Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΥ: Δεν αποκλείεται μετάδοση της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ινδονησία
  • [02] Συνάντηση στο Λονδίνο για το Ιράν
  • [03] Μπούς: Θα επανεξεταστούν οι στρατιωτικές ανάγκες στο Ιράκ
  • [04] Νέο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν
  • [05] Μπους: Οι διαπραγματεύσεις ο καλύτερος τρόπος επίτευξης ειρήνης στη Μέση Ανατολή
  • [06] Χανίγιε: Χαμάς και Φατάχ δεν θα καταλήξουν σε εμφύλια διαμάχη
  • [07] ΗΠΑ: Εγκρίνεται το πρώτο σκέλος του διορισμού Χέηντεν στην θέση του διευθυντή της CIA
  • [08] Επίσκεψη Φοξ στις ΗΠΑ
  • [09] Ελλάδα: Σύγκρουση ενός ελληνικού και ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους
  • [10] Μπαρόζο: Η Ευρώπη δεν φοβάται μία δυνατή Ρωσία

  • [01] ΠΟΥ: Δεν αποκλείεται μετάδοση της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ινδονησία

    24-05-2006

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μετάδοσης της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο, στη περίπτωση των θανάτων 6 μελών της ίδιας οικογένειας στην Ινδονησία. Ο Οργανισμός επεσήμανε τη Τρίτη ότι οι 6 θάνατοι και η προσβολή ενός έβδομου ατόμου από την νόσο, συνδέονται άμεσα με στενή και μακροσκελή επαφή με βαριά ασθενή. Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι παρόλο που δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, διερευνώνται και όλες οι άλλες πιθανότητες.

    Οι εν λόγω οικογένεια ζει στην περιοχή Κάρο της Βόρειας Σουμάτρας και τα θύματα πέθαναν στις αρχές του μήνα. Ο γνωστός τρόπος μετάδοσης του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών είναι από τα πουλιά στους ανθρώπους. Αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν για ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού που θα επιτρέπει μετάδοση του από άνθρωπο σε άνθρωπο, προκαλώντας έτσι διεθνή πανδημία.

    [02] Συνάντηση στο Λονδίνο για το Ιράν

    24-05-2006

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Γερμανία, συμμετέχουν σε καίριας σημασίας συνάντηση σήμερα στο Λονδίνο, για να συζητήσουν το αδιέξοδο που έχει προκύψει με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όπως αναμένεται, οι διαβουλεύσεις θα εστιαστούν στα προτεινόμενα εμπορικά και τεχνολογικά κίνητρα που προσφέρει η Ευρώπη στην Τεχεράνη, για να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία πρότειναν τα κίνητρα την περασμένη εβδομάδα.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις χώρες συζήτησαν επίσης ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια προς την Τεχεράνη για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Πάντως το Ιράν απέρριψε το πακέτο κινήτρων, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, ζήτησε από το Ιράν να αποδεχθεί τα ευρωπαϊκά κίνητρα και να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κ. Λαβρώφ εξέφρασε την ελπίδα πως το Ιράν θα συνεργαστεί επίσης με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    [03] Μπούς: Θα επανεξεταστούν οι στρατιωτικές ανάγκες στο Ιράκ

    24-05-2006

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι θα μπορέσει να προβεί σε νέες εκτιμήσεις για το πόση αμερικανική στρατιωτική βοήθεια χρειάζεται το Ιράκ, τώρα που ανέλαβε τα καθήκοντα της η νέα κυβέρνηση της χώρας. Αλλά δεν αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ. Δήλωσε μόνο ότι η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τους αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές για την από κοινού κατάστρωση σχεδίου για το μέλλον.

    Πάντως ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, έχει δηλώσει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι Ιρακινές δυνάμεις θα έχουν αναλάβει τον έλεγχο του τομέα της ασφάλειας στο μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ.

    Στο μεταξύ τη Τρίτη, τουλάχιστον 34 άτομα σκοτώθηκαν σε σειρά ανταρτικών επιθέσεων. Η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν έξω από τέμενος Σιιτών στη Βαγδάτη.

    [04] Νέο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν

    24-05-2006

    Οσάμα Μπιν Λάντεν

    Νέο ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα Μπιν Λάντεν αναφέρει ότι ο καταδικασμένος σε ισόβια δεσμά, Ζαχαρίας Μουσάουι, δεν είχε καμία ανάμειξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Το μήνυμα κυκλοφόρησε τη Τρίτη σε διαδικτυακό κόμβο.

    Ο φερόμενος ως Οσάμα Μπιν Λάντεν αναφέρει στο μήνυμα ότι προσωπικά επέλεξε τους '19 αδελφούς', όπως χαρακτηρίζει τους αεροπειρατές που χρησιμοποιώντας αμερικανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και του Πενταγώνου. Ο Μπιν Λάντεν δηλώνει ότι ο Μουσσάουι δεν συμμετείχε στην εν λόγω αποστολή και χαρακτηρίζει την κατάθεση του Μουσάουι στο δικαστήριο λανθασμένη και αποτέλεσμα των τεσσάρων χρόνων σε αμερικανικές φυλακές.

    Επίσης στο μήνυμα αναφέρεται ότι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο δεν είχαν καμία ανάμειξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και πολλοί απ' αυτούς δεν είχαν καμία σχέση με την Αλ Κάιντα. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του ηχογραφημένου μηνύματος.

