Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφάλειας
  • [02] Παλαιστίνιοι: Η Χαμάς υπεραμύνεται επίθεσης
  • [03] Ιράκ: Άρχισε ξανά η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [04] Οικονομία: Στα ύψη και πάλι οι τιμές πετρελαίου
  • [05] Έκθεση: Φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης μπορεί να είναι αποτελεσματικό και για τον καρκίνο του μαστού
  • [06] Ευρώπη: Ο Δούναβης σπάει τα φράγματα
  • [07] Ο Πρόεδρος της Κίνας στις ΗΠΑ
  • [08] Μεξικό: 63 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα
  • [09] Το ΣΑΕ για το Πάσχα και τον Ελληνισμό

  • [01] Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφάλειας

    18-04-2006

    Διπλωμάτες από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών συν τη Γερμανία, θα συνεδριάσουν σήμερα στη Μόσχα, με θέμα το αδιέξοδο που έχει προκύψει αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι συνομιλίες αυτές θα καθορίσουν το κλίμα της επίσημης σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου, όπου η ολομέλεια των Η.Ε. θα ακούσει την έκθεση που θα παρουσιάσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το θέμα της συμμόρφωσης του Ιράν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόσφατα έδωσε εντολή στο Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Όμως έκτοτε η Τεχεράνη καυχάται για τις καινοτομίες του πυρηνικού της προγράμματος.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του πραγματοποιεί δοκιμές για ένα νέο φυγοκεντρωτή που μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο 4 φορές ταχύτερα απ' ότι οι συνηθισμένοι.

    Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι, αν αληθεύει, η αναγγελία του κ. Αχμαντινετζάντ δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες.

    [02] Παλαιστίνιοι: Η Χαμάς υπεραμύνεται επίθεσης

    18-04-2006

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε με πυραύλους σε μεταλλουργείο στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες μετά από Παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας που κόστισε τη ζωή σε 9 άτομα. Ο πύραυλος κατέστρεψε το εργοστάσιο αλλά δεν υπήρξαν θύματα. Παλαιστινιακές πηγές επίσης αναφέρουν Ισραηλινή στρατιωτική δραστηριότητα στις πόλεις Ναμπλούς και Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Τη Δευτέρα βομβιστής της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ πυροδότησε εκρηκτικά σε εστιατόριο φαστ φουντ στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 60 άτομα. Η Χαμάς που ελέγχει την Παλαιστινιακή κυβέρνηση, υπεραμύνθηκε της επίθεσης, χαρακτηρίζοντας την νόμιμη απάντηση στην επιθετικότητα των ισραηλινών.

    Όμως οι ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν την επίθεση 'φρικτή πράξη, για την οποία δεν υπάρχει καμία δικαιολογία', καταδίκασαν τη Χαμάς που εξήρε τον βομβισμό. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνων, Κόφι Ανάν, καταδίκασε και αυτός την επίθεση και ζήτησε από τη Παλαιστινιακή Αρχή να καταδικάσει ξεκάθαρα μία τέτοια 'αδικαιολόγητη πράξη τρομοκρατίας', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, δήλωσε ότι η υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση ενθαρρύνει νεαρά άτομα να γίνουν καμικάζι και να σκοτώνουν αθώους πολίτες.

    [03] Ιράκ: Άρχισε ξανά η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    18-04-2006

    Σαντάμ Χουσεΐν

    Ξανάρχισε την Δευτέρα η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, όπου γραφολόγοι επιβεβαίωσαν ότι έγγραφα που σχετίζονται με τις διώξεις Σιιτών την δεκαετία του 80, έφεραν την υπογραφή του πρώην ηγέτη του Ιράκ. Οι συνήγοροι υπεράσπισης αμφισβήτησαν την εγκυρότητά της υπογραφής, λέγοντας ότι οι ειδικοί ήταν υπάλληλοι του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών και ζήτησαν από το δικαστήριο να χρησιμοποιήσει ειδικούς από το εξωτερικό. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

    Στο μεταξύ, οι ιρακινοί πολιτικοί ηγέτες ανέβαλαν σύσκεψή τους που είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα, εξαιτίας του συνεχιζόμενου αδιεξόδου για το ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία στη νέα κυβέρνηση.

    \Επίσης, η ιρακινή αστυνομία εντόπισε 12 πτώματα διάτρητα από σφαίρες σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης, ενώ ιρακινοί στρατιώτες και αντάρτες συγκρούστηκαν τη Δευτέρα σε περιοχή Σουνιτών της ιρακινής πρωτεύουσας.

    [04] Οικονομία: Στα ύψη και πάλι οι τιμές πετρελαίου

    18-04-2006

    Σε νέα ύψη εξοβελίστηκαν οι τιμές πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, τη Δευτέρα. Η τιμή πετρελαίου Μπρεντ στον Λονδίνο έφτασε προς στιγμήν τα 71,62 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης έκλεισε σε τιμή ρεκόρ των 70,40 δολαρίων το βαρέλι. Αναλυτές πιστεύουν ότι οι υψηλές τιμές οφείλονται στις ανησυχίες για τα αποθέματα αργού πετρελαίου στην αμερικανική αγορά και ότι ανησυχίες για πολιτικές αναταραχές ενδεχομένως να επιβραδύνουν την παράδοση πετρελαίου από το Ιράν και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

    [05] Έκθεση: Φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης μπορεί να είναι αποτελεσματικό και για τον καρκίνο του μαστού

    18-04-2006

    Νέα έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνει ότι φάρμακο που χρησιμοποιείται για την οστεοπόρωση μπορεί επίσης να αποδειχτεί αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και με λιγότερες παρενέργειες από ότι άλλες θεραπείες, Ερευνητές του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι κλινικές μελέτες που συνέκριναν το φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης Ραλοξιφέν, με το αντικαρκινικό φάρμακο Ταμοξιφέν, σε περίπου 20 χιλιάδες, μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που βρίσκονταν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, έδειξαν ότι και τα δυο φάρμακα μείωσαν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού κατά 50%.

