Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου
  • [02] Νασράλα: Σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την απελευθέρωση δύο στρατιωτών
  • [03] Η "Πόλη της Ελλάδας" μια απ' τις ασφαλέστερες των ΗΠΑ
  • [04] Έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας διέρρευσε στον Eυρωπαϊκό τύπο
  • [05] Ιράκ: Άρση του αποκλεισμού του Σάντρ Σίτυ
  • [06] Ο Περβέζ Μουσάραφ υπεραμύνεται επίθεσης σε θρησκευτικό σχολείο
  • [07] Kαταψηφίστηκε πρόταση μομφής στη Βρετανική Βουλή
  • [08] Η Βόρεια Κορέα επιστρέφει στις εξαεθνείς συνομιλίες

  • [01] Σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου

    01-11-2006

    Οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως υποχώρησαν κάτω των 58 δολαρίων το βαρέλι. Την Τρίτη, η τιμή του πετρελαίου με ημερομηνία παράδοσης το Νοέμβριο, μειώθηκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά 1 δολάριο, δηλαδή 1,7%, στα 57 κόμμα 36 δολάρια το βαρέλι.

    Αναλυτές απέδωσαν την μείωση αυτή στις μετεωρολογικές προβλέψεις για καλοκαιρία και την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Οι τιμές του πετρελαίου είχαν σημειώσει αύξηση την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας τρομοκρατικής απειλής κατά της πετρελαιοβιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η τιμή του μαύρου χρυσού είχε εκτιναχθεί στα 78 δολάρια το βαρέλι.

    [02] Νασράλα: Σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την απελευθέρωση δύο στρατιωτών

    01-11-2006

    Χασάν Νασράλα

    O ηγέτης της Χεζμπολλάχ, Σείχης Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι άρχισαν 'σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ' για την τύχη των δύο ισραηλινών στρατιωτών που συνελήφθησαν από την οργάνωση τον Ιούλιο.

    Σε συνέντευξή του την Τρίτη προς τον τηλεοπτικό σταθμό της Χεζμπολλάχ, ο σείχης Νασράλα δήλωσε ότι μεσολαβητής των ΗΕ είχε σχετικές συνομιλίες με εκπροσώπους της οργάνωσης και του Ισραήλ. Στο παρελθόν ο Νασράλα είχε προτείνει την ανταλλαγή των δύο ισραηλινών στρατιωτών με Άραβες κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές, όμως η κυβέρνηση Ολμέρτ είχε αρνηθεί τέτοια διευθέτηση.

    Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής κυβερνούσας εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, είχαν τη Τρίτη συνομιλίες στο Κάιρο με Αιγύπτιους αξιωματούχους για το θέμα ενδεχόμενης ανταλλαγής του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που η Χαμάς συνέλαβε τον Ιούνιο.

    [03] Η "Πόλη της Ελλάδας" μια απ' τις ασφαλέστερες των ΗΠΑ

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    01-11-2006

    Για τους περισσότερους από τους αμερικανούς, αλλά και για τους έλληνες η ύπαρξη πόλης στην Νέα Υόρκη με την ονομασία Ελλάδα ίσως να αποτελεί έκπληξη.

    Η πόλη που αποτελεί σήμερα μια από τις 10 πιο ασφαλείς πόλεις της Αμερικής, κάποτε ήταν η περιοχή των Σενέκα Ινδιάνων και ονομαζόταν Northampton. Η μετανομασία της σε "The Town of Greece" β η πόλη της Ελλάδας, έγινε στις 22 Μαρτίου του 1822. Το όνομα επιλέχθηκε θέλοντας έτσι να δείξουν οι αμερικανοί την συμπάθεια τους στους Ελληνες που εκείνη την περίοδο πολεμούσαν για την ανεξαρτησία τους από τον τουρκικό ζυγό. 94.141 πολίτες έχουν το προνόμιο να αποκαλούν τους εαυτούς τους Έλληνες, μιας και κατοικούν στην πόλη της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Morgan Quitno Press, μιας ιδιωτικής εταιρίας η οποία χρησιμοποίησε στοιχεία από το FBI (συνέλεξε τους φόνους και τις ληστείες από την κάθε περιοχή και δημιούργησε την λίστα με τις πιο ασφαλείς αλλά και πιο επικίνδυνες πόλεις της Αμερικής), η πόλη της Ελλάδας συγκαταλέγεται στις πιο ασφαλείς πόλεις της χώρας.

