Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα ΗΕ προειδοποιούν για ανθρωπιστική κρίση στο νότιο Λίβανο
  • [02] Συνομιλίες Ιρακινού πρωθυπουργού με Μπούς και Μπλέαρ
  • [03] Βιέννη: Απ' ευθείας συνομιλίες Σέρβων-Κοσοβάρων
  • [04] Αλβανία: Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία φυγόδικου επιχειρηματία με τρομοκρατικές διασυνδέσεις
  • [05] Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν
  • [06] Η Κοντολίζα Ράις στη Μέση Ανατολή

  • [01] Τα ΗΕ προειδοποιούν για ανθρωπιστική κρίση στο νότιο Λίβανο

    24-07-2006

    Ο ύπατος αρμοστής των ΗΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, Γιαν Έγκελαντ, δήλωσε ότι ακόμη περιμένει εγγυήσεις απ' το Ισραήλ για την ασφαλή μεταφορά εφοδίων στο νότιο Λίβανο. Ο κ. Έγκελαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ φάνηκε ευμενώς διατεθειμένο σε προφορικές συνομιλίες, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει προσφέρει ξεκάθαρες εγγυήσεις και επισήμανε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο νότιο Λίβανο βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Επίσης τη Κυριακή ο κ. Έγκελαντ χαρακτήρισε τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο, υπερβολικούς σε μια περιοχή με τόσους αμάχους και παραβίαση των διεθνών ανθρωπιστικών αρχών.

    Στο μεταξύ, η Τουρκία άρχισε να βοηθά την Κύπρο, αποδεχόμενη εκτοπισθέντες από το Λίβανο. Χιλιάδες άτομα, κυρίως Καναδοί και Αυστραλοί έφτασαν στο λιμάνι της Μερσίνης, ενώ χιλιάδες άλλα αναμένονται στη περιοχή μέσα στις επόμενες μέρες. Πάνω από 25 χιλιάδες εκτοπισθέντες μετέβησαν στη Κύπρο την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να ζητήσει οικονομική βοήθεια απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [02] Συνομιλίες Ιρακινού πρωθυπουργού με Μπούς και Μπλέαρ

    24-07-2006

    Στο Ιράκ, πάνω από 60 άτομα σκοτώθηκαν τη Κυριακή από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στη Βαγδάτη και στο Κιρκούκ, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι Αλ-Μαλίκι, ετοιμάζεται για συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ και τον πρόεδρο Μπούς. 42 άτομα σκοτώθηκαν από δύο ξεχωριστές εκρήξεις στην συνοικία Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης, όπου κυριαρχεί η πολιτοφυλακή του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ Σάντρ. Επίσης άλλα 20 άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο δημαρχείο του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ.

    Εξάλλου, ο κ. Μαλίκι βρίσκεται στο Λονδίνο ενόψει συνομιλιών, σήμερα, με τον κ. Μπλέαρ που στοχεύουν στο να εξεταστεί η απόδοση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Ιράκ. Την Τρίτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με το πρόεδρο Μπούς.

    [03] Βιέννη: Απ' ευθείας συνομιλίες Σέρβων-Κοσοβάρων

    24-07-2006

    Μάρτι Αχτισάαρι

    Τις πρώτες τους απ' ευθείας συνομιλίες για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου θα έχουν σήμερα οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσυφοπεδίου. Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, θα συναντηθούν στη Βιέννη με τους ομολόγους τους, Φατμίρ Σεϊντίου και Αγκίμ Σέκου. Πάντως ο κύριος διαπραγματευτής των ΗΕ για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, δήλωσε ότι δεν περιμένει επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων απ' αυτή τη συνάντηση.

    Οι Αλβανοί του Κοσυφοπεδίου ζητούν ανεξαρτησία, αλλά οι Σέρβοι θεωρούν το αίτημα αυτό απαράδεκτο. Ο κ. Κοστούνιτσα χαρακτηρίζει ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Κοσυφοπεδίου 'παράνομη και ασύμφορη' και προσφέρει στους Κοσοβάρους ευρύτατη αυτονομία.

    [04] Αλβανία: Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία φυγόδικου επιχειρηματία με τρομοκρατικές διασυνδέσεις

    24-07-2006

    Η Αλβανία λέει ότι πάγωσε έναν ακόμα τραπεζικό λογαριασμό που ανήκει σε φυγάδα επιχειρηματία ο οποίος καταγγέλλεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ελάμβανε χρήματα από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν με σκοπό να δημιουργήσει τρομοκρατικό δίκτυο στην Αλβανία.

