Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο νέα ελληνικά ορόσημα
  • [02] Συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα του Ιράν
  • [03] Συνέδριο Ουάσιγκτον για επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη
  • [04] Ιράκ: Αιφνίδια επίσκεψη Ράις στη Βαγδάτη
  • [05] Παλαιστίνιοι: Το Ισραήλ συμφώνησε στην άρση περιορισμών μετακίνησης κατόπιν μεσολάβησης Ράις
  • [06] ΣΑ: Ενδεχόμενο ανακοινωθέν προς Βόρεια Κορέα να ακυρώσει προγραμματισμένη πυρηνική δοκιμή
  • [07] Διάσκεψη για το μέλλον της Αμερικανικής παιδείας
  • [08] ΗΠΑ: Ο πόλεμος στο Ιράκ και η τρομοκρατία απασχολούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους
  • [09] Χάστερτ: Συγνώμη για το σκάνδαλο Φόλευ
  • [10] ΠΟΥ: Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να σώσει ζωές
  • [11] Έκκληση Μουσάραφ για περισσότερη οικονομική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους
  • [12] Αρχισαν στο Λονδίνο οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • [13] Oμόφωνο το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά της πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας
  • [14] Πιέσεις Ράις προς την κουρδική ηγεσία στο Ιράκ
  • [15] Aπαισιόδοξος για την κατάσταση στο Ιράκ, ο γερουσιαστής Τζών Ουώρνερ
  • [16] Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο με χημικά στη Βόρεια Καρολίνα
  • [17] Mεγάλη πολιτική συγκέντρωση της Χαμάς στην πόλη της Γάζας
  • [18] Γερουσιαστής Τζάκ Ρήντ: το Πακιστάν πρέπει να κάνει περισσότερα
  • [19] H Toυρκία έγινε η πρώτη μουσουλμανική χώρα που συμμετέχει σε ειρηνευτική αποστολή των ΗΕ

  • [01] Δύο νέα ελληνικά ορόσημα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-10-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τα δύο νέα ελληνικά ορόσημα στην Ουάσιγκτον

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τα δύο νέα ελληνικά ορόσημα στην Ουάσιγκτον

    Η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπαγογιαννη εγκαινιάζει τo νέο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

    Δύο σημαντικές ελληνοκεντρικές εξελίξεις σημειώθηκαν πριν λίγες μέρες στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Σε αυτές είναι αφιερωμένο το σημερινό τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από τη Ουάσιγκτον.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΚΕΙΜΕΝΟ

    Δύο σημαντικά αποκτήματα εξασφάλισε πρόσφατα η Ελλάδα στη Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της επίσκεψης που έκανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Το πρώτο ήτανε μια νέα έδρα Ελληνικών σπουδών, που ίδρυσαν στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν ο Μάρκος και η Ελένη Κουναλάκη.

    Μάρκος Κουναλάκης

    Το ζευγάρι είχε πιο πριν ιδρύσει παρόμοια έδρα και στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ακολουθώντας το παράδειγμα ενός άλλου μέλους της ίδιας οικογενείας, του Κυριάκου Τσακόπουλου, αδελφού της Ελένης Κουναλάκη, που ίδρυσε την έδρα ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

    Κατά τον Μάρκο Κουναλάκη η κινητήρια δύναμη για την οικογενειακή αυτή δραστηριότητα είναι ο πεθερός του. Όπως μας είπε: 'Ο πεθερός μου ήταν ο εμπνευστής της ιδέας μας να ιδρύσουμε έδρες Ελληνικών Σπουδών σε σημαντικά Αμερικανικά πανεπιστήμια για να μελετήσουν τη σπουδαιότητα του Ελληνισμού στη σύγχρονη ζωή'.

    Άγγελος Τσακόπουλος

    Πεθερός του Μάρκου Κουναλάκη είναι ο επιχειρηματίας και ευεργέτης Άγγελος Τσακόπουλος, που ήρθε στη Ουάσιγκτον από την Καλιφόρνια για τα εγκαίνια της νέας έδρας. Απλά αλλά μεστωμένα ήταν τα λόγια με τα οποία μας περιέγραψε το όραμά του. Κατά την έκφρασή του: 'Εύχομαι οι δάσκαλοι της έδρας να διδάξουνε σε όλους τους μαθητές τη σπουδαιότητα του Ελληνικού πολιτισμού ώστε να δεθεί μαζί με το Δυτικό πολιτισμό. Να μη ξεχαστεί. Κι όχι μόνο να μη ξεχαστεί αλλά να μπορέσουμε να φέρουμε τα όσα μάθαμε από τους παλαιούς στη σημερινή εποχή. Τους εύχομαι ο Θεός μαζί τους'.

