Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Μπους για τη μεταναστευτική νομοθεσία
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα για την Οικογένεια
  • [03] Ιράν: Πακέτο κινήτρων ετοιμάζει η Ε.Ε.
  • [04] Ιράκ: Μία εβδομάδα απομένει στον αλ Μαλίκι για το σχηματισμό κυβέρνησης
  • [05] Δυτική Όχθη: Ισραηλινή έφοδος με 7 νεκρούς
  • [06] Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι βιαιότητες
  • [07] ΗΠΑ: Διαμάχη Λευκού Οίκου-Κογκρέσου για αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα

  • [01] Ομιλία Μπους για τη μεταναστευτική νομοθεσία

    15-05-2006

    Ο πρόεδρος Μπους διαβεβαίωσε τον Μεξικανό ομόλογο του, Βιτσέντε Φοξ, ότι δεν στοχεύει στην στρατικοποίηση των Αμερικανο-Μεξικανικών συνόρων. Ο κ. Φοξ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Μπους για να εκφράσει την ανησυχία του αναφορικά με δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα αποστολής της Εθνοφρουράς στα σύνορα. Σχετικό ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μπους δήλωσε στον Μεξικανό ομόλογο του ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το Μεξικό φιλική χώρα και ότι το σχέδιο που εξετάζεται δεν ισοδυναμεί με στρατικοποίηση των συνόρων. Ο κ. Μπους θα εκφωνήσει σήμερα ομιλία με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην μεταναστευτική νομοθεσία.

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλεϊ, δήλωσε ότι το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρόεδρου Μπούς θα εστιαστεί στην ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων, την εσωτερική ασφάλεια και το προτεινόμενο πρόγραμμα χορήγησης προσωρινής άδειας εργασίας. Ο κύριος Χάντλεϊ δήλωσε επίσης ότι ο κ. Μπους εξετάζει την πιθανότητα αποστολής της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό, σαν αποτρεπτικό παράγοντα της εισροής παράνομων μεταναστών.

    Αλλά ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τσακ Χέϊγκελ, δήλωσε ότι ο ρόλος του στρατού και της Εθνοφρουράς δεν είναι η προστασία των συνόρων και τόνισε ότι η αμερικανική Εθνοφρουρά έχει ήδη υπερβεί τα όρια της υπηρετώντας επανειλημμένα στο Ιράκ.

    [02] Παγκόσμια Ημέρα για την Οικογένεια

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    15-05-2006

    Μία μέρα μετά την γιορτή της Μητέρας στην Ελλάδα, γιορτάζεται σήμερα 15 Μαΐου η Παγκόσμια Ημέρα για την Οικογένεια που καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 1993 ενσωματώνοντας τις δύο ξεχωριστές μέρες για την μητέρα και τον πατέρα. Σκοπός όπως αναφέρεται στην διακήρυξη του ήταν να στρέψει όχι μόνο την προσοχή αλλά και τις προσπάθειες τόσο της πολιτείας, όσο και της κοινωνίας, στην ευημερία της οικογένειας, στην προάσπιση του θεσμού, τονίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της, προκειμένου να λειτουργεί σωστά και να εκπληρώνει τον μοναδικό του θεμελιώδη ρόλο στην κοινωνία.

    Ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα στα οποία έχουν επικεντρωθεί μελέτες, στρατηγικές και πολιτικές είναι η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της οικογένειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει παρόμοιο στόχο και στην στρατηγική της Λισσαβόνας και ετέθη το θέμα και στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων κατά την διάρκεια της εαρινής συνόδου του Μαρτίου 2006.

    Στην Ελλάδα πρόσφατα στην αναμόρφωση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα η Γενική Γραμματεία Ισότητας Ανδρών και Γυναικών προώθησε προτάσεις για να ενισχυθεί και η πατρότητα σε θέματα αδειών, ώστε να διευκολύνει τις πολύτεκνες οικογένειες. ' Έχουμε επίγνωση ότι το ζήτημα της εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής σε ότι αφορά την συμμετοχή των πατέρων είναι ουσιώδες ζήτημα και ταυτόχρονα δύσκολο στην εφαρμογή του γιατί έχει να κάνει με την προώθηση αλλαγών στην νοοτροπία και τα στερεότυπα που επικρατούν στην κοινωνία μας και στην εργασία', αναφέρει σχετικά με το θέμα η Γενική Γραμματέας Ισότητας κα Τσουμάνη.

    Τέλος ένα άλλο θέμα που ετοιμάζεται να ρυθμιστεί και νομοθετικά από την ελληνική βουλή ακριβώς για την προάσπιση της οικογένειας είναι η ενδοοικογενειακή βία που διαλύει τους δεσμούς και καταστρέφει την ασφάλεια και την ηρεμία των μελών της.

    [03] Ιράν: Πακέτο κινήτρων ετοιμάζει η Ε.Ε.

    15-05-2006

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν πακέτο κινήτρων που ελπίζουν ότι θα πείσει το Ιράν να δώσει τέλος στο πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου. Αναμένεται ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει υποσχέσεις για βοήθεια προς την Τεχεράνη για την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικές εφαρμογές.

    Την Κυριακή ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα απορρίψει κάθε ευρωπαϊκή πρόταση που απαιτεί από τη χώρα του τον τερματισμό των πυρηνικών της δραστηριοτήτων. Επίσης ο Λευκός Οίκος απέρριψε αιτήματα για απευθείας συνομιλίες με το Ιράν, λέγοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν τον καταλληλότερο φορέα για τέτοιου είδους επαφές.

