραγματικότητα και ζήτησε την έναρξη σοβαρών συνομιλιών αμέσως.

    Από τη πλευρά της η κ. Λίβνι επεσήμανε ότι η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους αποτελεί επιτεύξιμο στόχο, αλλά τόνισε ότι οι υποχωρήσεις προς εξτρεμιστές δεν πρόκειται να φέρουν την ειρήνη στη περιοχή.

    Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής γ.γ. των ΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, δήλωσε ότι η ανθρωπότητα δεν μπορεί να 'ανεχθεί άλλον έναν χρόνο σαν τον περασμένο στο Λίβανο και τη Μέση Ανατολή' και επεσήμανε στο Συμβούλιο Ασφάλειας ότι η επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αποτελεί ξεκάθαρη προτεραιότητα.

    Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα εδώ στην Ουάσιγκτον με θέμα την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    [05] Μεταρρυθμίσεις Μπούς για μείωση κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

    26-01-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε και πάλι την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο την μείωση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μιλώντας στο Μιζούρι την Πέμπτη, ο κ. Μπους δήλωσε ότι θέλει να αλλάξει την φορολογική νομοθεσία ώστε να παρέχονται απαλλαγές για την πληρωμή ασφαλίστρων, με στόχο τον προσανατολισμό των Αμερικανών προς τις προσιτές ιδιωτικές ασφαλίσεις του είδους και την απομάκρυνσή τους από την κρατική ασφάλιση.

    Σε διαφορετική εκδήλωση την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του κ. Μπούς δεν μειώνει το κόστος της εν λόγω περίθαλψης, ούτε εξασφαλίζει την κάλυψη των πολιτών. Ο κ. Ομπάμα, που έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα για το χρίσμα του κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές του 2008, δήλωσε ότι η χώρα έχει τα μέσα και τον τρόπο να κάνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσιτή για κάθε αμερικανό μέσα στα επόμενα 6 χρόνια.

    [06] Ομιλία Αλ Μαλίκι στο Ιρακινό Κοινοβούλιο για την ασφάλεια στη Βαγδάτη

    26-01-2007

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι το σχέδιο του για την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στη Βαγδάτη δεν θα επιτρέπει την συγκάλυψη εξτρεμιστών. Σε ομιλία του προς το κοινοβούλιο τη Πέμπτη, ο κ. Μαλίκι ζήτησε απ' τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών παρατάξεων να υποστηρίξουν το σχέδιο του για την ασφάλεια της Ιρακινής πρωτεύουσας. 'Η μάχη με τους τρομοκράτες είναι συνεχής', δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

    Εδώ στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, χαιρέτησε την τολμηρή, όπως την χαρακτήρισε, ομιλία του κ. αλ Μαλίκι, λέγοντας ότι 'δείχνει το είδος της πυγμής που πρέπει να επιδείξει για να βελτιωθεί η ασφάλεια στο Ιράκ'.

    Πάντως, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του σε αγορά της συνοικίας Καράντα στο κέντρο της Βαγδάτης την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 άτομα. Νωρίτερα, τουλάχιστον 4 ιρακινοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένη μοτοσικλέτα σε άλλη αγορά της κεντρικής Βαγδάτης. Επίσης, δύο βλήματα όλμων έπληξαν την οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται η αμερικανική και η βρετανική πρεσβεία, καθώς και τα γραφεία της ιρακινής κυβέρνησης. Δεν υπήρξαν θύματα.

    [07] Νέo σχέδιο Μπούς για την ανοικοδόμηση του Ιράκ

    26-01-2007

    Ντέηβιντ Σάτερφηλντ

    Ο συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Ιράκ, Ντέηβιντ Σάτερφηλντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς εγκαταλείπει την ιδέα μεγάλων προγραμμάτων ανοικοδόμησης του Ιράκ και προσανατολίζεται προς μικρότερες προσπάθειες που στοχεύουν στην ικανοποίηση τοπικών αναγκών. Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Σάτερφηλντ δήλωσε ότι θα διπλασιαστεί ο αριθμός των τοπικών ομάδων για θέματα ανοικοδόμησης που θα υποστηρίζουν το έργο τοπικών και μετριοπαθών Ιρακινών ηγετών.

