Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο σχέδιο ψηφίσματος για κυρώσεις στο Ιράν κυκλοφορεί στο ΣΑ
  • [02] Διάσκεψη για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στην Τεχεράνη
  • [03] Αννάν: Δεν θα πρέπει να θυσιαστούν τα αμερικανικά ιδεώδη στο βωμό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας
  • [04] Άλλοι 4 συνεργάτες του Λιτβινένκο προσβλήθηκαν από ραδιενέργεια
  • [05] Οι ΗΠΑ αισιοδοξούν για πρόοδο στις επόμενες συνομιλίες για Βόρεια Κορέα
  • [06] Ο πρόεδρος Μπους εξετάζει το θέμα του Ιράκ
  • [07] ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζει την κατάσταση στο Νταρφούρ
  • [08] Πάλλη-Πετραλιά: Στοχεύουμε πολύ ψηλά
  • [09] Επιβραδύνεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

  • [01] Νέο σχέδιο ψηφίσματος για κυρώσεις στο Ιράν κυκλοφορεί στο ΣΑ

    12-12-2006

    Διπλωματικές πηγές στα ΗΕ δηλώνουν ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου, το Συμβούλιο Ασφάλειας μπορεί να εγκρίνει νέο σχέδιο ψηφίσματος για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα νέο σχέδιο ψηφίσματος. Ο πρέσβης της Γαλλίας στα ΗΕ δήλωσε ότι το τελευταίο αυτό σχέδιο λαμβάνει υπ όψιν προτάσεις άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας.

    Το σχέδιο προβλέπει απαγόρευση των μετακινήσεων στο εξωτερικό και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ιρανών που είναι αναμεμειγμένοι στα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της χώρας τους. Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι στόχος του σχεδίου ψηφίσματος είναι να αναγκάσει το Ιράν να διαπραγματευτεί το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι πιστεύει πως το σχέδιο ψηφίσματος θα υιοθετηθεί σύντομα.

    [02] Διάσκεψη για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στην Τεχεράνη

    12-12-2006

    Το Ισραήλ καταδίκασε διάσκεψη που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιράν με θέμα το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα απ' τους Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, χαρακτήρισε τη διάσκεψη 'αρρωστημένη' και επεσήμανε ότι μια τέτοια διοργάνωση δείχνει το βάθος του μίσους που τρέφει η κυβέρνηση του Ιράν.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ καταδίκασε και αυτό τη διάσκεψη χαρακτηρίζοντας την αιτία για σοβαρή ανησυχία. Η διάσκεψη καταδικάστηκε επίσης απ' τη Γερμανία. Από τη πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, δήλωσε ότι στόχος της διήμερης διάσκεψης δεν είναι ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει το Ολοκαύτωμα, αλλά να το συζητήσει.

    [03] Αννάν: Δεν θα πρέπει να θυσιαστούν τα αμερικανικά ιδεώδη στο βωμό της καταπολέμησης της τρομοκρατίας

    12-12-2006

    Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζήτησε απ' τις ΗΠΑ να μην θυσιάσουν τα ιδεώδη τους στο βωμό του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Μιλώντας την Δευτέρα στην προεδρική βιβλιοθήκη του Χάρρυ Τρούμαν στην πόλη Ιντιπέντενς του Μιζούρι, ο κ. Αννάν εξήρε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρρυ Τρούμαν, για τον ρόλο του στην ίδρυση των ΗΕ και πρόσθεσε ότι ο κόσμος σήμερα ζητά από τις ΗΠΑ το είδος της πολιτικής που ακολούθησε ο πρόεδρος αυτός.

    Ο κ. Αννάν είπε επίσης ότι ιστορικά οι ΗΠΑ υπήρξαν πρωτοπόρος χώρα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι πρέπει να παραμείνει στην πρωτοπορία αυτή, ενώ διεξάγει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο γ.γ. των ΗΕ επισήμανε ότι όταν η Αμερική μοιάζει να εγκαταλείπει τα ιδεώδη και τους στόχους της, οι φίλοι της στο εξωτερικό προβληματίζονται. Ο κ. Αννάν είχε συχνά διαφωνήσει με την κυβέρνηση Μπούς, ειδικά σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ. Η θητεία του κ. Αννάν μετά από 10 χρόνια υπηρεσίας, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

    [04] Άλλοι 4 συνεργάτες του Λιτβινένκο προσβλήθηκαν από ραδιενέργεια

    12-12-2006

    Στη Γερμανία, 4 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον πρώην Ρώσο κατάσκοπο, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, έχουν συμπτώματα της ίδιας δηλητηρίασης από ραδιενέργεια, η οποία προκάλεσε τον θάνατο του Λιτβινένκο. Οι Γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι 4 άτομα στο Αμβούργο σχετίζονται ή ήρθαν σε επαφή με τον Ρώσο επιχειρηματία Ντμίτρι Κοβτούν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Λιτβινένκο στο Λονδίνο την 1η Νοεμβρίου, την ημέρα που αρρώστησε. Οι τέσσερις, συμπεριλαμβανομένης και της πρώην συζύγου του Κοβτούν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις σε νοσοκομείο του Αμβούργου.

