Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκοπήσεις: Πρωτιά των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου
  • [02] Νέα δύναμη για την αυστηρή εφαρμογή του εμπάργκο κατά της Κούβας
  • [03] Σύσκεψη της κυβέρνησης Μπούς για την ασφάλεια στα σχολεία
  • [04] HE: Νέα σύσκεψη για Ιράν
  • [05] Το Ισραήλ απέρριψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία
  • [06] Η Κίνα συμφωνεί να επιβληθούν κυρώσεις κατά Βόρειας Κορέας
  • [07] Ιράκ: Πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών στη Βαγδάτη
  • [08] Ταλάτ: Τα ΗΕ μπορούν να επιλύσουν το Κυπριακό και όχι η ΕΕ
  • [09] Νέος συντονιστής των ΗΠΑ για θέματα AIDS
  • [10] ΕΕ: Επετεύχθη ο στόχος της Ελληνικής κυβέρνησης για μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος

  • [01] Δημοσκοπήσεις: Πρωτιά των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου

    11-10-2006

    Νέες σφυγμομετρήσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης δείχνουν τους Δημοκρατικούς υποψηφίους στις εκλογές του Νοεμβρίου να διατηρούν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Ρεπουμπλικανών.

    Η εφημερίδα USA Today δημοσίευσε σφυγμομέτρηση, που έδειχνε ότι αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, το 59% των ψηφοφόρων θα υποστήριζε τους Δημοκρατικούς, έναντι ενός 36% του εκλογικού σώματος που θα ψήφιζε τους Ρεπουμπλικανούς. Τον περασμένο μήνα, ανάλογη σφυγμομέτρηση, είχε δείξει ότι το εκλογικό σώμα ήταν διαιρεμένο περίπου στη μέση, δίνοντας ποσοστό 48% προς την κάθε μια παράταξη.

    Η σφυγμομέτρηση της USA Today έδειξε επίσης ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Μπούς έπεσαν στο 37%, από 44%, που ήταν τον περασμένο μήνα. Τα ποσοστά δημοτικότητας του κογκρέσου κυμάνθηκαν στο 24%, δηλαδή υποχώρησαν κατά 5 μονάδες από τον Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η κυβερνητική διαφθορά, ο πόλεμος στο Ιράκ και η τρομοκρατία αποτελούν τα τρία σημαντικότερα θέματα των εκλογών. Οι ερωτηθέντες πάντως είπαν ότι οι Δημοκρατικοί θα τα πήγαιναν καλύτερα και στους τρεις αυτούς τομείς.

    [02] Νέα δύναμη για την αυστηρή εφαρμογή του εμπάργκο κατά της Κούβας

    11-10-2006

    Η κυβέρνηση Μπούς ανακοίνωσε την δημιουργία νέας αστυνομικής δύναμης που να διώκει τους παραβάτες του αμερικανικού εμπορικού και ταξιδιωτικού εμπάργκο κατά της Κούβας.

    Ο εισαγγελέας, Αλεξάντρ Ακόστα δήλωσε την Τρίτη στο Μαϊάμι ότι η δύναμη αυτή θα σχεδιαστεί για να ενισχύσει την εφαρμογή του εμπάργκο, που ξεκίνησε πριν από περίπου 40 χρόνια, κατά της κυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο. Ο κ. Ακόστα πρόσθεσε ότι θα συντονίσει τις προσπάθειες αρκετών υπηρεσιών, όπως τα υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου και Εσωτερικής Ασφάλειας.

    Η δημιουργία της εν λόγω δύναμης ανακοινώθηκε ένα μήνα πριν τις αμερικανικές εκλογές. Πάντως, ο κ. Ακόστα αρνήθηκε ότι η δημιουργία της αποτελεί προσπάθεια για να ψηφίσουν οι Κουβανο-αμερικανοί υπέρ των Ρεπουμπλικανών και τόνισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επιβληθούν κυρώσεις κατά των παραβατών, που μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης ακόμα και δέκα ετών και την επιβολή ιδιαίτερα υψηλών προστίμων.

    [03] Σύσκεψη της κυβέρνησης Μπούς για την ασφάλεια στα σχολεία

    11-10-2006

    Η κυβέρνηση Μπούς διοργάνωσε την Τρίτη σύσκεψη για το θέμα της ασφάλειας στα αμερικανικά σχολεία, μετά τα τρία τραγικά περιστατικά θανάτων σε σχολεία την περασμένη εβδομάδα.

    Ο πρόεδρος Μπούς έλαβε μέρος για λίγο στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν δάσκαλοι, μαθητές, διευθυντές σχολείων, γονείς, και αστυνομικοί. Πολλοί από τους συμμετέχοντες πρότειναν ότι θα πρέπει να δίνεται περισσότερη προσοχή στους μαθητές, αντί να τοποθετούνται μηχανισμοί ασφαλείας στα σχολεία.

    Ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε τις πρόσφατες φονικές επιθέσεις σε σχολεία του Κολοράντο, του Ουισκόνσιν και της Πενσυλβάνιας 'απίστευτα θλιβερά περιστατικά' και εξήρε πολλούς από τους ομιλητές για την προσήλωσή τους στην σχολική ασφάλεια.

    [04] HE: Νέα σύσκεψη για Ιράν

    11-10-2006

    Σων Μακόρμακ

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι εκπρόσωποι των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας θα εξετάσουν σήμερα ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, λόγω του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι διπλωμάτες απ' τις 6 χώρες θα συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη, σήμερα, ενώ συνομιλίες σε επίπεδο πρέσβεων των 6 χωρών στα ΗΕ θα αρχίσουν μετά την τηλεδιάσκεψη.

    Στο μεταξύ, τη Τρίτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, επανέλαβε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει κανονικά το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης φέρουν τον Αγιατολλάχ Χαμενεί να δηλώνει ότι η πολιτική του Ιράν είναι ξεκάθαρη, και να προβλέπει την συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος, επιμένοντας απόλυτα στα δικαιώματα της χώρας. Επίσης το Ιράν κάλεσε όλες τις χώρες να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους όπλα, μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

    [05] Το Ισραήλ απέρριψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία

    11-10-2006

    O κ. αλ Ασσαντ

    Το Ισραήλ απέρριψε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τη Συρία όσο η Δαμασκός υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις. Εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, επέκρινε επίσης τη Συρία για τις δηλώσεις της υπέρ της Χεζμπολλάχ, κατά την διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολλά. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Συρία ότι προμηθεύει όπλα στη Χεζμπολλάχ.

    Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασσαντ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με το Ισραήλ, αλλά ζήτησε τη συμμετοχή σ' αυτές ανεξάρτητου μεσολαβητή. Ο Σύρος ηγέτης εξέφρασε επίσης αμφιβολία για το αν οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν το ρόλο ενός τέτοιου διαμεσολαβητή και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει την βούληση και το όραμα για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    [06] Η Κίνα συμφωνεί να επιβληθούν κυρώσεις κατά Βόρειας Κορέας

    11-10-2006

    Γουάνγκ Γκουαντζιά

    Ο πρέσβης της Κίνας στα ΗΕ, Γουάνγκ Γκουαντζιά, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να τιμωρηθεί για την, κατά τα φαινόμενα, πυρηνική της δοκιμή. Ο κ. Γκουαντζιά επεσήμανε ότι το Πεκίνο θα συμπαραταχθεί με το αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για κυρώσεις, αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ληφθούν 'αρμόζοντα' μέτρα, όπως είπε.

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ιαπωνία εξετάζουν διάφορες προτάσεις συμπεριλαμβανομένου και ολοκληρωτικού εμπάργκο όπλων, την απαγόρευση ειδών πολυτελείας και οικονομικές κυρώσεις.

    Στο μεταξύ, ισχυρός σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε νωρίς σήμερα το πρωί την βόρεια Ιαπωνία, προκαλώντας υποψίες για ενδεχόμενη δεύτερη πυρηνική δοκιμή από μέρους της Πιονγιάνγκ. Λίγη ώρα αργότερα οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πραγματοποιήθηκε και νέα πυρηνική δοκιμή.

    [07] Ιράκ: Πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών στη Βαγδάτη

    11-10-2006

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πυρκαγιά που ξέσπασε τη Τρίτη το βράδυ σε αποθήκη πυρομαχικών στη νότια Βαγδάτη, προκάλεσε σειρά εκρήξεων, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν πυκνό καπνό και φλόγες να αναδύονται απ' τις αποθήκες, αλλά ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι όλοι οι στρατιώτες και άλλοι εργαζόμενοι στην εν λόγω βάση απομακρύνθηκαν σε ασφαλή περιοχή. Επίσης εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι διερευνώνται τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Στο μεταξύ πάνω από 20 άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη σε διάφορα σημεία του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον 10 που σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη. Επίσης Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άλλα 60 πτώματα βρέθηκαν στην περιοχή της Βαγδάτης και πιστεύεται ότι πρόκειται και πάλι για θύματα εμφυλίων βιαιοτήτων. Τα ΗΕ υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 100 Ιρακινοί πεθαίνουν κάθε μέρα από βιαιότητες.

