Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Ποιος θα καταφέρει να επιβιώσει σήμερα'
  • [02] Μεταναστευτικό και σύνορα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ
  • [03] Στο πηδάλιο των ΗΕ ο Μπαν Κι Μουν
  • [04] Ζόγκμπυ: Αρνητικοί οι άραβες προς τις ΗΠΑ
  • [05] Αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ
  • [06] Μούσα: Εντονότερες προσπάθειες για την επιλυση της κρίσης στο Λίβανο
  • [07] Επισφαλής η ισορροπία δυνάμεων στη Γερουσία
  • [08] Και δεύτερος διαστημικός περίπατος από αστροναύτες του Ντισκάβερυ
  • [09] Μετεωρολόγοι: Το 2006 το 6ο θερμότερο στην ιστορία
  • [10] Πρωτοβουλία Λευκού Οίκου κατά της ελονοσίας
  • [11] Επικρίσεις Λευκού Οίκου για επισκέψεις Δημοκρατικών γερουσιαστών στη Συρία.
  • [12] Κωσταντίνης: Ποτέ ξανά διώξεις ολόκληρων λαών
  • [13] H YΠΕΞ Κοντολήζα Ράις απέρριψε την πρόταση διεξαγής συνομιλιών
  • [14] Νέα σύγκρουση οπαδών της Χαμάς και της Φατάχ
  • [15] Από την Τουρκία ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Τόνυ Μπλαίρ
  • [16] Oλοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
  • [17] Ειδική τελετή στο Πεντάγωνο για τον απερχόμενο υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ
  • [18] Στα πρόθυρα του θανάτου ο Φιντέλ Κάστρο
  • [19] Νέοι θάνατοι Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ
  • [20] Tζών Νεγροπόντε: Το Πακιστάν πρέπει ν'αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ανταρτών που εισέρχονται από το Αφγανιστάν

  • [01] 'Ποιος θα καταφέρει να επιβιώσει σήμερα'

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    15-12-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για την κρίση στο Νταρφούρ - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για την κρίση στο Νταρφούρ

    H κρίση στο Νταρφούρ βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Τα μέσα ενημέρωσης καταγράφουν σκηνές απίστευτης βίας. Ο Πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τις συνθήκες στην περιοχή την πρώτη γενοκτονία του 21ου αιώνα. Το Αμερικανικό Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον δεν μένει αμέτοχο. Με τον τίτλο 'Νταρφούρ: Ποιος θα καταφέρει να επιβιώσει σήμερα' το Μουσείο οργάνωσε εκδήλωση για να ευαισθητοποιήσει το κοινό στις συνθήκες που επικρατούν στο δυτικό Σουδάν.Επί μία εβδομάδα λοιπόν στους εξωτερικούς τοίχους του μουσείου, προβάλλονταν γιγάντιες φωτογραφίες της τραγικής καθημερινότητας του λαού του Νταρφούρ.

    Φυλετική βία, που πιστεύεται ότι υποκινείται και από την κυβέρνηση του Σουδάν πλήττει τα τελευταία 3 χρόνια την περιοχή. Ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται στις τετρακόσιες χιλιάδες ενώ περίπου δυόμισι εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Ομέρ Ισμαήλ

    O Ομέρ Ισμαήλ γεννήθηκε στο Νταρφούρ. Έφυγε από τη χώρα του μετά το πραξικόπημα του 1989 και ήρθε σαν πρόσφυγας στις ΗΠΑ. Η μητέρα και τα αδέλφια του ζουν ακόμα στην πατρίδα του, το Ελ Φασίρ του Νταρφούρ.'Στο Νταρφούρ' λέει ο κ. Ισμαήλ 'δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ πόλης και προσφυγικών καταυλισμών. Ολόκληρη η περιοχή έχει γίνει μία πελώρια αποθήκη τρόμου'.

    Οι πολιτοφυλακές επιτίθενται σε αμάχους, καίνε χωριά, βιάζουν γυναίκες και παιδιά. Η έλλειψη τροφίμων και οι ασθένειες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων.

