Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Ευκαιρία επαναπρόσληψης στο δημόσιο πρώην μελών του κόμματος Μπαάθ
  • [02] Οι Σερβικές αρχές ζητούν την παραίτηση του Μάρτι Αχτισαάρι
  • [03] 18 Aμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ απο την 1η Νοεμβρίου
  • [04] Συνάντηση προέδρου Μπούς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό
  • [05] Επανάληψη σήμερα των συνομιλιών για Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  • [06] Αμερικανικές βουλευτικές εκλογές
  • [07] Έκθεση για την Διεθνή Διαφάνεια
  • [08] Νικαράγουα: Σταθερό προβάδισμα του Ντανιέλ Ορτέγκα
  • [09] Ευνοϊκές προβλέψεις της ΕΕ για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας

  • [01] Ιράκ: Ευκαιρία επαναπρόσληψης στο δημόσιο πρώην μελών του κόμματος Μπαάθ

    07-11-2006

    Συγκέντρωση υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσεΐν στη Σαμάρα

    Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της καταδίκης σε θάνατο του πρώην προέδρου του Ιράκ, οι Ιρακινές αρχές ετοίμασαν νομοσχέδιο που επιτρέπει σε πρώην μέλη του κόμματος Μπαάθ του Σαντάμ Χουσεΐν να επαναπροσληφθούν στον δημόσιο τομέα. Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε την Δευτέρα ότι με το νομοσχέδιο αυτό, θα μπορούσαν να αποκατασταθούν χιλιάδες ακτιβιστές του κόμματος Μπαάθ, που είχαν αποπεμφθεί από τις εργασίες τους.

    Νωρίτερα την Δευτέρα, οι ιρακινές αρχές άρχισαν επίσης να χαλαρώνουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών στη Βαγδάτη, που είχε τεθεί σε ισχύ νυχθημερόν για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια από Σουνίτες μετά την καταδίκη του Σαντάμ την Κυριακή. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων θα αρθεί σήμερα.

    Παρόλα αυτά, την Δευτέρα σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, με την έκρηξη όλμων σε διάφορες γειτονιές της Βαγδάτης. Ο πρόεδρος Μπούς εξήρε την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι αποτελεί ιστορική καμπή για την δημοκρατία και την έννομη τάξη στο Ιράκ. Οι Σιίτες γιόρτασαν την καταδίκη του Σαντάμ, όμως οι Σουνίτες διενήργησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

    [02] Οι Σερβικές αρχές ζητούν την παραίτηση του Μάρτι Αχτισαάρι

    07-11-2006

    Ο κ. Αχτισαάρι

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Σερβίας ζήτησε την παραίτηση του ειδικού συντονιστή των ΗΕ στο Κοσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισάαρι, κατηγορώντας τον για μυστική συνεργασία με τους Αλβανόφωνους της επαρχίας με στόχο την δημιουργία μη αποδεκτού σχεδίου για το μέλλον της Σερβικής επαρχίας.

    Ο Σέρβος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Αχτισάαρι θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον διαμεσολαβητή, ο οποίος θα σέβεται το καταστατικό των ΗΕ στις συνομιλίες με το Βελιγράδι και τους εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσυφοπεδίου.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τομ Κέισυ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του κ. Αχτισάαρι και επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές στο Κόσοβο θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλουν προσπάθειες προς μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.

    [03] 18 Aμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ απο την 1η Νοεμβρίου

    07-11-2006

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν ότι 5 ακόμα άνδρες του σκοτώθηκαν στο Ιράκ, ανεβάζοντας στους 18, τον αριθμό των πεσόντων στη χώρα αυτή τον μήνα Νοέμβριο.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη είπαν την Δευτέρα ότι αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη στο βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο χειριστές του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, δεν παρατηρήθηκαν εχθρικά πυρά όταν κατέπεσε το ελικόπτερο στην επαρχία Σαλαχουντίν, αλλά διεξάγεται έρευνα για τα αίτια της πτώσης του.

    Ο αμερικανικός στρατός είπε επίσης ότι τρείς στρατιώτες πέθαναν μετά από σοβαρά τραύματα που υπέστησαν σε μάχες στην επαρχία αλ Αμπάρ το Σάββατο και την Κυριακή.

    Σε άλλες ειδήσεις, συμμαχικά στρατεύματα νότια της Βαγδάτης, σκότωσαν την Κυριακή αντάρτη που φέρεται ότι ήταν ανώτερο στέλεχος της αλ Κάιντα στο Ιράκ.

