Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] EE: Ανεπαρκείς κρίνονται οι μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας
  • [02] Λίβανος: Aποσύρονται οι ισραηλινοί καθώς αναπτύσσονται λιβανικά στρατεύματα
  • [03] Μπους: Η τρομοκρατική ιδεολογία πρέπει να ηττηθεί με όπλο τη δημοκρατία και την ελευθερία
  • [04] Ιράκ: Παρατείνεται η κατάσταση έκτατης ανάγκης
  • [05] Την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, ζητούν οι ΗΠΑ
  • [06] INTEL: Αναδόμηση εταιρείας με περικοπές 10.500 θέσεων
  • [07] Φήμες για ενδεχόμενη παραίτηση του Τόνυ Μπλέαρ μέσα στον επόμενο χρόνο
  • [08] Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Σερβίας
  • [09] Σήμερα η εκτόξευση του Ατλαντίς
  • [10] Αίγυπτος:4 νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών
  • [11] Chevron: Νέα αποθέματα πετρελαίου στο Κόλπο του Μεξικού
  • [12] Tρείς Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν
  • [13] Aναβλήθηκε για την Παρασκευή η εκτόξευση του Ατλαντίς
  • [14] Παραίτηση μελών του υπουργικού συμβουλίου του Τόνυ Μπλαίρ

  • [01] EE: Ανεπαρκείς κρίνονται οι μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας

    06-09-2006

    Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προειδοποίησε την Τουρκία ότι η συνεχιζόμενη άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ενταξιακές της συνομιλίες με την ΕΕ.

    Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε έκθεση το βράδυ της Δευτέρας σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη να κάνουν χρήση τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων. Αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο σε θέματα ελευθερίας του λόγου και του θρησκεύματος μειονοτήτων της.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την έκθεση. Ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι η έκθεση αυτή δείχνει τις πολιτικές προθέσεις της Ευρώπης και δεν συνάδει με την συνηθισμένη αξιοπιστία και σοβαρότητα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

    [02] Λίβανος: Aποσύρονται οι ισραηλινοί καθώς αναπτύσσονται λιβανικά στρατεύματα

    06-09-2006

    Λιβανέζος στρατιώτης

    Λιβανικά στρατεύματα αναπτύσσονται σε περιοχές του νοτίου Λιβάνου, καθώς αποσύρονται οι ισραηλινές δυνάμεις. Αξιωματούχοι του σώματος ειρηνοφρουρών των ΗΕ επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν και από την περιοχή Μπίντ Τζμπαίλ, όπου σημειώθηκαν οι σφοδρότερες μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολλάχ και ότι εκεί τώρα αναπτύσσεται ο στρατός του Λιβάνου, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο.

    Ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι περιμένει πως, έως την Πέμπτη, το Ισραήλ θα άρει τον αποκλεισμό του Λιβάνου από ξηράς, αέρος και θάλασσας. Το Ισραήλ όμως έχει δηλώσει ότι ο αποκλεισμός του θα συνεχίσει να ισχύει μέχρις ότου η διεθνής ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο, για να παρεμποδιστεί ο ανεφοδιασμός με όπλα των μαχητών της Χεζμπολλάχ.

    Στο μεταξύ, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, για να ενισχύσουν την διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο. Ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν παρότρυνε τον τουρκικό λαό να υποστηρίξει την εν λόγω αποστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών αρχών, περίπου 1,000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων θα εκτελούν ναυτικές περιπολίες έξω από τις ακτές του Λιβάνου και θα συμμετάσχουν στην εκπαίδευση του λιβανικού στρατού. Ο κ. Ανάν έφθασε την Τρίτη στην Άγκυρα, για συνομιλίες σχετικά με την ειρηνευτική δύναμη.

