Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε δίλημμα ο ΟΗΕ για το Ιράν
  • [02] Το σύγχρονο πρόσωπο του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ
  • [03] ΕΕ: 'Διεύρυνση- Δύο χρόνια μετά'
  • [04] Πρόοδος για τη σύλληψη Ζαρκάουι στο Ιράκ
  • [05] Ιράν: Στόχος της Δύσης είναι να προκληθεί κρίση
  • [06] Ισραήλ: Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση
  • [07] ΗΠΑ: Ενέργειες για την πρόληψη οικονομικής κρίσης των Παλαιστινίων
  • [08] Αφγανιστάν: Θα πάρει χρόνο η πλήρης εξουδετέρωση των ανταρτών
  • [09] Θεσσαλονίκη: Διαβαλκανική συμφωνία για ζώνη ελεύθερου εμπορίου και σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο
  • [10] Βρετανία: Προηγούνται οι Συντηρητικοί στις τοπικές εκλογές
  • [11] Γκονζάλες: Οι ΗΠΑ θα δώσουν λεπτομέρειες για απόρρητες πτήσεις της CIA στην Ευρώπη
  • [12] Παραιτήθηκε ο διευθυντής της CIA, Πόρτερ Γκός
  • [13] Απέκλεισε τις συνομίες Ισραήλ-Παλαιστινίων ο Εχούντ Ολμέρτ
  • [14] Yπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Σουδάν η κύρια ανταρτική οργάνωση του Νταρφούρ
  • [15] Toυς επικριτές του Ιράν, κατήγγειλε και πάλι ο πρόεδρος Αχμεντινετζάντ
  • [16] Tρείς ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ
  • [17] Αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
  • [18] Οι ΗΠΑ καταθέτουν ενώπιον της Επιτροπής των ΗΕ κατά των βασανιστηρίων

  • [01] Σε δίλημμα ο ΟΗΕ για το Ιράν

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-05-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το Ιράν-dowload

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το Ιράν

    Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας υπέβαλε πρόσφατα έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία και ανέφερε πως το Ιράν δεν σταμάτησε το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου εντός της προθεσμίας που του είχε δοθεί. Με την υποβολή της έκθεσης αυτής άνοιξε ο δρόμος για την εξέταση από μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ενδεχόμενου επιβολής κυρώσεων στο Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Πως εξελίσσονται οι διπλωματικές ζυμώσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, είναι το θέμα του τηλεοπτικού μας 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΕΙΜΕΝΟ

    Οι ΗΠΑ επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα ισχυρό συνασπισμό κρατών που αντιτίθενται στην απόκτηση πυρηνικών όπλων από μέρους του Ιράν αλλά παράλληλα τονίζουν πως θέλουν η διαμάχη να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα. Από την άλλη, το Ιράν δηλώνει πως επιθυμεί την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς και αντιδρά έντονα στις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών πως θα ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, αν αυτή δεν εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Τζων Καλαμπρίσι

    Αλλά η επιβολή τέτοιων κυρώσεων ίσως αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση εν όψει της αντίθεσης που έχουν εκδηλώσει προς αυτήν δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα. Ο Τζων Καλαμπρίσι είναι αναλυτής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, που εδρεύει στη Ουάσιγκτον. Όπως μας είπε: 'Μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας δεν πιστεύουν ότι είναι κατάλληλος καιρός για επιβολή κυρώσεων ούτε καν για συζήτηση του θέματος. Δεν διαβλέπω το Σ.Α. να ταχθεί υπέρ της επιβολής σημαντικών οικονομικών κυρώσεων μέσα στους επόμενους μήνες'.

    Ουάνγκ Γκουάν-γκυά

    Δισταγμό στην ανάληψη τέτοιας ενέργειας δείχνουν και οι δηλώσεις τις οποίες έκανε ο Πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Ουάνγκ Γκουάν-γκυά, που είπε: 'Οι μεγάλες δυνάμεις και σχεδόν όλα τα άλλα μέλη πιστεύουν πως πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα. Θέλουν να λυθεί με διπλωματικά μέσα λόγω του ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι περίπλοκη'.

    Στο Ιράν, ο τέως πρόεδρος Ραφσαντζανί προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν το Συμβούλιο Ασφαλείας πάρει απόφαση εναντίον της χώρας του. Επίσης, σε Ιρανικά μουσουλμανικά τεμένη, πιστοί, μετά τις προσευχές τους κραύγαζαν συνθήματα εναντίον Αμερικής και Ισραήλ.

