Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόταση για μερική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας
  • [02] Σήμερα τελικά η συνάντηση Μπούς-Μαλίκι
  • [03] Στην Κωνσταντινούπολη ο Πάπας
  • [04] Ιράκ: 2 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες μετακινούνται στη Βαγδάτη
  • [05] Οι ΗΠΑ απορρίπτουν επιστολή του προέδρου του Ιράν προς τον Αμερικανικό λαό
  • [06] Συνομιλίες Ράις με Αμπάς και Ολμέρτ

  • [01] Πρόταση για μερική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    30-11-2006

    Με πρωτοβουλία του Φινλανδού επιτρόπου αρμοδίου για διεύρυνση, Ολυ Ρέν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέσπευσε κατά μία εβδομάδα την πρόταση συστάσεων για μερική αναστολή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με πάγωμα 8 κεφαλαίων, που έχουν άμεση σχέση με την τελωνειακή ένωση, όπως οι μεταφορές, το εξωτερικό εμπόριο, η γεωργία, η αλιεία, η ελεύθερη διακίνηση αγαθών προϊόντων και κεφαλαίων και οι υπηρεσίες.

    Παράλληλα, ο Τούρκος διαπραγματευτής κ. Μπαμπατσιάν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο, αν η Ένωση δεν άρει τους περιορισμούς που ισχύουν για την βόρεια Κύπρο. Αρνητικά στη πρόταση τοποθετήθηκε η Λευκωσία, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά χρονοδιάγραμμα για την συμμόρφωση της Τουρκίας ως προ το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, αλλά γίνεται μόνο νύξη για την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

    "Η πρόταση είναι βάση συζήτησης και όχι απόφαση', σχολίασε ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής στη Ρίγα, όπου βρίσκεται για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί την Παρασκευή στην Κύπρο για διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο κ. Τάσο Παπαδόπουλο. Την ίδια μέρα, πηγαίνει στην Άγκυρα ο προεδρεύων πρωθυπουργός της Φινλανδίας, κ. Μάτι Βανχάνεν, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της 11η Δεκεμβρίου όπου θα παρθούν τελικές αποφάσεις που θα παρουσιασθούν για να υιοθετηθούν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Το διπλωματικό παρασκήνιο αναμένεται να ενταθεί αυτό το δεκαπενθήμερο, προκειμένου οι κυρώσεις προς την Τουρκία να αποτελέσουν ένα ισχυρό μήνυμα για αλλαγή στην στάση της, όπως δήλωσε ο Ελληνας επίτροπος, κ. Σταύρος Δήμας. Εξάλλου, αναβλήθηκε και η επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, καθώς η κυρία Μπακογιάννη στις 6 και 7 Δεκεμβρίου πρέπει να παραστεί στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μεσανατολικό, στην Νέα Υόρκη.

    [02] Σήμερα τελικά η συνάντηση Μπούς-Μαλίκι

    30-11-2006

    Από την συνάντηση Αμπντάλλα-Μαλίκι

    Ο πρόεδρος Μπούς και ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι θα συναντηθούν τελικά σήμερα στην Ιορδανία για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της ογκούμενης εμφύλιας βίας στο Ιράκ. Οι δύο ηγέτες θα συναντιόντουσαν την Τετάρτη με τον βασιλιά Αμπντάλλα της Ιορδανίας, αλλά, όπως είπε αμερικανός αξιωματούχος, η συνάντηση του κ. αλ Μαλίκι με τον Ιορδανό μονάρχη, την Τετάρτη, ήταν τόσο επιτυχής, που αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονταν άλλη, με τη συμμετοχή του κ. Μπούς.

    Επίσης ο Λευκός Οίκος απέρριψε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της αλλαγής της ημέρας συνάντησης του κ. Μπούς με τον κ. Αλ Μαλίκι και υπομνήματος που εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα του κ. Μαλίκι να ελέγξει την βία στο Ιράκ. Την Τετάρτη, άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι απόρρητο υπόμνημα του συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, εξέφραζε ανησυχίες για τον κ. Αλ Μαλίκι και πρότεινε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της θέσης του Ιρακινού πρωθυπουργού.

    Είναι γεγονός ότι έχει ξεσπάσει κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης Αλ Μαλίκι λόγω της συνάντησης του με τον πρόεδρο Μπούς. Την Τετάρτη, βουλευτές που πρόσκεινται στον ακραίο Σιίτη κληρικό Μοκτάντα Αλ Σάντρ, διέκοψαν την συνεργασία τους με την κυβέρνηση Μαλίκι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνάντηση του Ιρακινού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπούς.

    Πάντως την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας που περιεστράφησαν κυρίως στο θέμα της διένεξης Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

    [03] Στην Κωνσταντινούπολη ο Πάπας

    30-11-2006

    Συνεχίζεται η περιοδεία του πάπα Βενέδικτου στη Τουρκία με επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Την Τετάρτη ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μέσα σε αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας. Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι στόχος των συνομιλιών ήταν η γεφύρωση διαφορών αιώνων μεταξύ της Ορθοδοξίας και του Ρωμαιοκαθολικισμού.

    Επίσης την Τετάρτη, η εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ εξέδωσε ανακοινωθέν που χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία, σταυροφορία κατά του Ισλάμ. Εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι ο Πάπας δεν ανησυχεί, αλλά το ανακοινωθέν της οργάνωσης αποδεικνύει την ανάγκη καταπολέμησης της βίας.