    Η αστυνομία του Αμβούργου δήλωσε επίσης ότι ραδιενέργεια από το ισότοπο Πολώνιο-210 εντοπίστηκε επίσης σε δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν απ' τον Κοβτούν στην Γερμανία, τρεις μέρες πριν συναντηθεί με τον Λιτβινένκο στο Λονδίνο. Ο ίδιος ο Κοβτούν, που διαψεύδει κάθε ανάμειξη στην δηλητηρίαση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, επιδεικνύει και αυτός συμπτώματα δηλητηρίασης από ραδιενέργεια και νοσηλεύεται στη Μόσχα.

    [05] Οι ΗΠΑ αισιοδοξούν για πρόοδο στις επόμενες συνομιλίες για Βόρεια Κορέα

    12-12-2006

    Κρίστοφερ Χιλ

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι περιμένουν την επίτευξη πραγματικής προόδου κατά τον επόμενο γύρο των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, που θα αρχίσουν στο Πεκίνο στις 18 Δεκεμβρίου.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι η επίτευξη προόδου με βάση την κοινή διακήρυξη του Σεπτεμβρίου του 2005. Ο αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών για θέματα ανατολικής Ασίας, Κρίστοφερ Χιλ, αναχωρεί από την Ουάσιγκτον την Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δεν απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο επαφών μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας πριν την έναρξη του νέου γύρου εξαεθνών συνομιλιών.

    Από τη πλευρά της η Νότια Κορέα χαιρέτησε την απόφαση για νέο γύρο συνομιλιών και εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη σημαντικής προόδου, ενώ η Βόρεια Κορέα επανέλαβε αίτημα της να μην επιτραπεί στην Ιαπωνία να συμμετάσχει στις εξαεθνείς συνομιλίες.

    [06] Ο πρόεδρος Μπους εξετάζει το θέμα του Ιράκ

    12-12-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους με την Κοντολίζα Ράις

    O πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις διαφόρων φορέων πριν ανακοινώσει οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής στο Ιράκ. Σήμερα, ο αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει σε σύσκεψη μέσω βίντεο με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Ιράκ, στα πλαίσια σειράς τέτοιων επαφών με στόχο την ανταλλαγή ιδεών για το Ιράκ.

    Τη Δευτέρα, ο κ. Μπους συναντήθηκε εδώ στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινυ, την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και άλλους αξιωματούχους. Οι διαβουλεύσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά την ανακοίνωση των πορισμάτων της ειδικής διακομματικής επιτροπής μελέτης της κατάστασης στο Ιράκ που πρότεινε, μεταξύ άλλων, απ' ευθείας συνομιλίες με Ιράν και Συρία και απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι τις αρχές του 2008.

    Επίσης την Δευτέρα ο κ. Μπους είχε συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με μη κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες, και τρεις στρατηγούς εν αποστρατεία. Πάντως μεγάλη μερίδα του Δημοκρατικού κόμματος συνεχίζει να πιέζει τον πρόεδρο Μπους να υιοθετήσει πολλές απ' τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής μελέτης του θέματος του πολέμου στο Ιράκ.

    Εξάλλου, η Συρία και το Ιράκ ξανάνοιξαν τις πρεσβείες τους στη Δαμασκό και τη Βαγδάτη, για πρώτη φορά μετά από πάνω από δύο δεκαετίες. Οι δύο χώρες συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις που είχαν διακοπεί εξαιτίας της υποστήριξης της Συρίας προς το Ιράν, κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράκ-Ιράν την δεκαετία του 80.

    Στο μεταξύ, η βία συνεχίστηκε και την Δευτέρα, όπου δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Βαγδάτη. Εξάλλου, ένοπλοι ντυμένοι με στολές του ιρακινού στρατού, έκλεψαν ένα εκατομμύριο δολάρια και απήγαγαν 4 φρουρούς ασφαλείας από όχημα που μετέφερε τα χρήματα σε κεντρική τράπεζα της Βαγδάτης. Επίσης, στη δυτική Βαγδάτη, αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις βρήκαν και απελευθέρωσαν 23 ιρακινούς που είχαν απαχθεί πριν λίγες μέρες και συνέλαβαν 6 άνδρες, που φαίνεται ότι ήταν οι απαγωγείς τους. Ο αμερικανικός στρατός είπε επίσης ότι ελικόπτερο των πεζοναυτών, με 18 επιβάτες, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην επαρχία αλ Αμπάρ. Οι επιβαίνοντες τραυματίστηκαν.