    Άντριου Νάτσιος

    Τις τραγικές επιπτώσεις του πόλεμου και της πείνας γνωρίζει από κοντά και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν, ο ελληνοαμερικανός, Άντριου Νάτσιος, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης.'Στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο η πείνα έπληττε την Ελλάδα. 500.000 πέθαναν. Ο Δημήτριος Καραδήμας, ο θείος του πατέρα μου πέθανε και αυτός, τον θάψανε στον Πειραιά. Ο πατέρας μου μίλαγε για τη φρίκη του λιμού και όταν βοηθώ θύματα σε διάφορα μέρη του κόσμου πάντα θυμάμαι τις ιστορίες που μου έλεγε όταν ήμουν παιδί'.

    Ο Ομέρ Ισμαήλ πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα παίζει ρόλο κλειδί στην επίλυση της κρίσης. 'Χρέος της διεθνούς κοινότητας' επισημαίνει ο κ. Ισμαήλ 'είναι να προστατεύει τους αμάχους. Ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών είναι πόλεμος μεταξύ ένοπλων ομάδων. Οι πολίτες βρίσκονται στη μέση και η διεθνής κοινότητα κωλυσιεργεί'.

    Ο Άντριου Νάτσιος συμφωνεί ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα για την αντιμετώπιση της κρίσης. 'Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Έχουμε περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου για να θέσουμε θεμέλια για ειρήνη. Η βία στην περιοχή εντείνεται. Τον Ιανουάριο έχουμε νέο Κογκρέσο και λήγει η θητεία του Κόφφι Αννάν. Αυτή είναι η πραγματικότητα'.

    Ο Ομέρ Ισμαήλ προλογίζοντας την εκδήλωση του Μουσείου ανέβηκε στη σκηνή ακριβώς μετά την ομιλία του τον ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Σουδάν, ατένισε για μερικά δευτερόλεπτα αμίλητος το κοινό, μετά έσκυψε στο μικρόφωνο και είπε: 'Το Mουσείο Ολοκαυτώματος ήταν το πρώτο στον κόσμο που χαρακτήρισε την κρίση στο Νταρφούρ γενοκτονία'.

    Τζον Χέφερναν

    Γιατί όμως ένα μουσείο που ασχολείται με το Ολοκαύτωμα αναλαμβάνει ρόλο ακτιβιστή για το Νταρφούρ; Ο Τζον Χέφερναν, που ασχολείται με την πρόληψη Σύγχρονων Γενοκτονιών εξηγεί: 'Τιμούμε τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και εκείνων που επέζησαν όταν ανταποκρινόμαστε σε σύγχρονες γενοκτονίες. Γιατί αναγνωρίζουμε τάσεις και θέλουμε να τις αποτρέψουμε'.

    Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Σουδάν απέρριψε πρόταση των ΗΕ για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του οργανισμού στη περιοχή. Οι διπλωματικές ζυμώσεις συνεχίζονται, συνεχίζεται όμως και η καθημερινή βία στο Νταρφούρ.

    [02] Μεταναστευτικό και σύνορα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    15-12-2006

    Η διεύρυνση, η πολιτική για την μετανάστευση και η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική είναι τα τρία βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που άρχισε αργά το απόγευμα της Πέμπτης και θα συνεχισθεί και σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Σημαντικές αποφάσεις δεν αναμένονται, καθώς οι 25 απλώς θα υιοθετήσουν την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών για την επιβράδυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και θα συζητήσουν την ικανότητα της Ένωσης να απορροφήσει και νέα μέλη.

    Το απόγευμα εξάλλου πριν την επίσημη έναρξη έγινε και ειδική τελετή υποδοχής της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο κ. Μπαρόζο και τον υπεύθυνο επίτροπο κ. Ολι Ρέν .'Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στέλνει ένα θετικό μήνυμα σε όλες τις υποψήφιες χώρες ότι η τήρηση και η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων ανταμείβεται και επιβραβεύεται'.

    Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πριν από την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ στην ομιλία του στη συνεδρίαση επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας συνόψισε 'πλήρης συμμόρφωσης ίσον πλήρης ένταξη'.

    Για τις εξελίξεις στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας συζήτησαν εξάλλου σε εξαιρετικό κλίμα και ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Παπαδόπουλος με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στο περιθώριο της Συνόδου.

    Το άλλο μεγάλο θέμα που θα συζητηθεί σήμερα είναι και αυτό της μεταναστευτικής πολιτικής και της στρατηγικής για την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης που έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον γιατί ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής έχει κάνει ήδη σχετική παρέμβαση ζητώντας να υπάρξουν κοινές περιπολίες που θα περιφρουρούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 πλέον από την 1η Ιανουαρίου του 2007.

