Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεπούλημα Σοβιετικών αναμνηστικών
  • [02] Στα 28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παραμένει η παραγωγή του ΟΠΕΚ
  • [03] Ολοκληρώνεται η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για το AIDS
  • [04] ¶ρχισε η περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό
  • [05] Συμφωνία του Συμβουλίου Ασφάλειας για το Ιράν
  • [06] Ιράκ: Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στη Βασόρα
  • [07] Ινδονησία: Υπερπλήρη τα νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις
  • [08] Σύγκρουση φορτηγού πλοίου με δεξαμενόπλοιο στον Αργοσαρωνικό
  • [09] Eντός των ημερών παρουσιάζεται το πακέτο κινήτρων στο Ιράν
  • [10] Νέες καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων στο Ιράκ από Αμερικανικές δυνάμεις
  • [11] Tα ΗΕ θα προσφέρουν 103 εκ. δολάρια στους σεισμοπαθείς της Ινδονησίας
  • [12] Την απόρριψη συμφιλίωσης με τους Σιίτες, ζητά από τους Σουνίτες ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι
  • [13] Boμβιστής αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν σκοτώνει τρείς πολίτες
  • [14] Ντόναλντ Ράμσφελντ: Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού
  • [15] Συμφωνία μεταξύ κυβερνήτη Καλιφόρνιας-κυβέρνησης Μπούς

  • [01] Ξεπούλημα Σοβιετικών αναμνηστικών

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    02-06-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το ξεπούλημα Σοβιετικών αναμνηστικών - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το ξεπούλημα Σοβιετικών αναμνηστικών

    Τον Μάιο συμπληρώθηκαν 61 χρόνια από την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας και την λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Επίκεντρο των εορτασμών της επετείου ήτανε η Μόσχα όπου έγινε μια τρανή παρέλαση στην οποία πήρανε μέρος και πολλοί απόμαχοι του μεγάλου πολέμου. Αλλά Αμερικανικά τηλεοπτικά συνεργεία, που κάλυψαν τους εορτασμούς, συγκέντρωσαν παράλληλα υλικό και για ένα άλλο φαινόμενο που παρατήρησαν εκεί, το ξεπούλημα αντικειμένων της Σοβιετικής εποχής. Σε αυτό είναι αφιερωμένο το σημερινό τηλεοπτικό μας 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον'.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΕΙΜΕΝΟ

    Οι Ρώσοι είναι πολύ υπερήφανοι που πριν από μισό και πλέον αιώνα, στην εποχή που άκμαζε η Σοβιετική Ένωση, συνέβαλαν μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους άλλους συμμάχους, στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τις δυνάμεις του ¶ξονα.

    Την υπερηφάνεια τους αυτή την εκδηλώνουνε κάθε χρόνο με μια μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα. Στη φετινή παρέλαση της λεγόμενης Ημέρας της Νίκης, πολλοί από τους παλιούς πολεμιστές, που πήρανε μέρος, εξέφρασαν οργή για το γεγονός ότι κειμήλια από την ιστορική εκείνη περίοδο έχουνε βγει στο εμπόριο.

    Λεονίντ Κρουτώφ

    Ο απόστρατος συνταγματάρχης Λεονίντ Κρουτώφ είπε: 'Οι κομμουνιστές έσωσαν τον κόσμο από τον φασισμό, είτε αυτό σας αρέσει να το ακούτε είτε όχι. Ατυχώς όμως η νέα γενιά δεν σκοτίζεται για τέτοια πράγματα. Την νοιάζει μόνο το χρήμα. Η σκέψη της είναι συνεχώς στο δολάριο.'

    Απόμαχοι σαν τον κύριο Κρουτώφ και άλλοι νοσταλγοί του Σοβιετικού παρελθόντος νοιώθουνε να σπαράζει η καρδιά τους όταν βλέπουνε αντικείμενα που κάποτε προκαλούσανε πατριωτικό ενθουσιασμό να πουλιούνται στους τουρίστες για σουβενίρ. Σε κεντρική αγορά της Μόσχας, υπολείμματα Σοβιετικού στρατιωτικού εξοπλισμού προσφέρονται σαν τουριστικά αναμνηστικά.