    Ζωή Κοσμίδου

    Το άλλο σημαντικό απόκτημα που έχει από τα τέλη του Σεπτέμβρη η Ελλάδα είναι μια καινούργια πρεσβεία στη Ουάσιγκτον. Το άνοιγμά της γιορτάστηκε με μια πλούσια καλλιτεχνική έκθεση τη διοργάνωση της οποίας επιμελήθηκε η Πολιτιστική Σύμβουλος Ζωή Κοσμίδου. Μας είπε: 'Η έκθεση αναφέρεται στην Οδύσσεια, το ταξίδι. Επειδή η Οδύσσεια έχει εμπνεύσει πάρα πολλούς καλλιτέχνες, σκεφτήκαμε να την παρουσιάσουμε για τα εγκαίνια του καινούργιου κτιρίου μας. Στην έκθεση αυτή περιλαμβάνονται έργα από πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, από την Μινωική εποχή και όλες τις αναφορές στην Οδύσσεια από τότε μέχρι τώρα'.

    Σταμάτης Ξενάκης

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης έργα δύο καλλιτεχνών της διασποράς, του γεννημένου στην Αμερική Σταμάτη Ξενάκη και του Ιωάννη Ντελατόλα, που ζει στη Νέα Υόρκη. Ο Σταμάτης ήταν έκδηλα περήφανος που δημιουργίες του διαλέχτηκαν να κοσμήσουν τους τοίχους της νέας Ελληνικής πρεσβείας. 'Αυτά τα έργα μου εκφράζουνε κάτι για την Οδύσσεια, την ιστορία του Οδυσσέα. Χρησιμοποιώ εγκαυστική τεχνική και συνδυάζω Βυζαντινά και Ελληνικά μοτίβα. Φιλοτέχνησα τα έργα που βλέπετε επειδή ήθελα να προσθέσω κάτι σχετικό με την ιστορία του Οδυσσέα'.

    Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τα έργα των Ξενάκη και Ντελατόλα να ξεχωρίζουν; Να τι μας απάντησε η Ζωή Κοσμίδου: 'Και οι δύο έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά, ο ένας με ζωγραφική και ο άλλος με φωτογραφίες. Γι αυτούς η Οδύσσεια και η Ιθάκη έχουνε μεγάλη σημασία. Συμβολίζουν το ταξίδι όχι μόνο της ζωής τους αλλά και της μετανάστευσης'.

    Το θέμα της έκθεσης 'Οδύσεια-Το ταξίδι', διαλέχτηκε από τον ίδιο τον Πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά ο οποίος βλέπει το νέο κτίριο της Ελληνικής πρεσβείας, που αποπερατώθηκε στις μέρες της θητεία του ύστερα από πολλών χρόνων δουλειά, σαν μια Ιθάκη του Ελληνικού διπλωματικού κόσμου.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    [02] Συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα του Ιράν

    06-10-2006

    Ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας θα συναντηθούν στο Λονδίνο σήμερα, για να συζητήσουν για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους αναφορικά με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, που επισκέπτεται το Ιράκ θα παρευρεθεί στις συνομιλίες του Λονδίνου.

    Την Πέμπτη ο Βρετανός πρέσβης στα ΗΕ, Εμίρ Τζόουνς Πάρρυ, δήλωσε ότι τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας θα αρχίσουν συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα, αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο κ. Τζόουνς-Πάρρυ επεσήμανε ότι αναμένει πως το συμβούλιο θα συζητήσει την λήψη μέτρων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 41 του καταστατικού των ΗΕ, που επιτρέπει την επιβολή μη στρατιωτικών κυρώσεων.

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δηλώνουν ότι είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε την αντίθεση της χώρας του προς τις κυρώσεις και ζήτησε την ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών για να επιλυθεί το αδιέξοδο. Εν όψει των σημερινών συνομιλιών στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν φοβάται την επιβολή κυρώσεων.