    [04] Συνάντηση προέδρου Μπούς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

    07-11-2006

    O κ. Ολμέρτ (φωτ. αρχε'ου)

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ στις 13 Νοεμβρίου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Η συνάντηση αυτή αναγγέλθηκε ενώ συνεχίζεται η ευρείας κλίμακας πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινοί λένε ότι η επιχείρηση στοχεύει στην μείωση των Παλαιστινιακών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ από τη Γάζα.

    Ο κ. Ολμέρτ είχε επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο τον Μάιο, λίγο μετά την δημιουργία της κυβέρνησης συνασπισμού στο Ισραήλ. Κατά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Ολμέρτ είχε συζητήσει με τον πρόεδρο Μπούς τα σχέδια του Ισραήλ για μονομερή απόσυρση από τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

    [05] Επανάληψη σήμερα των συνομιλιών για Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας

    07-11-2006

    Απ' τις συνομιλίες Αμπάς-Χανίγιε

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς και η εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς απέτυχαν για άλλη μια φορά τη Δευτέρα να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Οι δύο πλευρές θα ξανασυναντηθούν σήμερα.

    Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι κατά τις συνομιλίες τους τη Δευτέρα, ο κ. Αμπάς και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε της Χαμάς, διαφώνησαν για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα τη Δευτέρα ότι οι δύο πλευρές πλησίαζαν στην επίτευξη συμφωνίας, με την οποία ήλπιζαν να πείσουν δυτικές κυβερνήσεις να ξαναρχίσουν την παροχή οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστινίους.

    Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι για να αποκατασταθεί η αμερικανική βοήθεια, θα πρέπει η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας να αναγνωρίζει το Ισραήλ και να αποκηρύττει τη βία.

    Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το Ισραήλ άρχισε να αποσύρει χερσαίες δυνάμεις του απ' τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

    [06] Αμερικανικές βουλευτικές εκλογές

    07-11-2006

    Γερουσιαστής Κρ. Ντόντ(Δημοκρατικός/Κοννέκτικατ)

    Ολοκληρώθηκαν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και οι σφυγμομετρήσεις εδώ στις ΗΠΑ και οι Αμερικανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στα πλαίσια εκλογών που θα καθορίσουν και το ποιο κόμμα θα αναλάβει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

    Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις έδειχναν ότι οι Δημοκρατικοί θα αντιστρέψουν την μέχρι σήμερα ισορροπία κερδίζοντας την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί το ποιο κόμμα θα κερδίσει τον έλεγχο της Γερουσίας γιατί μεγάλο μέρος των γερουσιαστικών αναμετρήσεων θα κριθούν β¦β¦στο νήμα.

    Επίσης απ' τις σημερινές εκλογές θα αποφασιστεί και η τύχη πολλών κυβερνείων της χώρας και οι αμερικανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε δημοψηφίσματα για θέματα όπως οι γάμοι ομοφυλοφίλων και η έρευνα με εμβρυϊκά πρωτογενή κύτταρα.

    Σε προεκλογικές του εμφανίσεις τη Δευτέρα στις πολιτείες Φλόριντα, Άρκενσω και Τέξας ο πρόεδρος Μπούς παρότρυνε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους αν θέλουν την περιφρούρηση της ασφάλειας της χώρας και την περικοπή των φόρων.

    Από τη πλευρά τους οι Δημοκρατικοί ζητούν απ' το εκλογικό σώμα να τους ψηφίσει αν θέλει αλλαγή στην Ουάσιγκτον και στην στρατηγική του πολέμου στο Ιράκ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί το θέμα που προβληματίζει περισσότερο τους αμερικανούς ψηφοφόρους και οι Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι νίκη του κόμματος τους θα σημάνει αλλαγή της στρατηγικής στο Ιράκ.

    [07] Έκθεση για την Διεθνή Διαφάνεια

    07-11-2006

    Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, με έδρα το Βερολίνο, που εξετάζει θέματα διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο, δηλώνει στην ετήσια έκθεση της ότι το πρόβλημα της διαφθοράς παρατηρείται παντού στο κόσμο, αλλά εμφανίζεται ιδιαίτερα διογκωμένο στις χώρες της Αφρικής. Η διαφθορά θεωρείται σοβαρό πρόβλημα στα τρία-τέταρτα του πλανήτη, αναφέρει η οργάνωση στην έκθεση της όπου και παραθέτει πίνακα ταξινόμησης 163 χωρών με βάση το δείκτη διαφθοράς.

