Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαδηλώσεις για την πρώτη επέτειο της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι
  • [02] Καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο άντρας που πυροβόλησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
  • [03] Αναβολή των τοπικών εκλογών στην Αίγυπτο
  • [04] Οι ΗΠΑ διαψεύδουν την διεξαγωγή μυστικών συνομιλιών με το Ισραήλ
  • [05] Κρούσματα της γρίπης των πτηνών και στη Γερμανία, την Αυστρία και το Ιράν
  • [06] Νέα αναβολή της δίκης του Σαντάμ Χουσείν
  • [07] Σημαντική ενίσχυση του χρηματιστηρίου της Ουώλ Στρήτ
  • [08] Η Πολωνία δεν σκοπεύει να ξαναρχίσει έρευνες για τις φυλακές της ΣΙΑ στην ανατολική Ευρώπη
  • [09] 'Το σπίτι μακριά από το σπίτι'
  • [10] Νέες συλλήψεις Βρετανών για τις κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων
  • [11] Αυστηρά μέτρα ασφάλειας επιβάλλονται στο Πακιστάν
  • [12] Ο Μπερνς επαινεί μεταρρυθμίσεις σε Αλβανία, Κροατία και ΠΓΔΜ
  • [13] Μονάδα καταπολέμησης της λογοκρισίας στο διαδίκτυο δημιουργεί το Στέητ Ντηπάρτμεντ
  • [14] Ισραήλ: Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα
  • [15] Συνομιλίες ΕΕ-Ρωσίας για θέματα ενέργειας

  • [01] Διαδηλώσεις για την πρώτη επέτειο της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι

    15-02-2006

    Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στο Λίβανο τίμησαν την πρώτη επέτειο της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι με διαδηλώσεις και πορείες. Οι διαδηλωτές γέμισαν την πλατεία Μαρτύρων στο κέντρο της Βηρυτού, που είναι κοντά στον τάφο του Ραφίκ Χαρίρι, κυμάτιζαν λιβανικές σημαίες και φώναζαν αντι-συριακά συνθήματα. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά.

    Οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 12.55 το μεσημέρι, που σαν αυτή την μέρα και ώρα, πρίν ένα χρόνο, ισχυρή βομβιστική έκρηξη σε παγιδευμένο φορτηγό σκότωσε τον Λιβανέζο ηγέτη καθώς και 20 άλλα άτομα. Ο γιός του εκλιπόντος, Σαάντ Χαρίρι, που ζεί αυτοεξόριστος εκτός Λιβάνου, επέστρεψε στη χώρα για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στη μνήμη του πατέρα του.

    [02] Καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο άντρας που πυροβόλησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

    15-02-2006

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντίκ Τσέηνυ

    Ο Χάρρυ Ουίτινγκτον, ο ηλικίας 78 χρονών δικηγόρος που πυροβολήθηκε από τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέηνυ κατά την διάρκεια κυνηγετικής εξόρμησης, υπέστη ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο και ξαναβρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Τέξας. Οι γιατροί είπαν ότι η καρδιακή προσβολή προήλθε από τα σκάγια που μετακινήθηκαν μέσα στο σώμα του κ. Ουίττινγκτον και άρχισαν να πιέζουν την καρδιά του.

    Ο δικηγόρος από το Τέξας είχε πυροβοληθεί στο δεξί του μάγουλο, τον λαιμό και το στήθος του, ενώ κυνηγούσε ορτύκια μαζί με τον κ. Τσέηνυ το Σάββατο. Το γραφείο του αντιπροέδρου εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη, λέγοντας ότι ο κ. Τσέηνυ μίλησε τηλεφωνικά με τον Χάρρυ Ουίττινγκτον το απόγευμα και ότι ο τελευταίος βρίσκεται σε καλή διάθεση, όμως η κατάστασή του χρειάζεται ακόμα πολλή προσοχή. Οι γιατροί στο νοσοκομείο του Κόρπους Κρίστι όπου νοσηλεύεται ο δικηγόρος, πιστεύουν ότι θα συνέλθει πλήρως.