    Το Ταμοξιφέν αυτή τη στιγμή είναι το μόνο φάρμακο που έχει εγκριθεί για το περιορισμό της εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αν και είναι γνωστό ότι προκαλεί σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες και αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της μήτρας, ή θρόμβων.

    Όμως στην εν λόγω έρευνα οι γυναίκες που πήραν Ραλοξιφέν περιόρισαν κατά 36 τοις εκατό τις πιθανότητες τους να αναπτύξουν καρκίνο της μήτρας και κατά 29% τις πιθανότητες θρόμβων. Το Ραλοξιφέν κυκλοφορεί στο εμπόριο με το όνομα Εβίστα.

    [06] Ευρώπη: Ο Δούναβης σπάει τα φράγματα

    18-04-2006

    Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη νότια Ρουμανία την Δευτέρα, καθώς ο ποταμός Δούναβης έσπασε φράγμα και πλημμύρησε την περιοχή γύρω απ' το χωριό Ράστ.

    Τμήματα της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Σερβίας έχουν ανακηρυχθεί σε περιοχές έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πλημμύρων. Συνεργεία εργάζονται ακατάπαυστα για να κρατήσουν σάκους με άμμο από το να παρασυρθούν από τα νερά. Οι σερβικές αρχές λένε ότι ανησυχούν για το αν θα αντέξουν τα τοπικά φράγματα.

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Φέρεντς Γκιούρσκανυ, ζήτησε απ' τους ανήσυχους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικά οι πλημμύρες θα τεθούν υπό έλεγχο. Σφοδρές βροχοπτώσεις και η τήξη των πάγων του χειμώνα έχουν δημιουργήσει τις χειρότερες πλημμύρες στην ανατολική Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

    [07] Ο Πρόεδρος της Κίνας στις ΗΠΑ

    18-04-2006

    Χου Ζιντάο

    Ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, φθάνει σήμερα στις ΗΠΑ για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπους. Μετά την άφιξη του ο κ. Χου θα παραμείνει για 2 μέρες στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, ενώ στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί την Πέμπτη.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνομιλίες Μπούς-Χου θα επικεντρωθούν στο θέμα του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας με τις ΗΠΑ, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ουάσιγκτον ζητά απ' το Πεκίνο να αυξήσει την αξία του νομίσματος του, η οποία, σύμφωνα με αμερικανούς οικονομολόγους, είναι τεχνητά υποβαθμισμένη τοποθετώντας τη Κίνα σε πλεονεκτική θέση στη διεθνή αγορά. Ο κύριος Χου αναμένεται να εγείρει το θέμα της Ταϊβάν και να ζητήσει από τις ΗΠΑ να εμμείνουν στην πολιτική της μιας Κίνας.

    [08] Μεξικό: 63 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα

    18-04-2006

    Η Μεξικανική αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον 63 άτομα σκοτώθηκαν και τρία τραυματίστηκαν τη Δευτέρα όταν τουριστικό λεωφορείο βγήκε απ' το δρόμο και έπεσε σε χαράδρα στο ανατολικό Μεξικό. Το λεωφορείο πραγματοποιούσε δρομολόγιο από τη Γκουαδαλαχάρα στην Βερακρούζ. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά οι αρχές διερευνούν την πιθανότητα μηχανικής βλάβης.

    [09] Το ΣΑΕ για το Πάσχα και τον Ελληνισμό

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσινγτον

    18-04-2006

    Ο κ. Τομαράς

    Ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και περιφερειακός συντονιστής του ΣΑΕ Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία του Πάσχα, τονίζει ότι το διπλό μήνυμα της Σταύρωσης και Ανάστασης του Υιού του Θεού έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνισμό. Κατά την έκφρασή του: 'Είναι το μήνυμα της Ελπίδας που πηγάζει από την Αυτοθυσία'.

    Στη συνέχεια ο κ. Τομαράς επισημαίνει ότι οι ομογενενείς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, τόσο για τη διατήρηση της Ελληνικής ταυτότητας στις χώρες που ζούνε όσο και για τη στήριξη της Ελλάδας στις εθνικές της ανάγκες. Ταυτόχρονα βαδίζουνε σταθερά και με πεποίθηση για την επίλυση πολλών προβλημάτων που τους απασχολούν σαν κοινωνικό σύνολο.

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ λέει επίσης πως στην σημερινή εποχή ο Ελληνισμός της Διασποράς έχει ενωθεί μέσα από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού το οποίο και 'κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια

    για να αποδείξει στον κόσμο ότι οι Έλληνες είναι λαός που διακρίνεται για τον ηρωισμό, το σθένος και την

    αυτοθυσία του, έχοντας πάντα ως οδη γό τον πατριωτισμό του και την Ορθοδοξία'.

    Ο Τομαράς παροτρύνει κατόπιν τους ομογενείς να συνεχίσουν να εργάζονται ενωμένοι σε όλες τις φάσεις της εθνικής, θρησκευτικής και ομογενειακής τους ζωής και να θυσιάσουν προσωπικές φιλοδοξίες και εγωισμούς για χάρη των γενεών που έρχονται. Καταλήγοντας ο περιφερειακός συντονιστής Αμερικής εύχεται οι στόχοι της ομογένειας 'να ευοδωθούν όπως η ελπίδα της ζωής με την Ανάσταση'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 19 April 2006 - 1:18:15 UTC