    Οι απόψεις των επισκεπτών για την εμπορία κομματιών της Σοβιετικής ιστορίας διχάζονται. Μια νεαρή αμερικανίδα τουρίστρια παρατήρησε: 'Όταν πουλάς κειμήλια είναι σαν να πουλάς την ψυχή σου. Τα κειμήλια είναι η ιστορία σου, είναι το παρελθόν σου και πρέπει να τα σέβεσαι'. Αλλά ο συνοδός της έχει διαφορετική άποψη. Είπε: 'Οι Ρώσοι έχουνε τώρα την ευκαιρία να βγάλουνε χρήματα από αντικείμενα που τους θυμίζουνε, ως επί το πλείστον, άσχημες μέρες. Καλά κάνουνε και τα πουλούνε'.

    Ο Ρώσος καλλιτέχνης Σάσα Νόβακωφ συμφωνεί με τη δεύτερη άποψη. Περνά τις μέρες του στα παλαιοπωλεία της Μόσχας ψάχνοντας για ασυνήθιστες πραμάτειες τις οποίες και μετατρέπει σε έργα τέχνης. Τα έργα του μοσχοπουλιούνται αργότερα από μαγαζιά λαϊκής τέχνης με τα οποία έχει γεμίσει η Μόσχα. Με έκδηλη υπερηφάνεια μας περιέγραψε ένα από τα δημιουργήματά του: 'Το μετέτρεψα σε έργο τέχνης που θυμίζει συνταγματάρχη. Το ρολόι που προσάρμοσα σε αυτό του πάει πολύ. Έγινε ένα όμορφο διακοσμητικό που παρατείνει τη ζωή του παλιού ρολογιού'.

    Αλλά διάφοροι άλλοι, στους οποίους , περιλαμβάνονται και πολλοί νέοι, τα έργα του Σάσα είναι προσβλητικά γιατί χλευάζουν το κομμουνιστικό παρελθόν τους και την ιδεολογία του παρελθόντος αυτού. Ο Βίκτωρ ¶νπιλωφ ηγείται της Ένωσης Ρώσων Εργατών. Όπως είπε: 'Όταν οι εργάτες κι οι αγρότες κυβερνούσανε ήτανε η χρυσή εποχή του σοσιαλισμού. Τώρα κυβερνούνε οι μπουρζουάδες'.

    Αλλά η καινούργια οικονομική τάξη πραγμάτων στη Ρωσία στηρίζεται λίγο-πολύ σήμερα στο καπιταλιστικό πρότυπο. Και σε μια καπιταλιστική κοινωνία κάτι που κάποιος βλέπει σαν εντελώς άχρηστο και επιδιώκει να το ξεφορτωθεί κάποιος άλλος το αγοράζει θεωρώντας το μεγάλο εύρημα. Όπως συνηθίζουν να λένε οι Αμερικάνοι 'τα σκουπίδια ενός ανθρώπου είναι θησαυρός ενός άλλου'. Κάποιος θα κερδίσει κάποτε από αυτά μερικά Δολάριαβ¦ και στην περίπτωση της Ρωσίας, μερικά Ρούβλια.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος ¶ννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    [02] Στα 28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παραμένει η παραγωγή του ΟΠΕΚ

    02-06-2006

    Τα μέλη του ΟΠΕΚ φαίνονται έτοιμα να διατηρήσουν την παραγωγή του καρτέλ στα σημερινά επίπεδα, παρά το αίτημα του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, για μείωση της παραγωγής με στόχο την αύξηση των τιμών. Κατά την σύνοδο του ΟΠΕΚ στην Βενεζουέλα το καρτέλ αποφάσισε να αφήσει την παραγωγή του στα 28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, την υψηλότερη τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά πολλοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι ορισμένες χώρες παράγουν περισσότερο.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ αυτή τη περίοδο, ο υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας Εντμούντ Νταουκόρο, δήλωσε ότι ορισμένες χώρες αναζητούν τρόπους διεύρυνσης της παραγωγής στα 33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Στο μεταξύ, τα μέλη του ΟΠΕΚ εξετάζουν επίσης την ένταξη στο καρτέλ περισσότερων χωρών από την Λατινική Αμερική και την Αφρική, όπως την Αγκόλα, το Σουδάν και τον Ισημερινό. Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Βιέννη.