    [03] Μπους: Η τρομοκρατική ιδεολογία πρέπει να ηττηθεί με όπλο τη δημοκρατία και την ελευθερία

    06-09-2006

    O Πρόεδρος Μπους

    O Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός ή διάλογος με τους τρομοκράτες, διότι αυτοί είναι που απορρίπτουν το ενδεχόμενο ειρηνικής συνύπαρξης. Ο κ. Μπους έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας ενώπιον αξιωματούχων του αμερικανικού στρατού και της κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, όπου και παρουσίασε την νέα στρατηγική του για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο κ. Μπους είπε ότι από την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, το έθνος είναι ασφαλέστερο, αλλά όχι απόλυτα ασφαλές και πρόσθεσε ότι έκτοτε οι μυστικές υπηρεσίες έμαθαν πολλά για τα σχέδια των τρομοκρατών, που επιζητούν να εδραιώσουν τον Ισλαμισμό και βίαιες ακρότητες σ' ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα των εχθρών τους, τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Ο κ. Μπους επεσήμανε επίσης ότι η αντιτρομοκρατική στρατηγική του περιλαμβάνει την απομάκρυνση των όπλων μαζικής καταστροφής από καθεστώτα και τρομοκράτες μέσω διεθνώς συμμαχιών με στόχο το τερματισμό τις παράνομης διασυνοριακής διακίνησης όπλων. Η τρομοκρατική ιδεολογία θα πρέπει να ηττηθεί με όπλο την δημοκρατία και την ελευθερία, δήλωσε ο κ. Μπους.

    Πάντως οι Δημοκρατικοί δηλώνουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τις συνθήκες ασφάλειας στη χώρα. Μάλιστα ο ηγέτης της μειοψηφίας στην γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τις προτάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής που διερεύνησε το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [04] Ιράκ: Παρατείνεται η κατάσταση έκτατης ανάγκης

    06-09-2006

    H υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάργκαρετ Μπέκετ με τον ο Πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Το ιρακινό κοινοβούλιο παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στην χώρα για έναν ακόμα μήνα, διευρύνοντας έτσι τις εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας για την πάταξη της βίας.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα είναι σε θέση να αναλάβουν την ασφάλεια του Ιράκ έως το τέλος του επόμενου χρόνου και προέβλεψε ότι οι βρετανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αποσυρθούν. Ο κ. Ταλαμπανί έκανε τη δήλωση αυτή μετά από συνάντηση που είχε στη Βαγδάτη με την βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι 3 άνδρες του σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στην ταραγμένη δυτική επαρχία αλ Αμπάρ. Τις τελευταίες μέρες 10 αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ.

    [05] Την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, ζητούν οι ΗΠΑ

    06-09-2006

    Η κυβέρνηση Μπους δηλώνει ότι παρά τις αμφιβολίες που έχουν εκφράσει Ρωσία και Κίνα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας θα πρέπει να τηρήσουν την συμφωνία του Ιουλίου και να τιμωρήσουν το Ιράν για την μη συμμόρφωσή του στο ψήφισμα 1696 του Συμβουλίου.

    Το μέτρο αυτό έδινε διορία στο Ιράν μέχρι τις 31 Αυγούστου για να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και άλλες επίμαχες πυρηνικές δραστηριότητες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε αντίθετη περίπτωση, το Ιράν θα υφίστατο κυρώσεις. Η προθεσμία έληξε αλλά η Τεχεράνη δεν συμμορφώθηκε. Μάλιστα, δήλωσε ότι είναι έτοιμη για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά δεν θα σταματήσει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου.

    Γκρέγκορυ Σούλτι

    Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, Γκρέγκορυ Σούλτι, δηλώνει ότι είναι καιρός οι διπλωματικές προσπάθειες να συνοδευτούν από κυρώσεις σε βάρος του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    Την Τρίτη, η Κινεζική κυβέρνηση δήλωσε ότι υποστηρίζει περαιτέρω συνομιλίες με το Ιράν, ενώ ο πρωθυπουργός, Ουέν Τζιαμπάο, ζήτησε να μην επιβληθούν κυρώσεις κατά του Ιράν, λέγοντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικές.