    Το Αλβανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την Κυριακή πως κατάσχεσε και τα περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον πέντε Ισλαμικών οργανώσεων που είχαν ιδρυθεί για να αναπτύξουν φιλανθρωπική δράση στη χώρα.

    Ο καταγγελλόμενος επιχειρηματίας είναι ο Αμπντούλ Λατίφ Σαλέχ, Ιορδανός πολίτης που όμως έχει στη διάθεσή του και Αλβανικό διαβατήριο. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από όλες τις χώρες-μέλη τους να απαγορεύουν τόσο σε αυτόν όσο και σε άλλα άτομα σχετικού καταλόγου του ΟΗΕ να ταξιδεύουν στο εξωτερικό κι επίσης να παγοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

    Το Υπουργείο Οικονομικών στα Τίρανα άρχισε να παγοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του Σαλέχ πέρσι μετά τις καταγγελίες των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο Μπιν Λάντεν του είχε μεταβιβάσει 600 χιλιάδες δολάρια για να υποθάλπει εξτρεμιστικές ομάδες στην Αλβανία.

    Κατά τις Αλβανικές αρχές ο Σαλέχ έχει φύγει από την Αλβανία πριν από χρόνια. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η τελευταία του γνωστή διεύθυνση κατοικίας ήταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    [05] Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν

    24-07-2006

    Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε ότι 19 μέλη των Ταλεμπάν σκοτώθηκαν στις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφάλειας και εξτρεμιστών στην νότια επαρχία Χελμάντ. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι 17 εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων και δύο Πακιστανών μαχητών, συνελήφθησαν τη Κυριακή κατά τη διάρκεια επιχείρησης κοντά στη πόλη Λασκάρ Γκάχ. Επίσης τη Κυριακή στο ανατολικό Αφγανιστάν δύο στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων και ένας Αφγανός στρατιώτης τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας.

    Στο μεταξύ, οι Πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απέλασαν 58 Αφγανούς για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι διατηρούσαν σχέσεις με τους Ταλεμπάν. Οι 58 ήταν μεταξύ των 200 και πλέον Αφγανών που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Μπαλουχιστάν, στα πλαίσια επιχείρησης κατά Αφγανών που ζουν παράνομα στο Πακιστάν.

    [06] Η Κοντολίζα Ράις στη Μέση Ανατολή

    24-07-2006

    Τζ. Μπόλτον, Κ. Ράις

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ όπου θα αρχίσει συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στο θέμα των συγκρούσεων με τη Χεζμπολά. Η κ. Ράις θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ και στη Δυτική Όχθη με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    Τη Κυριακή, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή για να πείσει τους συνομιλητές της για την αναγκαιότητα της εξεύρεσης μιας μακροπρόθεσμης λύσης που θα λαμβάνει υπ' όψιν τα βαθύτερα αίτια των τρεχουσών συγκρούσεων. Μετά την Μέση Ανατολή, η κ. Ράις θα μεταβεί στη Ρώμη τη Τετάρτη, για συνομιλίες με Ευρωπαίους και Άραβες αξιωματούχους με θέμα την Ισραηλο-Λιβανική κρίση.

    Στο μεταξύ τη Κυριακή, σε διαβουλεύσεις με το πρόεδρο Μπούς και την κ. Ράις, στο Λευκό Οίκο, ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαϊζάλ, ζήτησε απ' το πρόεδρο Μπούς να υποστηρίξει εκεχειρία για τον τερματισμό της Ισραηλο-Λιβανικής κρίσης.

    Παράλληλα, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο αντάρτες της Χεζμπολά, αργά τη Κυριακή το βράδυ, καθώς το Ισραήλ συνέχιζε τους βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία του Λιβάνου. Το ραδιόφωνο του Ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι οι αντάρτες της Χεζμπολά συνελήφθησαν στο χωριό Μαρούν Αλ Ράς στο νότιο Λίβανο και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ. Τη Κυριακή η Χεζμπολά εκτόξευσε πάνω από 90 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν από σφοδρούς Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου και Λιβανέζου οπερατέρ και τριών ατόμων σε λεωφορειάκι. Η Ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι απ' τις ρουκέτες της Χεζμπολά σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στην Χάιφα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 50 άτομα σε διάφορα σημεία του βορείου Ισραήλ.

    Εξάλλου, η Συρία δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ με στόχο το τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά. Πάντως ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, απέρριψε την πιθανότητα συνομιλιών με τη Συρία και ζήτησε απ' τη Δαμασκό να πιέσει τη Χεζμπολά να αφήσει ελεύθερους τους δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που συνέλαβε και να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 25 July 2006 - 1:18:12 UTC