    Αλλά ο πρόεδρος της Γερουσιαστικής Επιτροπής, Τζόσεφ Μπάιντεν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς θα πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η επιπρόσθετη βοήθεια δεν θα ενισχύσει την κρατική διαφθορά ή το ανταρτικό κίνημα στο Ιράκ. Επίσης άλλα μέλη της επιτροπής χαρακτήρισαν το πρόγραμμα ανοικοδόμησης του Ιράκ το πλέον κακοδιαχειριζόμενο στην σύγχρονη ιστορία και εξέφρασαν αμφιβολία για το αν θα εγκρίνουν επιπρόσθετα κονδύλια χωρίς διαβεβαιώσεις ότι έχει βελτιωθεί η αποδοτικότητα του προγράμματος.

    Το σχέδιο του προέδρου Μπούς για επιπρόσθετες δαπάνες ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για έργα ανοικοδόμησης στο Ιράκ περιλαμβάνεται στην νέα στρατηγική Μπούς για την αναχαίτιση της εμφύλιας βίας στο Ιράκ.

    [08] Σύσκεψη προέδρου Μπούς με τον υπουργό Αμυνας και την στρατιωτική ηγεσία της χώρας

    26-01-2007

    O πρόεδρος Μπούς μιλά στους δημοσιογράφους, έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέηνυ.

    Ο πρόεδρος Μπούς εκφράστηκε με σκληρή γλώσσα προς τα μέλη του κονγκρέσου που αντιτίθενται στην νέα στρατηγική του στο Ιράκ, λέγοντας 'εγώ αποφασίζω'.

    Ο κ. Μπούς επισήμανε ότι ορισμένοι νομοθέτες καταδικάζουν το σχέδιό του πριν εφαρμοστεί ακόμα και πρόσθεσε ότι αφού διαφωνούν, έχουν την υποχρέωση να προτείνουν τα δικά τους σχέδια.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από σύσκεψη που είχε την Παρασκευή με τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέητς και την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπούς ευχαρίστησε την γερουσία επειδή ενέκρινε ομόφωνα τον διορισμό του αντιστρατήγου Ντέηβιντ Πετρέους στην θέση του νέου ανώτερου διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Πάντως, ο κ. Γκέητς, στην πρώτη του συνέντευξη τύπου από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργού Αμυνας, είπε ότι το ψήφισμα του κονγκρέσου που αντιτίθεται στην αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, "θα ενθαρρύνει τους εχθρούς μας", όπως είπε και πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο εξετάζει πώς μπορεί να επισπεύσει την αποστολή των εν λόγω στρατευμάτων στη χώρα αυτή.

    [09] Nέα βίαια περιστατικά στο Ιράκ, ενώ η Νάνσυ Πελόζι είχε συνάντηση με τον Νούρι αλ Μαλίκι

    26-01-2007

    H Kα Πελόζι

    Η ιρακινή αστυνομία είπε ότι από έκρηξη βόμβας σε αγορά ζώων στην κεντρική Βαγδάτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 30.

    Η επίθεση της Παρασκευής σημειώθηκε καθώς αμερικανική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι, πραγματοποιούσε απρογραμμάτιστη επίσκεψη στη χώρα.

    Η Δημοκρατική Κα Πελόζι, που είναι μία από τους κύριους επικριτές της πολιτικής του προέδρου Μπούς στο Ιράκ, είχε συνάντηση στη Βαγδάτη με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι. Το γραφείο του κ. αλ Μαλίκι ανακοίνωσε ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την Κα Πελόζι σχετικά με τις προθέσεις της χώρας του να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας εκεί και να αντιμετωπίσει όλους τους 'παρανόμους', άσχετα από θρησκεία ή εθνικότητα. Η Κα Πελόζι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μετά την συνάντηση αυτή, οι δύο πλευρές κατανοούν καλύτερα τις εκατέρωθεν θέσεις.

