Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρόεδρος Μπούς προωθεί συνταγματική τροπολογία για την απαγόρευση γάμων ομοφυλοφίλων
  • [02] Δεν αποκλείονται και άλλες συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατών, λέει η Καναδική αστυνομία
  • [03] Ο Χαβιέ Σολάνα στη Τεχεράνη
  • [04] Σύροι αυτοεξόριστοι ζητούν την απομάκρυνση απο την εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ
  • [05] Aπαγωγή 50 ατόμων στο κέντρο της Βαγδάτης
  • [06] Εφθασαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού οι πρώτοι Εθνοφρουροί
  • [07] Αμπάς: Δημοψήφισμα για δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους που να αναγνωρίζει το Ισραήλ
  • [08] Mεγαλύτερο το έλλειμμα των αεροπορικών εταιριών φέτος
  • [09] Έκθεση Στέητ Ντηπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων
  • [10] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στην Ινδονησία
  • [11] Συμφωνία στην σύνοδο χωρών της Μαύρης Θάλασσας

  • [01] Ο πρόεδρος Μπούς προωθεί συνταγματική τροπολογία για την απαγόρευση γάμων ομοφυλοφίλων

    06-06-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς παροτρύνει την αμερικανική γερουσία να εγκρίνει συνταγματική τροπολογία που να απαγορεύει τον γάμο ομοφυλοφίλων. Μιλώντας τη Δευτέρα ενώπιον υποστηρικτών μιας τέτοιας πρότασης, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι ο θεσμός του γάμου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του πολιτισμού και δεν θα πρέπει να επανοριστεί από 'ακτιβιστές δικαστές' όπως είπε.

    Ο κ. Μπούς τόνισε ότι υποστηρίζει νομοθεσία που να ορίζει επίσημα τον θεσμό του γάμου σαν την ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Οι γερουσιαστές πρόκειται να συζητήσουν την προταθείσα τροπολογία αυτή την εβδομάδα. Πολλοί ρεπουμπλικανοί λένε ότι ο εν λόγω θεσμός βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο.

    Οι Δημοκρατικοί που ως επί το πλείστον αντιτίθενται στο μέτρο αυτό, κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς ότι άρχισαν συζήτηση για ένα θέμα που θεωρείται προσφιλές από τους συντηρητικούς τους ψηφοφόρους με στόχο να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση. Πάντως αναλυτές δηλώνουν ότι η προταθείσα τροπολογία του συντάγματος δεν έχει αρκετή υποστήριξη για να γίνει νόμος του κράτους.

    [02] Δεν αποκλείονται και άλλες συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατών, λέει η Καναδική αστυνομία

    06-06-2006

    Ο υποδιευθυντής της Καναδικής αστυνομίας Μάικ ΜακΝτόνελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Η Kαναδική αστυνομία δήλωσε ότι ενδέχεται να γίνουν και άλλες συλλήψεις στα πλαίσια των ερευνών για την υπόθεση σχεδίου βομβιστικών επιθέσεων σημαντικών στόχων της χώρας.

    Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας δήλωσε την Δευτέρα ότι η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε μετά την σύλληψη την Παρασκευή 17 υπόπτων. Στην κατοχή τους βρέθηκαν τρεις τόνοι νιτρούχου λιπάσματος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αυτοσχεδίων βομβών.

    Ο Καναδός πρωθυπουργός, Στήβεν Χάρπερ, τηλεφώνησε την Δευτέρα στον πρόεδρο Μπούς για να συζητήσει το θέμα μαζί του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αρχές πιστεύουν πως οι ύποπτοι ανήκαν σε τρομοκρατική οργάνωση.

    [03] Ο Χαβιέ Σολάνα στη Τεχεράνη

    06-06-2006

    Μανουσέρ Μοτάκι

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, βρίσκεται στην Τεχεράνη για να παρουσιάσει πακέτο κινήτρων προς το Ιράν, το οποίο στοχεύει στο να πείσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κ. Σολάνα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Δύση επιθυμεί να ξεκινήσει μια νέα σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης με το Ιράν.

    Σήμερα, ο κ. Σολάνα θα παρουσιάσει το πακέτο κινήτρων στον κύριο πυρηνικό διαπραγματευτή του Ιράν, Αλί Λαριτζανί. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτάκι. Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του πακέτου κινήτρων δεν έγιναν γνωστές. Πάντως, πιστεύεται ότι περιλαμβάνει οικονομικά και τεχνολογικά κίνητρα, αλλά και την απειλή επιβολής κυρώσεων από τα ΗΕ, σε περίπτωση που το Ιράν αρνηθεί να συνεργαστεί.

    [04] Σύροι αυτοεξόριστοι ζητούν την απομάκρυνση απο την εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ

    06-06-2006

    Ομάδα εξεχόντων αυτοεξόριστων Σύρων επιδιώκουν την ειρηνική απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον οποίο χαρακτηρίζουν καταπιεστικό και διεφθαρμένο.

    O πρόεδρος αλ Ασαντ

    Ο πρώην Σύρος αντιπρόεδρος Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ ηγείται της ομάδας, που αυτοαποκαλείται Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας. Μετά από σύσκεψη της ομάδας στο Λονδίνο, την Δευτέρα, ο κ. Χαντάμ δήλωσε ότι η καθεστωτική αλλαγή στη Συρία πρέπει να προέλθει εκ των έσω, χωρίς εξωτερική στρατιωτική επέμβαση ή την δράση άλλων αραβικών χωρών και ζήτησε από τον συριακό λαό να αποβάλει τον φόβο του για την συριακή κρατική μηχανή.

    Ο Αμπντέλ Χαντάμ έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο αλ Ασάντ ότι είχε προσωπικά διατάξει την δολοφονία του τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, κάτι που ο πρόεδρος Ασάντ διαψεύδει.