    Στη Ουάσιγκτον το Στέητ Ντηπάρτμαντ εκστόμισε κι αυτό ένα σύνθημα κατά του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς το 'κράτος που υποθάλπει την τρομοκρατία'. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις λοιπόν η κόντρα Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν, γύρω από τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, δεν φαίνεται να τελειώνει γρήγορα.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    [02] Το σύγχρονο πρόσωπο του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    05-05-2006

    Ακούστε τη συνέτευξη της Σοφίας Πέρπερα στη ΦτΑ - Download

    Σοφία Πέρπερα

    Ελληνικός οίνος ρέει και εκτός των συνόρων. Μόλις ολοκληρώθηκαν παρουσιάσεις 25 ελλήνων οινοπαραγωγών στο Σικάγο, την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη. Υπεύθυνη γι' αυτή τη προσπάθεια είναι η Σοφία Πέρπερα, η οποία προσπαθεί εδώ και μερικά χρόνια να αλλάξει την εικόνα του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    H εταιρεία ονομάζεται All about Greek Wine, 'Όλα γύρω από το ελληνικό κρασί'. Στόχος της είναι να παρουσιάσει στις ΗΠΑ το σύγχρονο πρόσωπο του ελληνικού κρασιού. Κινητήριος δύναμη και ιδρυτής της είναι η Σοφία Πέρπερα.

    Η Σοφία είναι οινολόγος, και ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια από απελπισία: 'Μετακόμισα στις ΗΠΑ πριν από 3 περίπου χρόνια, και ξεκίνησα να βοηθώ κάποιους εισαγωγείς ελληνικών κρασιών. Αλλά συνειδητοποίησα ότι αυτό που λείπει είναι κάποια συλλογική καμπάνια προβολής. Μ' έπιασε απελπισία βλέποντας τις ενέργειες που διοργανώνουν όλες οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου και η Ελλάδα απουσίαζε από παντού, ενώ ήξερα πολύ καλά την ποιότητα που υπάρχει στο ελληνικό κρασί. Πήγα πίσω στη Ελλάδα, μίλησα με τους κυριότερους οινοπαραγωγούς, τους έκανα μία παρουσίαση της αγοράς και των ενεργειών που πίστευα ότι πρέπει να κάνουν όλοι μαζί και συμφώνησαν να ξεκινήσουμε'.

    Η Σοφία μαζί με τους 25 οινοπαραγωγούς που αντιπροσωπεύει προωθεί τα ελληνικά κρασιά σε επαγγελματίες του κλάδου, δημοσιογράφους, οινοχόους και γενικά άτομα που μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Στην αμερικανική αγορά πρώτα σε εισαγωγές έρχονται τα κρασιά από την Αυστραλία, έπεται η Ιταλία και μετά η Γαλλία. Τα ελληνικά κρασιά γενικά θεωρούνται ακριβά και δεν είναι γνωστά. Η μέση τιμή κυμαίνεται περίπου στα 15 δολάρια το λίτρο. Ακριβότερα δηλαδή από τα πιο δημοφιλή ξένα κρασιά. Η Σοφία όμως διαφωνεί. 'Η σχέση τιμής ποιότητας των ελληνικών κρασιών είναι πάρα πολύ καλή, για την αμερικάνικη αγορά είναι ανταγωνιστικά. Δηλαδή στο ράφι βρίσκονται σε τιμές μεταξύ 10 και 25 δολαρίων και ανταγωνίζονται κρασιά της ίδιας ποιότητας αλλά τετραπλάσιας, ή πενταπλάσιας τιμής'.

    Η Σοφία έχει διατελέσει διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και είναι άνθρωπος με πάθος, γνώσεις και όραμα για το ελληνικό κρασί. 'Στόχοι μου,' τονίζει 'είναι να αναγνωριστεί το ελληνικό κρασί, να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει για το ελληνικό κρασί. Το ελληνικό κρασί δεν είναι μόνο η ρετσίνα. Το ελληνικό κρασί δεν είναι μόνο φτηνό κρασί αλλά είναι ποιοτικό κρασί και μπορεί να ανταγωνιστεί με τους ίδιους όρους με τα καλύτερα κρασιά του κόσμου'.

