Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Ράις-Αννάν στη Νέα Υόρκη
  • [02] Χίλιοι Αμερικανοί πολίτες με κρουαζιερόπλοιο από το Λίβανο στη Κύπρο
  • [03] Ισραηλινές επιθέσεις και σε Γάζα και Δυτική Όχθη
  • [04] Προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση ζητούν απ' την Ιρακινή κυβέρνηση Χαλιλζάντ και Κέιση
  • [05] Βέτο Μπούς σε περαιτέρω χρηματοδότηση ερευνών με εμβρυϊκά πρωτογενή κύτταρα
  • [06] Θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Β. Κορέα εγείρουν μέλη του Κογκρέσου
  • [07] Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη
  • [08] Η γιγάντια βοήθεια της μικρής Κύπρου
  • [09] Η Αννα και η Ελπίδα

  • [01] Συνομιλίες Ράις-Αννάν στη Νέα Υόρκη

    20-07-2006

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, πρόκειται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για υψηλού επιπέδου συνομιλίες σήμερα με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΕ, Μαρκ Μάλλοκ Μπράουν, δήλωσε ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχει και ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα και ότι στόχος της συνάντησης είναι η στοιχειοθέτηση κοινής θέσης για την κρίση.

    Ο κ. Μάλλοκ Μπράουν επεσήμανε ότι ο κ. Αννάν επιζητά άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων Ισραήλ-Χεζμπολά και την ανάπτυξη 'βελτιωμένης σταθεροποιητικής δύναμης', όπως χαρακτηρίζεται από αξιωματούχους των ΗΕ, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Από τη πλευρά της η κ. Ράις έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία, αλλά μόνο όταν το 'επιτρέψουν οι συνθήκες'. Επίσης σήμερα ο κ. Αννάν θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ αναφορικά με τα πορίσματα ανωτέρου επιπέδου ομάδας διπλωματών του διεθνούς οργανισμού που επισκέφτηκε τη περιοχή αυτή την εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κρησφύγετο στη νότια Βηρυτό όπου πιστεύεται ότι βρίσκονταν ανώτερα ηγετικά στελέχη της Χεζμπολά. Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού είπαν ότι σημαντικός αριθμός αεροσκαφών έριξε 23 τόνους εκρηκτικών στο εν λόγω σημείο την Τετάρτη. Πάντως η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι κανένα στέλεχός της δεν σκοτώθηκε από τις επιθέσεις και ότι τα πυρά των ισραηλινών έπληξαν υπό κατασκευή τέμενος.

    Νωρίτερα τη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, δήλωσε ότι πάνω από 300 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από χίλια τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις στη χώρα του, ενώ έκανε έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την αποστολή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο. Δεσμεύτηκε επίσης να ζητήσει χρηματικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προξένησαν οι επιθέσεις του Ισραήλ.

    Από τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών σκοτώθηκαν την Τετάρτη 61ας άμαχοι. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών τις τελευταίες 8 μέρες των πολεμικών επιχειρήσεων. Επίσης ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι 2 στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο.

    [02] Χίλιοι Αμερικανοί πολίτες με κρουαζιερόπλοιο από το Λίβανο στη Κύπρο

    20-07-2006

    Έφτασε στη Κύπρο σήμερα το πρωί ναυλωμένο απ' τις ΗΠΑ κρουαζιερόπλοιο με επιβάτες χίλιους Αμερικανούς πολίτες που εγκατέλειψαν τον Λίβανο λόγω των εχθροπραξιών. Το πλοίο είχε αναχωρήσει απ' τη Βηρυτό τη Τετάρτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν στη Κύπρο αρκετές ακόμα χιλιάδες αμερικανών πολιτών μέσα στις επόμενες μέρες. Περίπου 25,000 Αμερικανοί ζούσαν στο Λίβανο.

    Επίσης πολλά Ευρωπαϊκά πλοία βρίσκονται καθ' οδόν προς το Λίβανο για να παραλάβουν και άλλους που εγκαταλείπουν τη χώρα. Μεταξύ άλλων και η Ινδία έστειλε 4 σκάφη της για να παραλάβουν υπηκόους της. Αλλά και χιλιάδες Λιβανέζοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους καταφεύγοντας στη Συρία.

