Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο μήνυμα του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα
  • [02] 10 χιλιάδες εργασιακές θέσεις καταργεί η Φάϊζερ
  • [03] Σοβαρές ζημιές από έκρηξη στα γραφεία του Αλ Αραμπίγια στη Γάζα
  • [04] Γενική αντικυβερνητική απεργία κήρυξε η Χεζμπολά στο Λίβανο
  • [05] ΗΠΑ και ΕΕ υποβαθμίζουν ανησυχίες για την νίκη των Υπερεθνικιστών στη Σερβία
  • [06] Εκτός Ιράν 38 επιθεωρητές της ΔΥΑΕ
  • [07] 34η επέτειος της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις
  • [08] 88 νεκροί από βομβισμούς στη Βαγδάτη
  • [09] Την ακύρωση δημοπρασίας του Κρίστις ζητά ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας
  • [10] Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς τιμάται με το βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

  • [01] Νέο μήνυμα του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα

    23-01-2007

    Σε νέο του βίντεο-μήνυμα ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ-Ζαγουαχίρι, εκφράζεται σαρκαστικά για την νέα στρατηγική του προέδρου Μπούς στο Ιράκ και διερωτάται γιατί ο αμερικανός πρόεδρος στέλνει άλλους 20 χιλιάδες στρατιώτες. Οι αντάρτες μπορούν να νικήσουν άλλους 100 χιλιάδες στρατιώτες, δηλώνει ο Αϊμάν Αλ-Ζαγουαχίρι.

    Το εν λόγω μήνυμα αποτελεί την πρώτη αντίδραση της Αλ Κάιντα στο νέο σχέδιο Μπούς. Επίσης ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να καταστήσουν το Αφγανιστάν, εχθρικό έδαφος για τους Ταλεμπάν.

    [02] 10 χιλιάδες εργασιακές θέσεις καταργεί η Φάϊζερ

    23-01-2007

    Την κατάργηση 10 χιλιάδων εργασιακών θέσεων και το κλείσιμο εργοστασίων σε διάφορες χώρες, ανακοίνωσε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Φάϊζερ, με στόχο τον περιορισμό των εξόδων της κατά δύο δισεκατομμύρια δολάρια περίπου, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

    Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της εταιρείας περιλαμβάνει το κλείσιμο δύο εργοστασίων της στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο πώλησης του εργοστασίου της στην Γερμανία. Επίσης η Φάϊζερ θα κλείσει τρία ερευνητικά εργαστήρια στις ΗΠΑ και δύο στην Ιαπωνία και την Γαλλία.

    [03] Σοβαρές ζημιές από έκρηξη στα γραφεία του Αλ Αραμπίγια στη Γάζα

    23-01-2007

    Ισχυρή έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα γραφεία του Αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια στη Γάζα, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες γιατί κανείς δεν βρισκόταν στο κτήριο την στιγμή της έκρηξης. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

    Αξιωματούχοι της υπό την Χαμάς Παλαιστινιακής κυβέρνησης καταδίκασαν την επίθεση, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα είχαν επικρίνει το Αλ Αραμπίγια για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε σχόλια του πρωθυπουργού, Ισμαήλ Χανίγιε.

    [04] Γενική αντικυβερνητική απεργία κήρυξε η Χεζμπολά στο Λίβανο

    23-01-2007

    Χασάν Νασράλα

    Ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ, Σεΐχης Χασάν Νασράλα, προέτρεψε τον λαό του Λιβάνου να συμμετάσχει στην αντικυβερνητική γενική απεργία που προγραμματίζεται για σήμερα, λέγοντας ότι στόχος της είναι να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό της χώρας, Φουάντ Σινιόρα και να επισπεύσει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο Νασράλα κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Σινιόρα ότι προσπαθεί να σπρώξει τον Λίβανο σε εμφύλιο πόλεμο. Οι Σιίτες στο σύνολό τους υποστηρίζουν την φιλοσυριακή Χεζμπολλάχ, ενώ οι Σουνίτες, τη φιλοδυτική κυβέρνηση του κ. Σινιόρα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σινιόρα προέτρεψε τους Λιβανέζους να μην συμμετάσχουν στην απεργία, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να ικανοποιήσει ορισμένα αιτήματα της αντιπολίτευσης, αλλά δεν θα της δώσει δύναμη άσκησης βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις.

    Αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Σινιόρα θα λάβει μέρος σε διεθνές συνέδριο δωρητών για το Λίβανο, που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Αναμένεται ότι δυτικοί δωρητές θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Λίβανο, αλλά παράλληλα θα ζητήσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται μη δημοφιλείς.

    [05] ΗΠΑ και ΕΕ υποβαθμίζουν ανησυχίες για την νίκη των Υπερεθνικιστών στη Σερβία

    23-01-2007

    Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποβαθμίζουν ανησυχίες ότι η νίκη του Υπερεθνικιστικού Κόμματος στις εκλογές της Κυριακής στη Σερβία, θα σημάνει λιγότερη συνεργασία του Βελιγραδίου με τη Δύση.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το Υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του κρατούμενου στη Χάγη, Βόισλαβ Σέσελι, κέρδισε το 29% της ψήφου, με δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Μπόρις Τάντιτς με ποσοστό 23% και τρίτο τον Κεντροδεξιό Κυβερνητικό Συνασπισμό του πρωθυπουργού, Βόισλαβ Κοστούνιτσα με ποσοστό 17%. Κανένα κόμμα δεν κέρδισε ποσοστό που του εξασφαλίζει την δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης και γι' αυτό αναμένονται διαβουλεύσεις για την δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, συνεχάρη το Σερβικό λαό και εξέφρασε αισιοδοξία για την τελική έκβαση της διαδικασίας, μιας και τα κόμματα που πιστεύουν στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ περισσότερα απ' αυτό των Υπερεθνικιστών, όπως είπε.

    Παράλληλα ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι τα φιλο-δυτικά κόμματα διατηρούν την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών και επισημαίνουν ότι το μέλλον της Σερβίας είναι ταγμένο στην Ευρώπη.

    [06] Εκτός Ιράν 38 επιθεωρητές της ΔΥΑΕ

    23-01-2007

    Μανουσέρ Μοτάκι

    Τo Iράν απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα 38 πυρηνικών επιθεωρητών των ΗΕ που θα ήλεγχαν ιρανικές εγκαταστάσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτάκι, δήλωσε την Δευτέρα σε δημοσιογράφους ότι η άρνηση της Τεχεράνης να επιτρέψει την είσοδο των επιθεωρητών ήταν νόμιμη και ότι κράτη μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έχουν το δικαίωμα να μην δέχονται την επίσκεψη ορισμένων επιθεωρητών.

    Η διεθνής υπηρεσία ανέφερε ότι συζητά με το Ιράν την εν λόγω απόφασή του, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί επιθεωρητές στη χώρα για να ελέγξουν τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης. Ανώτερος Ιρανός βουλευτής δήλωσε σε δημοσιογραφικό πρακτορείο της χώρας ότι η απόφαση αυτή συνάδει με τον νέο νόμο που ζητά από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την συνεργασία της με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    [07] 34η επέτειος της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις

    23-01-2007

    Δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων συμμετείχαν την Δευτέρα στην ετήσια συγκέντρωσή τους στην Ουάσινγκτον, για την τριακοστή τέταρτη επέτειο της απόφασης του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου, που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις, της περίφημης απόφασης 'Ρο κατά Γουέιντ'. Παρόμοιες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.

