Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κώστας Μπιλιράκης σάρωσε τις προκριματικές στη Φλώριδα
  • [02] Σιγουριά εκφράζει η Ουάσιγκτον για επιβολή κυρώσεων κατά Ιράν
  • [03] Αντιπαράθεση Μπούς με Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία
  • [04] Ιράκ: Κι άλλα πτώματα βρέθηκαν στη Βαγδάτη
  • [05] Τουρκία: Διευρύνονται οι έρευνες της αστυνομίας για την επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ
  • [06] Αμπάς: Επίλυση θέματος κρατουμένων πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας
  • [07] Μπάουτσερ: Έμφαση ΗΠΑ σε θέματα ανάπτυξης στο Αφγανιστάν

  • [01] Ο Κώστας Μπιλιράκης σάρωσε τις προκριματικές στη Φλώριδα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    15-09-2006

    Κωνσταντίνος Μπιλιράκης

    Στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές που έγιναν την εβδομάδα αυτή στη Φλώριδα, ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης, γιος του συμπροέδρου της Επιτροπής Προώθησης Ελληνικών Υποθέσεων στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μιχάλη Μπιλιράκη, κέρδισε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για να κατέβει ως υποψήφιος Βουλευτής στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου.

    Ο Gus Bilirakis, όπως είναι γραμμένο το όνομα του Ελληνοαμερικανού υποψήφιου στο ρεπουμπλικανικό ψηφοδέλτιο, σημείωσε εντυπωσιακή νίκη στις προκριματικές εκλογές, κυριολεκτικά σάρωσε, αποσπώντας το 82 τοις εκατό των ψήφων έναντι του αντιπάλου του David Langheier, ο οποίος πήρε το 18 τοις εκατό. Η Τampa Tribune, που είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της περιοχής, είχε επίσημα ταχθεί υπέρ της προσπάθειας του Κωνσταντίνου Μπιλιράκη να αναδειχθεί ως ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την Βουλευτική έδρα της 9ης Εκλογικής Περιφέρειας της Φλώριδας.

    Ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης θα αντιμετωπίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου την Phyllis Busansky που απέσπασε το αντίστοιχο χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος σε μια καθαρά τυπική ενδοκομματική ψηφοφορία δεδομένου ότι δεν είχε αντίπαλο. Η κυρία Μπουσάνσκι είναι πρώην Αρμοστής της Κομητείας Hillsborough, η οποία μαζί με τμήματα των Κομητειών Pasco και Pinellas συνιστά την 9η Εκλογική Περιφέρεια της Πολιτείας.

    Μιχάλης Μπιλιράκης

    Από την αναμέτρηση αυτή θα κριθεί κατά πόσον ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης θα διαδεχθεί στο Αμερικανικό Κογκρέσο τον πατέρα του, Μιχάλη, πιο γνωστό εδώ στην Αμερική ως Michael Bilirakis, ο οποίος σε ηλικία 76 ετών αποσύρεται τον Δεκέμβριο από την πολιτική ζωή, ύστερα από 12 διετείς Βουλευτικές θητείες κατά τις οποίες αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου του για την προώθηση θεμάτων της ομογένειας.

    Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Dick Cheney, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Τάμπα και πήρε μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Κωνσταντίνου Μπιλιράκη είπε: 'Δεν υπάρχει κανένας καλύτερος διάδοχος του Μιχάλη Μπιλιράκη στο Κογκρέσο από τον γιο του'. Ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι δεν έχει αμφιβολία πως 'ο Gus Bilirakis θα είναι ο επόμενος Βουλευτής της 9ης Περιφέρειας'. Η επίσκεψη εκείνη του Dick Cheney, αν και ήταν σύντομη, εν τούτοις βοήθησε να συγκεντρωθούν από ιδιωτικές συνεισφορές περίπου 230.000 δολάρια για την εκστρατεία του Κωνσταντίνου Μπιλιράκη, το ταμείο της οποίας έχει τώρα, όπως δηλώθηκε επίσημα, κάπου ενάμισι εκατομμύριο δολάρια.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης θα χρειαστεί να δαπανήσει τόσο αυτά όσο και άλλα τόσα χρήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πρόκληση που προβάλει η υποψηφιότητα της Δημοκρατικής αντιπάλου του, κυρίας Μπουζάνσκι, η οποία αναμένεται ότι επίσης θα διαθέσει αντίστοιχα ποσά στην προσπάθειά της να επικρατήσει. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η βουλευτική έδρα που θα εκκενώσει ο Μιχάλης Μπιλιράκης είναι μία από εκείνες που το Δημοκρατικό Κόμμα έχει βάλει στο στόχαστρό του πιστεύοντας ότι ίσως να αποδειχτεί μία από τις 15 πρόσθετες που χρειάζεται να κερδίσει για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Οι Έλληνες της Αμερικής λέγεται ότι κινητοποιούνται για να βοηθήσουν τον Κωνσταντίνο Μπιλιράκη να κερδίσει την θέση του πατέρα του στο Κογκρέσο. Πολλοί ομογενείς θαυμάζουν τα ηγετικά προσόντα που έχει ήδη επιδείξει ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης στα 8 χρόνια που διετέλεσε εκπρόσωπος της 48ης περιφέρειας στην πολιτειακή βουλή της Φλώριδας στο Ταλαχάσι και επικροτούν πολλές από τις θέσεις που έχει πάρει, όπως βελτίωση της παιδείας, καλύτερη ιατρική περίθαλψη και ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να προσφέρουν σε όλους τους υπαλλήλους τους ασφάλεια υγείας.

