Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κεφαλονιά: Αμφίβολη η καταβολή αποζημιώσεων
  • [02] Διάγγελμα Μπους: Μια καινούρια αρχή
  • [03] Μήνυμα του Αϊμάν αλ Ζαγουαχίρι
  • [04] Συνάντηση του Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή στο Λονδίνο
  • [05] Διάσκεψη δωρητών για το Αφγανιστάν αρχίζει σήμερα στο Λονδίνο
  • [06] Nέα βιντεοκασέτα της Αμερικανίδας δημοσιογράφου που απήχθη στο Ιράκ
  • [07] Αντίθετες οι ΗΠΑ στην ανεξαρτησία της Ταιβάν
  • [08] Αυξημένες κατά 18% οι φυσικές καταστροφές το 2005
  • [09] Aναμένεται η επικύρωση του διορισμού του Σάμιουελ Αλίτο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
  • [10] Παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας

  • [01] Κεφαλονιά: Αμφίβολη η καταβολή αποζημιώσεων

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    31-01-2006

    Με ανακούφιση υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς το ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια τους έξι ημέρες μετά τη διακοπή που σημειώθηκε στο νησί και τους ανάγκασε να ζήσουν εφιαλτικές ώρες στο σκοτάδι και το κρύο.

    Η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στους καθημερινούς ρυθμούς αλλά και στην οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας. Οι ζημιές που υπέστησαν τα καταστήματα από τη διακοπή του ρεύματος είναι σημαντικές, το εμπορικό επιμελητήριο της Κεφαλονιάς μάλιστα εκτιμά ότι φτάνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

    Προβλήματα όμως με την ποιότητα των τροφίμων αντιμετωπίζουν πλέον και οι καταναλωτές, ενώ κλιμάκια της Νομαρχίας έχουν ήδη αρχίσει τους ελέγχους σε καταστήματα τροφίμων και σουπερμάρκετ. Οι επαγγελματίες από τη πλευρά τους έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τα κατεστραμμένα προϊόντα τους από τη ΔΕΗ.

    Οι ανησυχίες πάντως όσων έχουν πληγεί από τη κακοκαιρία αλλά και όσων υπέστησαν ζημιές από τη διακοπή έχουν να κάνουν με το αν και πότε θα λάβουν τις αποζημιώσεις. Τα πράγματα για τη καταβολή των αποζημιώσεων δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο μετά την άρνηση του Νομάρχη κυρίου Λευκαδίτη να κηρύξει το νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Σε περίπτωση που ο νομάρχης επιμείνει στην απόφαση του οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς αλλά και της Ιθάκης χάνουν τη δυνατότητα να λάβουν το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ καθώς και άλλες παροχές όπως χορήγηση άτοκων δανείων και αποζημιώσεων για καταστροφές προϊόντων.

    Ωστόσο το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι η μη κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση ανάγκης δεν αφαιρεί τη δυνατότητα να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν.

    [02] Διάγγελμα Μπους: Μια καινούρια αρχή

    31-01-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος Μπους θ' απευθύνει στον αμερικανικό λαό το ετήσιο διάγγελμα για την κατάσταση της συμπολιτείας. O Πρόεδρος Μπους δεν πρόκειται να ανακοινώσει μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική του πολιτική αλλά θα αναφερθεί στις προτεραιότητες του και θα επαναλάβει τη προσήλωση του να κερδίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου και λένε ότι θα μιλήσει για την πρόοδο που σημειώνεται στη προώθηση της ελευθερία στο Ιράκ και σε άλλα σημεία του κόσμου. Ο κύριος Μπους είπε μάλιστα ότι θα έχει και ένα μήνυμα για το Ιρανικό λαό. 'Θέλουμε ο λαός του Ιράν', λεει ο αμερικανός Πρόεδρος 'να μπορεί να ζει σε μία ελεύθερη κοινωνία. Θα μιλήσω λοιπόν για το θέμα αυτό και για την πολιτική των ΗΠΑ'.

    Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι το ετήσιο αυτό διάγγελμα αποτελεί ένα είδος καινούργιας αρχής για τη δεύτερη θητεία του προέδρου Μπους και ένα τρόπος να βελτιωθεί η δημοτικότητα του. Λένε επίσης ότι θα ανακοινώσει μερικά νέα προγράμματα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αμερικανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανόμενων και πρωτοβουλιών για μειωθεί η εξάρτηση από ξένες πηγές ενέργειας.

    Μετά το σημερινό διάγγελμα ο Πρόεδρος Μπους πρόκειται να κάνει σειρά ομιλιών σε διαφορά σημεία των ΗΠΑ για τις πρωτοβουλίες του σε εσωτερικά θέματα και για να κερδίσει την λαϊκή υποστήριξη.