    [03] Αναβολή των τοπικών εκλογών στην Αίγυπτο

    15-02-2006

    Ο πρόεδρος Μουμπάρακ

    Το Αιγυπτιακό κοινοβούλιο, στο οποίο επικρατεί το Εθνικό Δημοκρατικό κόμμα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, εψήφισε να καθυστερήσει τις εκλογές τοπικών συμβουλίων έως το 2008, παρά τις αντιρρήσεις της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ.

    Η εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα είπε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε για να παρεμποδιστούν σύμμαχοί της από το να κερδίσουν τις τοπικές εκλογές, μετά τα κέρδη που είχε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι μία δυνατή παρουσία υποψηφίων που υποστηρίζουν την Αδελφότητα στα τοπικά συμβούλια, θα μπορούσε να υποσκάψει τις πιθανότητες επανεκλογής του κυβερνώντος κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

    Νωρίτερα την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν εγκρίνει την αναβολή των εκλογών και ότι θα συζητήσει το θέμα με την κυβέρνηση του Καΐρου.

    [04] Οι ΗΠΑ διαψεύδουν την διεξαγωγή μυστικών συνομιλιών με το Ισραήλ

    15-02-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    Οι ΗΠΑ διέψευσαν ότι διεξάγουν μυστικές συνομιλίες με το Ισραήλ σε σχέση με τρόπους αποσταθεροποίησης της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης, υπό την Χαμάς.

    Σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών και του Λευκού Οίκου, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει σχέδιο ή συνωμοσία για να επιτευχθεί η εκδίωξη της Χαμάς από την εξουσία και πρόσθεσαν ότι οι συνομιλίες που οι ΗΠΑ έχουν με το Ισραήλ είναι του ίδιου τύπου με αυτές που έχουν με άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας και ότι είναι απόλυτα διαφανείς.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι εναπόκειται στην Χαμάς να εισακούσει τις διεθνείς εκκλήσεις και να αποκηρύξει την βία, να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και να σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ της χώρας αυτής και της Παλαιστινιακής Αρχής. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν και εκείνοι το άρθρο των Τάιμς.

    Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι η χώρα του θα αναθεωρήσει οποιαδήποτε επαφή της με τους Παλαιστινίους, όταν η Χαμάς αναλάβει την εξουσία.

    Η Χαμάς καταδίκασε την καταγγελλόμενη στο άρθρο παρέμβαση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να σεβαστεί την δημοκρατική εκλογική ετυμηγορία στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    [05] Κρούσματα της γρίπης των πτηνών και στη Γερμανία, την Αυστρία και το Ιράν

    15-02-2006

    Nεκρός κύκνος επιπλέει στα νερά της Κασπίας.

    Αξιωματούχοι του Γερμανικού υπουργείου Γεωργίας είπαν ότι δύο νεκροί κύκνοι που βρέθηκαν σε νησί της Βαλτικής Θάλασσας είχαν προσβληθεί από το θανατηφόρο ιικό στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών και ότι δείγματά τους εστάλησαν σε εργαστήριο της Βρετανίας για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

    Νωρίτερα την Τρίτη, Αυστριακοί αξιωματούχοι είπαν ότι έστειλαν δείγματα δύο άλλων νεκρών κύκνων στη Βρετανία, όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από γρίπη των πτηνών. Εμπειρογνώμονες των Ηνωμενων Εθνών προειδοποίησαν την Τρίτη για τους κινδύνους που υπάρχουν σε σχέση με την εξάπλωση του ιού σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς τα αποδημητικά πτηνά θα αρχίσουν να επιστρέφουν από το νότο.

    Ο ιός εντοπίστηκε επίσης στα παράλια της Κασπίας θάλασσας στο Ιράν, ενώ οι αρχές της Νιγηρίας πραγματοποιούν περαιτέρω έρευνες, μετά το ξέσπασμα της νόσου σε μονάδα εκτροφής πουλερικών την περασμένη εβδομάδα.

