Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η αγωνία για τους μεταλλωρύχους στο Μεξικό
  • [02] Δηλώσεις Ντόρας Μπακογιάννη για το Κυπριακό
  • [03] Η Κ. Ράις στη Μέση Ανατολή
  • [04] Κίνδυνος εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ
  • [05] Καταγγελία αμερικανικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ύποπτους θανάτους κρατουμένων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν
  • [06] Έκθεση της ΕΕ για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας
  • [07] Κίνα: Υπάρχει χρόνος για επίλυση του αδιεξόδου για τα πυρηνικά του Ιράν
  • [08] H γρίπη των πτηνών και σε πουλερικά στην Αυστρία
  • [09] Ο πρόεδρος Μπούς ζητά από Ινδία και Πακιστάν να επιλύσουν μεταξύ τους διαφορές
  • [10] ΗΠΑ: Θα διπλασιαστούν οι δαπάνες για την υγεία έως το 2015

  • [01] Συνεχίζεται η αγωνία για τους μεταλλωρύχους στο Μεξικό

    23-02-2006

    Συγγενείς των αγνοουμένων, έξω από το μεταλλείο.

    Μεξικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα σωστικά συνεργεία πλησιάζουν το σημείο που έχουν παγιδευτεί 65 μεταλλωρύχοι σε υπόγεια στοά, μετά από έκρηξη την Κυριακή. Την Τετάρτη οι αρχές είπαν ότι απομένουν περίπου 50 μέτρα μέχρι το σημείο που πιστεύεται ότι βρίσκονταν δύο από τους μεταλλωρύχους την στιγμή της έκρηξης.

    Εργάτες τροφοδοτούν οξυγόνο μέσα στο μεταλλείο, όμως δεν γνωρίζουν αν φθάνει τους παγιδευμένους. Την Τρίτη το έργο της διάσωσης υπέστη πλήγμα, όταν κατέρρευσε και άλλη στοά. Οι έρευνες για τυχόν επιζώντες είναι αργές επειδή χρησιμοποιούνται μόνο συμβατικά εργαλεία εκσκαφής.

    Οι οικογένειες των αγνοουμένων έχουν συγκεντρωθεί έξω από το μεταλλείο Πάστα ντε Κοντσος, περιμένοντας με αγωνία να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους.

    [02] Δηλώσεις Ντόρας Μπακογιάννη για το Κυπριακό

    23-02-2006

    Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε την σπουδαιότητα της επιτυχίας οποιωνδήποτε νέων προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι όλες οι προτάσεις που παρουσιάζονται στις δύο κοινότητες της Κύπρου πρέπει να εξεταστούν σε βάθος, ώστε να αποφευχθεί μία νέα αποτυχία. Η Ελληνίδα υπουργός εξωτερικών έκανε το σχόλιο αυτό μετά από συνάντησή της στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό της, Γιώργο Ιακώβου.

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, στο Παρίσι την επόμενη Τρίτη, για να συζητήσουν νέες προτάσεις για την επανέναρξη των σχετικών συνομιλιών.

    [03] Η Κ. Ράις στη Μέση Ανατολή

    23-02-2006

    Η Σαουδική Αραβία απέρριψε αίτημα της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, για διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς την, υπό την Χαμάς, νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του αργά την Τετάρτη το βράδυ στη Ριάντ, ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φαϊζάλ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συνδέσει την διεθνή βοήθεια προς τους Παλαιστινίους με τίποτα άλλο παρά μόνο τις ανθρωπιστικές ανάγκες του Παλαιστινιακού λαού.

    Το πρακτορείο Ρώϋτερ φέρει Σαουδάραβες αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται να δηλώνουν ότι η Ριάντ θα συνεχίσει να στέλνει περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια το μήνα προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Επίσης την Τετάρτη ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε στην κ. Ράις ότι, πριν αποφασίσουν την διακοπή της οικονομικής βοήθειας, οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν στη Χαμάς πίστωση χρόνου για να αλλάξει την στάση της προς το Ισραήλ. Σήμερα η κ. Ράις μεταβαίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    [04] Κίνδυνος εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ

    23-02-2006

    Το τέμενος Ασκαρίγια

    Στο Ιράκ, ένοπλοι που φορούσαν στολές της αστυνομίας, όπου κυριαρχεί το σιιτικό στοιχείο, ανάγκασαν 11 Σουνίτες κρατούμενους να βγουν από φυλακή της Βασόρας αργά την Τετάρτη το βράδυ και στη συνέχεια τους πυροβόλησαν και του σκότωσαν. Πρίν τις εκτελέσεις είχε προηγηθεί καταστροφή ενός χρυσού τρούλου του ιερότερου τεμένους των Σιιτών στη Σαμάρα, του τεμένους Ασκαρίγια.

    Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι εξτρεμιστές σπρώχνουν τη χώρα προς εμφύλιο πόλεμο. Ο ανώτατος Σιίτης κληρικός στο Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστανί, κήρυξε επταήμερο πένθος, αλλά ζήτησε απ' τους Σιίτες να αποφύγουν τις πράξεις βίας. Αλλά και το ανώτατο θρησκευτικό συμβούλιο των Σουνιτών του Ιράκ καταδίκασε την επίθεση κατά του τεμένους.

    Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην πλήρη αποκατατάσταση του τεμένους Ασκαρίγια, ενώ τόνισε ότι οι τρομοκράτες απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι είναι εχθροί κάθε θρησκείας. Επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, έστειλε συλλυπητήρια και υποσχέθηκε παρόμοια βοήθεια.

    [05] Καταγγελία αμερικανικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ύποπτους θανάτους κρατουμένων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

    23-02-2006

    Αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι περίπου 100 κρατούμενοι από Αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ πέθαναν από τον Αύγουστο του 2002, μάλιστα ορισμένοι από αυτούς κάτω από ύποπτες συνθήκες.

    Η οργάνωση Human Rights First σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη προσθέτει ότι ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι 34 από τους θανάτους αυτούς ήταν επιβεβαιωμένες ή πιθανές δολοφονίες. Η οργάνωση λέει ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην κατοχή της, 11 θάνατοι οφείλονται σε κακοποιήσεις ή πολύ κακές συνθήκες κράτησης, ενώ επισημαίνει ότι 8 άτομα πέθαναν από βασανιστήρια.

    Η Human Rights First επισημαίνει ότι μόνο για 12 από τους θανάτους αυτούς υπήρξαν ποινικές κυρώσεις. Η μεγαλύτερη τιμωρία,, που αποτελούσε πεντάμηνη φυλάκιση επιβλήθηκε σε άτομα που βασάνισαν κρατουμένους έως θανάτου. Η οργάνωση λέει επίσης ότι οι διοικητές έπαιξαν κύριο ρόλο στο να προστατευτούν οι δράστες από τις συνέπειες των πράξεών τους.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως στην έκθεση αυτή, αλλά στο παρελθόν είχαν πεί ότι όλες οι περιπτώσεις κακοποίησης λαμβάνονται σοβαρά και διερευνώνται πλήρως.

    [06] Έκθεση της ΕΕ για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    23-02-2006

    Όπως αναμενότανε, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ελληνικό Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του 2005 είναι θετικές. Η έκθεση της Κομισσιόν που δόθηκε στην δημοσιότητα αναγνωρίζει οτι η Ελλάδα κινείται στην σωστή κατεύθυνση για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια, δήλωσε ικανοποιημένος απο τις προσπάθειες που καταβάλουν η Ελλάδα και μαζί της η Γαλλία και η Πορτογαλία που εμφάνιζαν μεγάλα ελλείμματα.

    'Σχολιάζοντας την θετική αξιολόγηση της Επιτροπής ο υπουργός οικονομίας κ. Αλογοσκούφης τόνισε οτι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει χωρίς παρεκλίσεις τον προϋπολογισμό, ώστε να πέσει το έλλειμμα κάτω του 3% τονίζοντας ότι στόχος είναι η δημοσιονομική προσαρμογή με παράλληλη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας

    Η ευρωπαϊκή επιτροπή παρ' όλη την θετική της εισήγηση προς το Συμβούλιο Υπουργών που θα αξιολογήσει με την σειρά του στις 13 Μαρτίου το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, κάνει και μια σειρά από συστάσεις προς την Ελλάδα για να συνεχίσει την διαρθρωτική της πολιτική και κυρίως να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις αλλά και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και να βελτιώσει την συγκέντρωση και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων για τα δημόσια οικονομικά.

    Εν συντομία, στις εκτιμήσεις της η Κομισσιόν προβλέπει οτι το 2006-2007 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 3,4% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,1% το 2006 και θα πέσει στο 3% το 2007 και εκτιμάται οτι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 και στο 2,3% το 2007. Όσο για το χρέος προβλέπει οτι θα μειωθεί από το 107,9% που ήταν το 2005, στο 104,8% το 2006 και στο 101,1% του ΑΕΠ το 2007.