    Στο μεταξύ, οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά του Λιβάνου αναμένεται ότι θα ζημιώσουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας. Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφει ότι ο υπουργός Οικονομίας του Λιβάνου, Τζιχάντ Αζούρ, υπολογίζει πως το ύψος των ζημιών θα υπερβεί τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Αζούρ τόνισε ότι οι ζημίες στην υποδομή της χώρας είναι ευρύτατες και υψηλού κόστους, ενώ σημαντικές απώλειες υπέστη και ο ιδιωτικός οικονομικός τομέας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτιμήσει όλες τις ζημίες της εισβολής, καθώς και ο τουριστικός κλάδος του Λιβάνου επληγη σοβαρά.

    [03] Ισραηλινές επιθέσεις και σε Γάζα και Δυτική Όχθη

    20-07-2006

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιους σε συγκρούσεις τη Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας και τη δυτική Όχθη. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων, σκοτώθηκαν από Ισραηλινές επιθέσεις από αέρα και ξηρά σε στρατόπεδο προσφύγων στη κεντρική Γάζα. Οι αρχές δήλωσαν επίσης ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι 5 στρατιώτες του τραυματίστηκαν.

    Εξάλλου στη Δυτική Όχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε κτήριο των Παλαιστινιακών δυνάμεων Ασφάλειας σκοτώνοντας τρεις ένοπλους Παλαιστίνιους. Επίσης το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι από Ισραηλινά πυρά τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος του δικτύου.

    [04] Προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση ζητούν απ' την Ιρακινή κυβέρνηση Χαλιλζάντ και Κέιση

    20-07-2006

    Ζαλμάι Χαλιλζάντ

    Στο Ιράκ, ο αμερικανός πρέσβης στη Βαγδάτη, Ζαλμάι Χαλιλζάντ και ο διοικητής των συμμαχικών στρατευμάτων, στρατηγός, Τζώρτζ Κέησυ, με κοινή ανακοίνωσή τους την Τετάρτη ζητούν από την ιρακινή ηγεσία να επιδιώξει την εθνική συμφιλίωση και να βοηθήσει στο να τερματιστούν οι εμφύλιες βιαιότητες που πλήττουν τη χώρα.

    Στην ανακοίνωσή τους επίσης, οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι καταδίκασαν τους τρομοκράτες, που, όπως είπαν, εκμεταλλεύονται τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της χώρας και κάλεσαν τον ιρακινό λαό να ενωθεί κατά των τρομοκρατών και των ταξιαρχιών θανάτου, που ευθύνονται για την αυξανόμενη βία.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 20 εργαζόμενοι σε Σουνιτική θρησκευτική οργάνωση που φροντίζει τεμένη και ιερά, απήχθησαν την Τετάρτη βόρεια της Βαγδάτης. Οι απαγωγείς φορούσαν στολές των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας. Σε άλλες εξελίξεις, τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας από επιθέσεις ανταρτών.

    [05] Βέτο Μπούς σε περαιτέρω χρηματοδότηση ερευνών με εμβρυϊκά πρωτογενή κύτταρα

    20-07-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς άσκησε το πρώτο βέτο της προεδρίας του, εναντίον νομοσχεδίου που προέβλεπε την αύξηση των κυβερνητικών κονδυλίων για τις έρευνες με πρωτογενή εμβρυϊκά κύτταρα, που λαμβάνονται από θεραπείες γονιμότητας και συνήθως καταστρέφονται. Ο κ. Μπούς δήλωσε ότι άσκησε βέτο γιατί το εν λόγω νομοσχέδιο 'κατέρριπτε ηθικά όρια' που αξίζουν σεβασμού, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Λίγο αργότερα η Αμερικανική Βουλή απέτυχε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό ψήφων των δύο-τρίτων των μελών του σώματος για να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο. Την Τρίτη η αμερικανική γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο, ενώ η βουλή το είχε εγκρίνει πέρυσι. Υποστηρικτές των ερευνών αυτών, μεταξύ των οποίων είναι και επιστήμονες, αλλά και σημαίνοντες ρεπουμπλικανοί, δηλώνουν ότι οι κυτταρικές έρευνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού.

    Όμως ο πρόεδρος Μπούς και οι συντηρητικοί θρησκευόμενοι υποστηρικτές του έχουν τεθεί σθεναρά εναντίον της κυβερνητικής χρηματοδότησης τέτοιων ερευνών, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με φόνο.