    [06] Νέα αναβολή της δίκης του Σαντάμ Χουσείν

    15-02-2006

    Η δίκη του πρώην δικτάτορα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν και των επτά συγκατηγορουμένων του αναβλήθηκε για δύο ακόμα εβδομάδες, μετά από οργισμένα ξεσπάσματα των κατηγορουμένων και τις καταθέσεις τριών μαρτύρων κατηγορίας.

    Την Τρίτη, ο Σαντάμ Χουσείν μπήκε στο δικαστήριο και ανακοίνωσε ότι αυτός και οι σύντροφοί του κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διαμαρτυρίας. Ο ετεροθαλής αδελφός του και πρώην αρχηγός των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών Μπαρζάν Ιμπραχήμ, εσύρθη στην δικαστική αίθουσα με τις πυτζάμες του.

    Οι μάρτυρες κατηγορίας, στους οποίους ήταν και ο πρώην γραμματέας του δικτάτορα, κατέθεσαν ότι εξαναγκάστηκαν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για την δολοφονία 140 Σιιτών μουσουλμάνων στην πόλη Ντζουμπαίλ.

    Σε άλλη εξέλιξη την Τρίτη στο Ιράκ, το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι ένοπλοι στην σιιτική πόλη Μπαλάντ άνοιξαν πύρ εναντίον αγροτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 από αυτούς.

    [07] Σημαντική ενίσχυση του χρηματιστηρίου της Ουώλ Στρήτ

    15-02-2006

    Ενισχυμένοι κατά 1% έκλεισαν την Τρίτη οι κύριοι δείκτες της Ουώλ Στρήτ, μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

    Ο δείκτης Νταου Τζόουνς κέρδισε 136 μονάδες, ξεπερνώντας και πάλι το όριο των 11,000 μονάδων και κλείνοντας στις 11,028. Ο δείκτης Ες εντ Πή ενισχύθηκε 13 μονάδες, στις 1,276. Ο δείκτης Νάσντακ σημείωσε άνοδο 22 μονάδων, στις 2,262.

    Η τιμή του δολαρίου ήταν μειωμένη έναντι του ευρώ και του γιέν.

    [08] Η Πολωνία δεν σκοπεύει να ξαναρχίσει έρευνες για τις φυλακές της ΣΙΑ στην ανατολική Ευρώπη

    15-02-2006

    Ο κ. Μαρσίνκιεβιτς

    O πρωθυπουργός της Πολωνίας, Καζιμιέρζ Μαρσίνκιεβιτς, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ανοίξει ξανά την έρευνα για το αν η CIA διατηρούσε στην Πολωνία μυστικές φυλακές για ύποπτους τρομοκράτες.

    Ο κ. Μαρσίνκιεβιτς δήλωσε τη Τρίτη ότι η Πολωνική κυβέρνηση διερεύνησε το θέμα το Δεκέμβριο και ότι θεωρεί το θέμα λήξαν. Η Πολωνία δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά διέψευσε καταγγελίες της οργάνωσης Human Rights Watch ότι αυτή και η Ρουμανία φιλοξενούσαν μυστικές φυλακές της CIA.

    Τη Τρίτη, ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι ελπίζουν να μπορέσουν να θέσουν ερωτήματα στον επικεφαλής της CIA, Πόρτερ Γκός και στον προκάτοχο του Τζώτζ Τένετ, αλλά και στους Αμερικανούς γερουσιαστές Τζών Κέρρυ και Τζών Μακαίην, σε σχέση με τις πληροφορίες για την χρήση εκ μέρους της CIA μυστικών φυλακών όπου κρατούνται ύποπτοι για τρομοκρατία.

    Οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει ή απορρίψει αυτές τις καταγγελίες.