    [03] Συνέδριο Ουάσιγκτον για επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    06-10-2006

    Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Πρέπει να οικοδομηθούν θεσμοί στα Βαλκάνια, στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής &uml;Ένωσης, που θα διευκολύνουν όχι μόνο την υγιή οικονομική ανάπτυξη αλλά και τις ξένες επενδύσεις. Αυτό ήτανε ένα από κύρια τα μηνύματα που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού ΥΠΕΞ για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και την Αναπτυξιακή Συνεργασία, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας την Πέμπτη κατά την έναρξη ενός διήμερου επενδυτικού συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που διοργάνωσε στην Αμερικανική πρωτεύουσα το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) της Ουάσιγκτον.

    Ο κύριος Σκυλακάκης υπενθύμισε πως η Ελλάδα, έχει επενδύσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δημιουργώντας έτσι 200.000 νέες θέσεις εργασίας, με 1000 τραπεζικά υποκαταστήματα και 3.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βαλκανική.

    Αναλύοντας την Ελληνική πολιτική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ο κύριος Σκυλακάκης είπε ότι αυτή στηρίζεται σε τρεις άξονες που είναι η υποστήριξη της ένταξης των γειτόνων της στην ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, με την προϋπόθεση εκπλήρωσης των κριτηρίων ένταξης και των απαραιτήτων μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση των διμερών επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής και η δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου.

    Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, παρατήρησε ο Έλληνας αξιωματούχος, η Ελλάδα διευκολύνει την δημιουργία ενιαίας αγοράς ενέργειας, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Μπακού-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας και της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που θα αποτελέσει ένα ακόμη ασφαλή διάδρομο για την προμήθεια της Δύσης με πετρέλαιο από την Ευρασία.

    Ο κ. Σκυλακάκης κατέληξε με τούτα τα λόγια: 'Η Ν.Α. Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή που οδηγεί στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της. Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν σε όλες τις χώρες της περιοχής να επιτύχουν οικονομική ανάπτυξη, πολιτική σταθερότητα και ευημερία, ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα μιας οικονομικά ενωμένης Ν.Α. Ευρώπης, μέλους της ΕΕ'.

    Στους πολλούς άλλους ομιλητές του επενδυτικού συνεδρίου της Ουάσιγκτον με τίτλο 'Οικονομική Συνεργασία και Επενδυτικές Ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη' περιλαμβάνονται ο Πρωθυπουργός της Βοσνίας Adnan Terzic, υπουργοί από άλλα βαλκανικά κράτη, αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, και στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο Βόσνιος Πρωθυπουργός στην ομιλία του, μεταξύ άλλων επαίνεσε την Ελλάδα και ιδίως την ελληνική προεδρία της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003 για το ενδιαφέρον που επέδειξε η ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας ότι σε καμία άλλη περίοδο από τότε τα Δυτικά Βαλκάνια δεν ήταν στο επίκεντρο της προσοχής της ΕΕ, όσο στη Θεσσαλονίκη πριν τρία χρόνια.

    Το συνέδριο για τις επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ολοκληρώνεται στη Ουάσιγκτον το απόγευμα της Παρασκευής.

    [04] Ιράκ: Αιφνίδια επίσκεψη Ράις στη Βαγδάτη

    06-10-2006

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις με τον του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε απ' την Ιρακινή ηγεσία να επιλύσει τις διαφορές της και να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη εμφύλια βία. Μετά από συνομιλίες τη Πέμπτη στη Βαγδάτη με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, η κ. Ράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν πιστός φίλος του Ιράκ. Αλλά στο αεροπλάνο καθοδόν προς τη Βαγδάτη, η κ. Ράις επεσήμανε ότι η ιρακινή ηγεσία δεν έχει τον χρόνο για 'ατέρμονες συζητήσεις' για τις διαφωνίες μεταξύ των διαφόρων παρατάξεων και χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση ανεπίτρεπτη.

    Η επίσκεψη-έκπληξη της κ. Ράις στο Ιράκ έγινε στα πλαίσια της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή και σε μια περίοδο κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι δύο αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε μάχες δυτικά της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Ράμσυ Κλάρκ, πρώην υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, και μέλος της ομάδας συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, προειδοποιεί ενάντια στην επιβολή της θανατικής ποινής, γιατί, όπως είπε σε ομιλία του, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε 'καταστροφικές', όπως τις χαρακτήρισε, βιαιότητες στο Ιράκ. Η απόφαση του δικαστηρίου για την ποινή σε βάρος του Σαντάμ Χουσεΐν είχε προγραμματιστεί για τις 16 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε.