    [03] Στο πηδάλιο των ΗΕ ο Μπαν Κι Μουν

    15-12-2006

    Μπαν Κι Μουν

    Ενώπιον της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε μία σπάνια τελετή, που γίνεται περίπου μία φορά στα δέκα χρόνια. Ήταν το πέρασμα της σκυτάλης από τον έβδομο γ.γ. τον κ. Κόφι Ανάν από τη Γκάνα, στο όγδο γ.γ., το νοτιο-κορεάτη Μπαν Κι Μουν.

    Μετά από διάφορες ομιλίες, που οι περισσότερες εξήραν την ηγεσία του κ. Ανάν, ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης Σείχα Χάγια Ρασέντ αλ Χαλίφα από το Μπαχρέιν, πρωτοστάτησε στην γιορτή της ορκωμοσίας. 'Εγώ, ο Μπαν Κι Μουν, ορκίζομαι να επιδείξω την προσήλωσή μου, την διακριτικότητα και την συνείδησή μου σε όλες τις λειτουργίες που μου εναποτίθενται ως γ.γ. των ΗΕ'.

    Ο κ. Μπαν τοποθέτησε το αριστερό του χέρι σε ένα καταστατικό του διεθνούς οργανισμού, καθώς ορκίστηκε να παραμείνει ανεξάρτητος από τα 192 κράτη μέλη των ΗΕ. 'Και δεν ζητώ ούτε και θα δεχθώ οδηγίες για την εξάσκηση των καθηκόντων μου από καμία κυβέρνηση ή άλλη αρχή εκτός του οργανισμού'.

    Λίγα λεπτά αργότερα, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα της γενικής συνέλευσης, ο ηλικίας 62 ετών πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξήρε την ηγεσία του απερχόμενου γ.γ. Κόφι Ανάν και δεσμεύτηκε ότι θα θέσει υψηλές ηθικές προτεραιότητες για τον οργανισμό, που αμαυρώθηκε από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Μπαν είπε ότι θα ζητήσει να κάνουν το ίδιο και όλοι οι υπάλληλοι των ΗΕ.

    Ο κ. Μπάν απέφυγε να επικρίνει την ηγεσία του κ. Αννάν. Όμως, μιλώντας σχετικά με την μειωμένη καλή φήμη του οργανισμού, ζήτησε από τα κράτη μέλη του να κάνουν περισσότερα ώστε να αποκατασταθεί το καλό όνομα του ΟΗΕ.

    [04] Ζόγκμπυ: Αρνητικοί οι άραβες προς τις ΗΠΑ

    15-12-2006

    Νέα σφυγμομέτρηση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δείχνει ότι οι διαθέσεις των αράβων προς τις ΗΠΑ χειροτέρεψαν το 2006. Σύμφωνα με την ετήσια σφυγμομέτρηση που δόθηκε στην δημοσιότητα την Πέμπτη, δύο είναι τα κύρια θέματα που συνέβαλαν στην επιδείνωση της άποψης των Αράβων για τις ΗΠΑ: ο πόλεμος στο Ιράκ και η συνεχιζόμενη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο αμερικανικός οργανισμός Ζόγκμπυ που έκανε την σφυγμομέτρηση, αναφέρει ότι λόγω αυτής ακριβώς της αρνητικής άποψης για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, υπάρχει και μεγαλύτερη πιθανότητα αρνητικής διάθεσης έναντι του αμερικανικού πολιτισμού και αξιών. Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Μαρόκο και την Σαουδική Αραβία.

    [05] Αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ

    15-12-2006

    Τζον Μακέην

    Σημαίνων αμερικανός γερουσιαστής ζητά την αποστολή στο Ιράκ άλλων 15 με 30.000 αμερικανών στρατιωτών, για να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της χώρας. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βαγδάτη τη Πέμπτη, μαζί με άλλους 5 αμερικανούς γερουσιαστές, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζον Μακέην, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερα στρατεύματα με στόχο να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο έτσι ώστε να μπορέσει να ευδοκιμήσει η πολιτική διαδικασία, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στο Ιράκ 'σοβαρή'.

    Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μακέην σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2008. Στο μεταξύ τη Πέμπτη, ένοπλοι ντυμένοι με στολές του Ιρακινού στρατού, απήγαγαν με την απειλή όπλων περίπου 30 άτομα στο εμπορικό κέντρο της Βαγδάτης. Όμως, περίπου 25 από τους απαχθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.