    [09] 'Το σπίτι μακριά από το σπίτι'

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    15-02-2006

    Τα καρκινοπαθή ελληνόπουλα που φιλοξενούνται στο Ronald Mc Donald House επισκέφθηκε την Δευτέρα η Γενική Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρθα Α. Μαυρομμάτη, μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκο Παπανικολάου, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας .

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψης η Γενική Πρόξενος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παιδιά και γονείς που φιλοξενούνται στην ελληνική πτέρυγα του Ronald Mc Donald House, και για τους έλληνες γνωστό ως 'Το σπίτι μακριά από το σπίτι' όπου και τους μοίρασε δώρα. Εκεί έγινε και η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας παρουσία του Πατήρ Χαράλαμπου Στεφανόπουλου, Ιερατικού Προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος και της Διευθύντριας του Ελληνικού Τμήματος του Ronald McDonald House Νίκης Σιδέρη. H κα Σιδέρη έχει αφιερώσει την ζωή της, εδώ και πολλά χρόνια, στο κέντρο με σκοπό την ανακούφιση και εξυπηρέτηση όλων των παιδιών που έρχονται για θεραπείες από Ελλάδα και Κύπρο.

    Το σπίτι αυτό βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Sloan Memorial Hospital και παρέχει πέρα από την φιλοξενία, ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών.

    [10] Νέες συλλήψεις Βρετανών για τις κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων

    15-02-2006

    Ο κ. Μπλαίρ

    Η Βρετανική στρατιωτική αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμα άτομα, σε σχέση με βίντεο στο οποίο δύο Βρετανοί στρατιώτες εμφανίζονται να ξυλοκοπούν Ιρακινούς πολίτες. Δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για τους υπόπτους.

    Η στρατιωτική αστυνομία δήλωσε ότι συνεργάζεται με αξιωματούχους της μονάδας που πιστεύεται ότι συνέβη το περιστατικό. Οι συλλήψεις έγιναν αφού βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες από τον ξυλοδαρμό, που φέρεται ότι έγινε στο νότιο Ιράκ το 2004. Τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν το βίντεο στο οποίο ο οπερατέρ ακούγεται να ενθαρρύνει τους στρατιώτες.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τονυ Μπλαίρ, υποσχέθηκε να διερευνήσει το περιστατικό και αξιωματούχοι σε θέματα άμυνας καταδίκασαν κάθε ενέργεια κακομεταχείρισης.

    [11] Αυστηρά μέτρα ασφάλειας επιβάλλονται στο Πακιστάν

    15-02-2006

    Διαδηλωτές στην Ισλαμαμπάντ

    Αυστηρά μέτρα ασφάλειας έχουν επιβληθεί στο Πακιστάν μετά τον θάνατο δύο ατόμων τη Τρίτη στη Λαχώρη στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων για τα επίμαχα σκίτσα με τον Προφήτη Μωάμεθ. Πάνω από 10 χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, ενώ κάποιοι απ' αυτούς επιτέθηκαν εναντίον αμερικανικών εστιατορίων πρόχειρου φαγητού και μιας Βρετανικής τράπεζας. Επίσης στο Ιράν, χιλιάδες διαδηλωτές που φώναζαν 'Θάνατος στη Βρετανία' και 'Θάνατος στην Αμερική' έριξαν εμπρηστικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά της Βρετανικής πρεσβείας στη Τεχεράνη.

    Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Ρομπέρτο Καλντερόλι, γνωστός για την αντιμεταναστευτική πολιτική του δήλωσε ότι σκοπεύει να φτιάξει μπλουζάκια με τα επίμαχα σκίτσα και να τα δώσει σε όποιον τα θελήσει.

    [12] Ο Μπερνς επαινεί μεταρρυθμίσεις σε Αλβανία, Κροατία και ΠΓΔΜ

    15-02-2006

    Νίκολας Μπερνς

    O υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία, τη Κροατία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με στόχο την ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ. Ο κύριος Μπερνς έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από διήμερη συνάντηση με τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών του λεγόμενου Συμφώνου της Αδριατικής, εδώ στη Ουάσιγκτον.