    Xθες ο Ποντίφικας διενήργησε και καθολική λειτουργία σε χριστιανικό ιερό στην Έφεσο, όπου έκανε έκκληση για χριστιανική ενότητα και ειρήνη στους Αγίους Τόπους και όλη την ανθρωπότητα.

    [04] Ιράκ: 2 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες μετακινούνται στη Βαγδάτη

    30-11-2006

    Στρατηγός Πέις

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μετακινεί περίπου δύο χιλιάδες στρατιώτες στη Βαγδάτη με στόχο την σταθεροποίηση των συνθηκών ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι στρατιώτες θα μεταφερθούν στη Βαγδάτη απ' το Βόρειο Ιράκ.

    Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Πήτερ Πέις, απέφυγε να προβλέψει τον ακριβή αριθμό αμερικανών στρατιωτών που θα μεταφερθούν στη Βαγδάτη ή πόσο θα διαρκέσει η ανάπτυξη δυνάμεων στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Δήλωσε μόνο ότι η μετακίνηση των στρατιωτών πραγματοποιείται στα πλαίσια του διαλόγου Βαγδάτης-Ουάσιγκτον. Επίσης ο στρατηγός Πέις διέψευσε πληροφορίες ότι όλοι οι αμερικανοί πεζοναύτες θα αποσυρθούν απ' την επικίνδυνη επαρχία Αλ Ανμπάρ και θα μεταφερθούν στη Βαγδάτη και ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει πως το Ιράκ βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο.

    Στο μεταξύ, ο συμπρόεδρος ανεξάρτητης διακομματικής επιτροπής που μελετά την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, ο πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος, Λη Χάμιλτον, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τα πορίσματα της λεγόμενης Ομάδας Εργασίας για το Ιράκ. Είπε μόνο ότι τα αποτελέσματα της μελέτης της επιτροπής θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου στις 6 Δεκεμβρίου. Συμπρόεδρος της ειδικής αυτής ομάδας είναι και ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέημς Μπέικερ. Τους τελευταίους μήνες η Ομάδα Εργασίας για το Ιράκ έχει συναντηθεί με πάνω από 100 αμερικανούς και ιρακινούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους με στόχο να προβεί σε ανεξάρτητη αξιολόγηση της κατάστασης στο Ιράκ.

    Εξάλλου, έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η διένεξη στο Ιράκ έχει μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο και προειδοποιεί ότι οι βιαιότητες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Επίσης τη Τετάρτη ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε σε επιχειρηματικό φόρουμ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι η κατάσταση στο Ιράκ πληροί τον ορισμό του εμφυλίου πολέμου.

    [05] Οι ΗΠΑ απορρίπτουν επιστολή του προέδρου του Ιράν προς τον Αμερικανικό λαό

    30-11-2006

    'Επικοινωνιακό τέχνασμα' χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ ανοιχτή επιστολή προς τον Αμερικανικό λαό του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στην οποία επικρίνει δριμύτατα την αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισυ, δήλωσε ότι η επιστολή του κ. Αχμαντινετζάντ θα εξεταστεί από αμερικανούς εμπειρογνώμονες, αλλά χαρακτήρισε τα λόγια του Ιρανού προέδρου ελάσσονος σημασίας σε σύγκριση με τις πράξεις της κυβέρνησης του, όπως η άρνηση της να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των ΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η υποστήριξη της προς τρομοκράτες στο Ιράκ, προς την εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολλά και προς Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    Στην επιστολή του ο κ. Αχμαντινετζάντ καταδικάζει τη 'τυφλή και ευρύτατη', όπως τη χαρακτηρίζει, υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ παρά τον πόνο του Παλαιστινιακού λαού. Ο Ιρανός πρόεδρος καταδικάζει επίσης την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ λέγοντας ότι έχει εντείνει τον πόνο του Ιρακινού λαού.

    [06] Συνομιλίες Ράις με Αμπάς και Ολμέρτ

    30-11-2006

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα έχει συνομιλίες σήμερα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης και με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, στην Ιερουσαλήμ. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στην επανέναρξη της αποτελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές επέτυχαν ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τηρείται παρά τις σποραδικές εκτοξεύσεις Παλαιστινιακών ρουκετών κατά του Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, τα ΗΕ δήλωσαν ότι ο τιμημένος με βραβείο Νόμπελ ειρήνης, νοτιο-αφρικανός αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου, θα ηγηθεί ερευνητικής αποστολής του διεθνούς οργανισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Αξιωματούχος των ΗΕ αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο κ. Τούτου θα μεταβεί στην πόλη Μπείτ Χανούν, για να ερευνήσει τον θάνατο 19 αμάχων Παλαιστινίων από πυρά ισραηλινών νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Εξάλλου, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν, βρίσκεται στο Ισραήλ για συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, μετά την επίτευξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Σουλεϊμάν είχε την Τετάρτη συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τον υπουργό Άμυνας, Αμίρ Πέρετζ.

    Παλαιστινιακές πηγές είπαν ότι οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ακόμα σχετικά με τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα πρέπει να απελευθερώσει το Ισραήλ, σε αντάλλαγμα για τον ισραηλινό στρατιώτη που συνελήφθη από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές τον Ιούνιο. Η σύλληψή του είχε σταθεί αφορμή για τις πεντάμηνες πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 1 December 2006 - 2:18:15 UTC