    [06] Μούσα: Εντονότερες προσπάθειες για την επιλυση της κρίσης στο Λίβανο

    15-12-2006

    Αμρ Μούσα

    Ο ηγέτης του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι πρέπει να καταβληθούν εντονότερες προσπάθειες για να επιλυθεί η πολιτική κρίση στο Λίβανο. Σε δηλώσεις του από τη Βηρυτό μετά από τριήμερες μεσολαβητικές διαβουλεύσεις, ο κ. Μούσα, επεσήμανε ότι οι διαφορές που εκκρεμούν μεταξύ της φιλο-συριακής Χεζμπολλάχ και της φιλοδυτικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Φουάντ Σινιόρα, μπορεί να διευθετηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο κ. Μούσα πρότεινε την αύξηση του αριθμού των υπουργικών θέσεων, αλλά αφήνοντας την Χεζμπολλάχ χωρίς σίγουρο βέτο. Ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο Λίβανο σε λίγες μέρες.

    [07] Επισφαλής η ισορροπία δυνάμεων στη Γερουσία

    15-12-2006

    Τίμ Τζόνσον

    O Δημοκρατικός γερουσιαστής, Τίμ Τζόνσον, από τη Νότια Ντακότα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επείγουσα επέμβαση στον εγκέφαλο, για τον τερματισμό αιμορραγίας. Οι θεράποντες γιατροί του λένε ότι ανακάμπτει απ' την εγχείρηση χωρίς επιπλοκές. Ανακοινωθέν του γραφείου του αναφέρει ότι ο γερουσιαστής Τζόνσον ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος του και δεν χρειάζεται άλλη χειρουργική επέμβαση.

    Η ξαφνική ασθένεια του γερουσιαστή Τζόνσον εγείρει ανησυχίες για τον συσχετισμό δυνάμεων στη γερουσία όπου οι δημοκρατικοί διατηρούν 51 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί 49. Αν ο ηλικίας 59 ετών κ. Τζόνσον δεν μπορέσει να συνεχίσει την θητεία του στο κογκρέσο, θα μπορούσε να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στη γερουσία και πάλι υπέρ των Ρεπουμπλικανών, αν ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, Μάικ Ράουντς, διορίσει Ρεπουμπλικανό αντικαταστάτη για τα υπόλοιπα δύο χρόνια της θητείας του γερουσιαστή Τζόνσον.

    Σε μια τέτοια περίπτωση Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί θα κατέχουν 50 γερουσιαστικές έδρες και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινυ θα ρίχνει την αποφασιστική ψήφο σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

    [08] Και δεύτερος διαστημικός περίπατος από αστροναύτες του Ντισκάβερυ

    15-12-2006

    Δύο μέλη του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερυ ολοκλήρωσαν και δεύτερο περίπατο στο διάστημα με στόχο την επισκευή της ηλεκτρικής καλωδίωσης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και την εγκατάσταση δύο νέων ηλιακών πλεγμάτων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Σταθμού.

    Η νέα καλωδίωση θα επιτρέψει την εγκατάσταση νέων εργαστηρίων από το νέο χρόνο. Πάντως για να ολοκληρωθούν οι εργασίες εκσυγχρονισμού του συστήματος ηλεκτροδότησης του Σταθμού θα χρειαστεί άλλος ένας διαστημικός περίπατος, αύριο Σάββατο.

    [09] Μετεωρολόγοι: Το 2006 το 6ο θερμότερο στην ιστορία

    15-12-2006

    To όρος Κιλιμάντζαρο το 1993 και σήμερα

    Μετεωρολόγοι των ΗΕ είπαν ότι το 2006 φαίνεται ότι θα μείνει στην ιστορία σαν το υπ' αριθμόν 6 ζεστότερο έτος όλων των εποχών. Έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετεωρολόγων αναφέρει ότι αρκετές περιοχές παρουσίασαν 'θερμοκρασιακές ανωμαλίες', όπως χαρακτηρίστηκε, κατά την διάρκεια του έτους, με κύματα καύσωνος που έφθασαν σε θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αυστραλία και τη Βραζιλία, ενώ αντίθετα, σημειώθηκαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα σε τμήματα της ανατολικής Ευρώπης.