    Την Παρασκευή επίσης, ένας ακόμα Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε σε μάχες στην επαρχία αλ Αμπάρ.

    [10] Eξουσιοδότηση του προέδρου Μπούς να σκοτώνονται ή να συλλαμβάνονται Ιρανοί πράκτορες στο Ιράκ

    26-01-2007

    O πρόεδρος Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς φέρεται ότι εξουσιοδότησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να σκοτώνουν ή να συλλαμβάνουν Ιρανούς πράκτορες που λειτουργούν εντός του Ιράκ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής αποδυνάμωσης της ιρανικής επιρροής στην περιοχή και της επιβολής πιέσεων στην Τεχεράνη για να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με το δημοσίευμα της Πόστ την Παρασκευή, ο κ. Μπούς είπε ότι η αμερικανική πολιτική προβλέπει την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων και πρόσθεσε ότι θα ήταν σφάλμα να νομισθεί ότι υπάρχει η πρόθεση να επεκταθεί η σύγκρουση και έξω από τα σύνορα του Ιράκ.

    Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι παράσχει εκπαίδευση και όπλα στους ιρακινούς αντάρτες και αρκετοί Ιρανοί αξιωματούχοι συνελήφθησαν στα πλαίσια αμερικανικών επιδρομών τις τελευταίες εβδομάδες στο Ιράκ. Το Ιράν καταδίκασε τις επιδρομές και παρότρυνε την ιρακινή κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Ιρανών υπηκόων.

    [11] H Ρωσία ζητά αναβολή της παρουσίασης του σχεδίου για το Κοσυφοπέδιο

    26-01-2007

    O κ. Αχτισάαρι

    H Ρωσία ζήτησε αναβολή της εφαρμογής της πρότασης του μεσολαβητή των ΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσυφοπεδίου.

    Διπλωμάτες στη Μόσχα ζήτησαν την Παρασκευή την εν λόγω αναβολή, καθώς ο κ. Αχτισάαρι παρουσίασε την πρότασή του στη Βιέννη σε ανώτερους αξιωματούχους από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ρωσία της εξαεθνούς Ομάδας Επαφής.

    Όπως αναμένεται, η πρόταση του κ. Αχτισάαρι προβλέπει την παροχή ορισμένων προνομίων ανεξαρτήτου κράτους στο Κόσοβο, το οποίο όμως θα τελεί υπό διεθνή επιτήρηση, καθώς και εγγύησεις ασφάλειας προς την σερβική μειονότητα. Ο μεσολαβητής των ΗΕ θα παρουσιάσει επίσημα την πρότασή του στην ηγεσία του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στις 2 Φεβρουαρίου.

    Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι δήλωσαν ότι η Ρωσία επιθυμεί να μην ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την πρόταση Αχτισάαρι, πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Σερβία, μετά τις εκλογές της 21ης Ιανουαρίου. Όμως, ορισμένα μέλη της Ομάδας Επαφής φέρονται ότι αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε περαιτέρω καθυστερήσεις.

    [12] H ζωή στη Βηρυτό συνεχίζεται...

    26-01-2007

    Από τα επεισόδια της Πέμπτης, στη Βηρυτό.

    Η ζωή στην Βηρυτό ξαναγύρισε ως επί το πλείστον στους κανονικούς της ρυθμούς την Παρασκευή, αφού οι λιβανικές αρχές και οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας έκαναν έκκληση για ηρεμία, μετά τις φονικές εμφύλιες συγκρούσεις της Πέμπτης, όπου τρία άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 150 τραυματίστηκαν. Μερικές επιχειρήσεις και καταστήματα ήταν ανοικτά, αλλά τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως την Δευτέρα. Πολλοί κάτοικοι της Βηρυτού δεν προσήλθαν στις εργασίες τους.