    [03] Ολοκληρώνεται η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για το AIDS

    02-06-2006

    Αξιωματούχοι των ΗΕ εξέφρασαν βαθύτατη απογοήτευση για την ελλειπή χρηματοδότηση του αγώνα κατά του AIDS. Στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για την νόσο, o ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ για το AIDS στην Αφρική, Στήβεν Λιούις, επέκρινε ορισμένες απ' τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου για μειωμένη δραστηριοποίηση στον αγώνα κατά της νόσου.

    Ο κ. Λιούις χαρακτήρισε 'σκανδαλώδη' την έλλειψη ενδιαφέροντος από μέρους ορισμένων χωρών της ομάδας των 8 που είχαν υποσχεθεί χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Ταμείου του ΟΗΕ. Σήμερα ολοκληρώνεται στη Νέα Υόρκη η σύνοδος του ΟΗΕ για το AIDS.

    [04] ¶ρχισε η περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό

    02-06-2006

    Η έναρξη της περιόδου των τυφώνων στην περιοχή του Ατλαντικού ήταν δυσοίωνη για τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης, αφού πληροφορήθηκαν ότι η πόλη τους βυθίζεται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι αναμενόταν. Επιστήμονες που μελετούν δορυφορικές φωτογραφίες της ιστορικής αυτής πόλης, λένε ότι ορισμένα τμήματά της βυθίζονται τα τελευταία χρόνια, κατά περίπου 3 εκατοστά ετησίως, δηλαδή 5 φορές ταχύτερα από ότι παλαιότερα.

    Οι επιστήμονες ανέφεραν στο περιοδικό Nature ότι οι αντιπλημμυρικοί φράκτες προστασίας της Νέας Ορλεάνης είχαν ήδη βυθιστεί σε επικίνδυνα επίπεδα πριν το πλήγμα του τυφώνα Κατρίνα.

    Στο μεταξύ, την Πέμπτη άρχισε την δεύτερη θητεία του στην δημαρχία της πόλης ο Ράιη Νέηγκιν, γεγονός που συμπίπτει με την έναρξη της εποχής των τυφώνων που θα διαρκέσει μέχρι το Νοέμβριο. Ο κ. Νέηγκιν υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στα τεράστια προβλήματα που ακόμα μαστίζουν την πόλη μετά τις καταστροφές από την Κατρίνα, όπως την έλλειψη στέγης και βασικών υπηρεσιών για τους κατοίκους.

    [05] Συμφωνία του Συμβουλίου Ασφάλειας για το Ιράν

    02-06-2006

    Τα 5 μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με πακέτο κινήτρων προς το Ιράν και ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον του, αν χρειαστεί, με στόχο την επίλυση της διένεξης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, ανακοίνωσε την συμφωνία την Πέμπτη στην Βιέννη, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το πακέτο. Είπε πάντως ότι προσφέρει στο Ιράν 'σημαντικά οφέλη' και ότι οι εν λόγω προτάσεις υποβάλλονται τώρα στην ιρανική πλευρά, ενώ περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν μέσω του συμβουλίου ασφαλείας των Η.Ε., αν το Ιράν δεν συμφωνήσει να προσέλθει σε συνομιλίες.

    Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες των Ευρωπαίων με το Ιράν, εφόσον η Τεχεράνη δεχόταν να τερματίσει το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου. Από τη πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, απέρριψε τους όρους για την διεξαγωγή συνομιλιών, λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το δικαίωμά της να εμπλουτίζει ουράνιο.

    [06] Ιράκ: Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στη Βασόρα

    02-06-2006

    Η ιρακινή αστυνομία έστησε οδοφράγματα στη Βασόρα τη Πέμπτη, στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μαλίκι, να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι δυνάμεις ασφάλειας έχουν περικυκλώσει την πόλη.

    Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα νέο βίντεο που δείχνει νεκρούς ενήλικες και παιδιά, που σύμφωνα με την Ιρακινή αστυνομία σκοτώθηκαν από αμερικανούς στρατιώτες το Μάρτιο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μάρτιο αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι 4 άτομα σκοτώθηκαν σε στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Ισακί. Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από οργάνωση Σουνιτών που αντιτίθεται στην παραμονή των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Εξάλλου, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης καταδικάστηκε από στρατοδικείο για κακοποίηση κρατουμένων στις διαβόητες φυλακές Αμπού Γκρέιμπ της Βαγδάτης. Ο 32 ετών λοχίας, Σάντος Καρντόνα, είναι ο 11ος αμερικανός στρατιώτης που καταδικάζεται σε σχέση με την υπόθεση των κακοποιήσεων κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ και αντιμετωπίζει ποινή τριετούς φυλάκισης.