    Ο γραμματέας της οργάνωσης ανέφερε επίσης τις σοβαρές ξηρασίες που έπληξαν το Κέρας της Αφρικής, τις οποίες ακολούθησαν οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών. Η εν λόγω οργάνωση επιβεβαίωσε ότι ο πόλος της Αρκτικής παρουσιάσει σοβαρή τήξη, όπου οι παγετώνες μειώνονται με ρυθμό 60,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ετησίως εξαιτίας των κλιματολογικών αλλαγών. Η έκταση αυτή ισοδυναμεί με περιοχή μεγαλύτερη από την Ελβετία.

    Σε έκθεσή της του 2001, η Διακυβερνητική Επιτροπή των ΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος, τονίζει ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας που παρουσιάζεται τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

    [10] Πρωτοβουλία Λευκού Οίκου κατά της ελονοσίας

    15-12-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς πρόσθεσε 8 χώρες της Αφρικής σε αμερικανική πρωτοβουλία που στοχεύει στην μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων από ελονοσία. Ο κ. Μπούς δήλωσε την Πέμπτη σε διάσκεψη για το θέμα στον Λευκό Οίκο, ότι οι χώρες Μπενίν, Αιθιοπία, Γκάνα, Κένυα, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μάλι και Ζάμπια θα προστεθούν στο πρόγραμμα, γνωστό ως προεδρική πρωτοβουλία κατά της ελονοσίας.

    Το 5ετές πρόγραμμα επενδύει κονδύλια ύψους ενός κόμμα δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου σε αφρικανικές χώρες. Ήδη 7 χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα: η Αγκόλα, η Τανζανία, η Ουγκάντα, το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Ρουάντα και η Σενεγάλη.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα με κονδύλια ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα βοηθήσει τοπικές οργανώσεις καταπολέμησης της ελονοσίας στην Αφρική και την κεντρική και Νότια Αμερική. Η κ. Μπούς είπε επίσης ότι ο πρόεδρος Μπούς θα ορίσει την 25η Απριλίου 2007 ως ημέρα της Ελονοσίας. Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ένα παιδί πεθαίνει κάθε 30 δευτερόλεπτα στην Αφρική από την νόσο αυτή.

    [11] Επικρίσεις Λευκού Οίκου για επισκέψεις Δημοκρατικών γερουσιαστών στη Συρία.

    15-12-2006

    Μπιλ Νέλσον

    Ο Λευκός Οίκος επέκρινε την επίσκεψη Δημοκρατικών γερουσιαστών στη Συρία, χαρακτηρίζοντας την 'μη εποικοδομητική', αλλά οι γερουσιαστές που συμμετείχαν σ' αυτήν την χαρακτηρίζουν απαραίτητη. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε τη Πέμπτη ότι η νομιμοποίηση της κυβέρνησης της Συρίας υποσκάπτει τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της περιοχής, γιατί όπως είπε, οι Σύριοι έχουν επιδείξει αρνητική ανάμειξη στο Ιράκ και το Λίβανο.

    Ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Μπιλ Νέλσον, απ' τη Φλόριντα, χαρακτήρισε τις επαφές του με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, στη Δαμασκό, έναρξη μιας διαδικασίας διαλόγου, ενώ δύο άλλοι σημαίνοντες δημοκρατικοί γερουσιαστές, ο Κρίστοφερ Ντόντ απ' το Κοννέκτικατ και ο Τζον Κέρρυ απ' τη Μασαχουσέτη, ανακοίνωσαν σχέδια για επίσκεψη στη Συρία χαρακτηρίζοντας την εν λόγω προσπάθεια τους απαραίτητη διερεύνηση και όχι διαπραγμάτευση.

    [12] Κωσταντίνης: Ποτέ ξανά διώξεις ολόκληρων λαών

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    15-12-2006

    Η προσωπική πορεία 16 ελλήνoεβραίων παιδιών που αναγκάστηκαν να κρυφτούν στη περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου πόλεμου παρουσιάζεται στην έκθεση 'Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής', που φιλοξενειται στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον. Η έκθεση καταγράφει τις εμπειρίες αυτών των παιδιών που διασώθηκαν χάρη στη γενναιότητα και την ανιδιοτέλεια ανθρώπων που τα βοήθησαν.

