Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση στην Νέα Υόρκη για την αρχαία Αθήνα και αρχαία Σπάρτη
  • [02] Ουάσιγκτον: Συνάντηση Μπους-Μπαρόζο για διεθνή εμπορική συμφωνία
  • [03] Αμπάς: Συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών της Φατάχ
  • [04] Το Ισραήλ διαψεύδει πληροφορίες για επίθεση κατά Ιράν
  • [05] Θα εξεταστεί η πρόταση Μπους για το Ιράκ
  • [06] Πρωτογενή κύτταρα από αμνιακό υγρό
  • [07] Αφγανιστάν: Θα παραμείνουν τα Καναδικά στρατεύματα
  • [08] Σομαλία: Και άλλες επιθέσεις σε Αιθιοπικά στρατεύματα
  • [09] Μαϊάμι: Από κακή συνεννόηση προκλήθηκε επεισόδιο

  • [01] Έκθεση στην Νέα Υόρκη για την αρχαία Αθήνα και αρχαία Σπάρτη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    08-01-2007

    Δύο σημαντικές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, τόσο κοντά μεταξύ τους β γεωγραφικά β αλλά με τόσο διαφορετικές αξίες και τρόπο ζωής, αναβιώνουν στην έκθεση 'Αθήνα β Σπάρτη: Από τον 8ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ' στην Νέα Υόρκη. 300 αντικείμενα από τις δύο πόλεις, φώτισαν την ιστορία τριών αιώνων.

    Με μοναδική μαγική ικανότητα τα εκθέματα μιλούν την γλώσσα της απόλυτης σιγής, της σοφίας του ταξιδιού στον χρόνο και της επιβίωσης για χιλιάδες χρόνια. Σε μία μοναδική έκθεση του Ονασίου Πολιτιστικού Kέντρου στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, οι επισκέπτες ζουν την καθημερινότητα των αρχαίων Σπαρτιατών και Αθηναίων. Ένα ταξίδι που ξεφεύγει αυτό της αρχαιολογικής περιήγησης και μετουσιώνεται σε άγγιγμα χρόνου.

    Η έκθεση συμπεριλαμβάνει εκθέματα από το μουσείο της Ακρόπολης, το Επιγραφικό, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμικού, το Εθνικό, το Νομισματικό, το Μουσείο της Ολυμπίας, του Μαραθώνος, της Ρόδου και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται και εκθέματα από το Βατικανό, το μουσείο της Βοστόνης και το νομισματικό μουσείο της Νέας Υόρκης.

    Πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας New York Times αναφέρει ότι η έκθεση παρουσιάζει την τέχνη που αναπτύχθηκε και στις δύο πόλεις με τρόπο κατανοητό και ενδιαφέροντα για το ευρύ κοινό. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Μαΐου.

    [02] Ουάσιγκτον: Συνάντηση Μπους-Μπαρόζο για διεθνή εμπορική συμφωνία

    08-01-2007

    Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο

    Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Μπους και την ηγεσία του Κογκρέσου με κύριο στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για διεθνή εμπορική συμφωνία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα ζητήσουν απ' τις ΗΠΑ νέα δέσμευση για αναθέρμανση των εμπορικών συνομιλιών της Ντόχα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, που θα γευματίσει σήμερα με τον πρόεδρο Μπους εδώ στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν τον κύριο λόγο στην επίτευξη συμφωνίας μέσα στο 2007.

    Μετά την συνάντηση Μπους-Μπαρόσο, ο εμπορικός επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πήτερ Μάντελσον, θα συναντηθεί με την εμπορικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ, Σούζαν Σουάμπ. Η Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα συναντηθεί επίσης με την νέα ηγεσία του Κογκρέσου, την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι και τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη γερουσία, Χάρρυ Ρήντ.

    [03] Αμπάς: Συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών της Φατάχ

    08-01-2007

    Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι υποστηρικτές της Φατάχ συγκεντρώθηκαν σε στάδιο της Γάζας σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η συγκέντρωση που έγινε επ' ευκαιρία της 42ης επετείου απ' την ίδρυση της Φαταχ, είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη Γάζα τα τελευταία χρόνια. Στην ομιλία του προς το πλήθος, ο Μωχάμεντ Νταχλάν, ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, προκάλεσε την Χαμάς να τον δολοφονήσει.

    Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μετά από μία εβδομάδα εχθροπραξιών μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. Το Σάββατο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε παράνομη την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς. Η Χαμάς απέρριψε τον χαρακτηρισμό και δήλωσε ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των μαχητών της σε 12.000.

    [04] Το Ισραήλ διαψεύδει πληροφορίες για επίθεση κατά Ιράν

    08-01-2007

    Το Ισραήλ διέψευσε Βρετανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι έχει σχεδιάσει πυρηνική επίθεση κατά εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα του επικεντρώνεται στην ειρηνική επίλυση της κρίσης μέσω της διπλωματίας.

    Νωρίτερα, η Βρετανική εφημερίδα Sunday Τimes ανέφερε ότι 2 ισραηλινές αεροπορικές μονάδες εκπαιδεύονται για συμβατικές και πυρηνικές επιθέσεις που θα στοχεύουν την καταστροφή των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

    Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα επιτεθεί στο Ιράν θα το μετανιώσει και δήλωσε ότι το Ισραήλ αποτελεί κύρια απειλή στην παγκόσμια ειρήνη.

