Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ολυμπιακή
  • [02] Και ένατο θύμα στην Κίνα από τη γρίπη των πτηνών
  • [03] Η ΔΥΑΕ συζητά το θέμα του Ιράν
  • [04] Η Χαμάς απορρίπτει μήνυμα του αλ Ζαγουαχίρι
  • [05] Πιέσεις στο πρωθυπουργό του Ιράκ να μην επιδιώξει επανεκλογή
  • [06] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπους στη νότια Ασία
  • [07] Κεμπ: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας οδεύουν προς λάθος κατεύθυνση
  • [08] Διεθνής Αμνηστία: Βασανιστήρια ιρακινών κρατούμενων από τις ιρακινές δυνάμεις
  • [09] "Crash" η ταινία της χρονιάς

  • [01] Προτάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ολυμπιακή

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    06-03-2006

    Μία Ολυμπιακή μικρότερη, χωρίς κρατικές ενισχύσεις και με την πλειοψηφία των μετοχών της να ανήκει σε ιδιώτες ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα η Ελλάδα, θα πρέπει σύμφωνα με προηγούμενη συμφωνία να υποβάλει εντός του Μαρτίου ένα νέο σχέδιο για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, διαφορετικά θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την γνωστή αιτία των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

    Ο αρμόδιος επίτροπος για τις μεταφορές κ. Ζακ Μπαρώ, δήλωσε κατά την διάρκεια της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αυστρία, ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν μειωθεί και η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση μέχρι το τέλος Μαρτίου να παρουσιάσει τις προτάσεις της, αλλιώς η υπόθεση θα οδηγηθεί στο δικαστήριο για επανόρθωση των παράνομων κρατικών οικονομικών ενισχύσεων που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

    Στον αντίποδα των απειλών της Επιτροπής για τον ελληνικό αερομεταφορέα, βρίσκεται η έκθεση/σύσταση της Κομισιόν για το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας που είναι άκρως θετική και αναμένεται να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας στις 14 Μαρτίου, οι οποίοι μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θα επικροτήσουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τις ελληνικές αρχές για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

    [02] Και ένατο θύμα στην Κίνα από τη γρίπη των πτηνών

    06-03-2006

    Η Κίνα επιβεβαίωσε τον ένατο θάνατο ατόμου από τη γρίπη των πτηνών. Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Κυριακή ότι ο ηλικίας 32 ετών άντρας από τη επαρχία Γκουανγκντόγκ που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ, πέθανε από το στέλεχος Η5Ν1 του ιού την περασμένη εβδομάδα. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν την απαγόρευση εισαγωγής πουλερικών και ζωντανών πτηνών από την Γκουανγκντόγκ.

    Στο μεταξύ Γάλλοι αξιωματούχοι εντόπισαν τον ιό της γρίπης των πτηνών σε πεθαμένο άγριο πουλί στις ακτές της Μεσογείου, δηλαδή μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια από εστία της νόσου σε αγρόκτημα με γαλοπούλες στη Γαλλία. Πάνω από 40 χώρες απαγόρευσαν εισαγωγές γαλλικών πουλερικών.

    Επίσης η Πολωνία ανέφερε το πρώτο κρούσμα από το ιικό στέλεχος Η5Ν1 σε δύο κύκνους νότια του Τορούν.

    Να υπενθυμίσουμε ότι από τη γρίπη των πτηνών πέθαναν τουλάχιστον 94 άτομα από το 2003, οι περισσότεροι σε χώρες της Ασίας.

    [03] Η ΔΥΑΕ συζητά το θέμα του Ιράν

    06-03-2006

    Αλί Λαριτζανί

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη για να συζητήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού αναμένεται να συζητήσει έκθεση του επικεφαλής της υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, καθώς και την πρόσφατη απόφαση του για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας, το οποίο μπορεί να επιβάλει κυρώσεις.

    Την Κυριακή το Ιράν προειδοποίησε ότι θα αρχίσει ξανά πλήρεις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου αν το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών επιβάλει κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο ανώτερος διαπραγματευτής του Ιράν σε πυρηνικά θέματα, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε τη Κυριακή σε δημοσιογράφους στη Βιέννη ότι η πυρηνική έρευνα και ανάπτυξη είναι για το εθνικό συμφέρον του Ιράν.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζων Μπόλτον, δήλωσε σε αμερικανική ομάδα προώθησης συμφερόντων, που πρόσκεινται φιλικά προς το Ισραήλ, ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει 'σκληρές συνέπειες αν συνεχίσει να απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα'.