    Πάντως, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βηρυτού εξέφρασαν ανησυχίες την Παρασκευή σχετικά με ένα νέο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

    [13] Iράν:Απαγορεύεται η είσοδος σε επιθεωρητές των ΗΕ από χώρες που εισηγήθηκαν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης

    26-01-2007

    Το Ιράν δήλωσε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε πυρηνικούς επιθεωρητές των ΗΕ που προέρχονται από χώρες οι οποίες εισηγήθηκαν το ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας που επιβάλλει κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

    Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας IRNA, μετέδωσε ότι Ιρανός διπλωμάτης είπε ότι οι εν λόγω επιθεωρητές δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο Ιράν, μέχρις ότου οι χώρες τους ανακαλέσουν την πολιτική τους. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ιράν είπε ότι αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα σε 38 επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, όμως ο διεθνής οργανισμός είπε ότι έχει αρκετούς επιθεωρητές του εκεί για να ελέγχουν τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Tην Παρασκευή, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την απόφαση αυτή της Τεχεράνης "εξωφρενική." Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρμεντ Σών Μακόρμακ παρατήρησε ότι το Ιράν προσπαθεί να υπαγορεύσει στους διεθνείς οργανισμούς "τί μπορούν και τί δεν μπορούν να κάνουν", όπως είπε.

    Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είχαν υποβάλει το σχέδιο του ψηφίσματος, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

    [14] Nέες συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστινιακών φατριών

    26-01-2007

    Από την συγκέντρωση για την πρώτη επέτειο της Χαμάς στην εξουσία.

    Νέο κύμα συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινιακών φατριών ξεκίνησε την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 άτομα στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων και ένα αγοράκι 2 ετών.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος της Χαμάς και του κόμματος Φατάχ, του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Περίπου 40 άτομα έχουν σκοτωθεί σε βίαια περιστατικά μεταξύ των δύο πλευρών από τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Τα νέα επεισόδια βίας αμαύρωσαν την πρώτη επέτειο της εκλογικής νίκης της Χαμάς. Την Παρασκευή, χιλιάδες υποστηρικτές της συγκεντρώθηκαν στην πόλη Τζαμπαλίγια της βόρειας Λωρίδας της Γάζας για να γιορτάσουν το γεγονός.

    [15] Αντίθετη η Ρωσία, στο αμερικανικό σχέδιο εγκατάστασης αμυντικού συστήματος στην Ευρώπη

    26-01-2007

    Η Ρωσία δήλωσε ότι το αμερικανικό σχέδιο εγκατάστασης αμυντικού συστήματος στην κεντρική Ευρώπη αποτελεί 'σφάλμα.'

    Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι η δημιουργία αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στην Ευρώπη 'θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την διεθνή ασφάλεια' και πρόσθεσε ότι παρόλο ότι οι ΗΠΑ λένε ότι οι πύραυλοί τους δεν θα στοχεύουν την Ρωσία, η Μόσχα παρατήρησε ότι με το σχέδιο αυτό θα ενισχύονται οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

    ΟΙ ΗΠΑ λένε ότι θέλουν να εγκαταστήσουν αμυντικούς πυραύλους στην Πολωνία και την Τσεχία, για την περίπτωση ενδεχόμενης μελλοντικής πυραυλικής απειλής από το Ιράν και την Βόρεια Κορέα.

    Η Ρωσία από την πλευρά της λέει ότι το Ιράν και η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτουν πυραύλους τέτοιου βεληνεκούς, που να μπορούν να πλήξουν την Ευρώπη.

    [16] Eπίσκεψη Καρόλου-Καμίλλας στις ΗΠΑ

    26-01-2007

    Ο πρίγκηπας της Ουαλλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης.

    O πρίγκηπας Κάρολος της Βρετανίας και η σύζυγός του, Καμίλλα, πραγματοποιούν απο την Παρασκευή επίσκεψη στις ΗΠΑ.

    Το πριγκηπικό ζεύγος θα επισκεφθεί την Φιλαδέλφεια και την Νέα Υόρκη, όπου θα επισκεφθεί αξιοθέατα και θα έχει συναντήσεις με μαθητές και μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων.

    Η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, θα τιμήσει τον πρίγκηπα Κάρολο με το βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη για την Προστασία του Περιβάλλοντος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 27 January 2007 - 2:18:26 UTC