Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου
  • [02] Μεξικό: Νικητής των εκλογών ο Φελίπε Καλντερόν
  • [03] ΕΕ: Η πλειοψηφία των χωρών μελών θα συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο
  • [04] Τουρκία: Νέα έκρηξη στην Αττάλεια
  • [05] Ιράν: 'Kεντρική τράπεζα της τρομοκρατίας' αποκαλεί αμερικανός αξιωματούχος την Τεχεράνη
  • [06] Σουδάν: Παρατείνει την παραμονή της η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
  • [07] ΝΑΣΑ: Αναβάλεται μάλλον η εκτόξευση του Ατλαντίς
  • [08] Παλαιστίνιοι: Iσραηλινές επιχείρησεις σε Γάζα και Δυτική Οχθη
  • [09] Ισραήλ: Επίσκεψη Αννάν σε μία απόπειρα να διασφαλίσει την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά
  • [10] Ιράκ: Σφοδρές συγκρούσεις στα νότια
  • [11] Ο Πρόεδρος Μπους στη Νέα Ορλεάνη

  • [01] Υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου

    29-08-2006

    Τη Δευτέρα υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς φάνηκε ότι η τροπική καταιγίδα, Ερνέστο, μάλλον θα παρακάμψει τις περιοχές που βρίσκονται τα διυλιστήρια πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού. Η τιμή του αργού μειώθηκε κατά δύο δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, δηλαδή περίπου 3%, φθάνοντας τα 70 κόμμα 25 δολάρια το βαρέλι.

    Η τροπική καταιγίδα Ερνέστο ακολουθεί πορεία μακριά από τα διυλιστήρια στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού, δημιουργώντας ελπίδες ότι δεν θα πλήξει τις πόλεις που υπέστησαν καταστροφές πέρυσι από τον τυφώνα Κατρίνα. Πάντως, οι εντάσεις εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν συνεχίζουν να δημιουργούν νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου.

    [02] Μεξικό: Νικητής των εκλογών ο Φελίπε Καλντερόν

    29-08-2006

    Φελίπε Καλντερόν

    Στο Μεξικό, ο Φελίπε Καλντερόν, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται ότι θα κερδίσει την προεδρία της χώρας, αφού το εκλογικό δικαστήριο απέρριψε τις καταγγελίες του αριστερού εκλογικού του αντιπάλου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ, που είχε υποβάλει ενστάσεις για καλπονοθεία κατά τις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου.

    Το επταμελές δικαστήριο απεφάνθη την Δευτέρα ότι οι 375 ενστάσεις δεν μπορούν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, που έφερε πρώτο σε ψήφους τον κ. Καλντερόν. Όμως το δικαστήριο απέφυγε να ανακηρύξει επίσημα τον κ. Καλντερόν νικητή των εκλογών. Το όνομα του εντολοδόχου προέδρου της χώρας θα πρέπει να ανακοινωθεί μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα των εκλογών φέρουν τον Φελίπε Καλντερόν του Εθνικού Κόμματος Δράσης να έχει κερδίσει τις εκλογές με οριακή διαφορά, έξι δεκάτων της εκατοστιαίας μονάδας.

    Ο κ. Λόπες Ομπραντόρ, του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης είχε ζητήσει νέα καταμέτρηση όλων των 41ος εκατομμυρίων ψήφων. Όμως το δικαστήριο είχε δεχθεί να ξαναμετρηθεί μόνο το 9% των ψήφων.

    [03] ΕΕ: Η πλειοψηφία των χωρών μελών θα συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργo

    29-08-2006

    Γαλλικές δυνάμεις της UNIFIL

    Στους 2.000 Ευρωπαίους στρατιώτες που μετέχουν στην UNIFIL, την διεθνή δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο, θα προστεθούν από σήμερα 2.500 Ιταλοί, μετά την έγκριση του σχετικού διατάγματος στην Ιταλία, ενώ θα αναχωρήσουν και πέντε πλοία του πολεμικού ιταλικού ναυτικού που θα φθάσουν στην Νακούρα την Παρασκευή, όπου και θα αναπτύξουν περίπου 1000 άντρες που θα αποτελέσουν την πρώτη ιταλική δύναμη επέμβασης.

    Η κίνηση αυτή γίνεται μετά την απόφαση των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία, όλες οι χώρες μέλη πλην της Λιθουανίας και της Λετονίας, θα μετάσχουν στην διεθνή δύναμη στο Λίβανο με τελικό στόχο να αποσταλούν συνολικά 8.500 στρατιώτες. Ναυτικές δυνάμεις θα στείλουν η Ελλάδα, η Γερμανία και η Δανία ενώ αεροπορικές δυνάμεις από άλλες χώρες θα φθάσουν πολύ σύντομα στην περιοχή.

    'Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και της Λιβανικής κυβέρνησης, για μια ενισχυμένη ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο', τόνισε η Ελληνίδα υπουργός εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η πλήρης εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας για να επιτευχθεί και η άμεση άρση του αποκλεισμού του Λιβάνου από θαλάσσης και αέρος που έχει επιβάλει το Ισραήλ και που δυσκολεύει την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ανάν, μετά την Βηρυτό φθάνει σήμερα στην Νακούρα που βρίσκεται το γενικό επιτελείο της διεθνούς δύναμης για το Λίβανο και μετά θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία.

    [04] Τουρκία: Νέα έκρηξη στην Αττάλεια

    29-08-2006

    Bρετανός τραυματίας στο νοσοκομείο του Μαρμαρά.

    Από έκρηξη στη νότια Τουρκία σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 20 την Δευτέρα, μια μέρα μετά τις εκρήξεις στο Μαρμαρά και την Κωνσταντινούπολη από τις οποίες τραυματίστηκαν πάνω από 20 άτομα. Η έκρηξη της Δευτέρας σημειώθηκε στο παραλιακό θέρετρο της Αττάλεια όπου έσπασαν τζάμια και προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα. Οι αρχές διενεργούν έρευνα για το περιστατικό.

    Από την βομβιστική επίθεση της Κυριακής στο Μαρμαρά, είχαν τραυματιστεί 27 άτομα, μεταξύ των οποίων και 10 Βρετανοί τουρίστες. Κουρδική εξτρεμιστική οργάνωση αυτοαποκαλούμενη Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με δημοσίευμα της στο διαδίκτυο. Πιστεύεται ότι η οργάνωση αυτή έχει διασυνδέσεις με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή ΠεΚαΚά.

    Σε άλλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον διορισμό του πτεράρχου εν αποστρατεία Τζόζεφ Ράλστον, σαν ειδικού απεσταλμένου, ο οποίος θα συνεργαστεί με την τουρκική και την ιρακινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ΠεΚαΚά και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στο βόρειο Ιράκ και κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ.

    [05] Ιράν: 'Kεντρική τράπεζα της τρομοκρατίας' αποκαλεί αμερικανός αξιωματούχος την Τεχεράνη

    29-08-2006

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών για θέματα τρομοκρατίας, Στούαρτ Λέβι, δήλωσε ότι το Ιράν χρηματοδοτεί τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολλάχ, και χαρακτήρισε την Τεχεράνη 'κεντρική τράπεζα της τρομοκρατίας'.

    Σε συνέντευξη του τη Δευτέρα στο Ασσόσιετεντ Πρες, ο κ. Λέβι επεσήμανε ότι το Ιράν είναι χώρα που διαθέτει προϋπολογισμό για θέματα τρομοκρατίας. Ο κ. Λέβι έκανε τις δηλώσεις αυτές ενόψει της λήξης, στις 31 Αυγούστου, της προθεσμίας που έχει δοθεί στο Ιράν για τον τερματισμό του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι θα χορηγήσουν άδεια εισόδου στη χώρα στο πρώην πρόεδρο του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί, που έχει προσκληθεί να μιλήσει τον άλλο μήνα στα πλαίσια σεμιναρίου στην Ουάσιγκτον.

    [06] Σουδάν: Παρατείνει την παραμονή της η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

    29-08-2006

    Η Κα Φρέηζερ

    Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Αφρικανικές υποθέσεις, Τζεντάγι Φρέηζερ, θα παρατείνει την επίσκεψή της στο Σουδάν, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να διαβιβάσει στον πρόεδρο της χώρας Ομάρ αλ Μπασίρ μήνυμα του προέδρου Μπούς, με το οποίο τον προτρέπει να δεχθεί την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στο εμπόλεμο Νταρφούρ.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Κα Φρέηζερ, που βρίσκεται στο Χαρτούμ από το Σάββατο, ελπίζει ότι θα μπορέσει να συναντήσει τον κ. Μπασίρ. Εκπρόσωπος του σουδανού προέδρου είπε ότι το πρόγραμμά του ήταν πολύ γεμάτο.

    Το Σουδάν αρνήθηκε να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, όπου συζητήθηκε σχέδιο ψηφίσματος για την αποστολή χιλιάδων ειρηνοφρουρών στο Νταρφούρ.

    [07] ΝΑΣΑ: Αναβάλεται μάλλον η εκτόξευση του Ατλαντίς

    29-08-2006

    To διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς.

    Η ΝΑΣΑ ετοιμάζεται να μεταφέρει το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς στο προστατευτικό στέγαστρό του στη Φλόριδα, εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Ερνέστο που πλησιάζει στην περιοχή. Ο επικεφαλής της επιχείρησης εκτόξευσης του Ατλαντίς Μάικ Λάϊνμπακ, δήλωσε ότι η ΝΑΣΑ θα κρατήσει το διαστημικό λεωφορείο στο σημείο εκτόξευσής του, μόνο αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν σημαντικά.

    Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων ανακοίνωσε ότι η τροπική καταιγίδα Ερνέστο έπληξε τις ανατολικές ακτές της Κούβας το πρωί της Δευτέρας. Η καταιγίδα απειλεί να φθάσει στο σημείο εκτόξευσης στο Κέηπ Κανάβεραλ μέσα στις επόμενες μέρες. Αν η ΝΑΣΑ αναβάλει την εκτόξευση του Ατλαντίς, δεν θα μπορέσει να την πραγματοποιήσει πριν τις 7 Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η εκτόξευση θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.

    [08] Παλαιστίνιοι: Iσραηλινές επιχείρησεις σε Γάζα και Δυτική Οχθη

    29-08-2006

    Παλαιστίνιοι κηδεύουν μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς που σκοτώθηκε τη Δευτέρα

    Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 6 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα τη Δευτέρα. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ειδικές Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά στη Ραμάλλα της Δυτικής Όχθης.

    Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 5 Παλαιστίνιους στη πόλη της Γάζας. Οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν μέλη της Χαμάς, οι άλλοι δύο ήταν σωματοφύλακες του παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς και ο πέμπτος ήταν άμαχος. Από το Σάββατο ειδικές Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά εξτρεμιστών στη Γάζα.

    [09] Ισραήλ: Επίσκεψη Αννάν σε μία απόπειρα να διασφαλίσει την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά

    29-08-2006

    O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφφι Αννάν

    O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφφι Αννάν, αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ κατά το δεύτερο σκέλος της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή που αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά.

    O κύριος Αννάν δήλωσε ότι θα ζήτησε από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του Λιβάνου και από την Χεζμπολλάχ να αφήσει ελεύθερους τους δύο ισραηλινούς στρατιώτες που συνέλαβε. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο αποκλεισμός του Λιβάνου αποσκοπεί στο να αποφευχθεί ο εξοπλισμός τρομοκρατών της Χεζμπολά. Οι Λιβανέζοι δηλώνουν ότι ο αποκλεισμός έχει παραλύσει την οικονομία τους και έχει επιφέρει μεγάλα προβλήματα στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Τη Δευτέρα ο κύριος Αννάν προειδοποίησε ότι αν δεν εφαρμοστεί πλήρως το ψήφισμα των ΗΕ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά, υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει ο πόλεμος. Ο κύριος Αννάν επίσης ζήτησε από τη Χεζμπολά να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς στρατιώτες που απήγαγε στις 12 Ιουλίου.

    Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ ανακοίνωσε την διενέργεια έρευνας για το θέμα του πολέμου στο Λίβανο. Η κυβέρνηση Ολμέρτ επικρίθηκε έντονα για λάθη κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολλάχ.

    [10] Ιράκ: Σφοδρές συγκρούσεις στα νότια

    29-08-2006

    Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 40 Σιίτες πολιτοφύλακες και 20 ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις στο νότιο τμήμα της χώρας. Η σύγκρουση άρχισε το βράδυ της Κυριακής στην κυρίως σιιτική πόλη Ντιβανίγια και συνεχίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της Δευτέρας. Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας απέκρουσαν επιθέσεις πολιτοφυλάκων, μετά από έντονες μάχες. Οι αρχές είπαν ότι οι μάχες ξεκίνησαν όταν άνδρες των ιρακινών σωμάτων ασφάλειας διεξήγαν εφόδους για να κατασχέσουν παράνομα όπλα από πολιτοφύλακες του Στρατού Μαχντί, που πρόσκειται στον ακραίο Σιίτη κληρικό Μουκτάντα αλ Σάντρ.

    Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι έχει δεσμευτεί να διαλύσει τις πολιτοφυλακές, στα πλαίσια του σχεδίου του εθνικής συμφιλίωσης. Νωρίτερα την Δευτέρα, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας 16 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 40.

    [11] Ο Πρόεδρος Μπους στη Νέα Ορλεάνη

    29-08-2006

    O κ. Μπους στο Μπιλόξι του Μισισιπή

    Ο πρόεδρος Μπους επισκέπτεται σήμερα τη Νέα Ορλεάνη, επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το καταστροφικό πλήγμα του τυφώνα Κατρίνα, ενός απ' τους πλέον καταστροφικούς στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο κ. Μπούς θα συμμετάσχει σε δέηση για τα θύματα της καταστροφής και θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους που ηγούνται των προσπαθειών ανοικοδόμησης της περιοχής. Ορισμένα τμήματα της Νέας Ορλεάνης είναι ακόμα τελείως ερειπωμένα.

    Ο τυφώνας Κατρίνα κατέστρεψε τμήματα των πολιτειών Λουϊζιάνα, Μισισιπή και Αλαμπάμα, ενώ άφησε πίσω του 1.300 νεκρούς. Τη Δευτέρα, ο κ. Μπους επισκέφτηκε το Μπιλόξι του Μισισιπή, όπου εξήρε τους κατοίκους και τους εθελοντές για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, τονίζοντας ότι περίπου το 98% των συντριμμιών έχουν απομακρυνθεί από τη περιοχή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 30 August 2006 - 1:19:21 UTC