    Παρόμοια σχόλια έκανε και ο ανώτερος σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Ιγκορ Σουβαλώφ, που δήλωσε ότι ενώ η κυβέρνησή του δεν είναι απόλυτα αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων, εν τούτοις πιστεύει πως θα είχαν μάλλον αντίθετο αποτέλεσμα από το ζητούμενο.

    Στα πλαίσια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι ενώ η κυβέρνηση Μπους περιμένει πως θα υπάρξει έντονη διπλωματική δραστηριότητα σχετικά με το θέμα των κυρώσεων κατά του Ιράν, περιμένει επίσης ότι τελικά οι συνυπογράψαντες το ψήφισμα 1696 θα υποστηρίξουν τις πρόνοιες του. 'Στην πραγματικότητα', λέει ο κ. Μακόρμακ, 'τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία έχουν έρθει σε συμφωνία. Περιμένουμε ότι όλα τα μέλη της ομάδας θα τηρήσουν την συμφωνία. Τα μέλη της ομάδας έδειξαν ξεκάθαρα στο Ιράν ότι αν δεν συμμορφωθεί με τις προβλέψεις του ψηφίσματος, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερη απομόνωση του ιρανικού λαού, που είναι κάτι που δεν επιθυμούμε'.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπέρνς, θα έχει συνομιλίες, την Πέμπτη στο Βερολίνο, με ομολόγους του από την ομάδα των 5 σύν Ενός με θέμα τις κυρώσεις προς το Ιράν, ενώ σήμερα, θα προηγηθεί συνάντηση στη Βιέννη μεταξύ του αρμόδιου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα και του ανώτατου διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί.

    Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Μακόρμακ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αντιτίθενται στην συνάντηση αυτή και πρόσθεσε ότι είναι καλή ιδέα να διατηρηθεί ανοικτή η γραμμή επικοινωνίας με την Τεχεράνη. Ταυτόχρονα όμως, προειδοποίησε τους Ιρανούς ότι δεν μπορούν να τραβήξουν επ' αόριστον την διαδικασία διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών εξοπλισμών, όπως πιστεύει η Ουάσινγκτον.

    Η κυβέρνηση Μπους ελπίζει ότι η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα μπορέσει να διευθετήσει το θέμα του ψηφίσματος για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, όταν συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των ΗΕ αυτό το μήνα στη Νέα Υόρκη.

    [06] INTEL: Αναδόμηση εταιρείας με περικοπές 10.500 θέσεων

    06-09-2006

    Η μεγαλύτερη στο κόσμο εταιρεία κατασκευής μικροκυκλωμάτων για υπολογιστές, INTEL, ανακοίνωσε ότι μέχρι τα μέσα του 2007, σκοπεύει να μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 10%, δηλαδή 10.500 εργασιακές θέσεις, παγκοσμίως. Οι περισσότερες περικοπές προσωπικού θα γίνουν στα τμήματα διοίκησης, μάρκετινγκ και τεχνολογίας της πληροφορικής, ενώ περικοπές σε κατασκευαστικά τμήματα θα πραγματοποιηθούν το 2007. Οι περικοπές γίνονται στα πλαίσια γενικότερης αναδόμησης της εταιρείας με στόχο την εξασφάλιση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων φέτος, δύο δισεκατομμυρίων του χρόνου και τριών δισεκατομμυρίων το 2008.

    [07] Φήμες για ενδεχόμενη παραίτηση του Τόνυ Μπλέαρ μέσα στον επόμενο χρόνο

    06-09-2006

    Ο υπουργός περιβάλλοντος της Βρετανίας, Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, σκοπεύει να παραιτηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Πάντως ο εκπρόσωπος του κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα για τα οποία εξελέγη και αρνήθηκε να σχολιάσει υπόμνημα που υπέγραψαν 17 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος και που ζητά απ' τον κ. Μπλέαρ να παραιτηθεί. Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού χαρακτήρισε το θέμα εσωτερική υπόθεση του κόμματος.