    [07] Ινδονησία: Υπερπλήρη τα νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις

    02-06-2006

    Τα Ηνωμένα Έθνη είπαν ότι τα νοσοκομεία στη Ιάβα της Ινδονησίας παραμένουν γεμάτα με τραυματίες από το σεισμό του Σαββάτου. Την Πέμπτη η κυβέρνηση της Ινδονησίας δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον σεισμό ξεπέρασε τους 6.200 και ότι γίνονται προσπάθειες για την απομάκρυνση τραυματιών από τα νοσοκομεία της επαρχίας Γιογκιακάρτα, με την μεταφορά ορισμένων από αυτούς σε άλλες πόλεις. Επίσης οι αρχές προτρέπουν πολλούς τραυματίες να πάνε στα σπίτια τους.

    Όμως η υπηρεσία αρωγής των Η.Ε. δηλώνει ότι πολλοί επιζώντες δεν θέλουν να φύγουν από το νοσοκομείο, επειδή πολλών τα σπίτια έχουν καταστραφεί και δεν έχουν που αλλού να μείνουν. Έτσι, οι ασθενείς παραμένουν συνωστισμένοι στους διαδρόμους των νοσοκομείων, ενώ μερικοί κοιμούνται ακόμη και πάνω σε χαρτόνια στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Το ιατρικό προσωπικό δηλώνει ότι δεν διαθέτει ούτε τα βασικά εφόδια για να βοηθήσει τις δεκάδες χιλιάδες των τραυματιών.

    [08] Σύγκρουση φορτηγού πλοίου με δεξαμενόπλοιο στον Αργοσαρωνικό

    02-06-2006

    Το φορτηγό πλοίο Χάν, υπό Παναμαϊκή σημαία, βυθίστηκε κοντά στην Ύδρα την Πέμπτη, μετά από σύγκρουση με Ελληνικό δεξαμενόπλοιο. Ένας Τούρκος, μέλος του πληρώματος σκοτώθηκε, ενώ αγνοούνται 5 άλλοι. Επτά μέλη του πληρώματος του πλοίου Χάν, διασώθηκαν μετά την σύγκρουση. Στο μεταξύ καταβάλλονται προσπάθειες για τον εντοπισμό των 5 ναυτικών των οποίων αγνοείται η τύχη. Δεν έγιναν γνωστά τα αίτια της σύγκρουσης.

    [09] Eντός των ημερών παρουσιάζεται το πακέτο κινήτρων στο Ιράν

    02-06-2006

    Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις λέει πως ελπίζει ότι το Ιράν θα σκεφθεί σοβαρά το πακέτο κινήτρων που του προσφέρει η Δύση, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων.

    Η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Γερμανία συμφώνησαν αναφορικά με το πακέτο την Πέμπτη στη Βιέννη. Η Κα Ράις είπε ότι προσφέρονται οικονομικά και τεχνολογικά κίνητρα στην Τεχεράνη και ότι σε περίπτωση που απορριφθεί το πακέτο, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις. Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συζήτησε το θέμα του Ιράν σε σειρά συνεντεύξεών της προς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και τόνισε ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας και η Γερμανία ελπίζουν ότι το Ιράν θα απαντήσει σχετικά με το πακέτο κινήτρων εντός των επομένων εβδομάδων.

    Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνυ Σνόου είπε ότι το Ιράν πρέπει να τερματίσει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου και να ακολουθήσει την διπλωματική οδό. Όμως, το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε την Παρασκευή δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, που είπε ότι το Ιράν "δεν θα πιεστεί για να εγκαταλείψει τα νόμιμα δικαιώματά του".

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε στη Μόσχα την Παρασκευή ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να συζητώνται τυχόν κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Νωρίτερα, η Κα Ράις είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι 'η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν στην τακτική των δύο προσεγγίσεων', μέσω της παροχής κινήτρων και της απειλής για επιβολή κυρώσεων. Όπως αναμένεται, η Γερμανία και η Γαλλία θα παρουσιάσουν το πακέτο στο Ιράν μέσα στις επόμενες μέρες.