    [06] Θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Β. Κορέα εγείρουν μέλη του Κογκρέσου

    20-07-2006

    Σαμ Μπράουνμπακ

    Ο αμερικανός γερουσιαστής, Σάμ Μπράουνμπακ, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί σύντομα ψήφισμα που να προτρέπει την κυβέρνηση Μπους να συμπεριλάβει το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διαπραγματεύσεις της με τη Βόρεια Κορέα. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής έκανε τη δήλωση αυτή την Τετάρτη στα πλαίσια συνέντευξης τύπου στην Ουάσινγκτον, πλαισιωμένος από 6 βορειο-κορεάτες πρόσφυγες, τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες, που μίλησαν για τα βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθηκαν στις φυλακές της Βόρειας Κορέας και τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

    Οι εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ έχουν αποτελματωθεί από το Νοέμβριο. Ως γνωστό στις αρχές του μήνα, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πυραυλικές δοκιμές με την εκτόξευση 7 πυραύλων, ενώ πέρυσι είχε ανακοινώσει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ο κ. Μπράουνμπακ επισήμανε ότι εκατομμύρια εξαθλιωμένοι βορειο-κορεάτες πολίτες έχουν αποστερηθεί τροφής και βασικών αναγκών τους από τον ηγέτη της χώρας, Κίμ Γιονγκ Ιλ, για να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματά του ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

    [07] Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

    20-07-2006

    Κύμα καύσωνα πλήττει την δυτική Ευρώπη. Στην Βρετανία σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί κατά τον μήνα Ιούλιο από τον περασμένο αιώνα, δηλαδή πάνω από 36 βαθμούς Κελσίου. Το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης είχε επίσης υψηλές θερμοκρασίες και οι αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων για την ανακούφιση κυρίως των ηλικιωμένων.

    Στην Ιταλία το θερμόμετρο ανέβηκε στους 38 βαθμούς, ενώ στην Ολλανδία και την Ελβετία, στους 34, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να ανοίξουν 'κέντρα δροσιάς' για τους πολίτες. Πολλές υπαίθριες δραστηριότητες ακυρώθηκαν. Στη Βρετανία, ορισμένες επιχειρήσεις και σχολεία έκλεισαν. Τουλάχιστον δύο ηλικιωμένοι πέθαναν από την ζέστη στη Γαλλία και δύο στην Ισπανία.

    [08] Η γιγάντια βοήθεια της μικρής Κύπρου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    20-07-2006

    Αμερικανοί από το Λίβανο φθάνουν στη Κύπρο

    Η Κύπρος κατέδειξε για μια ακόμη φορά τα φιλικά αισθήματά της για τις Ηνωμένες Πολιτείες προσφέροντας προσωρινό ασφαλές καταφύγιο στους Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι εγκαταλείπουνε εσπευσμένα τον Λίβανο για να γλιτώσουνε από τα πυρά που ανταλλάσσουν επί μια εβδομάδα τώρα οι δυνάμεις του Ισραήλ και της οργάνωσης Χεζμπολά.

    Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον Ευριπίδης Ευρυβιάδης λέει πως πρόκειται για μια 'μεγάλης κλίμακας συντονισμένη προσπάθεια' της Λευκωσίας να βοηθήσει στο τεράστιο έργο της απομάκρυνσης από την περιοχή του κινδύνου όσο γίνεται περισσότερων από τους περίπου 25.000 Αμερικανούς πολίτες που εγκλωβίστηκαν στο Λίβανο. Κατά την έκφρασή του: 'Κάνουμε κάθε τι το δυνατόν για να βοηθήσουμε πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρώνβ¦έχουμε αναλάβει μια ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική προσπάθεια τεραστίων διαστάσεων με στόχο να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε αυτούς φεύγουν από το Λίβανο'.

    Η σημερινή κατάσταση έφερε στη θύμηση του κ. Ευρυβιάδη, αλλά και πολλών από τους δημοσιογράφους που την είχαμε καλύψει, την εποχή του βομβαρδισμού στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Βηρυτό το 1983, από τον οποίο είχαν σκοτωθεί 241 μέλη των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, κυρίως πεζοναύτες, και τραυματιστεί κάπου 60 άλλοι Αμερικανοί. Η Κύπρος είχε προσφέρει και τότε ένα μεγάλο ανθρωπιστικό έργο αποδεχόμενη να γίνει στρατηγικό κέντρο των επιχειρήσεων διάσωσης και απομάκρυνσης Αμερικανών από την Βηρυτό. Σύμφωνα τον κύριο Ευρυβιάδη: 'Κάνουμε τώρα ότι είχαμε κάνει και τότε. Συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρέχουμε στήριγμα, με κάθε μέσο που διαθέτουμε, σε όλους όσους έχουνε ανάγκη βοήθειας'.