    [03] Μήνυμα του Αϊμάν αλ Ζαγουαχίρι

    31-01-2006

    Ο υπαρχηγός της αλ Κάιντα είπε ότι οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να τον σκοτώσουν με την αεροεπιδρομή στο Πακιστάν νωρίτερα αυτό το μήνα. Σε βιντεοκασέτα, που μεταδόθηκε την Δευτέρα από την αλ Τζαζήρα, ο Αϊμάν αλ Ζαγουαχίρι πρόσθεσε ότι η επίθεση όμως, σκότωσε αρκετά άλλα αθώα άτομα, όπως τα χαρακτήρισε. Ο αλ Ζαγουαχίρι λέει επίσης ότι οι ΗΠΑ αγνόησαν την ανακωχή που πρόσφερε ο ηγέτης της οργάνωσης, Οσάμα μπιν Λάντεν, πριν δύο εβδομάδες, με αντάλλαγμα την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την ανακωχή, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες.

    [04] Συνάντηση του Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή στο Λονδίνο

    31-01-2006

    Η Κα Ράις, που εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στις συνομιλίες του Κουαρτέτου.

    Το επιλεγόμενο Κουρτέτο για την Μέση Ανατολή, που προωθεί την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, κάλεσε την Χαμάς να αποκηρύξει την βία, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να σεβαστεί ισχύουσες συμφωνίες.

    Διπλωμάτες από την ΕΕ, τη Ρωσία, τα ΗΕ και τις ΗΠΑ, συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Λονδίνο για να συζητήσουν πώς να χειριστούν μία νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση της Χαμάς, η οποία επιζητεί την καταστροφή του Ισραήλ. Το Κουαρτέτο είπε ότι είναι αναπόφευκτη η αναθεώρηση της οικονομικής βοήθειας από ξένους δωρητές προς την μελλοντική κυβέρνηση των Παλαιστινίων και ότι το κύριο κριτήριο θα είναι το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα είναι προσηλωμένη στην ειρήνη και την αναγνώριση του ισραηλινού κράτους.

    Εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι η οργάνωση απορρίπτει τα αιτήματα του Κουαρτέτου. Πάντως, οι Παλαιστίνιοι εξαρτώνται από τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που λαμβάνουν κάθε χρόνο ως ξένη οικονομική βοήθεια. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ απείλησαν να διακόψουν την βοήθεια αυτή.

    [05] Διάσκεψη δωρητών για το Αφγανιστάν αρχίζει σήμερα στο Λονδίνο

    31-01-2006

    Ο κ. Καρζάι

    Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσουν σημαντική νέα οικονομική δέσμευση για το Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια συνεδρίου δωρητριών χωρών στο Λονδίνο που αρχίζει σήμερα, στην οποία λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι 60 χωρών.

    Η κ. Ράις μετά από συνομιλίες τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στο Αφγανιστάν και ότι οι δύο χώρες έχουν στενούς δεσμούς και κοινό μέλλον. Οι δωρήτριες χώρες στοχεύουν στη δημιουργία συνθήκης με το Αφγανιστάν , σύμφωνα με τη οποία η Καμπούλ θα δεσμευθεί να αναπτυχθεί οικονομικά αλλά και σε θέματα ασφάλειας. Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίαςι Σεργκέι Στορτσάκ είπε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να παραγράψει χρέος 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Αφγανιστάν, εφόσον η Καμπούλ το αναγνωρίσει, πράγμα που αρνείτο να κάνει ως τώρα.

    [06] Nέα βιντεοκασέτα της Αμερικανίδας δημοσιογράφου που απήχθη στο Ιράκ

    31-01-2006

    Η Τζίλ Κάρολ, σε παλαιότερη φωτογραφία

    Ο αραβικός δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός αλ Τζαζήρα μετέδωσε νέα βιντεοκασέτα της αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζίλ Κάρολ, της εφημερίδας Κρίστιαν Μόνιτορ, η οποία κρατείται όμηρος στο Ιράκ εδώ και δύο εβδομάδες. Η βιντεοκασέτα φέρει την ημερομηνία 28 Ιανουαρίου και παρουσιάζει την Τζίλ Κάρολ να φορά μουσουλμανική μαντήλα και να κλαίει.

    Η ταινία δεν έχει ήχο, αλλά ο εκφωνητής της αλ Τζαζήρα είπε ότι η Κάρολ ζητούσε από τον αμερικανικό στρατό να αφήσει ελεύθερες όλες τις ιρακινές κρατούμενες, ακόμα και αυτές που κρατούνται στο ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών. Οι απαγωγείς της είχαν απείλησαν ότι θα την σκοτώσουν, εκτός και αν ο αμερικανικός στρατός αφήσει ελεύθερες όλες τις ιρακινές κρατούμενες.