    [04] Η Χαμάς απορρίπτει μήνυμα του αλ Ζαγουαχίρι

    06-03-2006

    Αϊμάν Αλ Ζαγουαχίρι

    Η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς απέρριψε μήνυμα υποστήριξης από τον υπαρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαγουαχίρι. Ηγέτες της Χαμάς δήλωσαν τη Κυριακή ότι η οργάνωση θα λάβει αποφάσεις που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού και επεσήμαναν ότι διαφέρει ο τρόπος που η Χαμάς και η Αλ Κάιντα ερμηνεύουν το Ισλάμ. Σε βίντεο που μεταδόθηκε το Σάββατο απ' το Αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Αϊμάν Αλ Ζαγουαχίρι ζήτησε απ' τη Χαμάς να απορρίψει ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση της Ρωσίας να έχει συνομιλίες με ηγέτες της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο κ. Ολμέρτ υπογράμμισε ότι τέτοιες συνομιλίες ενθαρρύνουν τη Χαμάς να διατηρήσει την ισχύουσα πολιτική της που προβλέπει την καταστροφή του Ισραήλ.

    [05] Πιέσεις στο πρωθυπουργό του Ιράκ να μην επιδιώξει επανεκλογή

    06-03-2006

    Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι, αντιμετωπίζει διαρκώς αυξανόμενη πίεση να εγκαταλείψει τις προσπάθειες επανεκλογής του, καθώς η βία εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα του. Ο ιρακινός πρόεδρος Τζαλαλ Ταλαμπανί μαζί με Σουνίτες, Κούρδους και άλλους πολιτικούς ζητά από τον Σιίτη κύριο αλ Τζααφάρι να μην επιδιώξει επανεκλογή σε μία προσπάθεια προώθησης εθνικής ενότητας. Ο κύριος Ταλαμπανί δήλωσε ότι αν παραμείνει στη θέση του ο τωρινός πρωθυπουργός θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η σύσταση νέας ιρακινής κυβέρνησης.

    Σε ξεχωριστές εξελίξεις ο επικεφαλής του Μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός, Πητερ Πέις, διέψευσε αναφορές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης ότι οι αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις σχεδιάζουν να αποσυρθούν πλήρως από το Ιράκ μέσα στο επόμενο χρόνο. Ο στρατηγός Πέις , δήλωσε τη Κυριακή στα τηλεοπτικά δίκτυα ΦΟΞ και NBC ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα προσαρμόσουν κατ' ανάγκη των αριθμό των στρατιωτών.

    Όμως ο δημοκρατικός νομοθέτης Τζων Μάρθα , που ασκεί κριτική στη πολιτική της κυβέρνησης Μπους για το θέμα του Ιράκ, δήλωσε αργότερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι οι συμμαχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εμφύλιο πόλεμο.

    [06] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπους στη νότια Ασία

    06-03-2006

    Μπους και Μουσάραφ

    Σε συνέντευξη του στο CNN ο κύριος Μουσάραφ δήλωσε ότι ο κύριος Μπους ήταν ανοικτός σε συζητήσεις για την χρήση πυρηνικής ενέργειας από το Πακιστάν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπους σε χώρες της Νότιας Ασίας, Ινδοί και αμερικανοί διαπραγματευτές κατέληξαν σε ιστορικής σημασίας συμφωνία για την ειρηνική χρήση πυρηνικής τεχνολογίας από το Νέο Δελχί, όμως δεν διενεργήθηκαν ανάλογες συζητήσεις με το Πακιστάν. Ο κύριος Μουσάραφ δήλωσε ότι κατάλαβε πως οι ΗΠΑ προσέγγισαν διαφορετικά τις πυρηνικές συνομιλίες με την Ινδία απ' ότι με το Πακιστάν.

    Ο Πρόεδρος Μπους επέστρεψε νωρίς το πρωί της Κυριακής στη Ουάσιγκτον μετά από τη πενταήμερη περιοδεία σε χώρες της νοτίου Ασίας. Τώρα αναμένεται πως αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα αρχίσουν επαφές με μέλη του Κογκρέσου για την έγκριση της πυρηνικής συμφωνίας Ινδίας-ΗΠΑ. Ήδη μερικοί νομοθέτες έχουν εκφράσει την αντίθεση τους.