    [07] Κίνα: Υπάρχει χρόνος για επίλυση του αδιεξόδου για τα πυρηνικά του Ιράν

    23-02-2006

    Ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας, Λη Ζαοσίνγκ, δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την επίλυση του αδιεξόδου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τα Κινεζικά μέσα ενημέρωσης φέρουν τον κ. Λή να χαρακτηρίζει κρίσιμης σημασίας τις επόμενες μέρες μέχρι την σύνοδο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στις 6 Μαρτίου στη Βιέννη, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα ζητηθεί απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ να επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν.

    Επίσης σε δηλώσεις του απ' το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μόσχα θα μπορέσει να επιλύσει την αντιπαράθεση του Ιράν με τη Δύση. Η Ρωσία προτείνει συμβιβαστικό σχέδιο για τον εμπλουτισμό ουρανίου της Τεχεράνης σε Ρωσικό έδαφος.

    [08] H γρίπη των πτηνών και σε πουλερικά στην Αυστρία

    23-02-2006

    Η Αυστρία δήλωσε ότι το φονικό στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών βρέθηκε και σε δύο κοτόπουλα. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της γρίπης σε πουλερικά στην ΕΕ. Πάντως το υπουργείο Υγείας της Αυστρίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η νόσος δεν βρέθηκε σε πτηνοτροφική μονάδα, όπου πουλερικά εκτρέφονται για διοχέτευση στην αλυσίδα τροφίμων, αλλά σε μονάδα προστασίας ζώων. Οι παραγωγοί πουλερικών σ' ολόκληρη την Ευρώπη υπέβαλαν αίτηση για οικονομική βοήθεια από την κοινότητα λέγοντας ότι έχουν χάσει εκατομμύρια δολάρια, επειδή πολύς κόσμος σταμάτησε να καταναλώνει κοτόπουλο.

    Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν διαβεβαιώσει το κοινό ότι η κατανάλωση πουλερικών είναι απόλυτα ασφαλής, εφόσον το κρέας τους έχει μαγειρευτεί σωστά. Στο μεταξύ, Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι και δεύτερη αγριόπαπια που είχε προσβληθεί απ' το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, βρέθηκε στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Εξάλλου, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΕ δήλωσε ότι η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται στη Νιγηρία και ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στο να συγκρατηθεί η νόσος.

    [09] Ο πρόεδρος Μπούς ζητά από Ινδία και Πακιστάν να επιλύσουν μεταξύ τους διαφορές

    23-02-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι, κατά την επερχόμενη επίσκεψή του στην νότια Ασία, θα παροτρύνει τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν να επιλύσουν τις μακρόχρονες διαφορές τους για το Κασμίρ. Μιλώντας στον Ασιατικό Σύνδεσμο της Ουάσινγκτον την Τετάρτη, ο κ. Μπούς είπε ότι το Νέο Δελχί και η Ισλαμαμπάντ έχουν ξεκινήσει απ' ευθείας διάλογο σχετικά με το πρόβλημα αυτό και τώρα έχουν την ιστορική ευκαιρία να συνεργαστούν για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης.

    Ο κ. Μπούς πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Ινδίας και ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί πολύ μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου και ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για την εξάπλωση της δημοκρατίας στον κόσμο. Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε στη συνέχεια το Πακιστάν, κύριο σύμμαχο της Αμερικής στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και εξήρε τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, επειδή ανέλαβε προσωπικό ρίσκο με την εξουδετέρωση των τρομοκρατών που προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν.

    [10] ΗΠΑ: Θα διπλασιαστούν οι δαπάνες για την υγεία έως το 2015

    23-02-2006

    Στις ΗΠΑ, εμπειρογνώμονες στο τομέα της υγείας δηλώνουν ότι, έως το έτος 2015, για κάθε 5 δολάρια που ξοδεύονται, το ένα θα ξοδεύεται για την υγεία. Κυβερνητικοί αναλυτές αναφέρουν σε έκθεσή τους που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, ότι οι δαπάνες για τo εθνικό σύστημα υγείας θα διπλασιαστούν έως το 2015 και θα φθάνουν τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι, σε περίπου 10 χρόνια, οι δαπάνες στον εν λόγω τομέα θα απαρτίζουν το 20% της οικονομίας των ΗΠΑ, και ότι θα αυξάνονται πολύ ταχύτερα από τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι σημερινές δαπάνες για την υγεία αντιπροσωπεύουν το 16% της αμερικανικής οικονομίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 24 February 2006 - 2:18:18 UTC