    [05] Παλαιστίνιοι: Το Ισραήλ συμφώνησε στην άρση περιορισμών μετακίνησης κατόπιν μεσολάβησης Ράις

    06-10-2006

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις με τη Ισραηλινή ομολογό της Τζίπι Λίβνι

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, κατάφερε την Πέμπτη να πείσει ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους να συμφωνήσουν στην άρση ορισμένων περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε βάρος των Παλαιστινίων. Αλλά δεν υπήρξαν εντυπωσιακές εξελίξεις στην προσπάθεια της κ. Ράις να κερδίσει υποστήριξη για μετριοπαθείς Παλαιστίνιους με στόχο την αποκλιμάκωση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διαμάχης. Η κ. Ράις δεν προέβη σε κανένα σχόλιο κατά την αποχώρηση της απ' το Ισραήλ μετά από συνομιλίες με την ομόλογο της Τζίπι Λίβνι και τον υπουργό άμυνας, Αμίρ Πέρετζ.

    Πάντως το Ισραήλ συμφώνησε να ανοίξει το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα, μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδα της Γάζας, κατά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στον επόμενο μήνα.

    Επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ προτείνουν σχέδιο βοήθειας ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της δύναμης ασφάλειας του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς.

    [06] ΣΑ: Ενδεχόμενο ανακοινωθέν προς Βόρεια Κορέα να ακυρώσει προγραμματισμένη πυρηνική δοκιμή

    06-10-2006

    Τόνυ Σνόου

    Ο πρέσβης της Ιαπωνίας στα ΗΕ, Κένζο Οσίμα, που προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφάλειας αυτό το μήνα, δήλωσε ότι το Συμβούλιο θα εγκρίνει μάλλον ανακοινωθέν σήμερα που θα ζητά απ' τη Βόρεια Κορέα να ακυρώσει την προγραμματισμένη πυρηνική της δοκιμή.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπους δήλωσε ότι η προειδοποίηση της Τετάρτης προς τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει στην πυρηνική δοκιμή που σχεδιάζει δεν ήταν 'τελεσίδικη', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνυ Σνόου δήλωσε ότι η προειδοποίηση αποτελούσε πάγια θέση της αμερικανικής πολιτικής που πιστεύει ότι η Πιονγιάνγκ δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα έχει απ' ευθείας συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα, ενώ παρότρυνε και πάλι την Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στις εξαεθνείς διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό της.

    Επίσης εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μελετούν μία σειρά διπλωματικών εναλλακτικών λύσεων, μεταξύ των οποίων και κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, σε περίπτωση που η Πιονγιάνγκ πραγματοποιήσει την πυρηνική δοκιμή που εξήγγειλε την Τρίτη.

    Στα πλαίσια συνέντευξής του προς το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο ανώτερος απεσταλμένος των ΗΠΑ για το θέμα της Βόρειας Κορέας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χίλλ είπε ότι διαμήνυσε, μέσω διπλωματικών συνδέσμων, στη Βόρεια Κορέα ότι θα ήταν λάθος κίνηση η πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής.

    [07] Διάσκεψη για το μέλλον της Αμερικανικής παιδείας

    06-10-2006

    Μετά από σειρά ενόπλων εισβολών σε σχολεία με νεκρούς μικρά παιδιά, το τελευταίο μήνα, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης της ασφάλειας των σχολείων στις ΗΠΑ. Ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι ο αμερικανικός λαός σοκαρίστηκε αλλά και λυπήθηκε βαθύτατα από τα βίαια περιστατικά που σημειώθηκαν σε διάφορα σχολεία της χώρας. Γι' αυτό, την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες και η αμερικανίδα υπουργός Παιδείας, Μάργκαρετ Σπέλλινγκς, θα έχουν συνομιλίες με πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η ασφάλεια στα σχολεία της χώρας.