    [10] Νέες καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων στο Ιράκ από Αμερικανικές δυνάμεις

    02-06-2006

    Ο κ. αλ Μαλίκι

    Νέες καταγγελίες για την δολοφονία άοπλων αμάχων στο Ιράκ από Αμερικανούς στρατιώτες έγιναν την Παρασκευή. Η βρετανική τηλεόραση μετέδωσε βιντεοταινία που έδειχνε πτώματα ενηλίκων και παιδιών, για τα οποία η ιρακινή αστυνομία είπε ότι βρίσκονταν ανάμεσα στους 11 αμάχους που είχαν σκοτωθεί από αμερικανικά στρατεύματα τον Μάρτιο, βόρεια της Βαγδάτης. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο BBC ότι τέσσερα άτομα είχαν σκοτωθεί στα πλαίσια μάχης στο σημείο εκείνο.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ερευνά αν Αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν εκ προθέσεως 24 άοπλους Ιρακινούς πέρυσι στην πόλη Χαντίθα. Ο στρατός ερευνά επίσης την καταγγελία ότι πεζοναύτες σκότωσαν τον Απρίλιο άοπλο άνδρα στη Χαμαντίγια, δυτικά της Βαγδάτης. Δικηγόρος υπεράσπισης λέει ότι ο στρατός θα απαγγείλει κατηγορίες για την διάπραξη εγκλήματος κατά 7 πεζοναυτών και ενός ναύτη, που βρίσκονται τώρα σε στρατιωτική φυλακή της Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με μία πληροφορία, οι πεζοναύτες έβαλαν δίπλα στον νεκρό άνδρα ένα αυτόματο όπλο, για να τον κάνουν να μοιάζει με αντάρτη.

    Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνυ Σνόου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ερευνούν τρία περιστατικά όπου, κατά τα φαινόμενα, Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν Ιρακινούς αμάχους και τόνισε ότι ο κ. Μπούς επιθυμεί οι αμερικανικές δυνάμεις να σέβονται τους στρατιωτικούς κανόνες.

    Aνώτεροι αξιωματούχοι της νέας ιρακινής κυβέρνησης είπαν ότι θέλουν να τους παραδώσουν οι ΗΠΑ τους φακέλλους για το επεισόδιο στην Χαντίθα, ώστε να αρχίσουν δική τους έρευνα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι αλ Μαλικι, εξέφρασε οργή για τις δολοφονίες ιρακινών αμάχων πολιτών, χαρακτηρίζοντάς τες ως έγκλημα.

    [11] Tα ΗΕ θα προσφέρουν 103 εκ. δολάρια στους σεισμοπαθείς της Ινδονησίας

    02-06-2006

    Τα ΗΕ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν μέσα στους επόμενους 6 μήνες, ποσό 103 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση των επιζώντων του καταστροφικού σεισμού στην κεντρική Ινδονησία.

    Αξιωματούχοι των ΗΕ λένε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην στέγαση, στην περίθαλψη, την σίτιση και την παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους σεισμοπαθείς. Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού δήλωσε στην ΦτΑ ότι τα ΗΕ θα απευθύνουν εκκλήσεις προς δότριες χώρες και οργανισμούς, ώστε να συγκεντρωθούν οι πόροι για την παροχή της οικονομικής βοήθειας. Πάνω από 6,000 άτομα σκοτώθηκαν το περασμένο Σάββατο από ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ιάβα της Ινδονησίας, ενώ περίπου 200,000 άτομα έμειναν άστεγα.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι ανησυχεί ότι ενδέχεται να ξεσπάσει επιδημία τετάνου στην περιοχή, ενώ τα νοσοκομεία από τις αρχές της εβδομάδας είπαν ότι είχαν έλλειψη αντιτετανικών ορών και ότι τα γεμάτα νοσοκομεία και οι κακές συνθήκες υγιεινής οξύνουν το πρόβλημα. Αξιωματούχοι των ΗΕ λένε ότι 22 χώρες έχουν συμμετάσχει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ινδονησία, όμως οι επιζώντες παραπονούνται ότι δεν έχουν αρκετά τρόφιμα, νερό, στέγαση και ιατροφαρμακευτικά είδη.