    [05] Μπους: Οι διαπραγματεύσεις ο καλύτερος τρόπος επίτευξης ειρήνης στη Μέση Ανατολή

    24-05-2006

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι τα σχέδια του ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, για την χάραξη των νέων συνόρων του Ισραήλ, εφόσον η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή παραμένει στάσιμη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Ολμέρτ στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πάντως ότι ένας διακανονισμός μέσω διαπραγματεύσεων παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη ειρήνης και παρότρυνε το Ισραήλ να τείνει χείρα φιλίας στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελπίζει να συναντηθεί σύντομα με τον κ. Αμπάς, αλλά τόνισε ότι η εκλογή της Χαμάς έχει περιπλέξει την ειρηνευτική διαδικασία.

    [06] Χανίγιε: Χαμάς και Φατάχ δεν θα καταλήξουν σε εμφύλια διαμάχη

    24-05-2006

    Ισμαήλ Χανίγιε

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε ότι η εσωτερική διαμάχη μεταξύ των δυνάμεων ασφάλειας της Χαμάς και της Φατάχ δεν πρόκειται να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Ο κ. Χανίγιε δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι όλες οι πλευρές θα συνεργαστούν για την απομάκρυνση των ένοπλων απ' τους δρόμους της Γάζας και για την αποκλιμάκωση της έντασης. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των δύο αντιμαχόμενων παλαιστινιακών φατριών με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων.

    Επίσης σε συνέντευξη του προς την Ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, ο κ. Χανίγιε δήλωσε ότι η Χαμάς θα εφαρμόσει μακροχρόνια εκεχειρία, αν το Ισραήλ αποσυρθεί στα πριν το 1967 σύνορα του. Δεν ανέφερε, όμως, αν η Χαμάς είναι έτοιμη να αλλάξει το καταστατικό της, που ζητά την καταστροφή του Ισραήλ.

    [07] ΗΠΑ: Εγκρίνεται το πρώτο σκέλος του διορισμού Χέηντεν στην θέση του διευθυντή της CIA

    24-05-2006

    Μάικλ Χέηντεν

    Με 12 ψήφους έναντι 3, η επιτροπή απόρρητων πληροφοριών της αμερικανικής γερουσίας ενέκρινε τον διορισμό του πτεράρχου, Μάικλ Χέηντεν, στην θέση του διευθυντή της CIA.

    Ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Ράς Φάινγκολντ, ένας από τους τρεις γερουσιαστές που καταψήφισαν τον κ. Χέηντεν, δήλωσε ότι όταν ο Μάικλ Χέηντεν ήταν διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, ενέκρινε παράνομο πρόγραμμα που έθετε Αμερικανούς πολίτες υπό παρακολούθηση, χωρίς ειδική έγκριση εισαγγελέα. Ο πτέραρχος Χέηντεν υπεραμύνθηκε του επίμαχου προγράμματος παρακολούθησης, χαρακτηρίζοντας το νόμιμο και απαραίτητο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Αν ο διορισμός του εγκριθεί και απ' την ολομέλεια της Γερουσίας, ο κ. Χέηντεν θα αντικαταστήσει τον Πόρτερ Γκός που παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα. Αναμένεται ότι η ψηφοφορία για τον διορισμό Χέηντεν στην ολομέλεια της γερουσίας θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    [08] Επίσκεψη Φοξ στις ΗΠΑ

    24-05-2006

    Βισέντε Φοξ

    Ο πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φοξ, έφθασε στην δυτική πολιτεία Γιούτα, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στις ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει και το θέμα της μετανάστευσης. Την Τρίτη ο κ. Φοξ συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Γιούτα, Τζόν Χάντσμαν και άλλους τοπικούς αξιωματούχους και συζήτησε μαζί τους οικονομικές ευκαιρίες και πολιτιστικές ανταλλαγές. Ο Μεξικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί επίσης την πολιτεία Ουάσινγκτον και την Καλιφόρνια.

    Η επίσκεψη του κ. Φόξ πραγματοποιείται καθώς η αμερικανική γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, την δημιουργία προγράμματος παροχής προσωρινής άδειας εργασίας σε ξένους εργάτες, καθώς και την παροχή ευκαιριών σε παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ, για την απόκτηση αμερικανικής υπηκοότητας.

    [09] Ελλάδα: Σύγκρουση ενός ελληνικού και ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους

    24-05-2006

    Τουρκικό αεροσκάφος F-16

    Ένα ελληνικό και ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συγκρούστηκαν την Τρίτη πάνω από το Αιγαίο, 21 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Καρπάθου και έπεσαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Τούρκος πιλότος και να αγνοείται η τύχη του Έλληνα. Ο Τούρκος πιλότος εκτοξεύθηκε από το αεροσκάφος του και περισυνελέγη από εμπορικό πλοίο. Οι Ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό και την διάσωσή του πιλότου συνεχίζονται κοντά στη Κάρπαθο. Οι δύο χώρες εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές του περιστατικού.

    Λίγο μετά την σύγκρουση, η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τούρκος ομόλογός της, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, δήλωσαν ότι το επεισόδιο δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ελλάδα και τη Τουρκία να συνεργαστούν για την αποφυγή παρόμοιων ατυχημάτων στο μέλλον.

    [10] Μπαρόζο: Η Ευρώπη δεν φοβάται μία δυνατή Ρωσία

    24-05-2006

    Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν φοβάται μία δυνατή Ρωσία. Στο μεταξύ, αρχίζει την Πέμπτη στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης θάλασσας, η διάσκεψη κορυφής Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα διεθνή θέματα, όπως η δημοκρατία και η τρομοκρατία. Ρώσοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ενεργειακή πολιτική θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της διάσκεψης.

    Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Ε.Ε. να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όταν η Ρωσία, που είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σταμάτησε τις εξαγωγές της στην Ουκρανία εξαιτίας διαφωνιών για την τιμή του αερίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 25 May 2006 - 1:18:21 UTC