    'Θα συγκεντρώσουμε δασκάλους, γονείς, υπεύθυνους σχολείων, αξιωματούχους στον τομέα της ασφάλειας και άλλους εμπειρογνώμονες για να σκεφθούν τρόπους που θα βοηθήσουν τα σχολεία μας να προστατεύσουν καλύτερα τα παιδιά. Είναι απόλυτα αναγκαίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεργαστεί με τις πολιτειακές αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε τα αμερικανικά σχολεία να είναι τόποι μάθησης και όχι τόποι βίας', δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Μπούς μιλώντας σε ένα δημοτικό σχολείο της Ουάσινγκτον και τόνισε ότι η διάσκεψη που σχεδιάζεται αποτελεί μέρος ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της αμερικανικής παιδείας.

    Την Δευτέρα, ένοπλος συνέλαβε ως ομήρους 10 μικρές μαθήτριες μικρού σχολείου της Πενσυλβάνιας, σκότωσε 5 από αυτές και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Την περασμένη εβδομάδα νεαρός μαθητής στην πολιτεία του Γουισκόνσιν έφερε δύο όπλα στο σχολείο του και σκότωσε την διευθύντρια.

    Τον περασμένο μήνα, ένοπλος στο Κολοράντο συνέλαβε έξι μαθήτριες λυκείου ομήρους και τους επιτέθηκε σεξουαλικά πριν τις σκοτώσει. Η αυτοψία έδειξε ότι ο ένοπλος αυτοκτόνησε, αλλά και πυροβολήθηκε και από την αστυνομία που εισέβαλε στο κτίριο. Οι δράστες στην Πενσυλβάνια και το Κολοράντο ήταν ενήλικοι άνδρες, που δεν είχαν καμία σχέση με τα σχολεία.

    [08] ΗΠΑ: Ο πόλεμος στο Ιράκ και η τρομοκρατία απασχολούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους

    06-10-2006

    Δύο νέες ανεξάρτητες σφυγμομετρήσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί θέμα κλειδί για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του άλλου μήνα. Το θέμα της τρομοκρατίας έρχεται δεύτερο και στις δύο σφυγμομετρήσεις.

    Η μια δημοσκόπηση από το Κέντρο Ερευνών Πιού καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απαισιοδοξία των αμερικανών για τον πόλεμο στο Ιράκ καταγράφει τώρα τα υψηλότερα ποσοστά από οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Επίσης η δημοσκόπηση δείχνει ότι το σκάνδαλο με τον Ρεπουμπλικανό πρώην βουλευτή, Μαρκ Φόλυ, έχει επηρεάσει σοβαρά την προεκλογική εκστρατεία.

    Επίσης η δεύτερη σφυγμομέτρηση του πρακτορείου Associated Press καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δύο στους τρεις αμερικανούς ψηφοφόρους θα ψηφίσουν Δημοκρατικού υποψηφίους για την Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [09] Χάστερτ: Συγνώμη για το σκάνδαλο Φόλευ

    06-10-2006

    Ο πρόεδρος της αμερικανικής βουλής, Ντένις Χάστερτ

    Ο πρόεδρος της αμερικανικής βουλής, Ντένις Χάστερτ, ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο με τον Ρεπουμπλικανό πρώην βουλευτή Μάρκ Φόλευ, αλλά και πάλι αρνήθηκε να παραιτηθεί. Ο κ. Χάστερτ δήλωσε την Πέμπτη ότι ως πρόεδρος της βουλής αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για το σκάνδαλο και υποσχέθηκε πλήρη διερεύνηση του θέματος. Υποεπιτροπή της Βουλής έχει ήδη αναλάβει το έργο της διερεύνησης των δραστηριοτήτων του πρώην βουλευτή, ο οποίος φέρεται ότι έστελνε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου μέσω του διαδικτύου σε νεαρά αγόρια που εργάζονται σαν κλητήρες στο κογκρέσο.

    Ο κ. Χάρστερ τόνισε ότι ο ίδιος δεν έπραξε τίποτε το επιλήψιμο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος της βουλής τον Ιανουάριο. Η διερεύνηση της Αμερικανικής Βουλής θα επικεντρωθεί στο τι γνώριζε για το θέμα η ηγεσία του σώματος και πότε περιέπεσαν στην αντίληψη της οι επίμαχες δραστηριότητες του Μάρκ Φόλευ.