    [12] Την απόρριψη συμφιλίωσης με τους Σιίτες, ζητά από τους Σουνίτες ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι

    02-06-2006

    Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι

    Ο ηγέτης της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, μέσω μαγνητοφωνημένου μηνύματος διάρκειας 4 ωρών που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, προτρέπει τους Σουνίτες να απορρίψουν το κάλεσμα της ιρακινής κυβέρνησης για συμφιλίωση με τους Σιίτες. Στο μήνυμά του, ο αλ Ζαρκάγουι αποκαλεί τους Σίιτες 'φίδια' και τον ανώτατο Σιίτη κληρικό Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί 'άθεο'. Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Το τελευταίο μήνυμα του αλ Ζαρκάγουι είχε δημοσιευθεί στο διαδίκτυο τον Απρίλιο.

    Σε άλλες εξελίξεις, η ιρακινή αστυνομία είπε ότι τουλάχιστον 7 άτομα σκοτώθηκαν και 61 τραυματίστηκαν από διαφορετικές εκρήξεις βομβών στη Βαγδάτη. Εξάλλου, στη νότια πόλη Βασόρα, οι ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας έχουν στήσει οδοφράγματα για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην πόλη, την οποία επέβαλε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, για την πάταξη συμμοριών που κρύβονται πίσω από βίαια περιστατικά στην πόλη αυτή.

    [13] Boμβιστής αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν σκοτώνει τρείς πολίτες

    02-06-2006

    Στο Αφγανιστάν, βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε στο αυτοκίνητό του, παρασέρνοντας μαζί του στο θάνατο τρείς πολίτες. Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ξένα στρατεύματα ή Αφγανικές δυνάμεις ασφάλειας στο σημείο της έκρηξης, στην επαρχία Κανταχάρ, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες ότι ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά του κατά λάθος.

    Στο μεταξύ, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια ελικοπτέρου του Ερυθρού Σταυρού σε ορεινή περιοχή κοντά στην Καμπούλ, τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνισή του. Στο ελικόπτερο επέβαιναν 7 άτομα, αλλά κατέπεσε και συνετρίβη στο έδαφος τον Ιανουάριο, καθώς επέστρεφε στο Τουρκμενιστάν, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης για τους επιζώντες του σεισμού στο Πακιστάν.

    [14] Ντόναλντ Ράμσφελντ: Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού

    02-06-2006

    Ο κ. Ράμσφελντ

    O Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφλεντ δήλωσε στην Σιγκαπούρη σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν προσηλωμένες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν θα μειώσει τις προσπάθειες του αμερικανικού στρατού εκεί.

    Η δήλωση του κ. Ράμσφελντ πραγματοποιήθηκε πρίν από ομιλία που θα εκφωνήσει το Σαββατοκύριακο, σε διάσκεψη αξιωματούχων της περιοχής στον τομέα της ασφάλειας, στον επιλεγόμενο Διάλογο της Σάνγκρι Λά. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας στην νοτιοανατολική Ασία.

    Τον περασμένο μήνα, το Πεντάγωνο εξέδωσε έκθεση στην οποία αναφερόταν ότι η Κίνα αγοράζει εξοπλισμούς προηγμένης τεχνολογίας για να αυξήσει την στρατιωτική της δύναμη στην περιοχή. Όμως, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η ομιλία του κ. Ράμσφελντ θα δίνει έμφαση στην διεθνή συνεργασία και δεν θα επικρίνει καμία συγκεκριμένη χώρα.

    [15] Συμφωνία μεταξύ κυβερνήτη Καλιφόρνιας-κυβέρνησης Μπούς

    02-06-2006

    O κ. Σβάρτσενέγκερ

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβάρτσενέγκερ κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση Μπούς αναφορικά με σχέδιο αποστολής μελών της πολιτειακής εθνοφρουράς για να συμβάλουν στην φύλαξη των συνόρων με το Μεξικό.

    Ο κυβερνήτης δήλωσε ότι θα στείλει 1,000 Εθνοφρουρούς που θα ενισχύσουν το έργο των συνοριακών φρουρών, για την παρεμπόδιση εισόδου στις ΗΠΑ παράνομων μεταναστών. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση Μπούς θα καλύψει όλα τα έξοδα αποστολής των ανδρών από την Καλιφόρνια, η οποία θα αρχίσει στις 15 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο 2008. Επισημαίνεται ότι τα καθήκοντά τους θα είναι κυρίως βοηθητικά.

    ΟΙ κυβερνήτες των πολιτειών Αριζόνα και Νέου Μεξικού ήδη είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση Μπούς για την ανάπτυξη Εθνοφρουρών τους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 3 June 2006 - 1:18:25 UTC