    Στην κορυφή του πίνακα βρίσκονται οι χώρες με το μικρότερο πρόβλημα, όπως η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Δανία, ενώ στο τέλος του πίνακα βρίσκονται οι χώρες με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς, όπως το Ιράκ, η Γουινέα, η Βιρμανία, το Κογκό, το Σουδάν, το Μπανγκλαντές και το Τσάντ. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 20η θέση του πίνακα, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην 54η και η Κύπρος στην 37η.

    [08] Νικαράγουα: Σταθερό προβάδισμα του Ντανιέλ Ορτέγκα

    07-11-2006

    Παραμένει το σταθερό προβάδισμα του πρώην επαναστάτη ηγέτη της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων απ' τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Με καταμετρημένο το 61% τουλάχιστον των ψήφων ο κ. Ορτέγκα παίρνει ένα ποσοστό 39%, ενώ ο κύριος αντίπαλος του πρώην τραπεζίτης, Εδουάρδο Μοντεαλέγκρε, κερδίζει ποσοστό 31%. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Νικαράγουα, ο κ. Ορτέγκα χρειάζεται το 35% της ψήφου και διαφορά 5% από τον αντίπαλό του για να κερδίσει τις εκλογές στον πρώτο γύρο.

    Οι υποστηρικτές του κόμματος Σαντινίστα του κ. Ορτέγκα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην Μανάγκουα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον πρώην πρόεδρο της χώρας.

    Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχία ότι, αν κερδίσει τις εκλογές, ο κ. Ορτέγκα θα μπορούσε μαζί με τον Ούγκο Τσάβεζ της Βενεζουέλας και τον Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, να σχηματίσει αντιαμερικανικό μπλοκ στην Λατινική Αμερική. Πάντως ο Ντανιέλ Ορτέγκα υπόσχεται ότι θα προάγει την συμφιλίωση και την ειρήνη.

    [09] Ευνοϊκές προβλέψεις της ΕΕ για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    07-11-2006

    Οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις με βάση την έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζητήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες. Η έκθεση είναι πολύ ευνοϊκή για την Ελλάδα και μάλιστα ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια δήλωσε πριν την παρουσίασή της ότι 'είναι ιδιαίτερα καλά τα νέα για την Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η διόρθωση για το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2006 και να διατηρηθεί και το 2007'. Πρόκειται για δήλωση που συνεπάγεται την λήξη της κοινοτικής επιτήρησης για την Ελλάδα καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού όπως σημειώνεται στην έκθεση, θα υποχωρήσει φέτος στο 2,6% του ΑΕΠ και θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και το 2007.

    Με τίτλο 'Οι επενδύσεις επιστρέφουν στην Ελλάδα', η Κομισσιόν προβλέπει στην έκθεσή της οτι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή στο 3,8% και στο 3,7% για το 2007 και 2008. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης απο τις Βρυξέλλες εξέφρασε ακριβώς την ικανοποίηση του για το γεγονός οτι αναγνωρίζεται η αναπτυξιακή δυναμική που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία και κυρίως η μεγάλη άνοδος των επενδύσεων. Αμεση επίπτωση της αύξησης των επενδύσεων και της ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας είναι και η βελτίωση της απασχόλησης. Ετσι η έκθεση προβλέπει ακόμη πτώση της ανεργίας απο το 9,3% φέτος, στο 8,9 και 8,6% αντίστοιχα για το 2007 και 2008, με ποσοστό αύξησης της απασχόλησης ετήσια κατά 1,25%.

    Για τον πληθωρισμό, η έκθεση εκτιμά οτι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα του 3,3% για την επόμενη τριετία, ενώ το δημόσιο χρέος θα κλείσει το 2006 στο 104,8% του ΑΕΠ και θα πέσει στο 96,4%, το 2008. Τον ερχόμενο Απρίλιο και ανάλογα με την πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού του 2007, η Επιτροπή θα επανεκτιμήσει την πτωτική πορεία του ελλείμματος και τον Ιούνιο το Συμβούλιο Υπουργών θα αποφασίσει για την έξοδο της χώρας απο την επιτήρηση λόγω 'υπερβολικού ελλείμματος'.

    Τέλος, το Συμβούλιο Εκοφίν που συνεδριάζει σήμερα μεταξύ άλλων θα συζητήσει και τους φορολογικούς συντελεστές για τα οινοπνευματώδη ποτά, για τις φοροαπαλλαγές ταξιδιωτών και για την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρονικό τύπο, θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και την Ελλάδα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 8 November 2006 - 2:18:23 UTC