Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμιο φόρουμ για το Νερό
  • [02] To FBI αγνόησε προειδοποιήσεις για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9
  • [03] Θάνατος γυναίκας από τη γρίπη των πτηνών και στην Αίγυπτο
  • [04] Πορείες διαμαρτυρίας στη Λευκορωσία
  • [05] Ο Πρόεδρος Μπους αισιοδοξεί για το μέλλον του Ιράκ
  • [06] Χωρίς συμφωνία η συνεδρίαση του ΣΑ
  • [07] Ιράκ: Υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας η θρησκευτική γιορτή των Σιιτών στη Κερμπάλα

  • [01] Παγκόσμιο φόρουμ για το Νερό

    21-03-2006

    Περίπου 11.000 εμπειρογνώμονες από 130 χώρες λαμβάνουν μέρος στο τέταρτο παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξεταστούν τρόποι για την εξασφάλιση πόσιμου νερού για τους φτωχούς πληθυσμούς του πλανήτη. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι επιστήμονες, κυβερνητικοί παράγοντες και ηγέτες από διάφορα μέρη του κόσμου. Οι οργανωτές είπαν ότι περίπου το 22% του πληθυσμού της γης αντιμετωπίζει έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού.

    Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μεξικό διαμαρτυρόμενοι κατά της ιδιωτικοποίησης των τοπικών αποθεμάτων νερού. Ειδικοί στον τομέα του περιβάλλοντος έχουν καταγγείλει ορισμένες κυβερνήσεις ότι προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα υδροδότησης με την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων.

    Με τον τρόπο αυτό, δηλώνουν εμπειρογνώμονες, οι φτωχοί πληρώνουν περισσότερα χρήματα σε ιδιωτικές εταιρίες ύδρευσης σήμερα από ότι πλήρωναν το 1997, που το πρώτο διεθνές φόρουμ για το νερό είχε πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο. Η φετινή διάσκεψη θα διαρκέσει έως την Τετάρτη, που είναι η διεθνής μέρα Νερού.

    [02] To FBI αγνόησε προειδοποιήσεις για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9

    21-03-2006

    Πράκτορας του FBI, καταθέτοντας στη δίκη του Ζαχαρία Μουσάουι, δήλωσε ότι ανώτεροί του στην υπηρεσία επανειλημμένα αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του ότι πράκτορας της αλ Κάιντα σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση. Ο πράκτορας Χάρυ Σάμιτ δήλωσε στους ενόρκους τη Δευτέρα ότι υπέβαλε έκθεση στις 18 Αυγούστου του 2001, στην οποία ανέφερε τους λόγους για τους οποίους πίστευε ότι ο Μουσάουι σχεδίαζε την πειρατεία επιβατικού αεροσκάφους και πρόσθεσε ότι η αδράνεια της ηγεσίας του FBI οφειλόταν σε 'εγκληματική αδιαφορία', όπως τη χαρακτήρισε και στις προσπάθειες των αρμοδίων να προστατεύσουν την καριέρα τους.

    Η δίκη του Ζαχαρία Μουσάουι ξανάρχισε την Δευτέρα, μετά από καθυστέρηση μίας εβδομάδας, κατά την οποία η δικαστής Λεόνι Μπρίνκεμα μελέτησε το αν θα επέτρεπε καταθέσεις ειδικών σε θέματα αερομεταφορών.

    [03] Θάνατος γυναίκας από τη γρίπη των πτηνών και στην Αίγυπτο

    21-03-2006

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η Αίγυπτος επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου από τη γρίπη των πτηνών. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, μία 30άχρονη γυναίκα πέθανε μετά από επαφή με άρρωστα πουλερικά κοντά στο Κάιρο. Αν τα αίτια του θανάτου της επικυρωθούν και από το Παγκόσμιο Οργανισμό, τότε θα είναι το ενενηκοστό ένατο ανθρώπινο θύμα της νόσου από το 2003.

    Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Μπους προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το πρώτο τους κρούσμα φέτος σε άγρια πτηνά που εισέρχονται στη χώρα από την Αλάσκα και τα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας σχεδιάζουν να συλλέξουν δείγματα από περίπου 100,000 ζωντανά και νεκρά πουλιά, για να παρακολουθούν το ενδεχόμενο εμφάνισης του ιού.