    [04] Έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας διέρρευσε στον Eυρωπαϊκό τύπο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    01-11-2006

    Μια εβδομάδα νωρίτερα από την επίσημη δημοσιοποίησή της και όπως ήταν σχεδόν αναμενόμενο, διέρρευσαν από πηγές των Βρυξελλών προς τον ευρωπαϊκό τύπο τα βασικότερα σημεία της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

    Έτσι στις 8 Νοεμβρίου ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ολυ Ρέν, θα στείλει στην ουσία νέο τελεσίγραφο προς την Άγκυρα ζητώντας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε πλοία και αεροπλάνα κυπριακών συμφερόντων μέχρι το τέλος του έτους, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο και δεν θα προτείνει οποιαδήποτε διακοπή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Συγκεκριμένα, μάλιστα, στην έκθεση θα αναφέρεται ότι το πρωτόκολλο παραμένει νομική υποχρέωση της Τουρκίας και δεν πρέπει να συνδέεται με την κατάσταση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως με επιμονή συνδέει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν.

    Η έκθεση είναι μακροσκελής και μεταξύ άλλων σ' αυτήν επισημαίνεται ότι δεν έχει σημειωθεί ουδεμία πρόοδος για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, διαπιστώνεται η μείωση του ρυθμού των πολιτικών μεταρρυθμίσεων από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τονίζονται οι διώξεις Τούρκων διανοουμένων, εκφράζεται ανησυχία για συνέχιση της πρακτικής των βασανιστηρίων, ενώ υπάρχει και αναφορά στην ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις περιουσίες των ελληνοκυπρίων, με ειδική μνεία στην υπόθεση της Μοίρας Ξενίδη- Αρέστη.

    Στην έκθεση υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά και στις θετικές εξελίξεις που έχουν γίνει στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, στις άτυπες συναντήσεις των πρωθυπουργών των δύο χωρών και στη συμφωνία του πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη από την Υπουργό εξωτερικών κ. Μπακογιάννη.

    Τέλος επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά η αναμφισβήτητη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσης καλής γειτονίας και επίλυσης κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς με τα κράτη μέλη στην βάση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς να παραλείπεται η αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αν η προσφυγή σ' αυτό κριθεί απαραίτητη.

    [05] Ιράκ: Άρση του αποκλεισμού του Σάντρ Σίτυ

    01-11-2006

    Yποστηρικτές του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σάντρ, πανηγύριζαν την Τρίτη στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης, την άρση του αποκλεισμού της περιοχής που διέταξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι αλ Μαλίκι. Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις εγκατέλειψαν τα σημεία ελέγχου στην Σιιτική αυτή περιοχή, λίγες ώρες μετά την εντολή του κ. αλ Μαλίκι. Ο Μοκτάντα αλ Σάντρ είχε διατάξει το κλείσιμο επιχειρήσεων και σχολείων την Τρίτη, στα πλαίσια απεργίας κατά του αποκλεισμού, που είχε επιβληθεί λόγω ερευνών για τον εντοπισμό Ιρακινο-Αμερικανού στρατιώτη, που οι αμερικανικές δυνάμεις πιστεύουν ότι απήχθη από Σιίτες εξτρεμιστές.

    Στο μεταξύ, οι ιρακινές αρχές είπαν ότι η χώρα χρειάζεται περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια από δωρήτριες χώρες για την ανοικοδόμησή της. Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ποσό αυτό είναι απαραίτητο μέσα στα επόμενα 4 με 5 χρόνια μέχρις ότου αποκατασταθεί η βιομηχανία πετρελαίου του Ιράκ. Κατά την έναρξη συνεδρίου δωρητών στο Κουβέιτ, ο εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για οικονομική βοήθεια.

    Την Τρίτη επίσης, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι 'νοιώθει άνετα', όπως είπε, αναφορικά με πρόταση για αύξηση του αριθμού των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας, που σήμερα ανέρχονται στις 310,000 άνδρες, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει το μέγεθος της αύξησης που εισηγήθηκε ο ανώτερος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ.

