Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα
  • [02] Ιράκ: Εντοπίστηκαν οι σοροί 2 αμερικανών στρατιωτών
  • [03] Στέητ Ντηπάρτμεντ: 'Ιδιαίτερα ανησυχητικές' οι κινήσεις της Β. Κορέας
  • [04] Γάζα: Τρία παιδιά σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση
  • [05] Έρευνα: Αποκατάσταση μυϊκής λειτουργίας από εμβρυϊκά πρωτογενή κύτταρα
  • [06] Ρεν: Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να προβεί σε βασικές μεταρρυθμίσεις
  • [07] Συνομιλίες Παπαδόπουλου-Ταλάτ τον άλλο μήνα
  • [08] Νέα Ορλεάνη: Στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατά της εγκληματικότητας
  • [09] Ο πρόεδρος του Σουδάν απορρίπτει αποστολή του ΟΗΕ στο Νταρφούρ

  • [01] Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα

    21-06-2006

    Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βόλφρανγκ Σούσελ και ηγέτες των χωρών της ΕΕ

    Σε κοινή διακήρυξη που θα εκδοθεί σήμερα μετά το πέρας της συνόδου κορυφής Η.Π.Α.-Ε.Ε. στη Βιέννη, αναμένεται πως οι δύο πλευρές θα ανανεώσουν την προσήλωση τους στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Προσχέδιο της ανακοίνωσης αναφέρει ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας 'θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις κοινές μας αξίες' συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων ως προς το διεθνές δίκαιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Πάντως στο προσχέδιο δεν γίνεται αναφορά για τις φυλακές στο Γκουαντάναμο. Όμως, η προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αυστρία, δήλωσε ότι θα καταστήσει σαφές στον κύριο Μπους ότι η Ευρώπη πιστεύει πως οι φυλακές στο Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσουν.

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους και οι Ευρωπαίοι εταίροι του θα επαναβεβαιώσουν την προσήλωση τους στις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης με το Ιράν, αλλά πρόσθεσε ότι δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις για το θέμα.

    Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ θα συζητήσουν επίσης εμπορικά θέματα.

    [02] Ιράκ: Εντοπίστηκαν οι σοροί 2 αμερικανών στρατιωτών

    21-06-2006

    Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ δήλωσε ότι εντόπισε τις σορούς των δύο Αμερικανών στρατιωτών, των οποίων αγνοείτο η τύχη από την Παρασκευή. Ανακοίνωση του στρατού την Τρίτη ανέφερε ότι οι σοροί βρέθηκαν μέσα σε κλοιό εκρηκτικών, το βράδυ της Δευτέρας κοντά στη Γιουσιφίγια. Ο στρατός είπε επίσης ότι οι σοροί βρίσκονται καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους μέσω εξετάσεων γενετικού υλικού. Εκπρόσωπος του στρατού επισήμανε ότι τα αίτια θανάτου δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αξιωματούχοι του ιρακινού στρατού είπαν όμως ότι τα πτώματα έφεραν σημάδια φοβερών βασανιστηρίων.

    Ιρακινή ανταρτική οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα και αυτοαποκαλείται Συμβούλιο Μουτζαχεντίν Σούρα ανέλαβε την ευθύνη των θανάτων με μήνυμά της σε ισλαμική ιστοσελίδα και δήλωσε ότι οι στρατιώτες σφαγιάστηκαν. Η οργάνωση είπε επίσης ότι ο νέος ηγέτης της αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Χαμζά αλ Μουχατζέρ ή Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι, τους σκότωσε κόβοντάς τους το λαιμό. Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει εξακριβωθεί.

    Στο μεταξύ, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική γερουσία, Μπίλ Φρίστ, απέρριψε αίτημα των Δημοκρατικών που ζητούσαν σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ φέτος. Σε δηλώσεις του στην γερουσία, καθώς το σώμα ξανάρχισε διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο αμυντικών δαπανών της χώρας, ο κ. Φρίστ δήλωσε ότι η απόσυρση από το Ιράκ δεν αποτελεί επιλογή.

    Οι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης έχουν υποβάλει μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο ζητούν να αρχίσει φέτος η απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ. Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, ο δεύτερος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στην γερουσία, δήλωσε ότι θα πρέπει να ανατεθεί στους Ιρακινούς η ευθύνη για το μέλλον της χώρας τους.

    [03] Στέητ Ντηπάρτμεντ: 'Ιδιαίτερα ανησυχητικές' οι κινήσεις της Β. Κορέας

    21-06-2006

    Στήβεν Χάντλυ

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε ότι απ' ότι φαίνεται η Βόρεια Κορέα κινείται προς δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μακρού βεληνεκούς, αλλά επεσήμανε ότι οι πληροφορίες περί αυτού δεν είναι ξεκάθαρες. Ο κ. Χάντλυ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την Πιονγιάνγκ ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες αν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

    O εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θεωρούν 'ιδιαίτερα ανησυχητικές' τις πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προβεί σε πυραυλική δοκιμή και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της θεωρούν μια τέτοια ενέργεια προκλητική. Η Βόρεια Κορέα διακήρυξε την Τρίτη ότι έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε πυραυλικές δοκιμές και δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία.

    [04] Γάζα: Τρία παιδιά σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση

    21-06-2006

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι από ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον αυτοκινήτου που μετέφερε εξτρεμιστές στην πόλη της Γάζας, σκοτώθηκαν τρία παιδιά και τραυματίστηκαν 14 άτομα. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν επίσης ότι οι επιβάτες του αυτοκινήτου κατόρθωσαν να διαφύγουν πριν δεχτούν πυρά.

    Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση και δήλωσε ότι στο αυτοκίνητο επέβαιναν εξτρεμιστές των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων Αλ Ακσά, που αποτελούν παρακλάδι της Φατάχ, του κόμματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Το Ισραήλ καταγγέλλει εξτρεμιστές της οργάνωσης για επιθέσεις κατά του Ισραηλινού κράτους.

    Στο μεταξύ, κάτοικοι της ισραηλινής πόλης Σντερότ πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες την Τρίτη, ζητώντας εντονότερα μέτρα από μέρους του Ισραήλ κατά των επιθέσεων Παλαιστινίων εξτρεμιστών με ρουκέτες στη Γάζα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι παλαιστίνιοι εξτρεμιστές εκτόξευσαν περίπου 130 ρουκέτες κατά της Σντερότ τις τελευταίες 10 μέρες, χωρίς όμως να προξενήσουν θύματα ή σοβαρές ζημίες.

    [05] Έρευνα: Αποκατάσταση μυϊκής λειτουργίας από εμβρυϊκά πρωτογενή κύτταρα

    21-06-2006

    Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την λειτουργία των μυών παράλυτων πειραματόζωων χρησιμοποιώντας εμβρυϊκά πρωτογενή κύτταρα. Συγκεκριμένα ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ανακοίνωσαν ότι στα 11 απ' τα 15 παράλυτα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, αποκαταστάθηκε ο μυϊκός τόνος και η κινητικότητα. Η Ναόμι Κλάιτμαν του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών, δήλωσε ότι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα εμβρυϊκά πρωτογενή κύτταρα σε συνδυασμό με μείγμα χημικών ουσιών για την επιτάχυνση της αναπαραγωγής νευρικών ιστών που ελέγχουν τους μυς.

    Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, τόνισε η κ. Κλάιτμαν, αποτελούν επίτευγμα που οι επιστήμονες προσπαθούν να κατορθώσουν εδώ και 30 χρόνια. Πάντως οι ερευνητές δηλώνουν ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για την μετατροπή της θεραπείας σε μορφή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους. Μέσα στους επόμενους μήνες οι επιστήμονες θα συνεχίσουν σχετικές έρευνες σε πειραματόζωα.

    [06] Ρεν: Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να προβεί σε βασικές μεταρρυθμίσεις

    21-06-2006

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να προβεί φέτος σε βασικές μεταρρυθμίσεις σε πολιτικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν θέλει να αποφύγει σοβαρά προβλήματα στις ενταξιακές της συνομιλίες. Σε δηλώσεις του στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο κύριος Ρεν εξέφρασε ανησυχία ότι έχει αποσυντονιστεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στη Τουρκία και τόνισε ότι είναι 'απολύτως απαραίτητο' να σημειωθεί φέτος περαιτέρω πρόοδος, για να συνεχιστούν φέτος οι συνομιλίες της Άγκυρας με την κοινότητα όπως έχει προγραμματιστεί.

    [07] Συνομιλίες Παπαδόπουλου-Ταλάτ τον άλλο μήνα

    21-06-2006

    Ηγέτες των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων πρόκειται να έχουν συνάντηση τον επόμενο μήνα για να προσδιορίσουν την μοίρα των 2,000 αγνοουμένων στην Κύπρο. Εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι η συνάντηση της 3ης Ιουλίου θα αφορά μόνο τους αγνοουμένους στο νησί και δεν θα ασχοληθεί με άλλα θέματα.

    Θα είναι η πρώτη φορά, μετά το δημοψήφισμα του 2004, που ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, θα συναντηθεί με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [08] Νέα Ορλεάνη: Στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατά της εγκληματικότητας

    21-06-2006

    Στρατιώτες της εθνοφρουράς βρίσκονται στη Νέα Ορλεάνη κατόπιν έκκλησης της κυβερνήτη της Λουϊζιάνας, Καθλην Μπλάνκο, και των πολιτειακών αστυνομικών αρχών για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη περιοχή.

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μέχρι και 300 στρατιωτικοί αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην Νέα Ορλεάνη και άλλοι 60 πολιτειακοί αστυνομικοί θα ενταχθούν στους κόλπους των τοπικών αστυνομικών αρχών.

    Μετά τον τυφώνα Κατρίνα παρατηρείται έξαρση εγκληματικότητας στην Νέα Ορλεάνη, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος 52 άτομα.

    [09] Ο πρόεδρος του Σουδάν απορρίπτει αποστολή του ΟΗΕ στο Νταρφούρ

    21-06-2006

    Ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε ειρηνοφρουρούς των ΗΕ να εγκατασταθούν στην περιοχή του Νταρφούρ. Στις εντονότερες δηλώσεις του για το θέμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου την Τρίτη στο Χαρτούμ με τον επισκεπτόμενο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Θάμπο Μμπέκι, ο κ. αλ Μπασίρ απέρριψε την προταθείσα αποστολή του διεθνούς οργανισμού, τονίζοντας ότι 'δεν θα συμβεί ποτέ μα ποτέ' όπως είπε χαρακτηριστικά, επειδή οι ειρηνοφρουροί έχουν αποικιακές βλέψεις.

    Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στο Νταρφούρ, παρά τα σχόλια του κ. αλ Μπασίρ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι Σουδανοί αξιωματούχοι έχουν προβεί σε αντιφατικές δηλώσεις για το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Νταρφούρ και ότι τα σχόλια του κ. αλ Μπασίρ για το θέμα δεν αποτελούν τετελεσμένο γεγονός.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 22 June 2006 - 1:18:17 UTC