    Μήνυμα προς τους ακτιβιστές απηύθυνε και ο πρόεδρος Μπούς μέσω τηλεφώνου. Επίσης ο συντηρητικός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Σαμ Μπράουνμπακ, ο οποίος ανακοίνωσε το Σάββατο την υποψηφιότητα του για την προεδρία της χώρας, συμμετείχε στην συγκέντρωση της Ουάσινγκτον και μάλιστα δεξιώθηκε τους ακτιβιστές. Πάντως συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση.

    [08] 88 νεκροί από βομβισμούς στη Βαγδάτη

    23-01-2007

    Εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης

    Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι από δύο σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις βομβών την Δευτέρα σε αγορά της κεντρικής Βαγδάτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 88 και τραυματίστηκαν πάνω από 160 άνθρωποι. Οι εκρήξεις διέλυσαν τους πάγκους των εμπόρων, ενώ καμένα πτώματα σκορπίστηκαν στην περιοχή της αγοράς. Εξάλλου, βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, 12 άτομα σκοτώθηκαν στην Μπακούμπα από έκρηξη άλλης βόμβας. Κατά τα φαινόμενα, οι βομβιστικές επιθέσεις αποτελούν ένδειξη ανανεωμένων επιχειρήσεων Σουνιτών ανταρτών κατά Σιιτών.

    Στο μεταξύ, η οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ ισχυρίζεται ότι κατέρριψε αμερικανικό ελικόπτερο βόρεια της Βαγδάτης το Σάββατο. Σε δήλωσή της στο διαδίκτυο, η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι ενεπλάκη σε μάχη με αμερικανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να καταστρέψει δύο οχήματα του στρατού και να σκοτώσει τους επιβαίνοντες σ' αυτά. Η δήλωση αυτή δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Πάντως, αμερικανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν ότι το ελικόπτερο μάλλον δέχθηκε επίθεση από μικρού βεληνεκούς πύραυλο των ανταρτών και ότι οι 12 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

    Οι Γερουσιατσές Ουώρνερ, Νέλσον και Κόλμαν σε συνέντευξη τύπου για το ψήφισμα σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Σε άλλες εξελίξεις, διακομματική επιτροπή αμερικανών γερουσιαστών υπέβαλε ψήφισμα που ζητά από τον πρόεδρο Μπους να εγκαταλείψει το σχέδιό του για την αποστολή άλλων 20.000 αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζών Ουώρνερ, ανώτερο στέλεχος του κόμματος του κ. Μπους, δήλωσε ότι ο ιρακινός στρατός θα πρέπει να αναλάβει τον κύριο ρόλο για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών. Σε δηλώσεις του μαζί με άλλους συναδέλφους του που υποστηρίζουν το ψήφισμα, ο κ. Ουώρνερ επισήμανε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν γνωρίζουν αρκετά καλά τη γλώσσα ή τον πολιτισμό της χώρας για να σταματήσουν την 'αχαλίνωτη και ακατανόητη' αιματοχυσία που οφείλεται στις εμφύλιες διαφορές.

    Επίσης η ρεπουμπλικανή γερουσιαστής, Σούζαν Κόλλινς, σημείωσε ότι παλαιότερες ενισχύσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς και ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας. Από τη πλευρά του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και εισηγητής του μέτρου, Μπεν Νέλσον, δήλωσε ότι το ψήφισμα αυτό στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στον Λευκό Οίκο. Πάντως ο γερουσιαστής Ουώρνερ υποστήριξε μη δεσμευτική μορφή του ψηφίσματος που δεν θα εμπεριέχει απειλή για περιορισμό της χρηματοδότησης του πολέμου.