    Ο Μωυσής Κωνσταντίνης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας, ήταν 11 χρονών το 1943 και ένα από τα παιδιά που αναγκάστηκαν να κρυφτούν και να αλλάξουν την ταυτότητα τους.'Ένα από αυτά τα παιδιά του οποίου η ζωή εκτίθεται στο μέγαρο της ελληνικής πρεσβείας είμαι και εγώ' δήλωσε ο κ. Κωσταντίνης φανερα συγκινημένος. 'Όλη μου η οικογένεια διασώθηκε, κρυβότανε σε διαφορά σπίτια, προδοθήκαμε κατά καιρούς. Τελικά όμως γλιτώσαμε και βρισκόμαστε εν ζωή'.

    Επί ένα χρόνο ο νεαρός Μωϋσής και η οικογένεια του κρυβόντουσαν σε διαφορά σπίτια της Αθήνας.'Αρχικά ζούσαμε σε ένα διώροφο σπίτι αλλά όταν άρχισε ο γερμανικός διωγμός αναγκαστήκαμε να ζούμε μέσα σ' ένα δωμάτιο 4 άτομα, οι γονείς μου, ο αδελφός μου και εγώ στη κατάσταση η οποία υπήρχε τότε στη κατεχόμενη από του γερμανούς Ελλάδα'.

    Η μόνη του έξοδος ήταν μερικές φορές με τη μητέρα του, Μαρί, στην Kεντρική Aγορά της Αθήνας για τρόφιμα. Ο πατέρας και ο αδελφός του δεν έβγαιναν ποτέ. Ο Κανάρης Κωνσταντίνης είχε υψηλή κρατική θέση πριν από τον διωγμό και ήταν γνωστό δημόσιο πρόσωπο. Ο αδελφός του, Δαβίδ, 14 χρόνων τότε, ήταν πολύ ψηλός για την ηλικία του και ξεχώριζε. Και οι δύο διέτρεχαν τον κίνδυνο να συλληφθούν στα μπλόκα των Γερμανών.

    Μωυσής Κωνσταντίνης

    Ο κ. Κωσταντίνης πιστεύει ότι είναι σημαντικό οι προσωπικές αυτές μαρτυρίες να ακουστούν πέρα από τα Ελληνικά σύνορα και ειδικά στην Αμερική, μία χώρα που δεν έχει ζήσει την τραγική εμπειρία του Ολοκαυτώματος. 'Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε', τονίζει, 'μέσα από αυτή την έκθεση είναι να μάθει ο κόσμος αυτά που γινόντουσαν αλλά και συγχρόνως να προβληματιστεί ώστε να μην ξαναγίνουν ποτέ τέτοια θέματα στον κόσμο. Να μην υπάρχει ρατσισμός, να μην υπάρχει μισαλλοδοξία. Ποτέ να μην υπάρχουν τέτοιες διώξεις ολόκληρων λαών'.

    H οικογένεια Κωσταντίνη μετά την κατοχή

    Την έκθεση 'Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής' επιμελήθηκε το ελληνικό Εβραϊκό Μουσείο και έχει περιοδέψει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη στις αρχές του χρόνου και απετέλεσε αφετηρία για την δημιουργία ειδικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

    Στην Ουάσιγκτον η έκθεση εγκαινίαστηκε από την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, Φάνη ΠάλληβΠετραλιά και προλόγισαν ο αμερικανός δημοκρατικός βουλευτής Τομ Λάντος, ο οποίος επέζησε του Ολοκαυτώματος στην Ουγγαρία, η ρεπουμπλικανή βουλευτή Ιλεάννα Ρος Λέτινεν, ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης, και άλλοι έλληνες και αμερικανοί αξιωματούχοι.

    [13] H YΠΕΞ Κοντολήζα Ράις απέρριψε την πρόταση διεξαγής συνομιλιών

    15-12-2006

    Η Κα Ράις

    H Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις απέρριψε την πρόταση διεξαγωγής συνομιλιών με το Ιράν και τη Συρία, για την μείωση των βιαιοτήτων στο Ιράκ.

    Σε δηλώσεις της προς την εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ, η Κα Ράις είπε ότι είναι αντίθετη με την εισήγηση της ανεξάρτητης διακομματικής επιτροπής για συνομιλίες με τις χώρες αυτές και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει στη Συρία να επεμβαίνει στο Λίβανο ή στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα την βοήθειά τους στην σταθεροποίηση του Ιράκ. Η Κα Ράις επισήμανε ότι αν οι χώρες αυτές έχουν πραγματικό ενδιαφέρον στην σταθεροποίηση του Ιράκ, θα αναλάβουν σχετικές ενέργειες από μόνες τους ούτως ή άλλως.