    [05] Aπαγωγή 50 ατόμων στο κέντρο της Βαγδάτης

    06-06-2006

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένοπλοι που φορούσαν αστυνομικές στολές απήγαγαν τη Δευτέρα 50 άτομα από ταξιδιωτικά γραφεία στο κέντρο της Βαγδάτης. Οι ένοπλοι ;έφθασαν με 12 αυτοκίνητα και απήγαγαν άτομα που περίμεναν έξω από τις εν λόγω εταιρίες, που μεταφέρουν επιβάτες στη Συρία και την Ιορδανία. Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη και δήλωσε ότι διερευνά το θέμα.

    Στο μεταξύ, ένας Ιταλός στρατιώτης σκοτώθηκε και 4 άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά στη Νασιρίγια. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, εξέφρασε την λύπη του για το περιστατικό. Ήδη ο κ. Πρόντι έχει δεσμευτεί ότι έως το τέλος του χρόνου θα αποσύρει από το Ιράκ τους 2,700 Ιταλούς στρατιώτες που υπηρετούν εκεί.

    [06] Εφθασαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού οι πρώτοι Εθνοφρουροί

    06-06-2006

    Μέλος της Εθνοφρουράς

    Έφθασαν στην Αριζόνα οι πρώτοι Εθνοφρουροί που θα αναπτυχθούν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Στόχος τους θα είναι η προσφορά βοήθειας για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Πάνω από 50 μέλη της Εθνοφρουράς από την Γιούτα ανέλαβαν τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα. Οι εν λόγω εθνοφρουροί θα εργαστούν στην περιοχή για δύο εβδομάδες και θα είναι υπεύθυνοι για την ανέγερση φρακτών και την διάνοιξη δρόμων. Ο στρατός είπε ότι εκατοντάδες Εθνοφρουροί θα μεταβούν στα σύνορα εντός του μηνός.

    [07] Αμπάς: Δημοψήφισμα για δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους που να αναγνωρίζει το Ισραήλ

    06-06-2006

    O πρόεδρος Αμπάς

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι σκοπεύει να ανακοινώσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με πρόταση για την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους που θα αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του ισραηλινού κράτους. Μέχρι τώρα, η Χαμάς και οι άλλες Παλαιστινιακές φατρίες δεν έχουν συμφωνήσει στην πρόταση αυτή.

    Το σχέδιο του κ. Αμπάς προβλέπει την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, σε κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη. Η Χαμάς δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και ζητά την δημιουργία ευρύτερου Παλαιστινιακού κράτους.

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η βία. Ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν στα γραφεία της Παλαιστινιακής Τηλεόρασης στη Γάζα τη Δευτέρα, όμως εκπρόσωπος της οργάνωσης διέψευσε ανάμειξη στο επεισόδιο.

    [08] Mεγαλύτερο το έλλειμμα των αεροπορικών εταιριών φέτος

    06-06-2006

    Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορέων προβλέπει μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα ελλείμματα στα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών, το 2006, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Το συνολικό έλλειμμα των αερομεταφορέων θα φτάσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 800 εκατομμύρια περισσότερα απ' ότι είχε προβλεφθεί.

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορέων, Τζιοβάνι Μπισινιάνι, δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών πετρελαίου έχει εξουδετερώσει τις προσπάθειες για οικονομική αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα των αεροπορικών εταιρειών.

    [09] Έκθεση Στέητ Ντηπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων

    06-06-2006

    Στη φετινή έκθεσή του για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει 12 χώρες ότι δεν έχουν λάβει μέτρα κατά των λαθρεμπόρων. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κύπελλο, θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για τον περιορισμό της διακίνησης εκδιδόμενων γυναικών κατά την διάρκεια του τουρνουά.

    Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, δήλωσε ότι όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να τεθούν υπόλογες στις ίδιες αυστηρές αρχές. Οι χώρες που παρουσιάζονται σαν παραβάτες είναι η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Συρία, η Βόρεια Κορέα, το Λάος, η Βιρμανία, το Ουζμπεκιστάν, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε, το Μπελίζε και η Βενεζουέλα.

    [10] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στην Ινδονησία

    06-06-2006

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρίσκεται στην Ινδονησία για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Σουσίλο Μπαμπάγκ Γιουντχογιόνο, που θα επικεντρωθούν στις στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Η Ουάσιγκτον διέκοψε τις στρατιωτικές της σχέσεις με τη Τζακάρτα το 1999, αλλά το 2005 η αμερικανική κυβέρνηση επέτρεψε περιορισμένη στρατιωτική βοήθεια προς την Ινδονησία.

    Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο κύριος Ράμσφελντ επισκέφτηκε το Βιετνάμ, όπου συζήτησε με τον ομόλογο του, Φαμ Βαν Τρα, την διεύρυνση των προσπαθειών για τον εντοπισμό αμερικανών στρατιωτών που αγνοούνται από τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

    [11] Συμφωνία στην σύνοδο χωρών της Μαύρης Θάλασσας

    06-06-2006

    Κατά την σύνοδο τους τη Δευτέρα στο Βουκουρέστι, ηγέτες των 9 χωρών της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίλυση κοινών προβλημάτων στον τομέα της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομικής ανάπτυξης και της εγκληματικότητας.

    Η Ρωσία συμμετείχε σαν παρατηρητής και δεν υπέγραψε την κοινή διακήρυξη.

    Παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την συμφωνία λέγοντας ότι η περιοχή θα ωφεληθεί από την έμφαση στον τομέα της ασφάλειας.

    Στο φόρουμ συμμετείχαν ηγέτες από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν. Παρόντες ήταν και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Αρμενία, την Ελλάδα και τη Τουρκία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 7 June 2006 - 1:18:26 UTC