    [10] ΠΟΥ: Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να σώσει ζωές

    06-10-2006

    O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να σώσει ζωές.Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Πέμπτη, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ο περιορισμός ενός μόνο τύπου ατμοσφαιρικού ρύπου θα μπορούσε να μειώσει κατά 15% το ποσοστό θανάτων σε μολυσμένες πόλεις.Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο περιορισμός των ατμοσφαιρικών ρύπων μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια χωρών να μειώσουν την έκταση αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων, καθώς και του καρκίνου των πνευμόνων σε διεθνές επίπεδο.

    Στη Γενεύη, που είναι και η έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοινώθηκέ ότι η δραστηριοποίηση για τη μείωση των άμεσων επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συμβάλει αυτόματα και στον περιορισμό της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να περιοριστούν οι κλιματολογικές μεταβολές.

    Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύρια από τους περίπου 2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους που σημειώνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το ποσοστό μόλυνσης της ατμόσφαιρας είναι πολύ μεγαλύτερο σε πόλεις της Ασίας όπως το Καράτσι, το Νέο Δελχί, το Κατμαντού και το Πεκίνο.

    [11] Έκκληση Μουσάραφ για περισσότερη οικονομική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους

    06-10-2006

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προσφέρει περισσότερη οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση των περιοχών στο βόρειο Πακιστάν και στο Κασμίρ, που πέρυσι καταστράφηκαν από το χτύπημα του εγκέλαδου.

    Σε ομιλία του στην Ισλαμαμπάντ για να ενημερωθούν οι χορηγοί σχετικά με την πρόοδο της ανοικοδόμησης ενόψει της πρώτης επετείου από τον καταστροφικό σεισμό, ο πρόεδρος Μουσάραφ δήλωσε ότι, η χώρα χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για την κατασκευή τουλάχιστον 60 χιλιάδων νέων κατοικιών. Ο περσινός σεισμός άφησε άστεγους περισσότερους από τρία εκατομμύρια κατοίκους ενώ περισσότεροι από 73 χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους.

    Την Τετάρτη ο διεθνής οργανισμός παροχής βοήθειας Οξφαμ, σημείωσε ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι στο βόρειο Πακιστάν θα πρέπει να περάσουν το χειμώνα σε προσωρινά καταλύματα. Ο πακιστανός Πρόεδρος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νούμερο είναι υπερβολικό και ότι μόνο 30,000 άνθρωποι θα χρειαστεί να μείνουν σε σκηνές φέτος το χειμώνα.

    [12] Αρχισαν στο Λονδίνο οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    06-10-2006

    Στιγμιότυπο από την έναρξη των συνομιλιών του Λονδίνου για το Ιράν.

    Διεθνείς δυνάμεις άρχισαν στο Λονδίνο τις συνομιλίες τους την Παρασκευή, αναφορικά με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις που στόχευαν στο να πεισθεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι δεν αναμένει να αποφασιστούν σημαντικές αλλαγές της πολιτικής που ακολουθήθηκε ως τώρα στις συνομιλίες αυτές και πρόσθεσε ότι ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με Ιρανούς αξιωματούχους. Η Αμερικανίδα υπουργός Κοντολήζα Ράις αναμένεται να φθάσει αργοπορημένη στη σύσκεψη, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος που αντιμετώπισε το αεροσκάφος που την μετέφερε από το Ιράκ.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε ότι αναμένει ότι θα πραγματοποιηθούν και νέες συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (δηλαδή, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα), σύν τη Γερμανία.

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, λόγω των επίμαχων πυρηνικών του δραστηριοτήτων. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Αλεξέγιεφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του και η Κίνα αντιτίθενται στις απειλές ή την χρήση βίας κατά της Τεχεράνης.

    [13] Oμόφωνο το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά της πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας

    06-10-2006

    To Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ανακοίνωση που προτρέπει την Βόρεια Κορέα να ακυρώσει την πυρηνική δοκιμή που προγραμματίζει. Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, που ενεκρίθη την Παρασκευή στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ζητά από την Πιονγιάνγκ να μην προβεί στην εν λόγω δοκιμή και την καλεί να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο Ρώσος πρέσβης στα ΗΕ Βιτάλι Τσιούρκιν παρέδωσε το κείμενο του ψηφίσματος στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέχιζε την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή του.