    Όπως ο πατέρας του έτσι και ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης είναι άνθρωπος με αρχές, συντηρητικός, υποστηρίζει ένθερμα τον θεσμό της οικογένειας και υπερηφανεύεται για την Ελληνική κληρονομιά του.

    Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία της 'Φωνής της Αμερικής' λίγο καιρό πριν τις προκριματικές εκλογές ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης είχε πει μεταξύ άλλων: 'Θα είναι τιμή να κερδίσω τις εκλογές και να διαδεχτώ τον πατέρα μου. Διεκδικώ τη θέση του στη Βουλή για τους Έλληνες. Όλοι οι Έλληνες μας βοηθάνε και όλοι μαζί θα κερδίσουμε. Και άμα εκλεγώ θα κάνω πολλά για τον Ελληνισμό. Θα βοηθήσω την Κύπρο. Θέλω δικαιοσύνη για την Κύπρο και τήρηση του Νόμου. Θα δουλέψω πάρα πολύ σκληρά για το θέμα αυτό γιατί είναι στην καρδιά μου. Επίσης θέλω θρησκευτική ελευθερία για την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Θα δουλέψω ακόμα για τη Βόρειο Ήπειρο, για τους Έλληνες που μένουν εκεί, και για το όνομα της Μακεδονίας. Θα βοηθήσω όσο μπορώ τους Έλληνες'.

    Όσο για τον Μιχάλη Μπιλιράκη, κι αυτός σκοπεύει να παραμείνει στις επάλξεις της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και μετά την αποχώρησή του από το Κογκρέσο. Όπως μας είπε: 'Αυτή ήτανε η ζωή μου για 24 χρόνια και τώρα θα αλλάξει. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Θα γυρίσω στη Φλώριδα αλλά θα συνεχίσω να προωθώ θέματα του Ελληνισμού και των Κυπρίων και θα φροντίζω να διατηρηθούν θεσμοί τους οποίους ξεκίνησα, όπως ο ετήσιος εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Κογκρέσο. Θα βοηθήσω επίσης τον γιο μου και άλλους Ελληνοαμερικανούς νέους να αρχίσουν πολιτικές σταδιοδρομίες'.

    Τελευταίες πληροφορίες από το περιβάλλον της προεκλογικής εκστρατείας του Κωνσταντίνου Μπιλιράκη αναφέρουν ότι γνωστές προσωπικότητες του ρεπουμπλικανικού κόμματος σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη Φλώριδα στις επόμενες λίγες εβδομάδες για να υποστηρίξουν ενεργά την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Μπιλιράκη. Ανάμεσά τους θα είναι και ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους ο οποίος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της καμπάνιας Μπιλιράκη, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση συγκέντρωσης ιδιωτικών συνεισφορών για τον Ελληνοαμερικανό υποψήφιο στις 21 Σεπτεμβρίου.

    [02] Σιγουριά εκφράζει η Ουάσιγκτον για επιβολή κυρώσεων κατά Ιράν

    15-09-2006

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν σιγουριά ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ θα επιβάλει τελικά κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι διπλωματικές ζυμώσεις για την επιβολή κυρώσεων θα είναι 'περίπλοκες', όπως είπε χαρακτηριστικά. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις κυρώσεις μετά την απόφαση του Ιράν να αθετήσει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου που είχε θέσει το Συμβούλιο Ασφάλειας. Αλλά δεν υπάρχει συμφωνία στους κόλπους του Συμβουλίου ως προς την προσέγγιση του θέματος.

    Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να εξετάσει 'νέους όρους' για την επίλυση της αντιπαράθεσης με τη Δύση αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιοι θα μπορούσαν να ήταν αυτοί οι όροι, επεσήμανε μόνο ότι το Ιράν επιδιώκει την επίλυση του θέματος μέσω διαλόγου.

    [03] Αντιπαράθεση Μπούς με Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία

    15-09-2006

    Σε αναμέτρηση με τον πρόεδρο Μπούς οδηγείται η γερουσία για το θέμα της μεταχείρισης και δίκης υπόπτων για τρομοκρατία. Με 15 ψήφους έναντι 9, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο, που δίνει στους κρατούμενους περισσότερα νομικά δικαιώματα, απ' ότι θα ήθελε ο πρόεδρος Μπούς.

    3 μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της επιτροπής, Τζον Γουώρνερ, σε συνεργασία με τους Δημοκρατικούς, απέρριψαν το αίτημα του προέδρου Μπούς που προέβλεπε σύστημα που παρέκαμπτε τις διεθνείς συνθήκες για την ανθρώπινη μεταχείριση κρατουμένων. Πάντως ο γερουσιαστής Γουώρνερ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί συμβιβασμός για το θέμα, αλλά τόνισε ότι η προσέγγιση του Λευκού Οίκου δεν ευθυγραμμίζεται με τις συνταγματικές συντεταγμένες που έθεσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα για ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας, ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα.

    Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπούς επισκέφτηκε το Κογκρέσο προβαίνοντας σε προσωπική έκκληση προς τα μέλη του κόμματος του στη Βουλή να υποστηρίξουν το δικό του μέτρο για το θέμα. Σε αντίθεση με τη Γερουσία, η αρμόδια επιτροπή της Αμερικανικής Βουλής έχει υποστηρίξει μέτρο παρόμοιο με αυτό του προέδρου Μπούς.

    Πάντως το μέτρο που προωθεί ο αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε αποδοκιμασίες και απ' τον πρώην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, καθώς και τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Τζον Μακέην. Σε επιστολή του προς την γερουσία ο κ. Πάουελ αναφέρει ότι 'η ανθρωπότητα έχει αρχίσει να αμφισβητεί την ηθική βάση' του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και επισημαίνει ότι οι προτάσεις του κ. Μπούς θα δημιουργήσουν περισσότερες τέτοιες αμφιβολίες.

    [04] Ιράκ: Κι άλλα πτώματα βρέθηκαν στη Βαγδάτη

    15-09-2006

    Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ εντόπισαν 20 ακόμα πτώματα ανδρών στη Βαγδάτη, ανεβάζοντας έτσι σε πάνω από 80, τον αριθμό των θυμάτων που εκτελέστηκαν μέσα στις τελευταίες δύο μέρες.

    Μιλώντας στη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού επεσήμανε ότι όντως έχει σημειωθεί έξαρση της βίας στην ιρακινή πρωτεύουσα, κυρίως σε δολοφονίες τέτοιου τύπου. Αλλά τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν πάνω από 70 ύποπτους τρομοκράτες κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων το τελευταίο μήνα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ασφάλειας στη Βαγδάτη.

    Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και βοηθός του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Αγιούμπ Αλ Μάσρι. Στο μεταξύ, Ιρακινοί αξιωματούχοι ασφαλείας είπαν ότι η αστυνομία σκότωσε άλλο ένα ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα, τον Αμπού Τζααφάρ Αλ Λίμπυ και άλλους 4 εξτρεμιστές κατά τη διάρκεια εφόδου στη Βαγδάτη αυτή την εβδομάδα.

    [05] Τουρκία: Διευρύνονται οι έρευνες της αστυνομίας για την επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ

    15-09-2006

    Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι παραχώρησαν διευρυμένες εξουσίες στην αστυνομία για να βρεί τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άτομα το βράδυ της Τρίτης στην κυρίως κουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ. Η αστυνομία έχει τώρα εξουσιοδοτηθεί να διεξάγει έρευνες σε κατοικίες για τις επόμενες τρείς μέρες.

    Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Ακσού, υποβάθμισε φήμες ότι μία άγνωστη ως τώρα υπερδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση ευθύνεται για την επίθεση. Μήνυμα στο διαδίκτυο, που φέρεται ότι προέρχεται από την εν λόγω ομάδα που αυτοαποκαλείται Ταξιαρχία της Τουρκικής Εκδίκησης, αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση.

    Όμως ο κ. Ακσου είπε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί γίνονται συχνά μετά από επιθέσεις και ότι οι αρχές ερευνούν το θέμα. Βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία αποδίδονται συνήθως στους Κούρδους αντάρτες, που πολεμούν για αυτονομία από το 1984.

    [06] Αμπάς: Επίλυση θέματος κρατουμένων πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

    15-09-2006

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας εξαρτάται από ορισμένα θέματα, όπως η απελευθέρωση κρατουμένων της Χαμάς και του Ισραηλινού στρατιώτη που έχει απαγάγει η Χαμάς. Τα θέματα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν πριν τον σχηματισμό της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης, επεσήμανε ο κ. Αμπάς.

    Πάντως οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να συζητηθεί οποιαδήποτε άρση των περιορισμών της οικονομικής βοήθειας προς τις Παλαιστινιακές αρχές, μετά την ανακοίνωσή τους ότι σχεδιάζουν να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, τόνισε ότι η νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη βία.

    [07] Μπάουτσερ: Έμφαση ΗΠΑ σε θέματα ανάπτυξης στο Αφγανιστάν

    15-09-2006

    Ο βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Κεντρικής και Νότιας Ασίας, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν περιλαμβάνει και έμφαση σε θέματα ανάπτυξης της περιοχής.

    Ο κ. Μπάουτσερ δήλωσε ότι για να επιτευχθεί σταθερότητα στο Αφγανιστάν, οι συμμαχικές δυνάμεις θα πρέπει να κερδίσουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Αφγανών πολιτών. Στα ξεκάθαρα οφέλη μιας καλής διακυβέρνησης περιλαμβάνονται προγράμματα ύδρευσης, εκπαίδευσης και υγείας, δήλωσε ο κ. Μπάουτσερ, αλλά εξέφρασε την έκπληξη του για την ένταση του αγώνα των Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 16 September 2006 - 1:18:16 UTC