    [09] Την ακύρωση δημοπρασίας του Κρίστις ζητά ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας

    23-01-2007

    Ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Γιώργος Βουλγαράκης, ζητά απ' τον Οίκο Δημοπρασιών Κρίστις στο Λονδίνο, να ακυρώσει προγραμματισμένη γι' αυτή την εβδομάδα δημοπρασία περίπου 850 αντικειμένων και κειμηλίων που κάποτε ανήκαν στην πρώην βασιλική οικογένεια της Ελλάδας. Ο κ. Βουλγαράκης δηλώνει ότι η δημοπρασία θα πρέπει να ακυρωθεί γιατί τα αντικείμενα αποτελούν μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού απείλησε τον Οίκο Κρίστις με αγωγή, αν δεν υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από μέρους του. Πάντως ο πρώην βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος δηλώνει ότι η συλλογή δεν ανήκει πλέον στην πρώην βασιλική οικογένεια, ούτε στο Ελληνικό κράτος.

    [10] Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς τιμάται με το βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    23-01-2007

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς τιμήθηκε πρόσφατα με το Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε ειδική τελετή που έγινε στη Ουάσιγκτον για τον 16ο ετήσιο εορτασμό στη μνήμη του μεγάλου αφρο-αμερικανού ειρηνιστή και υπέρμαχου των πολιτικών δικαιωμάτων. Το επίζηλο βραβείο ήταν μια αναγνώριση της προσφοράς του τόσο στις ελληνοαμερικανικές όσο και τις διεθνείς σχέσεις. Ιδιαίτερα τονίστηκε η συμβολή του κ. Μαλλιά στην υπόθεση της ειρήνης στα Βαλκάνια και στην πάταξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από χώρα σε χώρα, ή πιο απλά του δουλεμπορίου, που ακμάζει και πάλι σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα.

    Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς ήτανε μαθητής του γυμνασίου όταν πρωτάκουσε για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που είχε τιμηθεί τότε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Διαιστάνθηκε αμέσως τη δύναμη που είχανε τα λόγια του Κινγκ αν και μέσα στην ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία της Ελλάδας του 1964, στην οποία ζούσε, δυσκολεύονταν να συλλάβει τις εικόνες που περιέγραφε ο ηγέτης του κινήματος για φυλετική ισοπολιτεία στην Αμερική.

    Ο νεαρός Αλέξανδρος συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ήταν εκεί που στις 4 του Απρίλη 1968 άκουσε από το ραδιόφωνο πως μια σφαίρα δολοφόνου έκοψε για πάντα το νήμα της ζωής του Κινγκ στη πόλη Μέμφις του Τεννεσσή, βαθιά στον Αμερικανικό Νότο. Η είδηση τον συγκλόνισε και με μιας ξανάρθανε στη θύμισή του τα λόγια του Κινγκ. Αυτή τη φορά όχι απλώς τα κατάλαβε πλήρως αλλά και μπόρεσε να ταυτιστεί μαζί τους γιατί στο μεταξύ κι ο δικός του o κόσμος είχε αλλάξει, μια και η Ελλάδα, το φημισμένο λίκνο της δημοκρατίας, ήτανε εκείνη την περίοδο κάτω από στρατιωτική δικτατορία.

    Μέσα από το κελί μιας φυλακής του Μπέρμπιγχαμ στην Αλαμπάμα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, είχε κάποτε γράψει: 'Όταν ένας άνθρωπος παρανομεί γιατί πιστεύει πως ο νόμος τον οποίο καταπάτησε είναι άδικος αλλά είναι πρόθυμος να αποδεχτεί την ποινή της φυλάκισης για την πράξη του, αυτός ο άνθρωπος στην πραγματικότητα δείχνει ύψιστο σεβασμό προς τον Νόμο'. Τα λόγια αυτά του Κινγκ μίλησαν στη καρδιά του Αλέξανδρου Μαλλιά το 1968, όταν πολλοί συμπατριώτες του είχανε φυλακιστεί ακριβώς επειδή η συνείδησή τους αποφάνθηκε πως οι νόμοι που ίσχυαν στην Ελλάδα των συνταγματαρχών ήτανε άδικοι.