    O αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε στη Αλβανική υπηρεσία της ΦτΑ ότι οι χώρες αυτές πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της δημοκρατίας ενόψει της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο κύριος Μπερνς επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σέρβων και Αλβανών αξιωματούχων για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, θα στεφθούν με επιτυχία.

    [13] Μονάδα καταπολέμησης της λογοκρισίας στο διαδίκτυο δημιουργεί το Στέητ Ντηπάρτμεντ

    15-02-2006

    Το Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών συνέστησε νέα ομάδα εργασίας με στόχο την καταπολέμηση προσπαθειών ξένων κυβερνήσεων να επιβάλουν περιορισμούς στο διαδίκτυο. Η λεγόμενη Ομάδα Εργασίας για Διεθνή Διαδικτυακή Ελευθερία θα εξετάζει πτυχές της εξωτερικής πολιτικής που άπτονται στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσω του Ίντερνετ, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης της τεχνολογίας από ορισμένες κυβερνήσεις με στόχο την φίμωση αντικαθεστωτικών δυνάμεων και τον περιορισμό του πολιτικού περιεχομένου του κυβερνοχώρου.

    Στο μεταξύ, οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν αμερικανικές εταιρείες, όπως η Yahoo και η Google ότι συνεργάζονται με ξένες κυβερνήσεις, όπως η Κίνα, το Ιράν και η Κούβα, σε θέματα λογοκρισίας του Ίντερνετ.

    Επικριτές καταγγέλλουν ότι η μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο Yahoo έδωσε στην Κινεζική κυβέρνηση πληροφορίες που οδήγησαν στην φυλάκιση δύο αντικαθεστωτικών χρηστών του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Από τη πλευρά τους οι μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο δηλώνουν ότι αναγκάζονται να συμμορφωθούν με τους όρους που έχει θέσει το Πεκίνο αλλιώς διακινδυνεύουν να χάσουν την Κινεζική αγορά , την δεύτερη μεγαλύτερη στο κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

    [14] Ισραήλ: Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα

    15-02-2006

    Ο εκτελών καθήκοντα πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι το Ιράν διακατέχεται από μένος κατά του Ισραήλ και του Εβραϊκού λαού και γι' αυτό δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Σε δηλώσεις του αργά την Τρίτη το βράδυ ο κ. Ολμέρτ έκανε έκκληση για ξεκάθαρη από κοινού συνεργασία της διεθνούς κοινότητας με στόχο να αποτραπεί η δημιουργία Ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

    Λίγες ώρες νωρίτερα η Ρωσία και η Γαλλία είχαν ζητήσει απ' την Τεχεράνη να σταματήσει κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου. Το αίτημα αυτό εκφράστηκε τη Τρίτη σε ανακοινωθέν των δύο χωρών στη διάρκεια επίσκεψης του Γάλλου πρωθυπουργού, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, στη Μόσχα. Επίσης και η Κίνα, ζήτησε την Τρίτη τη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [15] Συνομιλίες ΕΕ-Ρωσίας για θέματα ενέργειας

    15-02-2006

    Θέματα ενέργειας θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης σήμερα στη Βιέννη των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας. Η Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Μπενίτα Φερρέρο-Βάλντνερ, δήλωσε ότι θα είναι η πρώτη φορά μετά τη διαμάχη της Μόσχας με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο, που θα δοθεί η ευκαιρία στην Ευρώπη να συζητήσει το θέμα με τη Ρωσία. Η κ. Φερρέρο-Βάλντνερ δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο σημαντικότερος πελάτης της Ρωσίας και ότι θα πρέπει να δοθεί υψηλότερη προτεραιότητα στα θέματα ενεργειακών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Στις σημερινές συνομιλίες θα εξεταστούν επίσης το Μεσανατολικό και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 16 February 2006 - 2:18:23 UTC