    [04] Πορείες διαμαρτυρίας στη Λευκορωσία

    21-03-2006

    Χιλιάδες Λευκορώσοι παρέβησαν τις αρχές και συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, την οποία οι χώρες της δύσης χαρακτηρίζουν απάτη. Υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς δηλώνουν ότι θα γίνουν πορείες διαμαρτυρίας επί εικοσιτετραώρου βάσεως στο κεντρικό Μινσκ. Ο κύριος Μιλίνκεβιτς χαρακτηρίζει τις εκλογές φάρσα και απαιτεί μία ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία.

    Εκλογικοί αξιωματούχοι της Λευκορωσίας λένε ότι ο κύριος Λουκασένκο κέρδισε το 83% της ψήφου τη Κυριακή, ενώ ο κ. Μιλίνκεβιτς το 6%. Ευρωπαίοι παρατηρητές δήλωσαν ότι οι εκλογές σπιλώθηκαν από εκφοβισμούς ψηφοφόρων και την σύλληψη πολλών υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

    Η επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθούν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, όπως η μη παροχή θεωρήσεων διαβατηρίων σε ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τις συνθήκες για την διενέργεια εκλογών στη Λευκορωσία 'απαράδεκτες' και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να λάβει σοβαρά μέτρα κατά των υπεύθυνων για την εκλογική νοθεία και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ρώσοι παρατηρητές των εκλογών, όμως, δήλωσαν ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και διαφανείς, ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον κ. Λουκασένκο για την επανεκλογή του.

    [05] Ο Πρόεδρος Μπους αισιοδοξεί για το μέλλον του Ιράκ

    21-03-2006

    Ο πρόεδρος Μπους στο Κλήβελαντ του Οχάιο

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι η βία στο Ιράκ συνεχίζεται μεν, αλλά έχει σημειωθεί και πρόοδος, γι' αυτό, όπως είπε, αισιοδοξεί για το μέλλον της χώρας. Σε ομιλία του στο Κλήβελαντ του Οχάιο με την ευκαιρία της τρίτης επετείου της υπό αμερικανική ηγεσία εισβολής στο Ιράκ, ο κ. Μπους αναφέρθηκε στην πόλη Ταλαφάρ, που είχε καταληφθεί από τρομοκράτες της αλ Κάιντα μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ στη συνέχεια οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη, εκδίωξαν τους τρομοκράτες και βοήθησαν στην ανάπτυξή της. Ζήτησε επίσης από την ιρακινή ηγεσία να βάλει κατά μέρος τις διαφορές της και να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Η ομιλία του κ. Μπούς ακολουθεί άλλες παρόμοιες, καθώς πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν μείωση της λαϊκής υποστήριξης προς την πολιτική Μπους και τον πόλεμο. Ορισμένοι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι το Ιράκ βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν.

    [06] Χωρίς συμφωνία η συνεδρίαση του ΣΑ

    21-03-2006

    Ανώτεροι διπλωμάτες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ και της Γερμανίας απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με μακροπρόθεσμη πολιτική για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε καθώς η ολομέλεια του 15μελούς Συμβουλίου Ασφάλειας εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης.

    Μετά την συνεδρίαση των μονίμων μελών ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, δήλωσε ότι το Συμβούλιο δεν πρόκειται να εκδώσει ανακοινωθέν σήμερα, όπως αναμενόταν. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ζητούν απ' τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, να παραπέμψει το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας μέσα στις επόμενες 14 μέρες. Αλλά η Ρωσία και η Κίνα ζητούν καθυστέρηση των διαδικασιών εκφράζοντας φόβους ότι η λήψη αυστηρών μέτρων θα προκαλέσει αποχώρηση της Τεχεράνης από τη Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων.

    [07] Ιράκ: Υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας η θρησκευτική γιορτή των Σιιτών στη Κερμπάλα

    21-03-2006

    Εκατοντάδες χιλιάδες Σιίτες προσκυνητές μετέβησαν στην Ιρακινή πόλη Καρμπάλα τη Δευτέρα για να συμμετάσχουν στην θρησκευτική γιορτή, Αρμπαήν, εν μέσω ανησυχιών για το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.

    Χιλιάδες δυνάμεις ασφάλειας αναπτύχθηκαν μέσα και γύρω από τη πόλη για να προλάβουν επιθέσεις ανταρτών, από τις οποίες το 2004 είχαν χάσει τη ζωή τους 170 άτομα.

    Σε άλλες εξελίξεις, η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν από επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε τη Δευτέρα ότι καταλαβαίνει πως η συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού, αλλά πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος που προκαλεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 22 March 2006 - 2:18:18 UTC