    Ο πρόεδρος Μπούς αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την νέα στρατηγική του για το Ιράκ στις αρχές Ιανουαρίου. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασσαντ δήλωσε ότι υπέρ της διεξαγωγής συνομιλιών με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    [14] Νέα σύγκρουση οπαδών της Χαμάς και της Φατάχ

    15-12-2006

    Δυνάμεις ασφαλείας της Φατάχ, συγκρούονται με διαδηλωτές της Χαμάς, την Παρασκευή.

    Aντιμαχόμενες Παλαιστινιακές φατρίες συγκρούστηκαν στη Γάλα και τη Ραμάλλα την Παρασκευή, μία μέρα μετά την φονική επίθεση κατά της συνοδείας του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανιγιέ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 32 άτομα. Η σύγκρουση της Παρασκευής είναι η Πέμπτη φορά που τέτοιου είδους επεισόδια σημειώνονται μεταξύ του κυβερνητικού κόμματος της Χαμάς και του κόμματος Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    Οι συγκρούσεις ακολουθούν τις καταγγελίες από την Χαμάς ότι οπλοφόροι της Φατάχ προσπάθησαν να δολοφονήσουν την Πέμπτη τον πρωθυπουργό κ. Χανιγιέ, αλλά αστόχησαν και αντ'αυτού, σκοτώθηκε ένας σωματοφύλακάς του, κοντά στο πέρασμα Αιγύπτου-Γάζας.

    Η Φατάχ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση αυτή και ο πρόεδρος Αμπάς εξέφρασε την λύπη του για το συμβάν. Πάντως, παρά την βία, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Χαμάς ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γάζας για να γιορτάσουν τα 19η επέτειο ίδρυσης της οργάνωσης.

    [15] Από την Τουρκία ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Τόνυ Μπλαίρ

    15-12-2006

    O κ. Μπλαίρ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ βρίσκεται στην Τουρκία, η οποία είναι ο πρώτος σταθμός περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, η οποία στοχεύει στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Το γραφείο του κ. Μπλαίρ ανακοίνωσε ότι θα είχε συνάντηση την Παρασκευή στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσουν περιφερειακά θέματα καθώς και τις προοπτικές της Τουρκίας για να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Το γραφείο του κ. Μπλαίρ δεν ανακοίνωσε περαιτέρω σταθμούς του, για λόγους ασφάλειας. Νωρίτερα την Παρασκευή, ο κ. Μπλαίρ ήταν στις Βρυξέλλες, όπου και έλαβε μέρος στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ.

    [16] Oλοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

    15-12-2006

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά με αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για τις υποψήφιες χώρες.

    Την Παρασκευή, κατά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής τους στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών τόνισαν την ανάγκη μεταρρύθμισης της συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ και της καταβολής νέων προσπαθειών για την αναβίωση της διαδικασίας έγκρισης του ευρωπαϊκού συντάγματος, μετά την καταψήφισή του από τους Γάλλους και Ολλανδούς ψηφοφόρους πέρυσι. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα του ότι η διαδικασία θα αναβιώσει σίγουρα όταν η Γερμανία αναλάβει την προεδρία της κοινότητας, το 2007.

    Οι ηγέτες ενέκριναν την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας να παγώσουν εν μέρει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας, εξαιτίας της άρνησης της Αγκυρας να ομαλοποιήσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και τόνισαν ότι τόσο η Τουρκία, όσοι και οι άλλες υποψήφιες χώρες, πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως με τα ισχύοντα κριτήρια ένταξής τους.

    Η Βουλγαρία και η Ρουμανία γίνονται νέα μέλη της κοινότητας από την 1η Ιανουαρίου 2007, αλλά άλλες υποψήφιες χώρες, όπως η Κροατία, η ΠΓΔΜ και η Σερβία, πρέπει ακόμα να περιμένουν.

    [17] Ειδική τελετή στο Πεντάγωνο για τον απερχόμενο υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ

    15-12-2006

    Στιγμιότυπο από την τελετή στο Πεντάγωνο.

    Ο επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Πήτερ Πέης, εξήρε τον απερχόμενο υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, στα πλαίσια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο την Παρασκευή.