    [06] Ο Περβέζ Μουσάραφ υπεραμύνεται επίθεσης σε θρησκευτικό σχολείο

    01-11-2006

    Διαμαρτυρία κατά της επίθεσης

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ότι τα 80 άτομα που σκοτώθηκαν μετά από επίθεση του πακιστανικού στρατού σε ισλαμικό σχολείο στην περιοχή Μπατζαούρ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ήταν εκπαιδευόμενοι εξτρεμιστές. Ο κ. Μουσάραφ δήλωσε την Τρίτη ότι οι εν λόγω εξτρεμιστές βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για μία εβδομάδα και οι πακιστανικές δυνάμεις γνώριζαν ακριβώς ποιοι ήταν στο σχολείο και τι ακριβώς έκαναν.

    Αργότερα, αξιωματούχος δήλωσε ότι ο υπαρχηγός της αλ Κάιντα, Αιμάν αλ Ζαγουάχρι και ο εγκέφαλος του σχεδίου για την ανατίναξη αεροσκαφών με προορισμό τις ΗΠΑ, Αμπού Ουμπάϊντα αλ Μάσρι, σύχναζαν στο εν λόγω εκπαιδευτικό κέντρο. Όμως δεν είπαν αν βρίσκονταν εκεί κατά την επιδρομή της Δευτέρας. Χιλιάδες ένοπλοι Πακιστανοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της επίθεσης στο σχολείο, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ, που όπως υποστηρίζουν συμμετείχαν στην επιχείρηση, ενώ τα θύματα ήταν αθώοι μαθητές και δάσκαλοι.

    Πάντως, Πακιστανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι αμερικανικές δυνάμεις συμμετείχαν στην επιδρομή. Στο μεταξύ, στο γειτονικό Αφγανιστάν, ύποπτοι εξτρεμιστές επιτέθηκαν κατά φάλαγγας αυτοκινήτων των αφγανικών και συμμαχικών στρατευμάτων στην επαρχία Νουριστάν, σκοτώνοντας 3 νατοϊκούς στρατιώτες και τραυματίζοντας έναν.

    [07] Kαταψηφίστηκε πρόταση μομφής στη Βρετανική Βουλή

    01-11-2006

    Υποστηρικτές της κυβέρνησης Μπλέαρ κατάφεραν να καταψηφίσουν πρόταση μομφής στην Βρετανική Βουλή που ζητούσε διερεύνηση του πολέμου στο Ιράκ και του ρόλου της Βρετανίας στον πόλεμο. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε έντονη αναμέτρηση σχετικά με την πρόταση που εισηγήθηκαν εθνικιστικά κόμματα της Ουαλίας και της Σκωτίας τα οποία ζητούσαν άμεση διερεύνηση του θέματος λόγω της κλιμάκωσης των εμφύλιων βιαιοτήτων στο Ιράκ.

    Επίσης 12 μέλη του Εργατικού Κόμματος του Βρετανού πρωθυπουργού αποσχίστηκαν απ' την κομματική γραμμή και ψήφισαν κατά της κυβέρνησης. Η υπουργός εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, αντιτάχθηκε στο μέτρο, λέγοντας ότι μια τέτοια διερεύνηση αυτή τη περίοδο θα έθετε σε κίνδυνο τους 7 χιλιάδες Βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ. Πάντως η κ. Μπέκετ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης μετά την αποχώρηση των Βρετανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    [08] Η Βόρεια Κορέα επιστρέφει στις εξαεθνείς συνομιλίες

    01-11-2006

    Αμερικανός εκπρόσωπος στις συνομιλίες, ο βοηθός ΥπΕξ. Κρίστοφερ Χιλ

    Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει στο τραπέζι των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά επεσήμανε ότι θα επιστρέψει υπό τον όρο ότι το θέμα της άρσης των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της θα διευθετηθεί στη διάρκεια των συνομιλιών.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε τη Τρίτη ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συζητήσουν τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ κατά τη διάρκεια των εξαεθνών συνομιλιών. Η Κίνα ήταν αυτή που την Τρίτη ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να επιστρέψει στις συνομιλίες μετά από συνάντηση εκπροσώπων απ' τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή, αλλά πρόσθεσε ότι θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι ισχύουσες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ. Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να επιστρέψει στις συνομιλίες προκάλεσε εκφράσεις ικανοποίησης από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 2 November 2006 - 2:18:21 UTC