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλεϊ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει τη διαδικασία στα Η.Ε., γιατί επιτρέπει σε περισσότερες χώρες να συνδιαλαγούν με την Τεχεράνη σχετικά με τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

    Την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Αννάν, ζήτησε από την κυβέρνηση Μπους να συμμετάσχει μαζί με την ΕΕ σε απευθείας συνομιλίες με το Ιράν για τον τερματισμό της διαμάχης που έχει προκύψει.

    [04] Ιράκ: Μία εβδομάδα απομένει στον αλ Μαλίκι για το σχηματισμό κυβέρνησης

    15-05-2006

    Έκρηξη στη Βαγδάτη

    Νέα συνεδρίαση της Ιρακινής βουλής, την Κυριακή, με τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό, Νουρι αλ Μαλίκι, απέτυχε και πάλι να καταλήξει σε συμφωνία για την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Αντιρρήσεις μεταξύ Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων για το ποιος θα αναλάβει τα νευραλγικά υπουργεία πετρελαίου, άμυνας και εσωτερικών, καθυστερούν το σχηματισμό της νέας Ιρακινής κυβέρνησης. Σιιτικό πολιτικό κόμμα, καθώς και συνασπισμός Σουνιτών απείλησαν ότι θα αποσυρθούν από οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση λόγω διαφωνιών για την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο κύριος αλ Μαλίκι έχει μόνο μία ακόμη εβδομάδα για το σχηματισμό κυβέρνησης, προτού ο Πρόεδρος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, κάνει ενδεχομένως χρήση του δικαιώματος του να διορίσει άλλο άτομο στη θέση του πρωθυπουργού.

    Οι ΗΠΑ υπογράμμισαν την σπουδαιότητα σύστασης μίας νέας Ιρακινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας για το τερματισμό της βίας και των ανταρτικών επιθέσεων, από τις οποίες την Κυριακή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 άτομα. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι από εκρήξεις 2 παγιδευμένων αυτοκινήτων σκοτώθηκαν 14 άτομα κοντά σε αμερικανική βάση στη δυτική Βαγδάτη.

    Επίσης από άλλες εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στη Βαγδάτη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 ακόμα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και 2 αμερικανών στρατιωτών. Στο βορά, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 2 ιρακινοί στην Μοσούλη, ενώ από βόμβες στο οδόστρωμα στη πόλη Ουνταϊμ σκοτώθηκαν 3 σωματοφύλακες του Ιρακινού Υπουργού Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπαρί.

    [05] Δυτική Όχθη: Ισραηλινή έφοδος με 7 νεκρούς

    15-05-2006

    Στη Δυτική Όχθη, από Ισραηλινές εφόδους σκοτώθηκαν 7 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ελιάς Αλ Ασκάρ, που Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν εγκέφαλο των επιθέσεων αυτοκτονίας της εξτρεμιστικής οργάνωσης, Ισλαμική Τζιχάντ. Ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν οίκημα κοντά στη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης ψάχνοντας για εξτρεμιστές. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ, όταν οι ύποπτοι αρνήθηκαν να παραδοθούν και άρχισαν να πυροβολούν τους Ισραηλινούς. Αργότερα ο Ισραηλινός στρατός κατεδάφισε το οίκημα.

    Η επίθεση αυτοκτονίας της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ σε καφετέρια του Τελ Αβίβ στις 17 Απριλίου κόστισε τη ζωή σε 11 άτομα. Ένας νεαρός Αμερικανός που είχε τραυματιστεί κατά την επίθεση, υπέκυψε στα τραύματα του τη Κυριακή.

    Πάντως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε την Ισραηλινή έφοδο της Κυριακής, σοβαρή κλιμάκωση της έντασης που θα οδηγήσει σε περισσότερη βία και αστάθεια.

    [06] Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι βιαιότητες

    15-05-2006

    Αφγανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι 4 αστυνομικοί και τουλάχιστον 11 μαχητές των Ταλεμπάν σκοτώθηκαν, ενώ 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, στη διάρκεια μάχης στην επαρχία Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι μάχες ήταν αποτέλεσμα πληροφορίας προς την αστυνομία ότι αντάρτες κρύβονταν στη περιοχή.

    Στο μεταξύ στην γειτονική επαρχία Χελμάντ, άγνωστοι σκότωσαν αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών, ενώ ένας δάσκαλος τραυματίστηκε κατά το επεισόδιο. Επίσης στην επαρχία Μπαγκλάν, δύο βόμβες εξερράγησαν κοντά σε όχημα του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 αστυνομικοί και τουλάχιστον τρεις Αφγανοί πολίτες.

    [07] ΗΠΑ: Διαμάχη Λευκού Οίκου-Κογκρέσου για αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα

    15-05-2006

    Αρλεν Σπέκτερ

    O ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Αρλεν Σπέκτερ, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος απέτυχε να δώσει επαρκείς πληροφορίες στο Κογκρέσο για αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα συλλογής στοιχείων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ο κύριος Σπέκτερ δήλωσε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ενημερωθεί για το εύρος του συγκεκριμένου προγράμματος και την νομική του υπόσταση.

    Η εφημερίδα USA Today αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας συνέλεξε στοιχεία για εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων καταδίκασαν το πρόγραμμα χαρακτηρίζοντας το παράνομο.

    Όμως ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλεϊ, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας γίνονται στα πλαίσια της νομιμότητας. Ο κύριος Χάντλεϊ παρέπεμψε σε αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά το παρελθόν, οι οποίες αναφέρουν ότι στοιχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, όπως η ώρα και ο αριθμός κλήσης, δεν εμπίπτουν στην νομοθεσία περί προστασίας του προσωπικού απορρήτου.

    Πάντως η βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος, Τζέην Χάρμαν, δήλωσε ότι ο νόμος προβλέπει έκδοση ειδικού εντάλματος για την συλλογή τέτοιων πληροφοριών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 16 May 2006 - 1:18:17 UTC