    Αλλά πώς το αμερικανικό κοινό υποδέχεται το ελληνικό κρασί; ' Είμαι ενθουσιασμένη', καταλήγει 'με αυτό που συμβαίνει γιατί τα μηνύματα που παίρνουμε από παντού είναι πολύ θετικά'.

    [03] ΕΕ: 'Διεύρυνση- Δύο χρόνια μετά'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    05-05-2006

    'Διεύρυνση- Δύο χρόνια μετά'. Μ' αυτό το τίτλο κυκλοφόρησε και στην Αθήνα ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μ' έναν ιδιαίτερα θετικό οικονομικό απολογισμό της μεγαλύτερης αλλά και επιτυχημένης διεύρυνσης που γνώρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επωφελήθηκαν τόσο τα νέα όσο και τα παλαιά κράτη μέλη. Δυο είναι τα χαρακτηριστικά μεγέθη αυτής της επιτυχίας .

    Το ένα είναι ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα των νέων χωρών μελών αυξήθηκε από το 44% στο 50% του ΑΕΠ το 2005 και ότι αυξήθηκε το εμπόριο και οι επενδύσεις από τα παλαιά στα νέα κράτη μέλη στο 62%, ενώ υπολογίσθηκε ότι τα δέκα νέα κράτη μέλη προσέλκυσαν επενδύσεις ύψους 191 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η Κύπρος γιόρτασε το ιστορικό ορόσημο της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να δηλώνουν ότι 'αποτέλεσε το μεγαλύτερο επίτευγμα στη σύγχρονη ιστορία του νησιού και ότι σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας εποχής που σφραγίζει ανεξίτηλα την μορφή και το μέλλον της Κύπρου'.

    Στην οικονομία ιδιαίτερα εκτιμήσεις στην Κύπρο αναφέρουν ότι είναι εφικτός ο στόχος για την ένταξη στην ευρωζώνη το 2008. Η σύγκλιση της κυπριακής οικονομίας όσο και τα ονομαστικά κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχ έχουν προωθηθεί και μόνο το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό. Βέβαια ΄όπως δηλώνουν οι οικονομικοί κύκλοι στην Λευκωσία χρειάζονται ακόμη αρκετά μέτρα διαρθρωτικού και μόνιμου χαρακτήρα ώστε να είναι βιώσιμα και σταθερά τα δημοσιονομικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [04] Πρόοδος για τη σύλληψη Ζαρκάουι στο Ιράκ

    05-05-2006

    Από το βίντεο με τον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες για την σύλληψη του ηγέτη της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι. Ο αμερικανός υποστράτηγος, Ρίκ Λύντς, έκανε τη δήλωση αυτή την Πέμπτη στη Βαγδάτη, δείχνοντας στους δημοσιογράφους αμοντάριστο βίντεο του αλ Ζαρκάγουι, ο οποίος εμφανίζεται με μαύρη στολή και αμερικανικά αθλητικά παπούτσια, ενώ φαίνεται να προσπαθεί ανεπιτυχώς να χρησιμοποιήσει αυτόματο όπλο. Ο υποστράτηγος Λύντς δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ανακάλυψαν το βίντεο τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων νότια της Βαγδάτης.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι στόχος των Η.Π.Α . στο Ιράκ είναι η δημιουργία ενός συμμάχου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και η προσφορά βοήθειας για την εγκαθίδρυση μιας Ιρακινού-τύπου δημοκρατίας. Ένα δημοκρατικό Ιράκ, δήλωσε ο κ. Μπους, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για 'τους τρομοκράτες που μισούν την δημοκρατία', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον 9 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 40 τραυματίστηκαν, τη Πέμπτη, από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από δικαστήριο της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ, διαμαρτυρίες για το πόλεμο στο Ιράκ αντιμετώπισε ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ατλάντα. Μάλιστα ένας πρώην αναλυτής της CIA επανειλημμένα ζήτησε απ' τον κ. Ράμσφελντ να εξηγήσει γιατί αναφερόμενος στα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ σε τηλεοπτική συνέντευξη του το Μάρτιο του 2003, είχε δηλώσει εμφατικά ότι: 'Ξέρουμε που είναι. Είναι μέσα και γύρω απ' την Τικρίτ και τη Βαγδάτη'. Ο κ. Ράμσφελντ σταμάτησε το προσωπικό ασφάλειας απ' το να απομακρύνει τον διαμαρτυρόμενο ακροατή απ' την αίθουσα και δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους όντως πίστευε ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο κ. Ράμσφελντ είπε επίσης ότι οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών της χώρας είχαν δώσει τη γνώμη τους για το θέμα. Κατά την ομιλία του στην Ατλάντα, εκτός από το θέμα του Ιράκ, ο κ. Ράμσφελντ αναφέρθηκε και στις στρατιωτικές συμμαχίες των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο και υποστήριξε το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού του ρόλου διεθνών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ.