    Η πρώτη μεγάλη ομάδα Αμερικανών που εγκατέλειψαν τον Λίβανο, πάνω από χίλια άτομα, μεταφέρθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη με το κρουαζιερόπλοιο Orient Queen στη Λάρνακα. Πολλοί από αυτούς αναμένεται ότι θα μείνουν για λίγες ημέρες στην Κύπρο μέχρις ότου διοργανωθούν πτήσεις ναυλωμένων αεροπλάνων που θα τους μεταφέρουν στους προορισμούς επιλογής τους.

    Από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον μαθαίνουμε πως η Κυπριακή αρχή Κρατικών Εκθέσεων διέθεσε δύο μεγάλες αίθουσες των συνεδριακών εγκαταστάσεών της για την προσωρινή φιλοξενία των Αμερικανών που καταφθάνουν από τον Λίβανο, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της εκεί Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ρόναλντ Σλίκερ

    Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Ronald Schlicher, σε δηλώσεις του στο Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News, επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή λέγοντας μάλιστα ότι οι αίθουσες που ενοικιάσθηκαν είναι άνετες και διαθέτουν κεντρικό κλιματισμό. Το τελευταίο αυτό στοιχείο, ότι δηλαδή οι αίθουσες των συνεδριακών εγκαταστάσεων που διατέθηκαν έχουν αιρ-κοντίσιον, τις κάνει ακόμα πιο ελκυστικές στις καυτές αυτές μέρες του καλοκαιριού. Κατά τον κύριο Schlicher (Σλίκερ) επίσης κάθε διαθέσιμο δωμάτιο ξενοδοχείου στην Κύπρο έχει κρατηθεί για Αμερικανούς που επαναπατρίζονται από τον Λίβανο.

    Στο μεταξύ η Γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 811 πολίτες της επέστρεψαν στο Παρίσι μέσω Κύπρου όπου είχαν καταφύγει νωρίτερα με φεριμπότ από τον Λίβανο. Μια δεύτερη ομάδα, απαρτιζόμενη από 800 Γάλλους και 200 άλλους Ευρωπαίους, φθάνει στην Λάρνακα την Πέμπτη καθώς προγραμματίζονται και άλλες αναχωρήσεις πλοίων από την Βηρυτό με προορισμό την Κύπρο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι πάνω από 12.000 Γάλλοι υπήκοοι βρίσκονταν στον Λίβανο μέχρι την 14η Ιουλίου.

    Παράλληλα με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, οι Καναδοί έχουν και αυτοί επιλέξει την Κύπρο σαν προσωρινό καταφύγιο για τους 45.000 δικούς τους πολίτες που ζούνε στον Λίβανο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει ότι ο Καναδός Πρωθυπουργός Στήβεν Χάρπερ, ο οποίος ολοκλήρωσε εξαήμερη επίσκεψη στην Ευρώπη, σχεδιάζει να αλλάξει το δρομολόγιο του αεροπλάνου με το οποίο θα επιστρέψει στη χώρα του και να σταθμεύσει για λίγο στην Κύπρο, ώστε να πάρει μαζί του στο ταξίδι της επιστροφής μερικούς από τους Καναδούς του Λιβάνου που βρίσκονται ήδη εκεί. Ο Καναδάς έχει ναυλώσει 7 πλοία με τα οποία και προγραμματίζει να απομακρύνει τους υπηκόους του από τον Λίβανο.

    Τον συντονισμό όλων αυτών των δραστηριοτήτων έχει αναλάβει ο Όμηρος Μαυρομάτης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Προξενικών Υποθέσεων του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος και αναμένει ότι μέρα με την ημέρα θα αυξάνονται οι αφίξεις από τον Λίβανο μέχρις ότου διασφαλιστεί πως όσοι ήταν να φύγουν από εκεί έχουνε φύγει. Ο κύριος Μαυρομάτης διαβεβαίωσε τα μέσα ενημέρωσης ότι τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου όσο και οι διάφορες αρμόδιες Υπηρεσίες του που συμμετέχουν στην προσπάθεια, έχουνε εκπροσώπους στο Λιμάνι της Λάρνακας σε εικοσιτετράωρη βάση για την εξυπηρέτηση των ξένων υπηκόων που φθάνουν στο νησί.