    [07] Κεμπ: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας οδεύουν προς λάθος κατεύθυνση

    06-03-2006

    Τζακ Κεμπ

    Ο πρώην βουλευτής και συμπρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, Τζακ Κεμπ, δήλωσε ότι η Ρωσία ενδεχομένως να αποβληθεί από την ομάδα των 8, αν δεν συνεργαστεί σε σοβαρά διεθνή προβλήματα. Ο κ. Κέμπ επεσήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Κυριακή, ότι η ομάδα των 8 θα μπορούσε να ξαναγίνει ομάδα των 7, αν η Μόσχα δεν συνεργαστεί στο θέμα του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και της τρομοκρατίας.

    Σε έκθεση του που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Κυριακή το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων αναφέρει ότι οι Αμερικανο-Ρωσικές σχέσεις οδεύουν προς λάθος κατεύθυνση. Η έκθεση αναφέρει ότι ο ρόλος της Μόσχας σαν στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ δεν θεωρείται πλέον ρεαλιστικός.

    Το Αμερικανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων σημειώνει ότι η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές βάσεις της Κεντρικής Αμερικής, κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις πηγές ενέργειας σαν πολιτικό όπλο και χαρακτηρίζει τα πολιτικά θεσμικά όργανα της Ρωσίας διεφθαρμένα.

    Πάντως καταλήγοντας ο κ. Κεμπ τόνισε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται την συνεργασία της Ρωσίας και υπογράμμισε την ανάγκη για καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    [08] Διεθνής Αμνηστία: Βασανιστήρια ιρακινών κρατούμενων από τις ιρακινές δυνάμεις

    06-03-2006

    Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστία, δηλώνει ότι οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας προβαίνουν σε βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων.

    Σε νέα έκθεση της που κυκλοφορεί σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει το καθεστώς ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ, ολέθριο και επισημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας υποβάλλουν τους κρατούμενους σε ξυλοδαρμούς και ηλεκτροσόκ με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών απ' αυτούς. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει επίσης ότι χιλιάδες ιρακινοί κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και να τους επιτρέπεται πρόσβαση σε συνήγορο υπεράσπισης.

    Η Διεθνής Αμνηστία ζητά απ' τις πολυεθνικές και τις Ιρακινές αρχές να επαναβεβαιώσουν την σπουδαιότητα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν θέλουν να σταματήσουν την περαιτέρω διολίσθηση του Ιράκ σε καθεστώς συνεχούς βίας.

    [09] "Crash" η ταινία της χρονιάς

    06-03-2006

    Η ταινία βCrashβ για τις φυλετικές σχέσεις και διακρίσεις στο Λος Άντζελες είναι η φετινή καλύτερη ταινία της χρονιάς, μετά την 78η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ. Πρόκειται για επιλογή έκπληξη, μιας και τα φαβορί για την ύψιστη διάκριση του Χόλυγουντ ήταν 'Το μυστικό του Broke Back Mountain' και η ταινία 'Καπότε'. Το βCrashβ κέρδισε επίσης Όσκαρ για μοντάζ και καλύτερο πρωτογενές σενάριο. Βέβαια παραπονεμένοι δεν έμειναν και οι συντελεστές του 'Μυστικού του Broke Back Mountain', μιας και το Χόλυγουντ μοίρασε τα βραβεία τιμώντας τον σκηνοθέτη της ταινίας, Ανγκ Λή, με Όσκαρ σκηνοθεσίας.

    Το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν για την ερμηνεία του στην ταινία 'Καπότι' και το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου στην Ρίς Γουίδερσπουν, για την ερμηνεία της στην ταινία βWalk the Lineβ όπου υποδυόταν την Τζούν Κάρτερ, σύζυγο του μεγάλου τραγουδιστή της μουσικής Κάντρυ, Τζόνυ Κάς.

    Ο Τζώρτζ Κλούνυ και η Ρέϊτσελ Βάιζ κέρδισαν τα Όσκαρ δεύτερου ανδρικού και δεύτερου γυναικείου ρόλου, για τις ερμηνείες τους στις ταινίες 'Συριάνα' και 'Ο επίμονος κηπουρός', αντίστοιχα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 7 March 2006 - 2:18:22 UTC