    [05] Ιράν: Στόχος της Δύσης είναι να προκληθεί κρίση

    05-05-2006

    Ο πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι στόχος του νέου ψηφίσματος της Δύσης κατά της Τεχεράνης είναι να προκληθεί κρίση. Ο κ. Ζαρίφ δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι το Ιράν επιθυμεί την επίλυση του αδιεξόδου μέσω της διπλωματικής οδού.

    Στο μεταξύ, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν πρώτο γύρο συνομιλιών για το εν λόγω σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλαν την Τετάρτη η Βρετανία και η Γαλλία. Το ψήφισμα, που υποστηρίζεται και από τις Η.Π.Α., δεν απειλεί με οικονομικές κυρώσεις αλλά αναφέρεται στο άρθρο 7 του καταστατικού των Η.Ε., το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή κυρώσεων, ακόμα και στρατιωτικών μέτρων, σαν τελευταία επιλογή. Όμως δύο μόνιμα μέλη του συμβουλίου η Κίνα και η Ρωσία έχουν απειλήσει ότι θα ασκήσουν βέτο κατά οποιουδήποτε ψηφίσματος προβλέπει την επιβολή κυρώσεων ή την ανάληψη στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράν.

    [06] Ισραήλ: Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

    05-05-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    Η Ισραηλινή Κνεσέτ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ. Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο κ. Ολμέρτ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι το Ισραήλ πρέπει να ξεφορτωθεί τους απομονωμένους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης στα πλαίσια του σχεδίου επαναπροσδιορισμού των Ισραηλινών συνόρων μέχρι το 2010. Επεσήμανε πάντως ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει ορισμένους μεγάλους οικισμούς στους οποίους διαμένουν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί.

    Ο κ. Ολμέρτ δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν οι απειλές του Ιράν κατά του Ισραηλινού κράτους, ενώ τόνισε ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί εναντίον οποιασδήποτε απειλής. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε υποστήριξη για την νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ και δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους προσβλέπει στην συνεργασία του με τον κ. Ολμέρτ.

    [07] ΗΠΑ: Ενέργειες για την πρόληψη οικονομικής κρίσης των Παλαιστινίων

    05-05-2006

    Οι Η.Π.Α. δηλώνουν ότι θα ήθελαν συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους τους με θέμα την ανταλλαγή ιδεών για την πρόληψη οικονομικής κρίσης στις Παλαιστινιακές περιοχές. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα συζητήσει το θέμα, αν εγερθεί, σε σύνοδο την άλλη εβδομάδα του διπλωματικού κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή. Ο κ. Μακόρμακ σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον Παλαιστινιακό λαό, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν μια 'τρομοκρατική οργάνωση', όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος προφανώς στην υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση.

    Πληροφορίες από τη Βρετανία και τη Γαλλία αναφέρουν ότι Παρίσι και Λονδίνο προτείνουν την δημιουργία ειδικών ταμείων υπό τη διαχείριση της Παγκόσμιας Τράπεζας ή των Ηνωμένων Εθνών. Τα ταμεία θα πληρώνουν απ' ευθείας τους μισθούς Παλαιστινίων δημοσίων υπαλλήλων για την διατήρηση των βασικών κοινωφελών υπηρεσιών, όπως οι υπηρεσίας υγείας και εκπαίδευσης.

    [08] Αφγανιστάν: Θα πάρει χρόνο η πλήρης εξουδετέρωση των ανταρτών

    05-05-2006

    Σερ Καρίμι

    Ο Αφγανός υποστρατηγός, Σερ Καρίμι, δήλωσε ότι ο τερματισμός των επιθέσεων των ανταρτών στη χώρα του δεν θα είναι εύκολος και ότι θα πάρει χρόνο και θα απαιτήσει την χρήση σωστών μυστικών πληροφοριών. Μιλώντας μέσω δορυφόρου από την Καμπούλ σε δημοσιογράφους του Πενταγώνου, ο υποστράτηγος Καρίμι επεσήμανε ότι οι νέες ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν χρειάζονται ένα ειδικό επίλεκτο σώμα που να μπορεί να εντοπίζει και να εξουδετερώνει μικρές ομάδες ανταρτών, οι οποίοι κρύβονται στις ορεινές περιοχές κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν.