    Ο στρατηγός Πέης είπε ότι ο κ. Ράμσφελντ αναλάμβανε πάντα την ευθύνη για οτιδήποτε συνέβη κατά την διάρκεια της υπουργικής του θητείας και ότι πάντα άκουγε άτομα που είχαν διαφορετικές απόψεις από αυτόν--αν και οι επικριτές του κ. Ράμσφελντ λένε ότι αυτό είναι κάτι που έκανε πολύ σπάνια.

    Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος Μπούς και ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ. Ο κ. Τσέηνυ μάλιστα, αποκάλεσε τον κ. Ράμσφελντ 'καλύτερο φίλο του και τον καλύτερο υπουργό Αμυνας που είχε ποτέ η χώρα.' Ο κ. Μπούς εξήρε το στρατηγικό όραμα του κ. Ράμσφελντ, την προσήλωσή του στον αμερικανικό στρατό και την αγάπη του για τις ΗΠΑ.

    Ο αντικαταστάτης του κ. Ράμσφελντ, Ρόμπερ Γκαίητς, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από την Δευτέρα.

    [18] Στα πρόθυρα του θανάτου ο Φιντέλ Κάστρο

    15-12-2006

    Ο επικεφαλής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τζών Νεγροπόντε, είπε ότι ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, είναι πολύ άρρωστος, ίσως και ετοιμοθάνατος.

    Σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ, ο κ. Νεγροπόντε επισημαίνει ότι υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι μπορεί να πεθάνει μέσα στους επόμενους μήνες και όχι χρόνια.

    Τον Ιούλιο, ο κ. Κάστρο μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία της χώρας στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο, πριν να υποστεί εγχείρηση στα έντερα. Από τότε δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση.

    Στο μεταξύ, δεκαμελής αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών πρόκειται να μεταβεί στην κουβανική πρωτεύουσα Αβάνα την Παρασκευή, για να εκτιμήσει την κατάσταση στη χώρα, σε περίπτωση που υπάρξει μόνιμη αλλαγή εξουσίας.

    [19] Νέοι θάνατοι Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ

    15-12-2006

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τρείς ακόμα άνδρες του σκοτώθηκαν στο Ιράκ την Πέμπτη. Πάνω από 2,900 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή από την εισβολή του 2003.

    Εξάλλου, την Πέμπτη στη Βαγδάτη, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αριζόνα Τζών Μακαίην ζήτησε την αποστολή 15 με 30,000 επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, για να σταματηθεί η εμφύλια βία.

    Όμως ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Πήτερ Σουμέηκερ, προειδοποίησε κατά των πιέσεων που υφίσταται το στράτευμα με την ανάπτυξή του στο εξωτερικό, λέγοντας ότι ο στρατός 'θα σπάσει' χωρίς την προσθήκη χιλιάδων επιπλέον μάχιμων στρατιωτών.

    [20] Tζών Νεγροπόντε: Το Πακιστάν πρέπει ν'αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ανταρτών που εισέρχονται από το Αφγανιστάν

    15-12-2006

    O κ. Νεγροπόντε

    Ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζών Νεγροπόντε δήλωσε ότι το Πακιστάν θα πρέπει να λάβει κάτοια μέτρα, μετά την αποτυχία των τοπικών αρχών του βορείου Ουαζιριστάν σχετικά με την αποτροπή τρομοκρατών που εισέρχονται στη χώρα μέσω των συνόρων με το Αφγανιστάν.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ την Παρασκευή, ο κ. Νεγροπόντε είπε ότι αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση της Ισλαμαμπάντ θα πρέπει να επιληφθεί του προβλήματος, αν και όπως είπε, οι ΗΠΑ κατανοούν ότι ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ πρέπει να κινηθεί προσεκτικά, εν όψει των επερχόμενων γενικών εκλογών.

    Για το θέμα του Αφγανιστάν, ο κ. Νεγροπόντε είπε ότι το αυξανόμενο αντάρτικο κίνημα δεν αποτελεί απειλή για την κεντρική κυβέρνηση στην Καμπούλ, αλλά επισήμανε ότι δεν είναι σίγουρο ότι τα νατοϊκά στρατεύματα που δρούν στη χώρα επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις που αναμένονται την άνοιξη, μετά την βελτίωση των καιρικών συνθηκών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 16 December 2006 - 2:18:41 UTC