    Το ψήφισμα αναφέρει ακόμα ότι αν η δοκιμή πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει ξεκάθαρη απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, ενώ θα εξαναγκάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει τα δέοντα μέτρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού του διεθνούς οργανισμού. Τα μέτρα αυτά δεν διευκρινίστηκαν.

    Η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει ότι η πυρηνική δοκιμή που σχεδιάζει είναι 'απαραίτητο αμυντικό μέσο κατά της αμερικανικής επιθετικότητας,' όπως είπε. Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Βόρεια Κορέα ότι θα υπάρξουν 'διεθνείς συνέπειες,' αν πραγματοποιήσει τα σχέδιά της.

    [14] Πιέσεις Ράις προς την κουρδική ηγεσία στο Ιράκ

    06-10-2006

    Η Κα Ράις με τον κ.Μπαρζανί

    Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις άσκησε πιέσεις στην κουρδική ιρακινή ηγεσία να συνεργαστεί στενότερα με την σιιτική και την σουνιτική ηγεσία, για την δημιουργία ενός ενωμένου και δημοκρατικού Ιράκ.

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ την Παρασκευή, η Κα Ράις ευχαρίστησε τους Κούρδους για την μακρόχρονη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ και παρότρυνε τον Κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί να συνεργαστεί με την ιρακινή κυβέρνηση της Βαγδάτης ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα καταμερισμού των κερδών από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας. Ο κ. Μπαρζανί δήλωσε ότι είναι προσηλωμένος σε ένα δημοκρατικό Ιράκ και ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησής του και επισήμανε ότι υποστηρίζει τον δίκαιο καταμερισμό των κερδών σε όλους του Ιρακινούς.

    Η επίσκεψη της Κας Ράις στο Ιράκ πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη χώρα για τον έλεγχο των πετρελαίων της χώρας. Μεγάλος αριθμός πετρελαιοπηγών βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές.

    [15] Aπαισιόδοξος για την κατάσταση στο Ιράκ, ο γερουσιαστής Τζών Ουώρνερ

    06-10-2006

    Ο γερουσιαστής Ουώρνερ

    Ο σημαίνων Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Βιρτζίνια Τζών Ουώρνερ, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ιράκ δεν προχωρεί σύμφωνα με τα σχέδια, ή όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά 'εκτρέπεται πλαγίως.'

    Ο κ. Ουώρνερ, που επέστρεψε στην Ουάσινγκτον μετά από επίσκεψή του στη Βαγδάτη, δήλωσε την Πέμπτη ότι αν η βία δεν κοπάσει σύντομα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να μελετήσουν το ενδεχόμενο αλλαγής πορείας. Οι εκτιμήσεις του γερουσιαστή Ουώρνερ αντιβαίνουν στις επανειλημμένες εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπούς για παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και την συνέχιση της παρούσας αμερικανικής πολιτικής.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις δηλώσεις του κ. Ουώρνερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Μπούς συμμερίζεται την ανησυχία του γερουσιαστή από την Βιρτζίνια και 'είναι απόλυτα προσηλωμένος στη νίκη.'

    Ο κ. Ουώρνερ, που είναι πρόεδρος της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής γερουσίας, τόνισε επίσης ότι αν δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στην πάταξη της βίας στο Ιράκ έως το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να μελετηθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις.

    Τον κ. Ουώρνερ είχε συνοδεύσει στο ταξίδι του στο Ιράκ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κάρλ Λέβιν. Και οι δύο Αμερικανοί νομοθέτες, κάλεσαν την ιρακινή κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για να επιτευχθεί πολιτικός συμβιβασμός, να σταματηθεί η βία και να προσφερθούν οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες στον ιρακινό λαό.

    [16] Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο με χημικά στη Βόρεια Καρολίνα

    06-10-2006

    Χιλιάδες κάτοικοι περιοχής κοντά στην πόλη Ράλευ της Βόρειας Καρολίνας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας πυρκαγιάς σε εργοστάσιο με χημικά, που εξαπέλυσε δηλητηριώδη αέρια και καπνούς στην ατμόσφαιρα. Οι αρχές είπαν ότι τουλάχιστον 18 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα. Πιστεύεται ότι δεν υπήρχαν εργαζόμενοι μέσα στο εργοστάσιο την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά το βράδυ της Πέμπτης.