    Ο στρατηγός Καρίμι επισήμανε ότι αν και ο νέος αφγανικός εθνικός στρατός αυξάνεται και βελτιώνεται, κλειδί για την νίκη επί του εχθρού θα είναι η δημιουργία μίας επίλεκτης αντιτρομοκρατικής δύναμης. Ο αμερικανός αντιστράτηγος Ρόμπερτ Ντέρμπιν, που είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση των Αφγανικών δυνάμεων, αρνήθηκε να πεί αν η αύξηση των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα σημάνει και την μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή.

    [09] Θεσσαλονίκη: Διαβαλκανική συμφωνία για ζώνη ελεύθερου εμπορίου και σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο

    05-05-2006

    Ηγέτες χωρών της Βαλκανικής υπέγραψαν συμφωνία την Πέμπτη για την δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην νοτιοανατολική Ευρώπη κατά την ολοκλήρωση της διήμερης Διαβαλκανικής συνόδου στη Θεσσαλονίκη. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν, όμως η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι μ' αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία για βελτίωση της οικονομικής ισχύος των Βαλκανικών χωρών με στόχο την ένταξη τους στην ΕΕ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα-μέλος της κοινότητας που συμμετείχε στη σύνοδο. Την Πέμπτη επίσης υπεγράφη σχέδιο για την δημιουργία σύγχρονου Βαλκανικού σιδηροδρομικού δικτύου.

    Στο μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είχε συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών τους και να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Τουρκία.

    [10] Βρετανία: Προηγούνται οι Συντηρητικοί στις τοπικές εκλογές

    05-05-2006

    Τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Βρετανία δείχνουν το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα να υπερισχύει του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος του κ. Μπλέαρ. Οι εκλογές αυτές για 4.300 θέσεις τοπικών αξιωματούχων, θεωρούνται ένα είδος δημοψηφίσματος για την πολιτική του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλέαρ. Ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζέφ Χούν, εξέφρασε σιγουριά ότι θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης αργότερα σήμερα.

    Σκάνδαλα και καταγγελίες για ανικανότητα πλήττουν τον τελευταίο καιρό τον κ. Μπλέαρ και το Εργατικό Κόμμα. Πολιτικοί παρατηρητές δηλώνουν ότι ενδεχόμενα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στις εν λόγω εκλογές θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον κ. Μπλέαρ να εξετάσει την πιθανότητα παραίτησης του.

    [11] Γκονζάλες: Οι ΗΠΑ θα δώσουν λεπτομέρειες για απόρρητες πτήσεις της CIA στην Ευρώπη

    05-05-2006

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπέρτο Γκονζάλες, δήλωσε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένονται στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν το θέμα της ευρωπαϊκής έρευνας σχετικά με καταγγελίες ότι η CIA εκτελούσε μυστικές πτήσεις μέσω του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου. Μιλώντας στη Βιέννη την Πέμπτη, ο κ. Γκονζάλες σημείωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι θα δώσουν επιπλέον λεπτομέρειες για τις πτήσεις.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε παράλογες τις καταγγελίες ότι είχαν διεξαχθεί χιλιάδες πτήσεις της CIA για την μεταφορά υπόπτων τρομοκρατών, ενώ τόνισε ότι οι καταγγελίες αυτές επηρεάζουν αρνητικά την συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

    [12] Παραιτήθηκε ο διευθυντής της CIA, Πόρτερ Γκός

    05-05-2006

    Ο κ. Γκός

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Μυστικών Υπηρεσιών, της CIA, Πόρτερ Γκός, παραιτήθηκε αιφνίδια την Παρασκευή.

    Ανακοινώνοντας την παραίτηση του κ. Γκός από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς τον ευχαρίστησε για την ηγεσία του σε μία μεταβατική εποχή για την υπηρεσία. Ο κ. Μπούς δεν είπε ποιός θα είναι ο διάδοχός του.

    Ο Πόρτερ Γκός υπήρξε διευθυντής της CIA τα τελευταία δύο χρόνια, αφού διαδέχθηκε τον Τζώρτζ Τένετ. Η θέση του είχε κάπως αποδυναμωθεί πέρυσι, αφού η CIA ετέθη υπό τον έλεγχο της Διευθυντή Εθνικής Ασφάλειας, Τζών Νεγροπόντε.

