Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση του μισθού του, ζήτησε ο νέος πρόεδρος του Μεξικού
  • [02] Συνεργασία με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιθυμούν οι ΗΠΑ
  • [03] Oι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση της Κούβας για συνομιλίες
  • [04] Συνάντηση Μπούς-Μπλαίρ στον Λευκό Οίκο
  • [05] Την απόφασή του να αποχωρήσει από τα ΗΕ στο τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε ο Τζών Μπόλτον
  • [06] Νέες συνομιλίες στο Παρίσι για το θέμα του Ιράν
  • [07] Συνομιλίες Μπούς-Χακίμ στο Λευκό Οίκο
  • [08] Λίβανος: Μέτρα ασφάλειας ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις
  • [09] Περιορισμό επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη ζήτησε ο Εχούντ Ολμέρτ
  • [10] Πενθήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουκρανίας στις ΗΠΑ

  • [01] Μείωση του μισθού του, ζήτησε ο νέος πρόεδρος του Μεξικού

    05-12-2006

    O κ. Καλντερόν

    Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, υπέγραψε διάταγμα για την περικοπή κατά 10% του μισθού του και των μισθών ανώτερων στελεχών της κυβέρνησής του.

    Ο κ. Καλντερόν δήλωσε την Δευτέρα ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, δηλαδή ένα ποσό περίπου 2.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων και εφαρμογής του νόμου. Ο κ. Καλντερόν είπε ότι το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τον ετήσιο προϋπολογισμό έξι υπουργείων της χώρας.

    Στο μεταξύ, ο ηττημένος προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του Ιουλίου, Αντρές Μανουέλ Ομπραντόρ χαρακτήρισε τις περικοπές των αποδοχών ασήμαντες και τόνισε στους δημοσιογράφους ότι ο περιορισμός των μισθών ανώτερων αξιωματούχων ήταν δική του ιδέα και ότι εκείνος θα τους είχε περιορίσει ακόμα περισσότερο.

    Ο κ. Καλντερόν αναζητεί ξένους επενδυτές με στόχο την διεύρυνση της Μεξικανικής αγοράς εργασίας, τονίζοντας ότι οι ξένοι θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η κυβέρνησή του θα καταπολεμήσει το έγκλημα και την διαφθορά.

    [02] Συνεργασία με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιθυμούν οι ΗΠΑ

    05-12-2006

    O πρόεδρος Τσάβες

    Οι ΗΠΑ είπαν ότι επιθυμούν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση του μόλις επανεκλεγμένου ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε την Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν σε μια θετική και εποικοδομητική σχέση με τη Βενεζουέλα. O κ. Μακόρμακ τόνισε ότι έχει υπάρξει ένταση σε ορισμένα θέματα στη διμερή σχέση ΗΠΑ-Βενεζουέλας, όμως πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ σέβονται την Βενεζουέλα και το λαό της.

    Ο κ. Τσάβες είχε αποκαλέσει τον πρόεδρο Μπούς 'σατανά που θέλει να κυριαρχήσει στον κόσμο'.

    Ο κ. Τσάβες κέρδισε εύκολα στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής και θα παραμείνει στο αξίωμά του για τα επόμενα 6 χρόνια. Η εκλογική του πλατφόρμα ήταν αντιαμερικανική, ενώ υποσχέθηκε ότι θα μοιράσει περισσότερο από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας στις φτωχότερες τάξεις.

    [03] Oι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση της Κούβας για συνομιλίες

    05-12-2006

    Ο Ραούλ Κάστρο

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε πρόταση για την διενέργεια συνομιλιών με τον εκτελώντα χρέη προέδρου στην Κούβα, Ραούλ Κάστρο.

    Ο εκπρόσωπος Σών Μακόρμακ, δήλωσε την Δευτέρα ότι δεν θα είχαν νόημα οι συνομιλίες με 'ανάδοχο δικτάτορα', όπως είπε χαρακτηριστικά, της Κούβας και πρόσθεσε ότι ο Ραούλ Κάστρο πρέπει πρώτα να αρχίσει διάλογο με τον κουβανικό λαό και να συζητήσει τρόπους επαναφοράς της δημοκρατίας στη χώρα.

    Ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε το Σάββατο κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς στρατιώτες της χώρας ότι η Κούβα είναι πρόθυμη να συζητήσει τις διαφορές της με τις ΗΠΑ. Ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο εκτελεί χρέη προέδρου από τον Ιούλιο, από τότε που ο κ. Κάστρο υπεβλήθη σε εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα. Έκτοτε, δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση, ενώ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του αποτελούν κρατικό μυστικό.

    [04] Συνάντηση Μπούς-Μπλαίρ στον Λευκό Οίκο

    05-12-2006

    Oι κ.κ. Μπλαίρ και Μπούς, σε παλαιότερη φωτογραφία.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα έχει συνάντηση με τον Bρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαίρ την Πέμπτη.

    Ο υπεύθυνος τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς προσβλέπει στην συνέχιση του διαλόγου με τον κ. Μπλαίρ για την ενίσχυση της δημοκρατίας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Η ανεξάρτητη δικομματική επιτροπή που μελετά το θέμα του Ιράκ, θα έχει ανακοινώσει τα πορίσματά της μία μέρα πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών.

    [05] Την απόφασή του να αποχωρήσει από τα ΗΕ στο τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε ο Τζών Μπόλτον

    05-12-2006

    O κ. Μπόλτον

    Ο πρόεδρος Μπούς δέχθηκε την απόφαση αποχώρησης του Aμερικανού πρέσβη στα ΗΕ, Τζών Μπόλτον και τον εξήρε για την υπηρεσία που προσέφερε στον διεθνή οργανισμό.

    Σε δηλώσεις του απ' το Λευκό Οίκο, έχοντας δίπλα του τον κ. Μπόλτον, ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε τον απερχόμενο αξιωματούχο πιστό υπερασπιστή της ελευθερίας και της ειρήνης.

    Διπλωμάτες στα ΗΕ εξέφρασαν ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με την απόφαση αποχώρησης του κ. Μπόλτον. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα ελπίζει πως ο αντικαταστάτης του θα αποφύγει την εξαιρετικά σκληρή στάση του Τζών Μπόλτον, όπως είπε, αν και χαρακτήρισε τον Aμερικανό αξιωματούχο 'σοβαρό επαγγελματία'. Ο πρέσβης της Κίνας στα ΗΕ εξέφρασε επιφυλάξεις για τους τρόπους του κ. Μπόλτον, αλλά εξήρε τις προσπάθειες που κατέβαλε για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων. Ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι ο κ. Μπόλτον έκανε την δουλειά που του είχε ανατεθεί.

    [06] Νέες συνομιλίες στο Παρίσι για το θέμα του Ιράν

    05-12-2006

    Ανώτεροι αξιωματούχοι των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για συνομιλίες με θέμα τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι στην συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα.

    Οι συνομιλίες για το θέμα του Ιράν συνεχίζονται επί εβδομάδας, ενώ το τελευταίο καιρό η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία κυκλοφόρησαν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ νέο σχέδιο ψηφίσματος για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Αλλά η Ρωσία και η Κίνα έχουν ξεκαθαρίσει ότι αντιτίθενται στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

    [07] Συνομιλίες Μπούς-Χακίμ στο Λευκό Οίκο

    05-12-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε στον επισκεπτόμενο Ιρακινό Σιίτη ηγέτη, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, ότι το Ιράν και η Συρία θα πρέπει να σταματήσουν τις 'καταστροφικές τους δραστηριότητες', όπως είπε, που αδυνατίζουν την ευαίσθητη κυβέρνηση του Ιράκ. Σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο κ. Μπούς εξέφρασε δυσαρέσκεια για την κατάσταση στο Ιράκ.

    Μετά τις συνομιλίες που είχε και με την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ο κ. Χακίμ ζήτησε απ' την Ουάσιγκτον να μην αποσύρει τις δυνάμεις της απ' το Ιράκ, αλλά να μεταβιβάσει τον έλεγχο επί θεμάτων ασφάλειας στην Ιρακινή κυβέρνηση. Επίσης ο κ. Χακίμ αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε τοπική ή διεθνή προσπάθεια που παρακάμπτει την ιρακινή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι Ιρακινοί θα λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους, με την βοήθεια των φίλων τους.

    Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους την Δευτέρα, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα αυτή, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, καταδίκασαν τις πρόσφατες επιθέσεις στη Βαγδάτη και παρότρυναν τους Ιρακινούς να μην προβαίνουν σε αντίποινα και να μην επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται από εκείνους που επιθυμούν να καταστρέψουν τη χώρα.

    [08] Λίβανος: Μέτρα ασφάλειας ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις

    05-12-2006

    Οι αρχές του Λιβάνου έστειλαν περισσότερα στρατεύματα στις συνοικίες Σουνιτών της Βηρυτού μετά το θάνατο Σιίτη διαδηλωτή την προηγούμενη μέρα. Αλλά η απόφαση αυτή δεν στάθηκε αρκετή για να αποτρέψει βιαιότητες σε πολλές συνοικίες Σουνιτών μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και αντικυβερνητικών διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα. Τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν απ' τις συμπλοκές στην συνοικία Κασκάς.

    Στο μεταξύ, η σωρός του δολοφονημένου διαδηλωτή, Αχμέντ Μαχμούντ, τυλιγμένη με την σημαία του Λιβάνου, μεταφέρθηκε στο κέντρο της Βηρυτού, όπου κατασκηνώνουν για τέταρτη κατά σειρά μέρα αντικυβερνητικοί διαδηλωτές υπό την ηγεσία της Χεζμπολά. Η κηδεία του Αχμέντ Μαχμούντ θα γίνει σήμερα. Πάντως ο πρωθυπουργός του Λιβάνου δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του και ζήτησε διάλογο μεταξύ αντίπαλων φατριών του Λιβάνου.

    Στο μεταξύ, ο γ.γ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, που βρίσκεται στη Βηρυτό στα πλαίσια διαμεσολαβητικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης, δήλωσε ότι οι αραβικές χώρες δεν μπορούν να παραμείνουν με σταυρωμένα χέρια, ενώ η κατάσταση στο Λίβανο επιδεινώνεται.

    [09] Περιορισμό επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη ζήτησε ο Εχούντ Ολμέρτ

    05-12-2006

    Η Ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε απ' το στρατό να περιορίσει τις επιχειρήσεις του στη Δυτική Όχθη με στόχο την στήριξη της εκεχειρίας με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός δεν θα προβεί σε εφόδους για την σύλληψη καταζητούμενων εξτρεμιστών στη Δυτική Όχθη, εκτός και αν συγκεκριμένες συλλήψεις έχουν προηγουμένως εγκριθεί από ανώτερους αξιωματούχους. Μέχρι τώρα ακόμη και κατώτεροι αξιωματικοί μπορούσαν να εξουσιοδοτήσουν εφόδους.

    Το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχος του μέτρου είναι να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν Παλαιστίνιους εξτρεμιστές που πραγματοποιούν επιθέσεις με ρουκέτες απ' την Γάζα. Πάντως Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης δήλωσαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άμαχο στη διάρκεια εφόδου για την σύλληψη εξτρεμιστή, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την έφοδο.

    [10] Πενθήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουκρανίας στις ΗΠΑ

    05-12-2006

    Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, που πραγματοποιεί 5ήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη στη δημοκρατία. Ο κ. Γιανουκόβιτς δήλωσε την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον ότι 'δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει υπερβολική δημοκρατία στην Ουκρανία, ούτε και υπερβολική ελευθερία'.

    Ο κ. Γιανουκόβιτς, που συχνά λαμβάνει φιλορωσική στάση, είπε ότι επιθυμεί στενότερες σχέσεις με την Δύση, αλλά ότι θα πρέπει πρώτα να πείσει τους συμπατριώτες του ότι αυτό θα ήταν προς όφελός τους, λέγοντας ότι μόνο ένας στους 5 Ουκρανούς είναι σήμερα υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον ο Ουκρανός ηγέτης επεσήμανε ότι ένας από τους κύριους στρατηγικούς του στόχους είναι η ένταξη της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η εδραίωση ζώνης ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ.

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Γιανουκόβιτς θα έχει συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέηνυ, την υπουργό Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 6 December 2006 - 2:18:29 UTC