    [05] Θα εξεταστεί η πρόταση Μπους για το Ιράκ

    08-01-2007

    Νάνσι Πελόσι

    Η νέα ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος στο Κογκρέσο δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει ιδιαίτερα προσεκτικά αναμενόμενη πρόταση του προέδρου Μπους για την αποστολή επιπρόσθετων αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε ότι ο κ. Μπους θα πρέπει να δικαιολογήσει επακριβώς οποιοδήποτε αίτημα για περισσότερες δυνάμεις ή μεγαλύτερα κονδύλια. Η κ. Πελόσι δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την χορήγηση κονδυλίων για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στο Ιράκ, αλλά τόνισε ότι ο Αμερικανικός λαός δεν πρέπει να δεσμευτεί σε έναν ατελείωτο πόλεμο.

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν ότι το νέο σχέδιο του προέδρου Μπους για το Ιράκ περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμη αύξηση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στη χώρα αυτή και κονδύλια μέχρι και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εργασιακή αποκατάσταση Ιρακινών. Ο πρόεδρος Μπους θα ανακοινώσει τη νέα του στρατηγική για το Ιράκ αυτή την εβδομάδα.

    [06] Πρωτογενή κύτταρα από αμνιακό υγρό

    08-01-2007

    Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πηγή πρωτογενών κυττάρων που δεν προέρχονται από έμβρυα. Επιστήμονες των Πανεπιστημίων Wake Forest και Harvard ανακοίνωσαν ότι το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το έμβρυο μέσα στη μήτρα περιέχει κύτταρα που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα πρωτογενή.

    Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι χρησιμοποίησαν αυτά τα κύτταρα για να δημιουργήσουν διαφορετικά είδη ανθρώπινων κυττάρων, όπως κυττάρων του εγκεφάλου, του ήπατος και των οστών χωρίς να διακινδυνεύσει η έγκυος και το έμβρυο. Επισημαίνουν επίσης ότι η επταετής τους έρευνα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κυττάρων που να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες θεραπείες συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης ιστών και οργάνων. Η χρήση βαστοκυττάρων θεωρείται επίμαχη από μια ορισμένη πολιτική μερίδα στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπους και πολλοί άλλοι την χαρακτηρίζουν ανήθικη γιατί τα έμβρυα καταστρέφονται κατά την διαδικασία συγκομιδής των συγκεκριμένων κυττάρων.

    [07] Αφγανιστάν: Θα παραμείνουν τα Καναδικά στρατεύματα

    08-01-2007

    Καναδοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Πήτερ Μακέι, δήλωσε στον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ότι οι δυόμισι χιλιάδες Καναδοί στρατιώτες που υπηρετούν στο Αφγανιστάν θα παραμείνουν εκεί. Οι Καναδοί βρίσκονται κυρίως στην επαρχία Κανταχάρ, ενώ 44 Καναδοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους απ' το 2002 στο Αφγανιστάν.

    Επίσης την Κυριακή βόμβα σε δρόμο στην επαρχία Κόστ κόστισε τη ζωή σε δύο γυναίκες και δύο παιδιά και τον τραυματισμό δύο ανδρών που επέβαιναν σε ιδιωτικό αυτοκίνητο. Επίσης στην νότια επαρχία Χελμάντ άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν διευθυντή σχολείου.

    [08] Σομαλία: Και άλλες επιθέσεις σε Αιθιοπικά στρατεύματα

    08-01-2007

    Τζεντάχι Φρέιζερ

    Για δεύτερη κατά σειρά μέρα, ένοπλοι επιτέθηκαν σε Αιθιοπικά στρατεύματα που υποστηρίζουν τη μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι σκληρές μάχες πραγματοποιήθηκαν μετά την επίθεση την Κυριακή στο Μογκαντίσου όπου χιλιάδες στρατεύματα της Σομαλίας περιπολούν τους δρόμους.

    Στο μεταξύ, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεντάχι Φρέιζερ, ολοκληρώνει τετραεθνή περιοδεία που στοχεύει στην σταθεροποίηση της Σομαλίας. Στη Ναϊρόμπι της Κένυας η κ. Φρέιζερ δήλωσε ότι κατάφερε ενίσχυση της διεθνούς υποστήριξης προς την μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας. Αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Σομαλίας πρέπει να δεχτεί την συμμετοχή διαφόρων φυλών και θρησκευτικών ομάδων.

    [09] Μαϊάμι: Από κακή συνεννόηση προκλήθηκε επεισόδιο

    08-01-2007

    Η αστυνομία του Μαϊάμι αποδίδει σε κακή συνεννόηση το επεισόδιο στο λιμάνι της πόλης τη Κυριακή. Οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν ότι δεν υπήρξε καμία παρατυπία σχετικά με το εμπόρευμα που μετέφεραν τρεις άνδρες Αραβικής καταγωγής. Το λιμάνι του Μαϊάμι δεν τέθηκε ποτέ σε κίνδυνο και δεν έκλεισε ποτέ, δηλώνουν οι αστυνομικές αρχές και η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και επιβατών σε κρουαζιερόπλοια διεξήχθη κανονικά.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το επεισόδιο ξεκίνησε λόγω παρατυπιών στα έγγραφα που είχε στην κατοχή του οδηγός νταλίκας και σε ασυνεννοησία με τις αρχές αναφορικά με τον αριθμό προσώπων που επέβαιναν στο όχημα το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, μετέφερε ηλεκτρικό εξοπλισμό αυτοκινήτων. Ο οδηγός της νταλίκας και ένας συνεπιβάτης είναι Ιρακινής καταγωγής και ζουν νόμιμα στις ΗΠΑ, ενώ άλλος ένας επιβάτης, από το Λίβανο, βρίσκεται και αυτό στις ΗΠΑ νόμιμα. Και οι τρεις είναι υπάλληλοι της εταιρείας Dearborn απ' το Μίσιγκαν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 9 January 2007 - 2:18:19 UTC