    Η γιγάντια προσπάθεια της μικρής Κύπρου να βοηθήσει όσο πιο πολλούς μπορεί στη διάρκεια της νέας κρίσης που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή, έχει εκτιμηθεί από πολλούς και διάφορους κύκλους στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

    Στη Ουάσιγκτον, η βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Προξενικές Υποθέσεις, Maura Harty, είπε ότι η Αμερική είναι ευγνώμων στην Κύπρο για την βοήθεια που προσφέρει, επισημαίνοντας ότι οι φιλόξενοι Κύπριοι παρέχουν τροφή και αναψυκτικά στους Αμερικανούς που φθάνουν στη Λάρνακα από τον Λίβανο. Κατά την έκφρασή της: 'Οι Κύπριοι υποδέχτηκαν κάθε ελικόπτερο και πλοίο με πολίτες μας φέρνοντας τους σάντουιτς, νερό και χυμούς. Είναι πράγματι καταπληκτικοί άνθρωποι (οι Κύπριοι). Οι αρμόδιες κρατικές αρχές μας έχουνε βοηθήσει πάρα πολύ με τα όσα κάνανε και κάνουν για μας'.

    Εξ άλλου, ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών Matthew Bryza, ο οποίος βρίσκονταν ήδη στην Κύπρο πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια στο Λίβανο, δήλωσε σε Κύπριους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν 'την συνεργασία που έχει προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στην δύσκολη αυτή κατάσταση της απομάκρυνσης πολιτών από τον Λίβανο'. Και πρόσθεσε: 'Δουλεύουμε μαζί με την Κύπρο στην προσπάθεια αυτή, η οποία και παρέχει μια καταπληκτική ευκαιρία για να διευρύνουμε την συνεργασία μας'.

    Αναλυτές εκτιμούν πως η βοήθεια την οποία η Κύπρος προσφέρει τώρα στα πλαίσια της απομάκρυνσης αμάχων πολιτών από τον Λίβανο αναμένεται ότι θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες χώρες που συμμετέχουνε στην προσπάθεια του έκτακτου επαναπατρισμού των πολιτών τους από το θέατρο των καινούργιων ταραχών στη Μέση Ανατολή.

    Τα επαινετικά σχόλια που διατυπώνουν απλοί πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών σε πολλούς ομογενείς, για τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην προσπάθεια αυτή, κάνουνε τους Κυπρίους της Αμερικής να νοιώθουνε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για την καταγωγή τους. Μαζί με αυτούς σύσσωμοι και οι απόδημοι Έλληνες χειροκροτούν επιδοκιμαστικά την νέα πρωτοβουλία της Λευκωσίας γιατί με αυτήν η Κύπρος έδειξε όχι μόνον τα ανθρωπιστικά της αισθήματα, αλλά επίσης και την δυνατότητα που έχει, αν και μικρή σε έκταση και πληθυσμό, να παρέχει σε κρίσιμες περιστάσεις σαν την τωρινή στο Λίβανο, βοήθεια μεγαλύτερη κι από αυτήν που συνήθως αναμένεται από γίγαντες.

    [09] Η Αννα και η Ελπίδα

    20-07-2006

    Μώρα

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολά, ώστε να επιλυθεί η κρίση μέσω της διπλωματικής οδού. Μιλώντας στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ την Πέμπτη, ο κ. Αννάν τόνισε ότι το Ισραήλ έκανε υπερβολική χρήση βίας στο Λίβανο, αλλά επεσήμανε παράλληλα ότι και η Χεζμπολά προκάλεσε το Ισραήλ και πρέπει να απελευθερώσει τους δύο ισραηλινούς στρατιώτες που απήγαγε. Ο κ. Αννάν ζήτησε επίσης την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στο νότιο Λίβανο, καθώς και την διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης που θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη από την Βηρυτό του ελέγχου της περιοχής.

    Ο ισραηλινός πρέσβης στα ΗΕ Ντάν Γκίλλερμαν, δήλωσε ότι ο κ. Αννάν δεν αναφέρθηκε στα αίτια της κρίσης, την οποία χαρακτήρισε τρομοκρατική υπόθεση, και επανάλαβε ότι υποστηρικτές της Χεζμπολά είναι το Ιράν και η Συρία. Την Πέμπτη πάντως, το Στέητ Ντηπάρτμεντ, δήλωσε ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για την επίτευξη ανακωχής. Η Γαλλία δήλωσε ότι στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών της, Φιλίπ Νούστ-Μπλαζύ, για περιοδεία σε 5 χώρες της περιοχής, συγκεκριμένα το Ισραήλ, το Λίβανο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Κύπρο. Αργότερα την Πέμπτη, η κ. Ράις και ο κ. Αννάν θα έχουν συνάντηση στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν την κατάσταση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 21 July 2006 - 1:18:15 UTC