    [07] Αντίθετες οι ΗΠΑ στην ανεξαρτησία της Ταιβάν

    31-01-2006

    O κ. Τσέν

    Οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι είναι αντίθετες στην ανεξαρτησία της Ταιβάν, μετά την δήλωση του προέδρου της ότι η χώρα μπορεί να ακυρώσει τα πολιτικά της σχέδια για ενοποίηση με την Κίνα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ανταμ Ερελι είπε την Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε μονομερείς αλλαγές του στάτους κουό είτε από την Ταιβάν, είτε από την Κίνα.

    Ο πρόεδρος της Ταιβάν Τσέν Σουϊμπιάν δήλωσε κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης την Κυριακή ότι έφθασε ή ώρα να ακυρωθεί το σχέδιο για την ενοποίηση της Ταιβάν με την Κίνα. Θεωρείται βέβαιο ότι η δήλωση του κ. Τσέν εξόργισε την Κίνα.

    [08] Αυξημένες κατά 18% οι φυσικές καταστροφές το 2005

    31-01-2006

    Εκθεση των ΗΕ επισημαίνει ότι οι φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν κατά 18% τον περασμένο χρόνο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 92,000 άτομα. Η έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα τη Δευτέρα λέει ότι οι φυσικές καταστροφές του 2005 επηρέασαν τις ζωές 157 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ οι ζημίες ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

    Τα στοιχεία της έκθεσης συγκεντρώθηκαν από την Διεθνή Υπηρεσία Στρατηγικής για την Μείωση Καταστροφών, η οποία ανήκει στα ΗΕ και εδρεύει στη Γενεύη και το Κέντρο Ερευνών Λουβαίν, του Βελγίου. Η έκθεση αναφέρει ότι πέρυσι υπήρξαν 360 καταστροφές, σε σχέση με τις 305 που σημειώθηκαν το 2004 και τονίζει ότι η αύξησή τους οφείλεται κυρίως στον αυξανόμενο αριθμό πλημμυρών, περιόδων ξηρασίας και ανεμοστροβίλων.

    Το Πακιστάν, η Γουατεμάλα και οι ΗΠΑ είχαν το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, ενώ η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ, είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό καταστροφών. Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Μείωσης Καταστροφών, Σαλβάνο Μπριτσένο, υπογράμμισε ότι επιπλέον απειλές, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η χειροτέρευση του περιβάλλοντος, καθιστούν εκατομμύρια ανθρώπους πιο ευάλωτους στις φυσικές καταστροφές.

    [09] Aναμένεται η επικύρωση του διορισμού του Σάμιουελ Αλίτο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

    31-01-2006

    Σάμιουελ Αλίτο

    Η αμερικανική γερουσία, με ψήφους 72 υπέρ και 25 κατά, ψήφισε να διακόψει τις διαβουλεύσεις για τον διορισμό του δικαστή Σάμιουελ Αλίτο στο Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, προλειαίνοντας έτσι τον δρόμο για την πιθανή έγκριση του διορισμού την Τρίτη.

    Ορισμένοι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και η ανάπτυξη επιχειρημάτων, με την ελπίδα ότι θα καθυστερούσε η ψηφοφορία για τον διορισμό του κ. Αλίτο, όμως οι προσπάθειές τους δεν απέδωσαν.

    Ο πρόεδρος Μπούς, με ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του που η γερουσία απέρριψε την προσπάθεια καθυστέρησης της ψηφοφορίας. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζών Κέρρυ δήλωσε ότι ο Σάμιουελ Αλίτο έχει δείξει να ευνοεί τους δυνατούς και όχι τους αδύναμους και τους ταπεινούς. Όμως, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Αρλεν Σπέκτερ επισήμανε ότι ο κ. Αλίτο έχει όλα τα προσόντα για την θέση αυτή. Όπως αναμένεται, ο διορισμός του θα επικυρωθεί την Τρίτη.

    [10] Παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας

    31-01-2006

    Μπλέαρ, Ράις και Στρω

    Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να παραπεμφθεί ενώπιον του συμβουλίου για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας , της Ρωσίας και των ΗΠΑ και της Γερμανίας εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση σήμερα μετά από συνομιλίες στο Λονδίνο. Οι υπουργοί εισηγήθηκαν ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που θα συνέλθει την Πέμπτη στη Βιέννη, να παραπέμψει το θέμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας για επιβολή πιθανών κυρώσεων. Οι υπουργοί λένε ότι το συμβούλιο πρέπει να περιμένει μέχρι το Μάρτιο , για να δώσει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομική Ενέργειας χρόνο να εκδώσει την επίσημη έκθεση της για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 1 February 2006 - 2:18:14 UTC