    [08] Ταλάτ: Τα ΗΕ μπορούν να επιλύσουν το Κυπριακό και όχι η ΕΕ

    11-10-2006

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δεν επικρότησε πρόταση της Φινλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει το άνοιγμα των λιμανιών της κοινότητας σε Τουρκοκυπριακά προϊόντα, αν η Τουρκία άρει το εμπάργκο της σε βάρος της Κύπρου και ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας σε Κυπριακά σκάφη αποτελεί και όρο για ένταξη της Άγκυρας στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις Βρυξέλλες τη Τρίτη, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι οποιοδήποτε ανάλογο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση Τουρκοκυπριακών προϊόντων, θα πρέπει να μην συνοδεύεται από όρους. Ο κ. Ταλάτ δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί τον παράγοντα που θα λύσει το Κυπριακό, μιας και η Κύπρος έχει γίνει μέλος της. Μόνο τα ΗΕ θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα, δήλωσε ο κ. Ταλάτ.

    [09] Νέος συντονιστής των ΗΠΑ για θέματα AIDS

    11-10-2006

    Μαρκ Νταϊμπούλ

    Παρουσία της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Λώρα Μπους, ορκίστηκε την Τρίτη, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο νέος διεθνής συντονιστής των ΗΠΑ για θέματα AIDS, Μαρκ Νταϊμπούλ. Η κ. Ράις χαρακτήρισε τον κ. Νταϊμπούλ, που είναι γιατρός, τον κατάλληλο άνθρωπο για να ηγηθεί του αγώνα κατά του AIDS και αναφέρθηκε στην μακρόχρονη εμπειρία του σε θέματα δημόσιας υγείας. Επίσης η κ. Ράις χαρακτήρισε την μάχη κατά του AIDS, μια απ' τις σοβαρότερες ηθικές προκλήσεις της εποχής μας.

    Παράλληλα, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών επεσήμανε ότι το έκτακτο σχέδιο πρόνοιας κατά του AIDS που δρομολόγησε ο πρόεδρος Μπους διανύει τον τρίτο χρόνο εφαρμογής του και απ' ότι φαίνεται θα πετύχει τον πενταετή στόχο του διάθεσης 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πρόληψη της ασθένειας και την θεραπεία και περίθαλψη ασθενών με AIDS.

    [10] ΕΕ: Επετεύχθη ο στόχος της Ελληνικής κυβέρνησης για μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    11-10-2006

    Ο στόχος της Eλληνικής κυβέρνησης για την μείωση του ελλείμματος το 2006 κάτω από το 3%, έχει επιτευχθεί και οι κοινοτικές εκτιμήσεις βασίζονται ακριβώς στα υπάρχοντα σημερινά στοιχεία, και δεν λαμβάνουν υπ όψιν τις εκτιμήσεις που σχετίζονται με την αναμενόμενη αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδας. Η εκτίμηση αυτή εκφράστηκε στο Λουξεμβούργο, τόσο απο τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Γιούνγκερ, όσο και τον αρμόδιο επίτροπο κ. Αλμούνια μετα το τέλος της συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ.

    Και οι δύο όμως ανέφεραν τόσο στην συνέντευξη τύπου όσο και προς τον Έλληνα υπουργό οικονομίας κ. Αλογοσκούφη, ότι οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, θα πρέπει να επαληθευθούν και να επικυρωθούν απο την Γιουροστάτ, κι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες .

    Ο κ. Αλογοσκούφης, βέβαια, ενημέρωσε τους κ.κ. Γιούνγκερ και Αλμούνια ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο για το 2007, θα αντανακλάται το κατά 25% αναθεωρημένο ΑΕΠ και ότι η Ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων θα έχει τελειώσει την άνοιξη πρίν απο τις εαρινές εκτιμήσεις της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία, ώστε να ληφθούν υπ όψιν τα νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία. Έτσι, με μειωμένο αρκετά το δημοσιονομικό έλλειμμα να βγει η χώρα από την επιτήρηση, μετά από την Γερμανία που πέτυχε πρίν την λήξη του χρόνου το 2,6%.

    Σήμερα ο κ. Αλογοσκούφης θα μιλήσει στην Αθήνα αναλυτικότερα για τις συζητήσεις που είχε στο Λουξεμβούργο, αλλά μετά το τέλος του ΕΚΟΦΙΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση: 'Η πορεία της πραγματικής οικονομίας είναι ικανοποιητική και αυτό αναγνωρίζεται από όλους, όπως ικανοποιητική είναι και η προσπάθεια μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από τα πολύ ψηλά επίπεδα που είχαν φτάσει ως το 2004, σε επίπεδα που να είναι συμβατά με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 12 October 2006 - 1:18:37 UTC