    Εξαιτίας της ύπαρξης διάφορων ουσιών στο εργοστάσιο επεξεργασίας χημικών αποβλήτων, οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να αποφασίσουν ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της πυρκαγιάς. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας περιβάλλοντος βρίσκονται στο σημείο του δυστυχήματος και πραγματοποιούν ατμοσφαιρικά τέστ.

    Οι αρχές δεν γνωρίζουν τους λόγους της πυρκαγιάς, όμως νωρίτερα φέτος οι αρχές της Βόρειας Καρολίνας είχαν επιβάλει πρόστιμα στους ιδιοκτήτες της μονάδας, επειδή παραβίαζαν τους κανονισμούς της περιβαλλοντικής ασφάλειας.

    [17] Mεγάλη πολιτική συγκέντρωση της Χαμάς στην πόλη της Γάζας

    06-10-2006

    O κ. Χανιγιέ

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανιγιέ, που πρόσκειται στην Χαμάς, κάλεσε τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν στην πολιτική συγκέντρωση της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας, για να διαδηλώσουν υπέρ της κυβέρνησής του. Ο κ. Χανιγιέ είπε στις χιλιάδες υποστηρικτές του ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να εκδιωχθεί από την εξουσία και ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει το ισραηλινό κράτος.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υπαινίχθηκε ότι μπορεί να διαλύσει την παρούσα Παλαιστινιακή κυβέρνηση, επειδή απέτυχαν οι προσπάθειες δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Η Χαμάς εξακολουθεί να αντιστέκεται στις εκκλήσεις για να αποκηρύξει την βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ, ενώ οι δυτικές χώρες αρνούνται να άρουν τις κυρώσεις κατά της υπό την Χαμάς Παλαιστινιακής κυβέρνησης, μέχρις ότου η οργάνωση δεχθεί τους όρους αυτούς.

    [18] Γερουσιαστής Τζάκ Ρήντ: το Πακιστάν πρέπει να κάνει περισσότερα

    06-10-2006

    Ο κ. Ρήντ

    Ο Aμερικανός γερουσιαστής Τζάκ Ρήντ από την πολιτεία του Ροουντ Αιλαντ, ο οποίος επισκέπτεται το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι το Πακιστάν πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τα σύνορά του και να σταματήσει την ροή εξτρεμιστών στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Ρήντ, που είναι μέλος της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής γερουσίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στη Καμπούλ, είπε επίσης ότι το Πακιστάν πρέπει να λάβει εντονότερα μέτρα, ώστε να μην οργανώνονται εντός της χώρας μαχητές των Ταλιμπάν.

    Οι δηλώσεις του κ. Ρήντ έγιναν λίγες ώρες μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Κόστ, από την οποία έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός. Οι αρχές είπαν ότι η επίθεση σημειώθηκε έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας της Κοστ και ότι τραυματίστηκαν και 15 άτομα, από τα οποία τα 8 ήταν άμαχοι. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

    Λίγες ώρες αργότερα, ένας δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε σε φυλάκιο ελέγχου της Κόστ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο.

    [19] H Toυρκία έγινε η πρώτη μουσουλμανική χώρα που συμμετέχει σε ειρηνευτική αποστολή των ΗΕ

    06-10-2006

    H Toυρκία απέστειλε πολεμικό της πλοίο για να συμμετάσχει στην διεθνή ναυτική δύναμη που περιπολεί τις ακτές του Λιβάνου.

    Την Παρασκευή εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το εν λόγω σκάφος θα συμμετάσχει στην κάτω από γερμανική ηγεσία δύναμη, που βρίσκεται ήδη έξω από τις λιβανικές ακτές.

    Με την κίνησή της αυτή, η Τουρκία γίνεται η πρώτη μουσουλμανική χώρα που συμμετάσχει σε ειρηνευτική αποστολή των ΗΕ. Η Αγκυρα δήλωσε ότι επίσης ότι περίπου 270 Τούρκοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο Λίβανο, για να συμβάλουν στις χερσαίες ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ. Τον περασμένο μήνα, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή των στρατιωτών στο Λίβανο, οι οποίοι θα βοηθούν στον έλεγχο της εφαρμογής της ανακωχής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 7 October 2006 - 1:18:43 UTC