    [07] ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζει την κατάσταση στο Νταρφούρ

    12-12-2006

    Σε ειδική συνεδρίαση το Συμβούλιο των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα εξετάσει σήμερα την κατάσταση στο Νταρφούρ του Σουδάν. Η οργάνωση Human Rights Watch ζήτησε απ' το Συμβούλιο να αναλάβει ξεκάθαρη δέσμευση και να καταστήσει την κυβέρνηση του Σουδάν υπεύθυνη για την κατάσταση στο Νταρφούρ.

    Τη Δευτέρα η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε ότι ένοπλοι απήγαγαν δύο ειρηνοφρουρούς της στο Νταρφούρ. Αξιωματούχοι της Αφρικανικής Ένωσης ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτών και την επιστροφή του οχήματος τους.

    [08] Πάλλη-Πετραλιά: Στοχεύουμε πολύ ψηλά

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    12-12-2006

    Επαφές με ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχος πραγματοποιεί στη Ουάσινγκτον η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, με στόχο την προώθηση του Αμερικανικού τουρισμού στην Ελλάδα.

    'Είναι η στιγμή και η εποχή', λέει η υπουργός 'όπου οι μεγάλοι Τour Operators κλείνουν τα πακέτα με τα ταξίδια στην Ελλάδα και σ' ολόκληρο τον κόσμο. Πάντοτε οι αμερικανοί αγαπούσαν την Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε τόσους πολλούς επισκέπτες από τη Αμερική. Όμως το 2006 είχαμε μία αύξηση περίπου της τάξης του 200% από αμερικανούς επισκέπτες για κρουαζιέρες, για γιώτινγκ. Όλα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία, γι' αυτό και βρίσκομαι εδώ'.

    Η κ. Πάλλη-Πετραλιά πρόσθεσε επίσης ότι συνεργάζεται με την ομοσπονδία των αμερικανών Τour Οperators και ότι με το νέο χρόνο ξεκινά μία πολύ μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία σ' ολόκληρη την Αμερική, που στοχεύει με τρόπο διαφορετικό την κάθε ηλικία.

    'Εκτός από το κλασικό 'Ήλιος και Θάλασσα', τονίζει η υπουργός, 'αναπτύσσουμε πλέον και τις νέες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο συνεδριακός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός'.

    Η ελληνίδα υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι οι αμερικανοί επισκέπτες ενδιαφέρονται για κρουαζιέρες, πολυτελή ξενοδοχεία και το γιώτινγκ. 'Νομίζω ότι είμαστε πολύ δυνατοί σ' αυτόν το τομέα. Στόχος μας είναι η ποιότητα. Η ποιότητα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Και στοχεύουμε πολύ ψηλά'.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης της η κ. Πάλλη-Πετραλιά εγκαινίασε επίσης την έκθεση 'Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής' του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, που φιλοξενείται στο μέγαρο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

    [09] Επιβραδύνεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    12-12-2006

    Η επιβράδυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με το πάγωμα των 8 κεφαλαίων που σχετίζονται και με τους τομείς του εμπορίου και των μεταφορών σύμφωνα με την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίστηκε τελικά από τους Υπουργούς Εξωτερικών κατά την ολοήμερη επεισοδιακή συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, σαν αποτέλεσμα της μη εφαρμογής από την Τουρκία της Τελωνειακής Ένωσης με την Κύπρο.

    Τα υπόλοιπα κεφάλαια από τα 34 της διαπραγματευτικής διαδικασίας μπορούν να ανοίγουν αλλά θα κλείνουν μόνον με ομοφωνία των 25, με την Κυπριακή Δημοκρατία να διατηρεί το δικαίωμα βέτο εφόσον η Τουρκία δεν θα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της.

    Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τελικά αποφασίστηκε έστω και σαν σύσταση της βρετανικής πλευράς, που δεν συμφωνούσε καν με το πάγωμα των 8 κεφαλαίων και ζητούσε να είναι λιγότερα, μια ρήτρα επανεξέτασης της τουρκικής ενταξιακής πορείας για το 2008 έως και το 2009.

    Η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη δήλωσε σχετικά από τις Βρυξέλλες: 'Αποφασίστηκε και πάλι μετά από ιδιαίτερη διαβούλευση ένας μηχανισμός αξιολόγησης και ελέγχου της ανταπόκρισης της Τουρκίας στο θέμα του Πρωτοκόλλου. Ο μηχανισμός αρχίζει το 2007 με έμφαση που δίνεται στο 2008 και αν χρειαστεί και το 2009 με ειδική αναφορά στις εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο'.

    Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου των Υπουργών εφόσον υπήρξε συμφωνία θα υιοθετηθεί την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής από τους 25 χωρίς να συμπεριληφθεί για συζήτηση στην ατζέντα του Συμβουλίου όπως εξ άλλου επιθυμούσε να γίνει η Φιλανδική Προεδρεία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 13 December 2006 - 2:18:21 UTC