    Πάντως ο κ. Μπλέαρ, η δημοτικότητα του οποίου έχει διολισθήσει σοβαρά φέτος, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα εγκαταλείψει τα καθήκοντα του πριν τις εκλογές του 2009.

    [08] Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Σερβίας

    06-09-2006

    Μπόρις Τάντιτς

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, συναντάται σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, για να εξηγήσει στη κυβέρνηση Μπούς γιατί το Βελιγράδι αντιτίθεται στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσυφοπεδίου.

    Πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον τη Τρίτη, ο κ. Τάντιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα επισημάνει στην αμερικανική ηγεσία πως η ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα σ' ολόκληρη την Βαλκανική και χαρακτήρισε την σημερινή κατάσταση στο Κόσοβο αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της Σερβικής κυβέρνησης στη δεκαετία του 1990.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τάντιτς θα συναντηθεί με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινυ, την υπουργό εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και τον υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    [09] Σήμερα η εκτόξευση του Ατλαντίς

    06-09-2006

    Η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς αναμένεται σήμερα, μετά από καθυστερήσεις άνω της μιας εβδομάδας. Προορισμός του Ατλαντίς θα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκτόξευση στις δωδεκάμισι περίπου το μεσημέρι, ώρα Φλόριδας.

    Αρχικά το Ατλαντίς θα εκτοξευόταν στις 27 Αυγούστου, αλλά κεραυνός που έπληξε το σημείο εκτόξευσης καθυστέρησε την αποστολή. Αν η εκτόξευση δεν πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα θα αναβληθεί μάλλον για τον Οκτώβριο.

    [10] Αίγυπτος:4 νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών

    06-09-2006

    Στην Αίγυπτο, υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν 4 νέα κρούσματα του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών στο Κάιρο και τη νότιο Αίγυπτο. Αυτά είναι και τα πρώτα κρούσματα που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες. Αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι το θανατηφόρο στέλεχος εντοπίστηκε σε οικόσιτα πτηνά. Δεν εμφανίστηκαν κρούσματα σε ανθρώπους. Υγειονομικοί αξιωματούχοι της Αιγύπτου προειδοποίησαν ότι μπορεί να σημειωθεί μία έξαρση του στελέχους Η5Ν1 την περίοδο αποδημίας των πουλιών σε μερικές εβδομάδες. Στις αρχές του χρόνου 6 Αιγύπτιοι πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών, ενώ εξολοθρεύτηκε ένα μεγάλο μέρος των πουλερικών της χώρας.

    Από το στέλεχος Η5Ν1 μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 141 άτομα σ' ολόκληρο τον κόσμο από το 2003. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να μεταλλαχθεί σε ιό που μεταδίδεται σο άνθρωπο σε άνθρωπο και να προκαλέσει πανδημία.

    [11] Chevron: Νέα αποθέματα πετρελαίου στο Κόλπο του Μεξικού

    06-09-2006

    Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Σέβρον ανακοίνωσε ότι πέτυχαν οι προσπάθειες της εξόρυξης πετρελαίου από πετρελαιοπηγή στο Κόλπο του Μεξικού που πιστεύεται ότι περιέχει ένα απ' τα μεγαλύτερα αποθέματα μαύρου χρυσού στο κόσμο.

    Δοκιμαστική εξόρυξη σε απόσταση 435 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης έδειξε ότι η πετρελαιοπηγή περιέχει 3 με 15 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. 15 δισεκατομμύρια βαρέλια περιλαμβάνει ο Κόλπος Προύντο στην Αλάσκα και η μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή του Ιράν. Η γεώτρηση έγινε στα 8 χιλιόμετρα βάθος.