    Την ιστορία την διηγήθηκε ο ίδιος ο κ. Μαλλιάς καθώς παραλάμβανε το Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για να καταδείξει πως το όραμα του Κινγκ δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά και πολιτιστικά σύνορα αλλά ταξιδεύει πάνω από ωκεανούς και θάλασσες, πάνω από ερήμους, βουνά και λαγκάδια και φτάνει σε ανθρώπους σαν κι εκείνον που τον αγκαλιάζουν και αντλούν από αυτό μεγαλόπνοες ιδέες, ευγενικά όνειρα, θάρρος και δύναμη παρά το ότι δεν γνώρισαν ποτέ τον εμπνευστή του.

    Ο Έλληνας πρέσβης συνέδεσε τους αγώνες του Κινγκ για ελευθερία και ισοπολιτεία με τα μηνύματα των Ελλήνων κλασσικών που αναδύονται μέσα από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και την Αντιγόνη του Σοφοκλή αλλά επίσης και μέσα από τους αγώνες του Ελληνισμού για ειρήνη, για δημοκρατία και για κατάργηση κάθε μορφής διακρίσεων. Ήταν μάλιστα στα πλαίσια ενός από τους αγώνες αυτούς, μας υπενθύμισε, που ιδρύθηκε η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ στην Ατλάντα της Τζώρτζια, το 1922.

    Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς περιέγραψε με συγκίνηση το ταξίδι που έκανε πρόσφατα στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα για να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το κληροδότημα του οποίου και βρίσκεται στο Μουσείο του Αγώνα για Φυλετική Ισοπολιτεία, που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κατά την παραμονή του στο Μπέρμιγχαμ επισκέφθηκε επίσης και το Δημοτικό Σχολείο Μπρουνέτα Χίλλ, σε μια καθαρά αφρο-αμερικανική συνοικία της πόλης, το οποίο έχει 'υιοθετήσει' η Ελληνική Πρεσβεία στη Ουάσιγκτον ύστερα από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές του για την αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Είναι το ίδιο δημοτικό σχολείο από το οποίο αποφοίτησε κάποτε η νυν υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις.

    Στην ομιλία του, που την αφιέρωσε στους μαθητές και τους δασκάλους του Δημοτικού Μπρουνέτα Χίλλ, ο Αλέξανδρος Μαλλιάς υπενθύμισε πως και ο Κινγκ έτρεφε θαυμασμό για την Αρχαία Ελλάδα. Η αγάπη του για τους Έλληνες κλασσικούς φαίνεται ξεκάθαρα στον τελευταίο λόγο του, αυτόν που εκφώνησε στις 3 Απριλίου 1968, δηλαδή την παραμονή της δολοφονίας του. Εκείνο το απόγευμα στην Μέμφιδα ο Μάρτιν Λούθερ είπε πως ήθελε να αφηγηθεί ένα 'Όραμα από την Βουνοκορφή' και πως θα ξεκινούσε αφήνοντας την σκέψη του να πλανηθεί στον Όλυμπο κι έπειτα στην Αθήνα για να δει τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη, τον Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη συγκεντρωμένους στον Παρθενώνα να εξετάζουνε τα αιώνια θέματα της ανθρωπότητας.

    Το όραμα που περιέγραψε τότε ο Μαρτιν Λούθερ Κινγκ είναι διαχρονικό κι εξακολουθεί να εμπνέει γιατί ακόμα δεν έχει γίνει πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Όπως είπε ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς δεν θα έχουμε ποτέ ολοκληρωμένη ειρήνη και πλήρη δημοκρατία όσο υπάρχουν ανισότητες και διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους.

    Το ίδιο πίστευε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος και γι' αυτό, όπως μας είπε ο ίδιος όταν ζούσε, πήγε το 1965 στη Σέλμα της Αλαμπάμα και βάδισε μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην ιστορική πορεία με την οποία ξεκίνησε ο αγώνας για ισοπολιτεία λευκών και μαύρων στην Αμερική.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 24 January 2007 - 2:18:22 UTC