    Ο κ. Γκος, πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής από την Φλόριντα, έχει υπάρξει στόχος επικρίσεων, επειδή εισήγαγε στην υπηρεσία, που θεωρείται υπερκομματική, πολιτικούς του συμμάχους.

    [13] Απέκλεισε τις συνομίες Ισραήλ-Παλαιστινίων ο Εχούντ Ολμέρτ

    05-05-2006

    Ο κ. Ολμέρτ

    Toυλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν από αεροεπιδρομή του ισραηλινού στρατού κατά στρατοπέδου εκπαίδευσης εξτρεμιστών στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή. Παλαιστίνιοι μάρτυρες και η ισραηλινή κυβέρνηση είπαν ότι το στρατόπεδο που επλήγη ανήκε στην οργάνωση Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, η οποία είχε αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ. Νωρίτερα την Παρασκευή, ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν Παλαιστίνιο διαδηλωτή στη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

    Στο μεταξύ, την Πέμπτη ανέλαβε επίσημα την διακυβέρνηση της χώρας η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ. Την Παρασκευή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον κ. Ολμέρτ να ξαναρχίσει συνομιλίες με τους Παλαιστινίους, όμως ο κ. Ολμέρτ είπε ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο επειδή η νέα υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ.

    Την Παρασκευή επίσης, ισραηλινοί επίσημοι δήλωσαν ότι ο κ. Ολμέρτ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να ζητήσει την υποστήριξή τους προς το σχέδιό του της μονομερούς διαμόρφωσης των συνόρων της χώρας του.

    [14] Yπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Σουδάν η κύρια ανταρτική οργάνωση του Νταρφούρ

    05-05-2006

    Η κύρια ανταρτική οργάνωση του Νταρφούρ υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Χαρτούμ. Η σουδανική κυβέρνηση και η ανταρτική οργάνωση Σουδανικός Απελευθερωτικός Στρατός υπέγραψαν την συμφωνία την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

    Μιλώντας κατά την τελετή της υπογραφής, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο είπε ότι το έγγραφο δεν θα έχει καμία αξία, αν οι δύο πλευρές δεν κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Δύο ακόμα ανταρτικές οργανώσεις, το Κίνημα για Δικαιοσύνη και Ισότητα και ένα αποσπασθέν τμήμα του Σουδανικού Απελευθερωτικού Στρατού, απέρριψαν την ειρηνευτική συμφωνία.

    Από την Ουάσινγκτον, ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα την Παρασκευή ότι όλες οι ανταρτικές οργανώσεις θα επικυρώσουν την συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες.

    [15] Toυς επικριτές του Ιράν, κατήγγειλε και πάλι ο πρόεδρος Αχμεντινετζάντ

    05-05-2006

    Ο πρόεδρος Αχμεντινετζάντ (φωτ. αρχείου).

    Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ κατήγγειλε τους επικριτές του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του και επιβεβαίωσε ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης έχουν ειρηνικούς σκοπούς.

    Μιλώντας στην Διάσκεψη Οικονομικής Συνεργασίας του Μπακού, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει την πορεία της για την βιομηχανική παραγωγή πυρηνικών καυσίμων, που χρειάζονται για τους πυρηνικούς τους αντιδραστήρες και πρόσθεσε ότι το Ιράν είναι διατεθειμένο να θέσει το πυρηνικό του πρόγραμμα υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Όμως, η διεθνής υπηρεσία είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις για την διακοπή του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κ. Αχμεντινετζάντ κατέληξε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις που προσπαθούν να επιβάλουν τον τερματισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν είναι αξιοκατάκριτες, διότι εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

    Την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπούς κατηγόρησε το Ιράν ότι αψηφά την διεθνή κοινότητα με τις πυρηνικές του φιλοδοξίες. Τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας διεξήγαν συνομιλίες για δεύτερη μέρα την Παρασκευή, σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    [16] Tρείς ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ

    05-05-2006

    Αμερικανοί στρατιώτες στη Βαγδάτη (φωτ. αρχείου)

    Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ είπε ότι τρείς άνδρες του σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας, τοποθετημένης στο οδόστρωμα. Με ανακοίνωσή του ο στρατός είπε ότι οι τρείς σκοτώθηκαν την Παρασκευή, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπληξε εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο νότια της Βαγδάτης, στην επαρχία Μπαμπίλ.