    Η Σέβρον είχε ανακοινώσει την ύπαρξη των συγκεκριμένων πετρελαϊκών αποθεμάτων το 2004, αλλά μόνο τώρα κατόρθωσε να πραγματοποιήσει επιτυχημένη δοκιμαστική εξόρυξη. Αναλυτές προειδοποιούν, πάντως, ότι θα χρειαστούν χρόνια για να μπεί η συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή στη παραγωγή.

    [12] Tρείς Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

    06-09-2006

    Bρετανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν

    Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας είπε ότι δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορικά περιστατικά στο νότιο Αφγανιστάν, ενώ ένας τρίτος πέθανε από τραύματα που υπέστη την περασμένη εβδομάδα. Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και 6 τραυματίστηκαν από νάρκη την Τετάρτη, στην επαρχία Χελμάντ. Λίγες ώρες αργότερα, ένας άλλος σκοτώθηκε στην ίδια περιοχή.

    Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν ότι μέλη των Ταλιμπάν σκότωσαν δύο φιλοκυβερνητικούς μουσουλμάνους κληρικούς στην πρωτεύουσα της ίδιας επαρχίας. Η βία σημειώνεται καθώς ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαάπ ντε Χούπ Σέφερ και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανάπτυξης στη χώρα.

    [13] Aναβλήθηκε για την Παρασκευή η εκτόξευση του Ατλαντίς

    06-09-2006

    Το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς

    Η ΝΑΣΑ ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς, μετά τον εντοπισμό τεχνικού προβλήματος και δήλωσε ότι η εκτόξευση θα γίνει τώρα την Παρασκευή.

    Το Ατλαντίς επρόκειτο να εκτοξευτεί τον περασμένο μήνα, αλλά η κακοκαιρία ματαίωσε το εγχείρημα. Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ ελπίζουν να εκτοξευτεί το διαστημικό λεωφορείο αυτή την εβδομάδα, επειδή οι αστροναύτες που συμμετέχουν στην 11ήμερη αποστολή θα πραγματοποιήσουν επιδιορθώσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι οποίες εκκρεμούν από καιρό. Οι επιδιορθώσεις σταμάτησαν μετά την καταστροφή του Κολούμπια τον Φεβρουάριο του 2003 που ακολουθήθηκε από πάγωμα των πτήσεων διαστημικών λεωφορείων για αρκετό χρονικό διάστημα.

    [14] Παραίτηση μελών του υπουργικού συμβουλίου του Τόνυ Μπλαίρ

    06-09-2006

    Ο κ. Μπλαίρ

    Ανώτερος αξιωματούχος του Βρετανικού υπουργείου Aμυνας και έξι χαμηλόβαθμα στελέχη του ίδιου υπουργείου, υπέβαλαν παραίτηση λόγω της άρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλέαρ, να παραιτηθεί.

    Ο Βρετανός υφυπουργός Αμυνας, Τομ Γουάτσον, και άλλα 17 μέλη του Εργατικού κόμματος υπέγραψαν σχετική επιστολή, απαιτώντας την παραίτηση του κ. Μπλέαρ. Πάντως την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Γουάτσον άπιστο και δήλωσε ότι θα τον απέλυε αν ο κ. Γουάτσον δεν παραιτείτο.

    Εκπρόσωπος του κ. Μπλέαρ αρνήθηκε να σχολιάσει άρθρο της εφημερίδας Sun που αναφέρει ότι ο κ. Μπλέαρ θα παραιτηθεί στις 31 Μαΐου του 2007 και ότι θα ζητήσει νέες εκλογές στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Μπλέαρ δεν σκοπεύει να σχολιάσει πλέον το θέμα του πότε σκοπεύει να παραιτηθεί και ότι θέλει να προωθήσει την κυβερνητική ατζέντα που περιλαμβάνει θέματα μετανάστευσης, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Ιρλανδία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 7 September 2006 - 1:18:23 UTC