    Σε άλλα βίαια περιστατικά, οι ιρακινές αρχές είπαν ότι οπλοφόροι δολοφόνησαν ανώτερο αξιωματούχο της αστυνομίας στην πόλη Ντιγουανίγια, νότια της Βαγδάτης και ότι τουλάχιστον έξι υπάλληλοι πετρελαΪκής εταιρίας απήχθησαν από το αυτοκίνητό τους, καθ' οδόν προς το Κιρκούκ.

    Επίσης, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τρία άτομα που συνελήφθησαν κοντά στη Σαμάρα την Πέμπτη, είναι γνωστά για τον ρόλο τους σε βομβιστικές επιθέσεις. Σε άλλη εξέλιξη, η Δανία δήλωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει κατά 80 άνδρες την στρατιωτική της δύναμη στο Ιράκ, που αποτελείται από 530 στρατιώτες.

    [17] Αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

    05-05-2006

    O κ. Τσέηνυ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ αρνήθηκε να σχολιάσει την άποψη των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, που είπαν ότι οι έντονες επικρίσεις για την Ρωσία εκ μέρους του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντίκ Τσέηνυ την Πέμπτη, οριοθετούν την απαρχή ενός δεύτερου Ψυχρού Πολέμου.

    Η οικονομική εφημερίδα Κομμερσάντ παραλλήλισε τα λεγόμενα του κ. Τσέηνυ με εκείνα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίστον Τσώρτσιλ, που κατά την εκφώνηση ομιλίας του το 1946 αποκάλεσε τη Ρωσία Σιδηρούν Παραπέτασμα. Η ομιλία αυτή θεωρείται ορόσημα για το ξεκίνημα του Ψυχρού Πολέμου. Ο κ. Λαβρώφ απέφυγε να σχολιάσει τον παραλληλισμό αυτό, αλλά είπε ότι η διάσκεψη κορυφής στο Βίλνιους, κατά την οποία ο κ. Τσέηνυ επέκρινε τη Ρωσία, ήταν μία συγκέντρωση όπου οι συμμετέχοντες ήταν ενωμένοι ενάντια σε μία χώρα, την οποία δεν κατονόμασε.

    Στη Μόσχα, κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Τσέηνυ 'τελείως αδιανόητες.' Μιλώντας τη Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, ο αμερικανός αντιπρόεδρος είπε ότι τα σχόλιά του στόχευαν στο να καταδειχθεί το πόσο η Ρωσία αντιτίθεται στην εξάπλωση της δημοκρατίας στην ανατολική Ευρώπη.

    [18] Οι ΗΠΑ καταθέτουν ενώπιον της Επιτροπής των ΗΕ κατά των βασανιστηρίων

    05-05-2006

    Η επιτροπή των ΗΕ κατά των βασανιστηρίων εξετάζει την μεταχείριση εκ μέρους των ΗΠΑ κρατουμένων τους στο εξωτερικό. Πρόκειται για την πρώτη ακρόαση αυτού του είδους, από τότε που η Ουάσινγκτον ξεκίνησε τον πόλεμό της κατά της τρομοκρατίας.

    Στις ακροάσεις της Γενεύης, ο Aμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μπάρρυ Λόουενκρον, κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην χρήση βασανιστηρίων, οπουδήποτε ανά τον κόσμο. Αλλοι αξιωματούχοι κατέθεσαν ότι αν και υπήρξαν ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις κακοποίησης κρατουμένων, δεν πρόκειται για συστηματική πρακτική.

    Θ' ακολουθήσει και δεύτερη μέρα ακροάσεων την Δευτέρα, όπου η επιτροπή θα επικεντρωθεί στο πώς ορίζουν τα βασανιστήρια οι ΗΠΑ, τις πολιτικές τους κράτησης υπόπτων και την ύπαρξη μυστικών φυλακών.

    Οι ακροάσεις ακολουθούν τις έρευνες του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλιου σε σχέση με τις καταγγελίες ότι η ΣΙΑ είχε διεξάγει παράνομες μυστικές πτήσεις δια μέσω του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου για την μεταφορά κρατουμένων. Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ορισμένοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε μυστικές φυλακές στην ανατολική Ευρώπη, όπου υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 6 May 2006 - 1:18:29 UTC